Το «μυστήριο» της Μαύρης Ορχιδέας

Η μαύρη ορχιδέα κατείχε πάντα μια θέση σε κάποια τρομακτική ιστορία, σε κάποιο μύθο, θρύλο, ακόμα και σε κόμικς του Μίκυ Μάους! Είχε έναν ρόλο συμβολικό, σκοτεινό, τυλιγμένη όμως… πάντα καλά σε ένα πέπλο μυστηρίου… Μπρρρ! Μήπως όμως, όπως και τα πιο πολλά μυθικά στοιχεία είναι στην πραγματικότητα… μια φούσκα; Μήπως… πολύς ντόρος για το τίποτα; Για πάμε λοιπόν να ξεδιαλύνουμε το μυστήριο (αν αντέχετε)!

Σύμφωνα με την Βοτανολογία, την επιστήμη που ασχολείται με τα φυτά, μαύρο λουλούδι δεν υπάρχει. Είτε είναι ορχιδέα, είτε είναι τουλίπα, είτε τριαντάφυλλο. Υπάρχουν ωστόσο λουλούδια, τόσο σκούρου χρώματος που μοιάζουν αρκετά με μαύρο και έχει επικρατήσει να τα λέμε έτσι. Ένα από αυτά τα φυτά λοιπόν, και λυπάμαι αν σας απογοήτευσα, είναι και η μαύρη ορχιδέα, το «μαύρο» χρώμα της οποίας είναι στην πραγματικότητα ή βαθύ μωβ ή σκούρο καστανο-μπορντώ ή αποτέλεσμα photoshop.

Λίγη ιστορία


Το ιδιαίτερο αυτό λουλούδι πήρε το όνομά του από την Ελληνική λέξη «όρχις», λόγω του σχήματος των βολβοειδών ριζών του και ήταν σύμβολο πολυτέλειας και αρρενωπότητας. Μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι μπορούσαν να καθορίσουν το φύλο του παιδιού τους τρώγοντας ρίζες και βολβούς ορχιδέας. Συγκεκριμένα, αν επιθυμούσαν γιό, ο πατέρας έπρεπε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νέων και μακριών βολβών, ενώ αν ήθελαν κόρη έπρεπε η μητέρα να τρώει μικρούς βολβούς.

Είδη μαύρης ορχιδέας


Οι ορχιδέες χωρίζονται σε δύο είδη: σε εκείνες που μεγαλώνουν στο έδαφος, δηλαδή λιθόφυτα και σε εκείνες που μεγαλώνουν πάνω σε άλλα φυτά, δηλαδή επίφυτα. Μερικές «εκδόσεις» ορχιδέας που θεωρούνται μαύρες ή σχεδόν μαύρες είναι οι: η Dendrobium fuliginosa (the "Black Pam), η Coelogyne pandurata, η Miltonioides leucomelas, η Dracula vampira, η Dracula roezlii και η Oncidium henckenii αλλά και 4 ή 5 υβρίδια ακόμη.

Εκείνες όμως που θεωρούνται οι πιο μαύρες απ’ τις μαύρες και διεκδικούν τον επίσημο τίτλο της «μαύρης» ορχιδέας στην βιβλιογραφία είναι δύο, η Liparis nervosa και η Trichoglottis brachiata.

Η Liparis nervosa απαντάται σε τροπικές και ημιτροπικές περιοχές υψομέτρου από 500-1800m, κυρίως της Αφρικής, της Ασίας, της Νοτίου Αμερικής, της Κίνας, της Ταϊβάν, των Φιλιππινών, της Ινδονησίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας. Ανήκει σε εκείνες τις ορχιδέες που μεγαλώνουν στο έδαφος, ανθεί αρκετά από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο και τα άνθη της έχουν περίπου 1,3 cm πλάτος. Το ύψος της δεν ξεπερνά τα 38 cm, ο μίσχος της είναι ινώδης, χρώματος πράσινο-μωβ και έχει συνήθως 2-3 φυλλαράκια πάνω του. Το χρώμα των ανθών της είναι μπορντώ-μωβ.

Η Trichoglottis brachiata από την άλλη, βρίσκεται στα ζεστά δάση των Φιλιππινών σε υψόμετρα από 0-300m. Είναι από τις ορχιδέες που αναπτύσσονται πάνω σε άλλα φυτά, ανθεί από την άνοιξη έως το καλοκαίρι, και τα άνθη της που είναι 1-2 το πολύ ανά κλαδάκι, έχουν πλάτος περίπου 6cm. Τα φύλλα της έχουν αγκυλωτή κατάληξη, τα άνθη είναι χρώματος σκούρου καστανοκόκκινου που φέρνει σε βαθύ μωβ με φούξια χείλη.

