Καλλιέργεια και συντήρηση ορχιδέας PHALAENOPSIS

Συμβολισμός :

Οι ορχιδέες πάντα αποτελούσαν σύμβολο αγάπης, πολυτέλειας και ομορφιάς. Οι αρχαίοι τις θεωρούσαν σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Οι Κινέζοι τις αποκαλούσαν «φυτά με το άρωμα του βασιλιά». Στον μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκαν ως βασικό συστατικό των φυτικών θεραπευτικών σκευασμάτων. Θεωρούταν αφροδισιακό φυτό και ήταν το κύριο υλικό σε ερωτικά φίλτρα και σιρόπια. Τον 18ο αι .π.Χ , όταν οι Άγγλοι έφεραν ορχιδέες από μακρινές χώρες, αποτελούσαν ακριβά φυτά και καλλιεργούταν από λίγους βοτανολόγους και πλούσιους χομπίστες. Σήμερα η καλλιέργεια ορχιδέων έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς.

Γενικά για τις ορχιδέες:

Οι ορχιδέες είναι επίφυτα, δηλαδή , χρησιμοποιούν άλλα φυτά για στήριγμα ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν, ενώ οι ρίζες τους είναι στον αέρα. Όλα τα αναπαραγωγικά τους όργανα συνυπάρχουν στο ίδιο φυτό ενώ απαντώνται σε όλες τις ηπείρους με εξαίρεση την Ανταρκτική.
Στην Ελλάδα εισάγουμε ορχιδέες κυρίως από την Ολλανδία όμως υπάρχουν έμπειροι παραγωγοί ορχιδέας προμηθεύοντας την αγορά με φυτά άριστης ποιότητας. Η ορχιδέα Phalaenopsis, λόγω της ομορφιάς της αλλά και της μεγάλης ευκολίας στην καλλιέργεια της είναι το πιο πιθανό να αγοράσετε για το σπίτι σας ή να το δεχτείτε ως δώρο.

Συμβουλές φροντίδας/ συντήρησης:

Φωτισμός:

Οι ορχιδέες για να ανθοφορήσουν αλλά και να παραμείνουν υγιείς, χρειάζονται δυνατό φώς χωρίς να έρχονται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο. Αν παρατηρήσουμε τα φύλλα την ορχιδέας θα καταλάβουμε αν χρειάζεται περισσότερο φώς. Αν τα φύλλα της είναι λεπτά και μακρόστενα με σκούρο πράσινο χρώμα, δείχνουν ότι η ορχιδέα χρειάζεται περισσότερο φώς.( στο ίδιο σημείο απλά θα αργήσει να ανθοφορήσει) Αν έχει μαλακά πράσινα φύλλα, που ξεθωριάζουν ή κιτρινίζουν καλό θα ήταν να τη βάλουμε κάπου με λιγότερο φώς.

Πότισμα:

Βασικός παράγοντας της διατήρησης της ορχιδέας είναι το νερό. Συνήθως οι ορχιδέες πεθαίνουν από λάθος πότισμα γιατί δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ νερού και αέρα στο ρίζωμα τους. Αν οι ρίζες μείνουν υγρές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο πυρήνας τους σαπίζει, το φυτό δεν απορροφά νερό και αφυδατώνεται. Ενας τρόπος για να έχουμε υγιή τα φυτά μες είναι να ελέγχουμε τις ρίζες τους. Αν οι ρίζες του φυτού είναι λευκές γκρί ή ασημί, τότε το φυτό χρειάζεται πότισμα. Καφέ και μαλακές ρίζες στην αφή, είναι οι σάπιες και τις απομακρύνουμε από το φυτό με αποστειρωμένο εργαλείο. Οι υγιείς ρίζες έχουν πράσινο χρώμα και είναι σκληρές στην αφή. Ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα με χλιαρό νερό (καλύτερα το πρωί). Σε περίοδο ανθοφορίας προσέχουμε να μη πιτσιλίσουμε τα λουλούδια με νερό γιατί περιορίζει τη διάρκεια των ανθέων.

Υγρασία του χώρου:

Εκτός από το πότισμα, βασικό ρόλο παίζει και η υγρασία του χώρου (σε ποσοστό 60%-80%). Το πρωί ψεκάζουμε τα φύλλα της ορχιδέας με λίγο νερό ώστε να στεγνώσουν ως το βράδυ. επίσης μπορούμε να βάλουμε δίπλα στην ορχιδέα ένα δοχείο με νερό ώστε να έχει την υγρασία που χρειάζεται.

Λίπανση:

Ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, λίπανση θα πρέπει να γίνεται 1-2 φορές τον μήνα μαζί με το πότισμα. Στις δικές μου ορχιδέες προτιμώ το υγρό λίπασμα επειδή το φυτό το απορροφά ευκολότερα.

Μεταφύτευση:

Όταν αγοράζουμε μια ορχιδέα, καλό θα ήταν να αλλάζουμε το υπόστρωμα της επειδή οι ορχιδέες συνήθως δεν μεταφυτεύονται και πωλούνται με το παλιό και οριακά ανεκτό υπόστρωμα που αν δεν έχει τη σωστή φροντίδα μπορεί να φιλοξενεί ζωύφια ή μύκητες. Δεν χρησιμοποιούμε χώμα αλλά κάποιο πορώδη μίγμα (υπόστρωμα) κατάλληλο για ορχιδέες. Σε πολλές ορχιδέες phalaenopsis χρησιμοποιείται ένα μίγμα από κομμάτια κάρβουνου με ξύλο. Γενικά,η μεταφύτευση γίνεται μια φορά τον χρόνο ή κάθε 2 χρόνια ανάλογα με τη κατάσταση του υποστρώματος. Κατάλληλη εποχή είναι η άνοιξη μετά την απάνθηση. Το μέγεθος της γλάστρας που επιλέγουμε θα πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος του φυτού.

