Μάθημα 2: Βασικοί Αλγόριθμοι Μηχανικής Μάθησης

Εισαγωγή στο Μάθημα
:

Η μηχανική μάθηση είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και χρησιμοποιείται για να εκπαιδεύουμε συστήματα να "μαθαίνουν" από τα δεδομένα και να βελτιώνονται με τον χρόνο. Στο μάθημα αυτό, θα εξετάσουμε τρεις από τους πιο διαδεδομένους αλγόριθμους επιβλεπόμενης μάθησης: τη γραμμική παλινδρόμηση, τα δέντρα απόφασης και τις υποστηρικτικές μηχανές διανυσμάτων (SVM).


Επιβλεπόμενη και Μη Επιβλεπόμενη Μάθηση:

Η επιβλεπόμενη μάθηση χρησιμοποιεί δεδομένα που έχουν ετικέτες (labels). Οι ετικέτες είναι οι πληροφορίες που θέλουμε να προβλέψουμε. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να προβλέψουμε την τιμή ενός ακινήτου, έχουμε δεδομένα όπως το μέγεθος και την τοποθεσία του ακινήτου, και η ετικέτα είναι η τιμή του σπιτιού που γνωρίζουμε από προηγούμενες πωλήσεις. Το μοντέλο εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα με τις ετικέτες για να μάθει να προβλέπει μελλοντικές τιμές.

Αντίθετα, η μη επιβλεπόμενη μάθηση δεν έχει ετικέτες. Το μοντέλο προσπαθεί να βρει μοτίβα ή σχέσεις μέσα στα δεδομένα χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων τι πρέπει να προβλέψει. Ένα παράδειγμα είναι η ομαδοποίηση δεδομένων σε κατηγορίες (clustering), όπου το μοντέλο προσπαθεί να ταξινομήσει δεδομένα σε ομάδες με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά τους.


Βασικοί Αλγόριθμοι Επιβλεπόμενης Μάθησης:

1. Γραμμική Παλινδρόμηση (Linear Regression)

Η γραμμική παλινδρόμηση χρησιμοποιείται για να προβλέψει μια συνεχή τιμή, με βάση τη γραμμική σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών. Αυτό σημαίνει ότι αν τα δεδομένα δείχνουν μια γραμμική τάση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον αλγόριθμο για να προβλέψουμε την τιμή μιας μεταβλητής με βάση τις τιμές άλλων χαρακτηριστικών.

Παράδειγμα 1:
Αν θέλουμε να προβλέψουμε την τιμή ενός σπιτιού, η γραμμική παλινδρόμηση θα λάβει υπόψη δεδομένα όπως το μέγεθος του σπιτιού και θα βρει μια γραμμή που δείχνει πώς αλλάζει η τιμή του σπιτιού όσο αυξάνεται το μέγεθος. Το μοντέλο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει την τιμή ενός άλλου σπιτιού με βάση το μέγεθός του.

Παράδειγμα 2 (πιο σύνθετο):
Αν προσθέσουμε κι άλλα χαρακτηριστικά, όπως η τοποθεσία και ο αριθμός των δωματίων, η γραμμική παλινδρόμηση θα προσπαθήσει να βρει τη σχέση μεταξύ όλων αυτών των χαρακτηριστικών και της τελικής τιμής. Όσο περισσότερα δεδομένα δίνουμε στο μοντέλο, τόσο καλύτερη θα είναι η πρόβλεψη του.


2. Δέντρα Απόφασης (Decision Trees)

Τα δέντρα απόφασης είναι ένας αλγόριθμος που κατασκευάζει ένα "δέντρο" από αποφάσεις με βάση τα χαρακτηριστικά των δεδομένων. Κάθε κόμβος στο δέντρο αντιπροσωπεύει μια απόφαση, και κάθε κλαδί οδηγεί σε μια νέα απόφαση ή τελικό αποτέλεσμα.

Παράδειγμα:
Αν θέλουμε να αποφασίσουμε αν κάποιος δικαιούται δάνειο, τα χαρακτηριστικά που λαμβάνουμε υπόψη μπορεί να είναι το εισόδημα, η ηλικία, η πιστωτική ιστορία κ.λπ. Το δέντρο απόφασης θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χαρακτηριστικά για να δημιουργήσει μια σειρά από ερωτήσεις ("έχει σταθερό εισόδημα;", "έχει καλή πιστωτική ιστορία;"), καταλήγοντας σε μια τελική απόφαση ("δικαιούται δάνειο" ή "δεν δικαιούται").

Πρακτική Εφαρμογή:
Στην πράξη, ένα δέντρο απόφασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατηγοριοποιήσει πελάτες, προβλέποντας ποιοι θα αγοράσουν ένα προϊόν με βάση προηγούμενες αγοραστικές συμπεριφορές και χαρακτηριστικά όπως η ηλικία ή η τοποθεσία.


3. Υποστηρικτικές Μηχανές Διανυσμάτων (Support Vector Machines - SVM)

Οι υποστηρικτικές μηχανές διανυσμάτων είναι αλγόριθμοι κατηγοριοποίησης που βρίσκουν το καλύτερο "όριο" (γραμμή ή επίπεδο) που διαχωρίζει τις κατηγορίες των δεδομένων.

Παράδειγμα:
Αν έχουμε δεδομένα που δείχνουν αν ένα email είναι ανεπιθύμητο ή κανονικό, το SVM θα προσπαθήσει να βρει το καλύτερο όριο που διαχωρίζει τα ανεπιθύμητα μηνύματα από τα κανονικά, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά όπως οι λέξεις-κλειδιά ή το μήκος του email.


