πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τον κρύσταλλο βισμούθιο

Έχεις δει πρόσφατα ένα ηλιοβασίλεμα? Κι οχι απλά να το κοιτάξεις αλλά να το δεις, να το αφήσεις να σε χρωματίσει, να το αφήσεις να σε ταξιδέψει αλλά κυρίως να το αφήσεις να σε κάνει να νιώσεις δέος για όλα αυτά τα χρώματα και την μαγεία του άγνωστου.

Πρόσφατα, λοιπόν, είδα ένα ηλιοβασίλεμα το οποίο με ταξίδεψε, με χρωμάτισε και με βοήθησε να δω οτι κάποια πράγματα είναι της φύσης και η φύση δεν μοιράζεται εύκολα τα μυστικά της! Ή μήπως όχι? Μήπως η φύση μοιράζεται την μαγεία, την γαλήνη αλλά και τα χρώματά της?

Το ηλιοβασίλεμα που είδα ήταν πάνω από την θάλασσα και μέσα σε σύννεφα. Μέσα σε σύννεφα πολλά και σκούρα που μάζευαν νερό για να προετοιμαστούν για βροχή. Τα χρώματα υπέροχα και καλά συνδυασμένα. Χρώματα που ορίζουν το οπτικό σου πεδίο και τις σκέψεις σου. Ένα περίεργο μεταλλικό γκρί-μπλε χρώμα, με ροζ, πορτοκαλί και κίτρινο. Ένας πολύ όμορφος συνδυασμός που μου θύμισε κρύσταλλο, το βισμούθιο. Τι είναι, όμως, το βισμούθιο?

Πριν περάσουμε στο βισμούθιο, ας δούμε την κατηγορία στην οποία ανήκει αυτός ο πολύχρωμος-σαν ηλιοβασίλεμα- κρύσταλλος, αυτή των πολύχρωμων κρυστάλλων. Κρύσταλλο ονομάζουμε ένα, οποιοδήποτε, στερεό το οποίο παρουσιάζει κανονική γεωμετρική διάταξη των μερών του. Ο κρύσταλλος αποτελείται απο άτομα, μόρια ή ιόντα και αυτά συνδέονται φτιάχνοντας ένα κρυσταλλικό πλέγμα το οποίο μεγαλώνει κάθε φορά που προστίθεται σ’ αυτό νέα ποσότητα δομικών μερών. Το σχήμα αλλά και οι φυσικές ιδιότητες του κρυστάλλου εξαρτώνται από το γεωμετρικό του σχήμα. Ίσως ο πιο διάσημος κρύσταλλος (ο οποίος λένε οτι είναι ο καλύτερος φίλος των γυναικών, αλλά εγώ δεν το πιστεύω. Για μένα ο καλύτερος φίλος των γυναικών είναι η σοκολάτα!) είναι το διαμάντι. Εκτός από το διαμάντι, όμως, άλλοι διάσημοι κρύσταλλοι είναι οι χιονονιφάδες αλλά και το αλάτι. Η δημιουργία κρυστάλλων με τεχνητά μέσα ονομάζεται καλλιέργεια κρυστάλλων ενώ η μελέτη των κρυστάλλων και της μορφολογίας τους ονομάζεται κρυσταλλογραφία.

Το βισμούθιο, λοιπόν, είναι ένα χημικό στοιχέιο, μέταλλο για την ακρίβεια, του οποίου το κρυσταλλικό σχήμα είναι ρομβοεδρικό. Είναι ένας πολύχρωμος κρύσταλλος τον οποίο μπορούμε να φτιάξουμε με τεχντηνητά μέσα στο σπίτι μας, με λίγα λόγια, να τον καλλιεργήσουμε. Ένα μικρό ηλιοβασίλεμα στο χέρι μας, σε μορφή κρυστάλλου (και θα σας πω λίγο πιο κάτω τι ιδιότητες έχει και πως μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε!). Είναι βαρύ και εύθραυστο, είναι μη-τοξικό και διαμαγνητικό (το οποίο σημαίνει οτι απωθεί και το νότιο και το βόρειο μαγνητικό πεδίο). Όσο για τα χρώματα αυτού του κρυστάλλου, θα σας αφήσω να τα δείτε μόνοι σας αφου τον φτιάξετε σπίτι σας, είπαμε...ηλιοβασίλεμα σε θάλασσα με σύννεφα(απλά να έχετε στο νου σας οτι τα χρώματα δεν θα είναι πάντα τα ίδια, εξαρτάται από θερμότητα όταν θα λιώνετε το βισμούθιο)!