Ανθοφορία:

Αν αγοράσουμε υβρίδια ορχιδέας χρειάζονται 3 με 4 χρόνια για να ανθοφορήσουν. Σε αρκετά υβρίδια οι ανθοφόροι μίσχοι οδηγούνται σε επαναλυπτική ανθοφορία μετα την κοπή της κορυφής τους αφού απανθήσουν και μόνο σε απόλυτα υγιή φυτά. Ο ανθοφόρος μίσχος αναπτύσσεται Σεπτέμβρη-Οκτώβρη ενώ μετά από 3 μήνες τα μπουμπούκια ανθίζουν. Στην περίοδο αυτή αφήνουμε το φυτό στο ίδιο μέρος γιατί οποιαδήποτε αλλαγή θερμοκρασίας καίει τα μπουμπούκια.

Συμβουλές αγοράς ορχιδέας:

  1. Οι ορχιδέες συνήθως πωλούνται ως μέρος συσκευασίας ή τυλιγμένες σε ζελοφάν. Προσέχουμε το ζελοφάν ή η γλάστρα να μην έχουν μέσα νερό.
  2. Όταν βλέπουμε μια ορχιδέα που κιτρινίζουν τα άνθη της ή τα μπουμπούκια μαραίνονται (ανεξάρτητα από τη φροντίδα που θα της προσφέρετε μετά) το πιο πιθανό είναι να πέσουν τα μπουμπούκια της μέσα στην εβδομάδα.
  3. Οι ψευδοβολβοί της ορχιδέας θα πρέπει να είναι λείοι και φουσκωτοί. Σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση, δείχνει ότι η περιποίηση δεν είναι σωστή ή το φυτό έχει μολυνθεί.
  4. Τα φύλλα θα πρέπει να είναι στητά. Αν λυγίζουν ή έχουν πτυχώσεις, μάλλον το φυτό πάγωσε σε κάποιο στάδιο της ζωής του ή δεν ποτίστηκε καλά ή ακόμη ότι υπάρχει πρόβλημα στις ρίζες του φυτού.
  5. Το υπόστρωμα θα πρέπει να είναι αφράτο, το φυτό σταθερά φυτεμένο. Ένα παλιό καθισμένο υπόστρωμα, έχει πολλή υγρασία και πιθανώς σάπιες ρίζες.
  6. Οι ρίζες του φυτού αν είναι πράσινες, γκριζοπράσινες, λευκές ή γκρίζες, το φυτό είναι υγιές. Ζητήστε από τον πωλητή να σηκώσετε το φυτό. Ένα σωστά φυτεμένο φυτό, μπορεί να σηκώσει το βάρος του όσο εύθραυστο και αν είναι.
  7. Τα φυτά, αν τα αγοράσετε από πολυκατάστημα, μάθετε πόσο καιρό βρίσκονται εκεί. Συνήθως έχουν λιγότερη φροντίδα από αυτή που αναφέρουν οι πωλητές.
  8. Κάτι πολύ δελεαστικό για την αγορά ενός φυτού είναι οι προσφορές. Όταν το φυτό έχει απανθήσει, προσφέρεται σε χαμηλότερη τιμή ίσως όμως πέρασε πάνω από 1 μήνα με κακή φροντίδα και η φθορά του είναι μη αναστρέψιμη.
  9. Αν αγοράσετε ορχιδέες μέσω internet ή από σελίδες δημοπρασιών βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας συνοδεύεται από το ειδικό πιστοποιητικό CITES ( εκδίδεται από τις ελεγκτικές αρχές του κράτους εξαγωγής) ή ρωτήστε τον πωλητή αν στην τιμή αγοράς συμπεριλαμβάνονται τα πιστοποιητικά ή τυχόν τελωνειακοί φόροι . Για εισαγωγή φυτών εκτός ευρωπαϊκής ένωσης θα χρειαστεί και άδεια εισαγωγής από την χώρα υποδοχής (Ελλάδα).

Με τις παραπάνω απλές συμβουλές, θα έχετε καταπληκτικές ορχιδέες phalaenopsis που θα ανταποδώσουν τη φροντίδα που τις προσφέρετε με υπέροχα άνθη.

Ζαμπιόγλου Βαλεντίνα

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Καλλιέργεια και συντήρηση ορχιδέας PHALAENOPSIS

  1. Οι ορχιδέες πάντα αποτελούσαν σύμβολο αγάπης, πολυτέλειας και ομορφιάς. Οι αρχαίοι τις θεωρούσαν σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Οι Κινέζοι τις αποκαλούσαν «φυτά με το άρωμα του βασιλιά». Στον μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκαν ως βασικό συστατικό των φυτικών θεραπευτικών σκευασμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ρωτησω κατι παρακαλώ? Όταν τελειώσει η ανθοφορεια ποτίζουμε και πάλι κάθε 1 εβδομάδα τις ορχιδέες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.