Όταν δει κανείς μαύρες ορχιδέες, τις ερωτεύεται. Και όταν τις ερωτευτεί… μπορεί να τις βρει σε διάφορα site στο διαδίκτυο σε τιμή από περίπου 70 ευρώ χωρίς τα έξοδα αποστολής, τα οποία ποικίλλουν από site σε site.

Πώς καλλιεργείται; 

Σας άρεσε τόσο που θέλετε να έχετε μια στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας; Ας δούμε βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνετε:

Φύτεμα: Αφού την αγοράσουμε, την βάζουμε σε ένα γλαστράκι με αρκετή ποσότητα χώματος.

Τοποθεσία: την τοποθετούμε σε σκιερό καλύτερα μέρος, γιατί αλλιώς καίγεται. Οι μαύρες ορχιδέες χρειάζονται 60% σκιά. Ανά διαστήματα όμως θα χρειαστεί να την βγάζουμε και στον ήλιο.

Θερμοκρασία: Χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου την ημέρα, γύρω στους 12 τη νύχτα και όχι κρύο και υγρασία.

Πότισμα: Σε ότι αφορά το πότισμα, δεν θέλει πολύ νερό γι’ αυτό καλύτερα να την ποτίζουμε όταν δείχνει να το χρειάζεται. Αυτό σύμφωνα με όσους καλλιεργούν χρόνια μαύρη ορχιδέα, το καταλαβαίνουμε όταν τα φύλλα της είναι ζαρωμένα και σαν έτοιμα να σπάσουν. Αν κάνουμε το λάθος και την «παραποτίζουμε» θα σαπίσει. Για να το λένε κάτι παραπάνω θα ξέρουν!

Λίπανση: 1-2 φορές το μήνα περίπου πρέπει να ρίχνουμε λίπασμα.

Μεταφύτευση: Όταν η ορχιδέα μας αρχίσει να μεγαλώνει τόσο ώστε να μην χωράει καλά στο προηγούμενο γλαστράκι, όπως καταλαβαίνετε, ήρθε η ώρα να της αλλάξουμε γλάστρα και να την τοποθετήσουμε σε μεγαλύτερη.

Η διαδικασία καλλιέργειας ούτε δύσκολη είναι, ούτε χρονοβόρα, ούτε απαιτεί κόπο αν την ακολουθήσεις σωστά όπως βλέπετε!

Χαρίστε τη… 


Ως σύμβολο πολυτέλειας, δύναμης αλλά και αρρενωπότητας, η μαύρη ορχιδέα είναι το πιο όμορφο και πρωτότυπο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε σε κάποιον που μόλις κατάφερε κάτι σημαντικό. Είτε πήρε προαγωγή, πτυχίο, ή απολυτήριο (λυκείου ή και στρατού, γιατί όχι;). Και αν (για τις γυναίκες κυρίως) νιώθετε το βιολογικό σας ρολόι να έχει χτυπήσει και θέλετε να του το φέρετε με τρόπο, παίξτε το αρχαία ελληνίδα. Χαρίστε του μια μαύρη ορχιδέα και ευχηθείτε να το πάρει το μήνυμα…

Το σίγουρο πάντως είναι ότι μόλις ανθίσει η πρώτη σας μαύρη ορχιδέα, θα την αγαπήσετε τόσο (και λέω αγαπήσετε σκοπίμως, γιατί πιστεύω ότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί), που δεν θα βλέπετε την ώρα να φυτέψετε την επόμενη, ή καλύτερα τις επόμενες! Και αφού επιτέλους λύθηκε το μυστήριο, σηκώστε μανίκια και… καλό φύτεμα!

Υ.Γ. : Μαύρο στην όλη ιστορία πουθενά, αλλά τι πειράζει; Εξ’ άλλου η ουσία είναι να αγαπάς κάτι όπως είναι, όχι όπως θα ήθελες να είναι. Έτσι δεν είναι;

Κείμενο: Νάνσυ Λ.


 


Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Το «μυστήριο» της Μαύρης Ορχιδέας

  1. Η μαύρη ορχιδέα κατείχε πάντα μια θέση σε κάποια τρομακτική ιστορία, σε κάποιο μύθο, θρύλο, ακόμα και σε κόμικς του Μίκυ Μάους! Είχε έναν ρόλο συμβολικό, σκοτεινό, τυλιγμένη όμως… πάντα καλά σε ένα πέπλο μυστηρίου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.