Αρκετά όμως με τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, ας περάσουμε στην πράξη και ελάτε να φτιάξουμε κρύσταλλο από βισμούθιο μέταλλο. Για την καλλιέργεια κρυστάλλου βισμουθίου θα χρειαστείτε, εκτός από την δημιουργική σας διάθεση και τον χρόνο σας, το μέταλλο βισμούθιο, μια κουτάλα (που όλοι έχουμε σπίτι μας για τις σούπες, ανοξείδωτη) ή οποιοδήποτε σκεύος σας βολέυει, όπου θα βάλουμε μέσα το βισμούθιο να λιώσει, γκαζάκι όπου θα ζεστάνουμε το μέταλλο.

Η χρονική διάρκεια που θέλει το βισμούθιο να λιώσει σε υγρή μορφή και μετα να κρυσταλλοποιηθεί είναι μικρή οπότε προτείνω να το δείτε σαν παιχνίδι και να μην δοκιμάσετε μόνο μια φορά. Δοκιμάστε πολλές κι όσο πιο πολλές τόσο πιο πολύ θα γίνεται οικείο όλο αυτό και θα νιώσετε πιο άνετα να δοκιμάσετε τρόπους, χρόνους και ν’ αφήσετε την φαντασία σας αλλά και την δημιουργικότητά σας να διασκεδάσει και να περάσει καλά! Καλή σας διασκέδαση λοιπόν και ξεκινάμε...

Βάζουμε το βισμούθιο μέσα στην κουτάλα (προσοχή η κουτάλα να έχει και λαβή ώστε να μην καείτε) το οποίο σε ποσότητα είναι όπως ένα ρεσό, σκεφτείτε, ή και περισσότερο. Κρατάμε την κουτάλα πάνω στην φωτιά και είμαστε τυχεροί γιατί αρχίζει και λιώνει γρήγορα. Όταν ρευστοποιηθεί το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν αρχίσει και δημιουργεί κρούστα η επιφάνειά του κι όταν αρχίσει να κολλάει στα τυχώματα, είναι η ώρα για να το βγάλουμε. Να έχουμε στο νού μας οτι το υγρό που δεν χρειαζόμαστε πια το βγάζουμε για να αφήσουμε τον κρύσταλλο να δημιουργηθεί μέσα στην κουτάλα. Χύνουμε το υγρό σε μια άλλη συσκευή ή γυάλινη επιφάνεια. Και όσο μπορούμε και θέλουμε, συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να έχει κρυσταλλοποιηθεί όλη η ποσότητα υγρού βισμουθίου. Και τι εννοώ? Όπως περιμέναμε να μαζέψει κρούστα και μετά να μεταφέρουμε αλλού το υγρό για να δημιουργηθεί ο κρύσταλλος μέσα στην κουτάλα, έτσι και στην γυάλινη επιφάνεια. Όταν δούμε να δημιουργεί κρούστα απλά μετακινούμε λίγο την επιφάνεια για να μετακινηθεί αλλού το υγρό που δεν μας χρειάζεται πια.

Αφήνουμε το βισμούθιο να κρυώσει γύρω στα 10 λεπτά και μετά βγάζουμε το στερεό, πια, βισμούθιο από την κουτάλα. Αυτό το σπάμε και αυτό που «πρέπει» να δούμε είναι η κρυσταλλοποιημένη μορφή του βισμουθίου. Τα ιριδίζουσα μεταλλικά χρώματα προκαλλούνται από το φώς που «απλώνεται» πάνω σε μια λεπτή στρώση του οξειδίου του βισμουθίου και δημιουργείται άμεσα όταν ο καυτός κρύσταλλος τραβηχτεί έξω απο το λιωμένο βισμούθιου κι έρθει σ’επαφή με τον αέρα. Γι αυτό σας ξαναλέω, κάντε τα πειράματά σας πολλές φορές για να δείτε τα χρώματα του κρυστάλλου αυτού. Η φωτεινότητα και η ένταση των χρωμάτων εξαρτάται από την καθαρότητα του βισμουθίου (δεν γνωρίζω αν μπορείτε να βρείτε 100% καθαρό βισμούθιο αλλά σίγουρα μπορείτε να βρείτε 99,99% καθαρότητα) η οποία επειρεάζει και την ποιότητα των ίδιων των κρυστάλλων.

