Angelica Silvestris ένα διεγερτικό από τον παράδεισο

Η Αγγελική είναι ένα αρκετά γνωστό φυτό. Τόσο γνωστό που έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος μύθος γύρο από το όνομα του. Ο κάθε ένας που γράφει για την αγγελική προσθέτει τις βασικές ιδιότητες και μερικές ακόμα από μυαλό του. Η αλήθεια είναι ότι τα φυτά έχουν κάποιες ιδιότητες και κάποιες δεν τις έχουν. Πολλές από αυτές μπορείς να τις καταλάβεις από το σχήμα και το χρώμα του φυτού ακόμα και αν δεν το έχεις ξανά δει ποτέ. Τέλος πάντων ας δούμε το όνομα από αυτό το πολύτιμο αυτό. Λένε ότι ο αρχάγγελος Μιχαήλ παρουσιάστηκε στο όνειρο ενός μοναχού και του αποκάλυψε ότι αυτό το φυτό θεραπεύει την πανούκλα. Και ότι επειδή ανθίζει την 29η Σεπτεμβρίου, ημέρα που γιορτάζεται ο αρχάγγελος σύμφωνα με την ρωμαιοκαθολική  εκκλησία. Ίσως η ιστορία με με τον αρχάγγελο να είναι αληθινή αλλά το φυτό ανθίζει τον Ιούλιο. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα μπορείς να το δεις παντού αλλά μοιάζει και συγγενεύει με πολλά δηλητηριώδη είδη για αυτό μη το πράξεις αν δεν είσαι απολύτως βέβαιος ότι είναι το σωστό βότανο. Κάποιοι λένε ότι μπορείς να το ξεχωρίσεις από μια λεπτή γαλάζια σκόνη που έχει πάνω του το φυτό αλλά αυτήν θα την βρεις και στα δηλητηριώδη. Η μπορεί να μη τη βρεις και καθόλου σε ανοιχτά μέρη όπως πεδιάδες και κορυφές βουνών.


χρησιμότητα

Χρησιμοποιείτε στην φαρμακευτική την ζαχαροπλαστική και στην ποτοποιία. Είναι διεγερτικό και τονωτικό κάτι που σημαίνει ότι εκτός από το sex κάνει καλό και στο διάβασμα. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τον καφέ αν εξαιρέσουμε την περίοδο της εγκυμοσύνης. Κάνει καλό στα μάτια και τα ξεκουράζει. Με τη ρίζα της γίνεται τσάι, όπως και με τους σπόρους της 20γραμμάρια για ζεστό ρόφημα 30 γραμμάρια για κρύο, σε ένα λίτρο νερό). Είναι αρκετά χρήσιμο σε κάποιες πολύ σοβαρές παθήσεις αλλά όχι για όλους. Εγώ προτιμώ να μην τις αναφέρω αν και με μια αναζήτηση στο google θα βρείτε αρκετές αν όχι όλες, άλλες πραγματικές και άλλες όχι τόσο. Το μόνο που μπορώ να Πρατίνο από την μεριά μου είναι ότι για κάποια πολύ σοβαρή πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν το χρησιμοποιήσετε. Και αν ξέρετε κάποιον ομοιοπαθητικό ακόμα καλύτερα αυτοί είναι περισσότερο ψαγμένοι στα βότανα. Είναι σχετικά σπάνια περίπτωση αλλά μπορεί να φέρει και αντίθετα αποτελέσματα. Πέρα από τα ιατρικά υπάρχουν και τα αιθέρια έλαια που προέρχονται  από τις ρίζες τις αγγελικής  με τις δυναμωτικές και τονωτικές ιδιότητες το οποία κοστίζουν 1500ε τα 500 ml.

Μάθε πως να αποστάξεις τα αιθέρια έλαια του φυτού.


Χαρακτηριστικά και καλλιέργεια

Η Αγγελική η Angelica Silvestris μπορεί να φτάσει σε ύψος τα δύο μέτρα. Τα φύλλα του αποτελούνται από πολλά μικρά φύλλα, χωρίζονται σε τρεις κύριες ομάδες, καθεμία από τις οποίες υποδιαιρείται σε τρεις μικρότερες ομάδες. Φυτρώνει κυρίως σε  υγρό χώμα, κατά προτίμηση κοντά σε ποτάμια ή καταθέσεις του νερού. Φυτεύετε την άνοιξη, απλά πετώντας πολλούς σπόρους σε ένα μέρος και το μεταφυτεύουμε το φθινόπωρο σε γλάστρα. Για να το διατηρήσουμε γερό και ζωντανό.

Κείμενο Εμμανουήλ
Φωτογραφικό υλικό Εμμανουήλ 


Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.