ΛΕΜΟΝΙ - Ο ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ




Το λεμόνι ανήκει στα εσπεριδοειδή και προέρχεται από δέντρο(τη γνωστή λεμονιά). Αναπτύσσονται κυρίως σε εύκρατα κλίματα καθώς δεν αντέχουν το ψύχος. Η κατάλληλη θερμοκρασία για τη καλλιέργεια τους είναι 15-25ο C . Προτιμούν τα γόνιμα εδάφη, ηλιοφάνεια και άφθονο νερό. Η καλλιέργεια της λεμονιάς μπορεί να γίνει και σε κάποιο χωράφι αλλά και σε γλάστρα.
Ο χυμός του λεμονιού είναι πλούσιος σε Βιταμίνη C, Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες, Κάλιο, Φώσφορο, Νάτριο, Ασβέστιο, Βιταμίνη Β1,Β2,Β3,Β6 και μαγνήσιο.
Οι ιδιότητες του είναι αμέτρητες. Καταρχάς ενισχύει το τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον ο χυμός από ένα λεμόνι μπορεί να εξαφανίσει την πιτυρίδα μετά από 2-3 λουσίματα. Σε όσους έχουν λιπαρή επιδερμίδα, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς η καθημερινή του χρήση σκληραίνει τους πόρους του δέρματος ώστε σταδιακή να γίνει μικτή.
Όσοι καπνίζουν θα έχουν παρατηρήσει κίτρινες κηλίδες στα δάχτυλα (αυτά που κρατούν το τσιγάρο).Αν όμως τρίψουν το κίτρινο σημείο με λεμόνι αμέσως θα εξαφανιστούν οι κηλίδες. Αυτό μπορεί να το κάνουν και όσοι έχουν κιτρινίλες στα νύχια.
Τελευταία το λεμόνι το έχουν υιοθετήσει πολλοί διαιτολόγοι είτε για αποτοξίνωση του οργανισμού είτε για ενίσχυση των καύσεων των θερμίδων. Ωστόσο μια μερίδα επιστημόνων είναι ενάντια σε αυτή τη λογική καθώς μπορεί το λεμόνι να βοηθά στην αποτοξίνωση, αλλά ρίχνει τη πίεση του αίματος και ιδιαίτερα για όσους υποφέρουν από αναιμία και υπόταση είναι απαγορευτικό.
Μια άλλη σημαντική ιδιότητα του, είναι η αντιβακτηριδιακή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό από λεμόνι σε επιφάνειες βρώμικες αντί για χλωρίνη ή για να καθαρίσουμε σημεία στα οποία πιο πριν είχαμε νωπό κοτόπουλο, ψάρι κτλ.
Παράλληλα αν βάλουμε δύο φέτες λεμόνι στο ψυγείο θα δούμε πως θα εξαφανιστούν οι άσχημες μυρωδιές. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν αρωματικό. Βάζουμε σε ένα μπολ νερό, 4 ξυλάκια κανέλας και 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μπολ στο καλοριφέρ και θα αρχίσει να αναδύεται μια όμορφη, λεπτή μυρωδιά η οποία θα αρωματίζει φυσικά το χώρο.
Τελειώνοντας δεν θα πρεπε να ξεχάσουμε πως όταν έχουμε στομαχικές διαταραχές π.χ. δηλητηρίαση, μισό λεμόνι στημένο σε ένα ποτήρι νερό θα μας ανακουφίσει άμεσα.


Κείμενο Κωνσταντίνα Καρτάλη

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.