Πως θα κάνουμε έρευνα για μια εργασία. Με απλά λόγια

Μια ερευνητική εργασία μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε πολλούς τομής. Μπορεί να βελτιώσει μια πόλη μια εταιρία ακόμα και έναν άνθρωπο. Σκοπός είναι να μελετήσουμε το αντικείμενο η τα αντικείμενα που μας αφορούν να δούμε τις αδυναμίες τους τα δυνατά τους σημεία. Έτσι διαβάζοντας την η ολοκληρώνοντας την να μπορούμε να βελτιώσουμε το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μια καλή εργασία δεν αφήνει ποτέ τίποτα αόριστο και στην τύχη. Και προπάντων μια καλή εργασία δεν πάει ποτέ χαμένη. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε μια καλή εργασία.

Επιλέγοντας θέμα για την εργασία.


Αν δεν περιορίζεσαι από το πανεπιστήμιο η την σχολή σου τότε βρες ένα θέμα που σε ενδιαφέρει προσωπικά. Δεν είναι κάτι που μπορείς να το πεις εύκολο αργά η γρήγορα θα σε κουράσει, πρώτα ψυχολογικά και μετά σωματικά. Αν το θέμα μας αρέσει θα έχουμε περισσότερη αντοχή στον χρόνο και επομένως καλύτερα αποτελέσματα.

Πρωτότυπη εργασία


Το αν μια εργασία είναι πρωτότυπη δεν έχει να κάνει μόνο με το αν αυτή η εργασία έχει ξανά γραφτεί αλλά και με τον τρόπο που γράφτηκε. Είναι εύκολο να κάνεις αντιγραφή και επικόλληση αλλά δεν έχει νόημα. Πρέπει να μελετήσεις τι έγραψαν οι άλλοι να ξεχωρίσεις τα χρήσιμα από τα άχρηστα και τα ευκολονόητα από τα δυσνόητα κομμάτια και όλο αυτό το μεταφέρεις με τον δικό σου κατανοητό τρόπο στο κοινό που αναφέρετε το θέμα σου. Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να βρεις ένα θέμα που κανείς άλλος δεν έχει μελετήσει και γράψει πάνω σε αυτό. Και ακόμα δυσκολότερο αυτό το θέμα να αφορά πολλούς ανθρώπους. Μα ακόμα και να το κάνεις δεν σημαίνει ότι θα είναι και σπουδαιότερο από μια καλή εργασία. Οπότε πρώτα η ουσία μετά η πρωτοτυπία.

Κατεύθυνση εργασίας.


Κάπου εδω χάθηκαν τα λαμπρότερα μυαλά του πολιτισμού μας. Ας πούμε ότι αποφασίσεις να γράψεις μια εργασία για τα καράβια. Τι καράβια? Εμπορικά, αλιευτικά, αναψυχής, πολεμικά ? Και ας πούμε ότι διάλεξες τα εμπορικά. Τι εμπορικά? Ξύλινα, σιδερένια, πολυεστερικά? Και ας υποθέσουμε πάλι ότι διάλεξες τα σιδερένια. Τι σιδερένια? Φορτηγά? Επιβατικά? Δεξαμενόπλοια? Και πάει λέγοντας. Μια εργασία με την πρώτη ματιά φαίνετε σαν πόλη που την κοιτάζεις από ψηλά η από μακριά. Όσο πλησιάζεις σε αυτήν διαπιστώνεις ότι υπάρχουν διάφορες διαδρομές να ακολουθούσης κάποιες είναι χρήσιμο να το κάνεις κάποιες είναι όμορφο και κάποιες άλλες ανώφελο. Βρες το σχέδιο που ταιριάζει περισσότερο στον χαρακτήρα και τις γνώσεις σου και δώσε μας μια καλή αναλυτική αλλά όχι κουραστική εικόνα όλων αυτών που έχεις στο μυαλό σου να μας περιγράψεις. Σε αυτό το βήμα είναι αρκετοί που βρεθήκαν σε αδιέξοδο όπως είπα και στην αρχή για αυτό αν κάτι δεν σου πάει καλά άλλαξε πορεία γιατί αυτό είναι το καταλληλότερο βήμα για να το κάνεις.

Έρευνα για την εργασία.


Θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα? Θέλουμε η εργασία μας να μείνει στο πανεπιστήμιο και να διαβάζεται ξανά και ξανά? Θέλουμε κάτι περισσότερο από όλα αυτά όπως για παράδειγμα ένα νομπελακι??? Τότε η ερεύνα για την εργασία μας είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Πρέπει να ξέρουμε ότι έχει γραφτεί και για να το κάνουμε αυτό ψάχνουμε : βιβλιοθήκη και δεν περιοριζόμαστε σε μια. Διαδίκτυο  blog περιοδικά αρχεία και στην συνέχεια σε άλλες γλώσσες γιατί πέρα από τα ελληνικά και τα αγγλικά υπάρχουν πολλές χώρες που πιθανόν να έχουν χρήσιμο υλικό. Μπορείς να το κάνεις με την μετάφραση του google και να αλλάξεις την αναζήτηση σου σε πολλές γλώσσες. Ξέρω πως είναι η μετάφραση του google αλλά με λίγη καλή θέληση μπορείς να βγάλεις νόημα η και κανένα διαμαντάκι ποτέ δεν ξέρεις... Άλλαξε την ερώτηση αναζήτησης για περισσότερα αποτελέσματα και ρίξε πολύ βάρος στην γλώσσα της χώρας που ειδικεύετε περισσότερο στο αντικείμενο που θα γράψεις.

