ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΜΩΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΖΗΣΑ……

Από την ώρα που γεννιέσαι, από εκείνη την πρώτη ώρα γεννιούνται μαζί σου και  κάποια  πραγματάκια, στην αρχή εύκολα, αλλά δεν ξέρεις πώς να τα ζητήσεις, γι’ αυτό κλαις.  Είναι οι  ανάγκες σου, και μαζί τους οι επιλογές που έχεις να τις καλύψεις.
Όταν είσαι μωρό έχεις συνολικά, σαν ον ,τρεις με τέσσερις ανάγκες, που συνοδεύονται από ανάλογου αριθμού επιλογές. Μαμ, κακά και νάνι που λένε. Κλαις και ο άλλος μαντεύει. Όσο και αν αποτύχει στη σειρά  με την οποία θα ξεκινήσει και θα συνεχίσει , μέσα σε δέκα λεπτά θα το βρει, εσύ θα σταματήσεις να κλαις και ο άλλος θα ηρεμήσει.
Όσο τα χρόνια περνάνε, οι ανάγκες μεγαλώνουν , οι επιλογές πληθαίνουν κάπως, αλλά και οι ίδιες να μείνουν εσύ μπορείς να μιλήσεις για να ζητήσεις ότι θες και επίσης είσαι αρκετά ώριμος για να επιλέξεις τη σειρά. Και ακόμα είσαι ανήλικος, αλλά όχι βρέφος.
Έρχεται η στιγμή της ενηλικίωσης. Νορμάλ, οι ανάγκες πρέπει να συμβαδίζουν με την ηλικία σου ,άρα και οι επιλογές. Όσο όμως οι πρώτες μεγαλώνουν, το σύνολο των δεύτερων αρχίζει να κρύβεται. Σαν να φοβάται, ή απλά σαν να θέλει να σε δυσκολέψει, ή να σε βάλει να ψάξεις, για να μάθεις ότι όλα δεν είναι τόσο εύκολα ούτε μπροστά στα μάτια σου. Όχι πάντα. Κάποια πράγματα θέλουν λίγο ψάξιμο παραπάνω. Αν τεμπελιάσεις  και πάρεις την πρώτη φανερή επιλογή μπορεί να κάνεις λάθος. Και δεν είναι κακό να κάνεις λάθη. Απλά αυτό το λάθος δε σταματάει εκεί. Δημιουργεί άλλα λάθη, άλλες επιλογές που αν δεν είχες κάνει την πρώτη βλακεία δεν θα τις σκεφτόσουν ποτέ.
Φτάνεις λοιπόν στην ηλικία που θεωρείσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος. Ότι κι αν έχεις επιλέξει, συνεχίζεις να θέλεις πράγματα, γιατί είσαι άνθρωπος και πρέπει να εξελίσσεσαι.  Συνεχίζεις να έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις. Αλλά μετά από κάποια λάθη του παρελθόντος είσαι σε φάση που μπορείς να κατανοήσεις τα πράγματα, να τα επεξεργαστείς, να τα βάλεις κάτω και να πεις. Αυτά θέλω, αυτούς τους τρόπους έχω να τα πετύχω. Και πάλι όμως πρέπει να έχεις υπόψη σου τις κρυφές επιλογές.  Γιατί αυτά που θέλεις μπορούν να επιτευχθούν και με άλλους τρόπους. Ποιο δύσκολους αλλά πιο αποτελεσματικούς.
Το συμπέρασμα είναι ότι σε όλες αυτές τις φάσεις εκτός ίσως  από αυτή που είσαι βρέφος έχεις  πολλές επιλογές  για κάθε σου ανάγκη.
Για παράδειγμα, τι  θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις, που θα οδηγήσει στην κατεύθυνση που θα ακολουθήσεις στο σχολείο, και από κει σε άλλα μονοπάτια πιο δύσβατα. Σε όλη αυτή την ολοκλήρωση της προσωπικότητας  είχες επιλογές και πάντα θα έχεις. Η φράση «δεν είχα άλλη επιλογή» δεν υφίσταται. Υπάρχει, απλά ήταν κρυμμένη και δεν την είδες. Ή την είδες και έκανες τον αδιάφορο γιατί ήταν δύσκολος ο δρόμος που έπρεπε να πάρεις. Ότι κι αν έκανες απλά ήταν επιλογή σου. Κανένας δε σε ανάγκασε.
Αυτά  που απορρίπτουμε είναι μάλλον αυτά  που συμπληρώνουν τη φράση «πώς θα ήταν η ζωή μου αν……….» και αυτά  που ακλουθήσαμε  είναι αυτά  που οδηγούν  στη φράση τώρα ότι έγινε -έγινε. Αυτές οι φράσεις ίσως δεν ειπωθούν όμως, γιατί μπορεί και να έκανες τις σωστές  κινήσεις. Που γέννησαν άλλες και συνέχιζες να μαντεύεις σωστά, κι αν ξέφυγες κάποια στιγμή , συγκεντρώθηκες, και μέσα από το λαβύρινθο των επιλογών βρήκες πάλι το δρόμο. Δεν ήταν εύκολο, αλλά δεν σκέφτεσαι ούτε τι θα γινόταν σε διαφορετική περίπτωση ,ούτε «ότι  έγινε- έγινε δε διορθώνεται». Ακόμα και η τύχη σου σε βοηθάει. Γιατί η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς. Και αυτό ήταν, είσαι ένας ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος άνθρωπος. Αυτή ήταν από την αρχή και η ανάγκη σου και η επιλογή σου. Μπορείς να πεις ότι ΕΖΗΣΕΣ.


Άλφα-πι

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.