Συνδυασμός των Τριών Αλγορίθμων:

Σε κάποιες πιο σύνθετες εφαρμογές, μπορεί να χρειαστεί να συνδυάσουμε διαφορετικούς αλγόριθμους για να βελτιώσουμε τις προβλέψεις ή την απόδοση ενός συστήματος. Για παράδειγμα:

Σενάριο Συνδυασμού:
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια επιχείρηση που θέλει να προβλέψει την απόδοση πωλήσεων για διαφορετικά προϊόντα, αλλά και να κατηγοριοποιήσει πελάτες με βάση τη συμπεριφορά τους.

  1. Γραμμική Παλινδρόμηση: Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη γραμμική παλινδρόμηση για να προβλέψουμε τις πωλήσεις των προϊόντων, με βάση τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως η τιμή και η ζήτηση.

  2. Δέντρα Απόφασης: Στη συνέχεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δέντρο απόφασης για να αποφασίσουμε ποιοι πελάτες είναι πιο πιθανό να αγοράσουν συγκεκριμένα προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο, και προηγούμενες αγορές.

  3. Υποστηρικτικές Μηχανές Διανυσμάτων (SVM): Τέλος, οι SVM θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διαχωρίσουν τους πελάτες σε κατηγορίες, όπως "τακτικοί πελάτες" και "πελάτες ευκαιρίας", χρησιμοποιώντας πληροφορίες για τις συνήθειές τους.

Αυτός ο συνδυασμός αλγορίθμων θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια των προβλέψεων και την κατηγοριοποίηση των πελατών.

Συμπεράσματα και Ανασκόπηση:

Σε αυτό το μάθημα, εξετάσαμε τρεις βασικούς αλγόριθμους επιβλεπόμενης μάθησης:

  1. Γραμμική Παλινδρόμηση: Χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη τιμών με βάση γραμμικές σχέσεις. Ονομάστηκε έτσι επειδή προσπαθεί να βρει μια ευθεία γραμμή (γραμμική σχέση) που να περιγράφει τα δεδομένα.

  2. Δέντρα Απόφασης: Κατασκευάζουν αποφάσεις με βάση τα χαρακτηριστικά των δεδομένων. Ονομάζονται "δέντρα" επειδή η διαδικασία απόφασης μοιάζει με δέντρο, όπου κάθε κλαδί αντιπροσωπεύει μια απόφαση που οδηγεί σε ένα τελικό αποτέλεσμα.

  3. Υποστηρικτικές Μηχανές Διανυσμάτων (SVM): Χρησιμοποιούνται για την κατηγοριοποίηση δεδομένων με βάση τα καλύτερα όρια διαχωρισμού. Ονομάζονται έτσι επειδή "υποστηρίζουν" τα δεδομένα που βρίσκονται κοντά στο όριο διαχωρισμού, ώστε να τοποθετηθούν σωστά σε μια κατηγορία.

Τέλος, είδαμε πώς μπορούμε να συνδυάσουμε αυτούς τους αλγορίθμους για πιο σύνθετες προβλέψεις και κατηγοριοποιήσεις.


Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης και Απαντήσεις:

  1. Τι είναι η επιβλεπόμενη μάθηση και πώς διαφέρει από τη μη επιβλεπόμενη μάθηση;
    Στην επιβλεπόμενη μάθηση, έχουμε δεδομένα με ετικέτες (labels), δηλαδή γνωρίζουμε τι θέλουμε να προβλέψουμε, ενώ στη μη επιβλεπόμενη μάθηση τα δεδομένα δεν έχουν ετικέτες και το μοντέλο προσπαθεί να βρει μοτίβα από μόνο του.

  2. Πώς λειτουργεί η γραμμική παλινδρόμηση και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
    Η γραμμική παλινδρόμηση προβλέπει τιμές με βάση γραμμικές σχέσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της τιμής ενός σπιτιού με βάση το μέγεθος του.

  3. Δώσε ένα παράδειγμα χρήσης δέντρων απόφασης στην πράξη.
    Ένα δέντρο απόφασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποφασιστεί αν ένας πελάτης δικαιούται δάνειο, λαμβάνοντας υπόψη χαρακτηριστικά όπως το εισόδημα και η πιστωτική ιστορία.

  4. Ποια είναι η λειτουργία των υποστηρικτικών μηχανών διανυσμάτων (SVM);
    Οι SVM χρησιμοποιούνται για να διαχωρίζουν κατηγορίες δεδομένων, βρίσκοντας το καλύτερο όριο που τις διαχωρίζει. Ένα παράδειγμα είναι η κατηγοριοποίηση email σε ανεπιθύμητα ή κανονικά.


Σύνδεση με το Επόμενο Μάθημα:
Στο επόμενο μάθημα, θα εξετάσουμε τις μεθόδους μη επιβλεπόμενης μάθησης, όπως η ομαδοποίηση (clustering) και η μείωση διαστάσεων (dimensionality reduction), που βοηθούν στην ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων χωρίς προκαθορισμένες ετικέτες.

επιστροφή στα μαθήματα 


«Επικοινωνήστε μαζί μου στο Instagram!»

Αν υπάρχει κάτι στα μαθήματα που σε δυσκολεύει, αυτό με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να το γνωρίζω. Μπορείς να μου στείλεις τις προτάσεις ή τις ιδέες σου στο Instagram. Εκτιμώ κάθε σκέψη και υπόδειξή σου, και, αν και δεν υπάρχει πιθανότητα να απαντήσω, υπάρχει πιθανότητα το αίτημά σου να εισακουστεί, εφόσον είναι εφικτό.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.