Γιατί, όμως να φτίαξετε τον κρύσταλλο βισμούθιο στο σπίτι σας και που θα σας χρησιμεύσει? Καταρχάς ο κρύσταλλος βισμούθιο είναι σπάνιος στην φύση και τα περισσότερα που θα δείτε έχουν καλλιεργηθεί με τεχνητά μέσα. Ο κρύσταλλος αυτός έχει θεραπευτικές ιδίότητες. Λένε οτι ανακουφίζει από συναισθηματική και πνευματική απομόνωση και οτι διευκολύνει την ένωση και την αίσθηση της επαφής με το ΟΛΟ όπως, επίσης, και την ενοποίηση σχέσεων αλλά και ομάδων – και ομαδικών συνεργασιών - . Προσφέρει γαλήνη και είναι χρήσιμο σε περίοδο αλλαγών αφού είναι βοηθητικός στο ν’απολαύσουμε τα ταξίδια μας. Ο κρύσταλλος βισμούθιο είναι βοηθητικός και στο να ελαττώνει κατατονικές καταστάσεις αλλά και στην μείωση του πυρετού.

Φτάνοντας στο τέλος μας, να θυμίσω τι μάθαμε σήμερα! Μάθαμε τι είναι ο κρύσταλλος, είδαμε τι είναι το βισμούθιο και πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τον κρύσταλλο βισμούθιο στο σπίτι μας. Είδαμε, επίσης, τι χρησιμότητα έχει αυτός ο κρύσταλλος. Κάπου εδώ, λοιπόν, θα σας ευχηθώ ν απολαύσετε την δημιουργία αυτή. Ν απολάυσετε την ενέργεια του κρύσταλλου αυτού αλλά και τα όμορφα του χρώματα. Ν’ απολάυσετε το ηλιοβασίλεμα στην ¨κρυσταλλική¨ του μορφή. Σας αποχαιρετώ ενεργειακά και χρωματιστά!

Το βισμούθιο μπορούμε να το βρούμε σε καταστήματα ειδών αλιείας και το πουλάνε σαν βαρύδι. Στο ebay μια μέση τιμή είναι 17ευρώ/κιλό για καθαρό βισμούθιο 99%, για τους πιστοποιημένους πολιτες, ενώ οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα στο alibaba αλλά ανεβαίνουν οι ελάχιστες ποσότητες.
 

κείμενο Lucy

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

7 Responses to πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τον κρύσταλλο βισμούθιο

  1. Μάθαμε τι είναι ο κρύσταλλος, είδαμε τι είναι το βισμούθιο και πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τον κρύσταλλο βισμούθιο στο σπίτι μας. Είδαμε, επίσης, τι χρησιμότητα έχει αυτός ο κρύσταλλος. Κάπου εδώ, λοιπόν, θα σας ευχηθώ ν απολαύσετε την δημιουργία αυτή. Ν απολάυσετε την ενέργεια του κρύσταλλου αυτού αλλά και τα όμορφα του χρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία η ανάρτησή σας.
    Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθώ να βρω βισμούθιο εδώ και δύο μήνες και δεν κατόρθωσα τίποτα.
    Στα είδη αλιείας (όπως γράφετε στο τέλος), δεν έχουν ιδέα περί του τοιούτου μετάλλου. (μήπως να πάρω αράδα τα βαρίδια και να αρχίσω να λιώνω ένα προς ένα και ότι πετύχω ;)
    Παράγγειλα από το φαρμακείο αλλά τελικά μου φέρανε υπονιτρικό βισμούθιο. Σκόνη άσπρη σαν ταλκ. Δεν έχω ιδέα αν μπορεί να λιώσει ή αν είναι δηλητηριώδες ή αν μπορεί να καταστρέψει το σύμπαν και με χώσουν μέσα για τρομοκράτη.

    Μήπως θα ήταν εύκολο για σας να με οδηγήσετε καλύτερα από που να το αγοράσω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μηπως να κανετε το πειραμα που περιγραφει το αρθρο; Δεν ξερω αν το αζωτο εμποδιζει την επιτυχια.(νιτρικο....)

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αγορα βυσμουθιου θα δεις εδω https://www.pacoartcenter.gr/el/vismouthio-99-se-bilies-35gr-346463.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p2053587.m570.l1313.TR3.TRC2.A0.XBismuth+metal&_nkw=Bismuth+metal&_sacat=0&_from=R40

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.