

Τίτλος: "Η Χρυσή Θησαυροφυλακίδα της Κοζάνης: Από τον Κρόκο στον Σαφράν"
Ανάμεσα σε λοφίσκους και χαμηλές κορφές, στα ιχνηλατά των Θετταλών μυθικών ιππούρων, ξεδιπλώνεται ένας πεδινός καμβάς χρυσόσκονης λάμψης. Είναι ο αχανής τόπος όπου την άνοιξη βλαστάει η Ματσούκα, η κρινέα αυτή μακρυά στη βορειοδυτική Μακεδονία, που τόσα χρόνια κρατά ζωντανές τις θρησκευτικές, γαστρονομικές και θεράπευτικές παραδόσεις της περιοχής.
Η Ματσούκα, ή Κρόκος Κοζάνης όπως ευρέως ονομάζεται, είναι ένας πανέμορφος ιριδοειδής (Iridaceae), καθαρό αίμα από το αρχαίο γένος Crocus και το είδος sativus. Επιστημονικά μνημονευόμενος ως "Crocus sativus", ο Κρόκος Κοζάνης είναι ο ήρως πίσω από τον θησαυρό του Ελληνικού Σαφράν.
Δεν χρειάζεται να ματιάσει κανείς πολύ ώστε να ερωτευτεί αυτή την αφίσα της φύσης. Ο Κρόκος της Κοζάνης φοράει ένα ντύσιμο από πράσινα λάβαρα και φωτεινές μοβ πανοπλίες, πλαισιωμένες από τρία κοκκινωπά πινάκια που κρύβουν τον θησαυρό του Σαφράν.
Πατάει στις γονιμότερες εδαφικές διαθέσεις της Ευρώπης, ελαφριές, ασβεστώδεις εκτάσεις που απολαμβάνουν ημέρες υποστηριζόμενες από μια μοναδική ηλιοφάνεια και νύχτες αρκετά κρύες για να του προσφέρουν το απαραίτητο ξεκούρασμα.
Δεν απαιτεί παρά μόνο σπορά, μια μεθοδολογία που αρχίζει με τον ξεχωρισμό της κεφαλής μετά τη συγκομιδή, τη περίοδο από τέλη Ιουνίου έως αρχές Ιουλίου, και την επακόλουθη φύτευση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, για να υποδεχθεί ξανά την άνοιξη με τα επιβλητικά του λουλούδια.
Με πάθος και σεβασμό για τις φυσικές συνθήκες και τις παραδόσεις του τόπου, σχηματίζουμε στις καρδιές μας τη βασική του δράση: την παραγωγή των κοκκινωπών κροκίων που αποτελούν την κρυφή πηγάδα του Σαφράν, αυτού του μοναδικού αφαιρέσιμου εις την κουζίνα και τη θεραπεία.
Η υστεροφημία του Σαφράν της Κοζάνης αύξησε όχι μόνο στη διατροφή, αλλά και στον τομέα της θεραπείας, από τη μία λόγω της ψυχεδελικής ιδιότητας του κρόκου, από την άλλη, λόγω της αντικαρκινικής, αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του Σαφράν.
Η πρακτική της καλλιέργειας του Σαφράν στην Κοζάνη είναι σταθερά αναπτυσσόμενη και τα αποτελέσματα της παραγωγής της περιφέρειας αποτελούν την απόδειξη. Είναι περήφανη για την επιτυχή οικογένεια των αγροτών που με αγάπη και φροντίδα αστεροβολούν αυτή την ιδιαίτερη ποσότητα αρώματος, χρώματος και γεύσης, γνωστή ως Ελληνικό Σαφράν, εντυπωσιάζοντας τη διεθνή αγορά.