Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε ένα παιδί να αναπτύξει την ευαισθητοποίηση του στον χρόνο του.
1. Δημιουργήστε στρατηγικές για τη διαχείριση του χρόνου. Βοηθήστε το παιδί να συνειδητοποιήσει πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια εργασία ή μια δραστηριότητα.
2. Ενθαρρύνετε το παιδί να καθορίζει προθεσμίες και να τις τηρεί. Μπορείτε να προτείνετε να μετατρέψει τις περιπτώσεις καθυστέρησης σε προθεσμίες και να προσπαθεί να τις τηρεί. Επαίνεσε το παιδί όταν τηρεί τις προθεσμίες του και χρησιμοποιήστε τις καθυστερήσεις ως ευκαιρία για να συζητήσετε για τον τρόπο διαχείρισης του χρόνου του.
3. Χρησιμοποιήστε τη διασκέδαση για να διδάξετε τη διαχείριση του χρόνου. Μερικοί τρόποι διασκέδασης μπορεί να μάθουν στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται τον χρόνο τους. Για παράδειγμα, ο ορισμός ενός χρονοδιαγράμματος για μια παρτίδα παιχνιδιού στο τένις θα δείξει στο παιδί πώς να διαχειρίζεται τον χρόνο του.
4. Δημιουργήστε ενημερωτικά φύλλα για τη διαχείριση του χρόνου. Συμπεριλάβετε στη λίστα τα καθήκοντα που πρέπει να ολοκληρώσει ένα παιδί, και ζητήστε από αυτό να οργανώσει τα καθήκοντα αυτά στη σειρά που θα τους γίνουν τα χρονικά τους περιθώρια.
5. Μοιράζεστε τα πρότυπα σου. Καλό είναι να δείξετε στο παιδί ότι και εσείς αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα που αφορά τη διαχείριση του χρόνου. Η διαμοιρασμένη εμπειρία και οι συζητήσεις σχετικά με τις δυσκολίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλής πρακτικής και εμπιστοσύνης.
Συνολικά, η ευαισθητοποίηση στον χρόνο είναι σημαντική για την παιδική ψυχολογία και την υγιή κοινωνική ανάπτυξη. Η βοήθεια του παιδιού στη διαχείριση του χρόνου του μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός συναισθήματος ελέγχου και ευθύνης για την επίτευξη στόχων.