Hyacinth macaw


Μετά από έναν μήνα αποτοξίνωσης από τον κόσμο των μπλοκ και εξάρτησης στη ζούγκλα του Booty bay αποφάσισα να γράψω για ένα μεγάλο μπλε πουλί το hyacinth macaw. Το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο είδος παπαγάλου περίπου 100 cm. Μπλε και περήφανος σαν αετός πετάει 500m πάνω από την κεντρική και νοτιοανατολική Αμερική. Η εποχή αναπαραγωγής του αρχίζει κοντά στο τέλος Ιουλίου και σταματά αρχές Δεκεμβρίου. Γεννάει κατά τρία αβγά που συνήθως επιβιώνει μόνο το ένα. Η διάρκεια της ζωής του χωρίζετε σε δυο πλευρές την φωτεινή και στην σκοτεινή... Οι ελεύθεροι macaw μπορούν να ζήσουν ως και 80 χρόνια σε αντίθεση με τους φυλακισμένους που ζουν μόνο τριάντα και δυστυχώς στον κόσμο που ζούμε οι περισσότεροι macaw πεθαίνουν κάπου στα τριάντα. Με λιγότερα λόγια τα περισσότερα από αυτά τα μπλε πουλιά σήμερα είναι αιχμάλωτα από ανθρώπους με μικρότερα πουλιά.

Ο Υάκινθος είναι προστατευόμενος από την CITES ( διεθνής υπηρεσία για την προστασία απειλουμένων προς εξαφάνιση ειδών από το εμπόριο ) και στην κόκκινη λίστα του IUCN ( διεθνής ένωση για την φυσική διατήρηση ). Για να μπει στην κόκκινη λίστα του IUCN ένα είδος πρέπει να μετρά αντίστροφα για τον αφανισμό του. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο αν σκεφτείς ότι κάθε χρόνο κατάσχονται περίπου 1000 hyacinth macaw από το παράνομο εμπόριο και όλοι μεγαλωμένοι στην αιχμαλωσία, κάτι που καθιστά ακατόρθωτη την επαναφορά τους στο φυσικό περιβάλλον κατά το μεγαλύτερο μέρος. Ένας hyacinth macaw έχει πολλά που μπορούν να σου τραβήξουν την προσοχή. Είδος προς εξαφάνιση και μεγαλύτερος στο είδος του μοναδικό χρώμα ίδιο και για το αρσενικό και για το θηλυκό κάτι που σου εξασφαλίζει σταθερή τιμή εμπορεύματος ανεξάρτητα από την γέννα ( και ανεξάρτητα ότι στο πουλάνε στειρωμένο εν αγνοία σου για να μη χαλάσεις το γλυκό ) και μεγάλο προσδόκιμο ζωής...

Δεν είναι και δύσκολο να στο πουλήσουν για 20.000ε σε νεαρή ηλικία 15.000ε σε μέση ηλικία 4,000 στα τελευταία του. Αρκεί να μη σου πουν ότι οι βιταμίνες του μόνο κοστίζουν 15ε ( την μέρα ) αν βέβαια δεν σου αρρωστήσει περά από την βασική αρρώστια της αιχμαλωσίας και σκέψου ότι από την μέρα της αιχμαλωσίας η γέννησης ως την ώρα αγοράς του η ιατρική περίθαλψη είναι ελλιπής και λογικό μου ακούγετε αφού μιλάμε για λαθρέμπορους ζώων ίδια ράτσα σχεδόν με την δική σου που θες να τον αγοράσεις. 600ε περίπου τον χρόνο για κλουβί γιατί μιλάμε για macaw σπάει καρύδες με το ράμφος του και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα τον αφήσεις ελεύθερο και θα γυρίσει για αυτήν την δουλειά είναι οι γαλοπούλες 1000 φορές φθηνότερες. Και τέλος για να ξηλωθείς δεν θα σου πουν ότι οι macaw που αγόρασες δεν μπορούν να σου δώσουν μικρά macaw για μεταπώληση δεν θα σου πουν καλά καλά ότι έχεις αγοράσει 2 θηλυκά. Και κάπου εκεί την πατάς και πληρώνεις 20.000 για να ικανοποιήσεις την μ@λ@κι@ σου. Κάτι που ουσιαστικά θα σου στοιχίσει ακριβότερα από το να πηγαίνεις μια φορά τον χρόνο στην Βραζιλία και να τον βλέπεις να πετά ελεύθερα για το υπόλοιπο της ζωής σου και θα χαρίσεις ελευθερία και επιπλέων χρόνια σε έναν μπλε αετό.

Στα λημέρια του booty bay έμαθα από μια μικρή μάγισσα ότι κάποια πλάσματα γεννήθηκαν για να ζουν ελεύθερα και όχι κλισμένα μέσα σε μια θυρίδα. Αυτές οι μέρες μου έδωσαν χρόνο να σκεφτώ, να ανατρέξω σε παλιές πεποιθήσεις και εξουσίες. Συμμαχία? Ορδή? Καλό? Κακό? Για πρώτη φορά οι έννοιες αυτών των λέξεων φαίνονται τόσο καθαρά στα θολωμένα μάτια μου που κοιτανε την απέραντη θάλασσα. Τώρα ξέρω ποιο είναι το θέμα μου... Οι μπανάνες θέλουν να με σκοτώσουν. Κριμένες ψιλά στα δέντρα τους με κοιτάζουν γεμάτες από ζωντανό μίσος. Και όσο για την τελευταία που προσπάθησα να φάω σχεδόν με έπνιξε ! Θα μπορούσα να πω ότι την άκουσα να ουρλιάζει καθώς την διέλυα μισό δαγκωμένη πάνω στα βράχια της θάλασσας.
Είναι ένας πόλεμος που θα τον κερδίσω.

Κείμενο Εμμανουήλ
Πηγή Booty bay

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.