Πανεπιστημιακές βάσεις δεδομένων


Συμβαίνει και στα ελληνικά και στα ξένα πανεπιστήμια. Έχουν μια βάση δεδομένων με όλες τις εργασίες και της μελέτες που έχουν κάνει. Σε κάποιες μπορείς να μπεις δωρεάν και σε κάποιες άλλες πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία και τον κωδικό κάποιου φοιτητή. Δεν είναι δύσκολο να βρεις φοιτητές στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια και να επικαλεστείς την βοήθεια τους. Αν δεν πιάσει με αντρικό profile προσπάθησε με γυναικείο θα έχεις γρηγορότερα αποτελέσματα. Θα μου πεις γιατί να μη ψάξεις όλα αυτά τα αρχεία στο google. Ο τρόπος που έχουν γραφτεί και ο πόλεμος του seo τα έχουν θάψει 10 μέτρα κάτω από την γη. Όσο για τα προστατευμένα είναι προστατευμένα όπως και να το κάνεις. Οπότε βγάζεις μια λίστα από όλα τα πανεπιστήμια που αφορούν την ερεύνα σου και αρχίζεις και ψάχνεις προσπάθησε να πάρεις κάτι από όλα.

Γράφοντας το προσχέδιο της εργασίας


Έχουμε μαζέψει υλικό στον σκληρό μας δίσκο και σε αρκετά τετράδια. Τώρα αρχίζουμε να τα διαβάζουμε και σημειώνουμε μόνο όσα θεωρούμε σημαντικά να αναφερθούν και πάνω σε αυτά τους προσωπικούς μας σχολιασμούς. Στο τέλος την πυγή τον συγγραφέα την χώρα και την ημερομηνία. Για παράδειγμα πανεπιστήμιο τεχνολογίας, abod mav, Βοστόνη 1994. Και συνεχίζουμε μέχρι να διαβάσουμε όλο το υλικό που έχουμε συλλέξει.

Οργανώνοντας μια εργασία.


Τα έχουμε όλα αρχειοθετημένα οπότε μπορούμε να τα χωρίσουμε σε ημερομηνίες και χώρες. Για παράδειγμα η κίνα το 1997 υποστήριζε κόκκινο σε αντίθεση με την Βραζιλία που υποστήριζε μπλε. Αυτό έγινε γιατί καμία από τις δυο χώρες δεν είχαν δει το άσπρο ( προσωπικός σχολιασμός ). Το 1998 μετά από την ελληνική ερεύνα αποφάσισαν ότι το κατάλληλο χρώμα είναι το άσπρο ( προσωπικός σχολιασμός ). Η Βραζιλία υποστήριξε την ελληνική μελέτη αλλά η κίνα δεν την έχει υποδεχτεί πλήρως. Το 1999 η κίνα μετά από ερεύνα του abod mav απόδειξε ότι το άσπρο δεν είναι το μόνο κατάλληλο χρώμα για αυτούς τους λόγους. Και πάει λέγοντας από την αρχή που ήρθε το αντικείμενο σου στην επιφάνια μέχρι σήμερα. Ελπίζω να μη χρειάζεται να σου πω ότι τα σχόλια σου είναι απαραίτητα? Θυμάσαι ότι κάνουμε εργασία και όχι απλά ερεύνα...

Περιεχόμενο εργασίας.


Καλό θα ήταν να φτιάξουμε τα περιεχόμενα της εργασίας πριν να την γράψουμε. Έχουμε μαζέψει πληροφορίες που μπορούμε να γεμίσουμε μια εγκυκλοπαίδεια αλλά τις χρειαζόμαστε όλες αυτές στην πραγματικότητα? Παίρνοντας μια αρχική ιδέα περιεχομένων θα έχουμε μια γενική εικόνα του τι χρειαζόμαστε τι όχι και σε ποια σειρά πρέπει να μπουν όλα αυτά.

Προσδιορίστε το κοινό σας


Ποιος θα διαβάσει αυτήν την εργασία? Έχει σημασία να ξέρεις που αναφέρεσαι πριν γράψεις κάτι και ειδικότερα κάτι τόσο χρονοβόρο. Έχει σημασία στο ποσοστό πληροφοριών που θα χρησιμοποιήσεις αν το κοινό σου είναι ειδικευμένο με αυτό το είδος η δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα σου. Το κοινό θα ορίσει ακόμα και τον τρόπο που γράφεις το αν χρειάζεται να κάνεις αναφορές που να τεκμηριώνουν όσα λες η όχι. Έτσι όπως μελετήσαμε τα πιο πάνω πρέπει να μελετήσουμε και τα άτομα που θέλουμε να αναφερθούμε για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Γράφοντας τον πρόλογο της εργασίας.


Εδω θα χρειαστούμε διπλή δουλειά. Αρχικά ένας πρόλογος αναφέρει ένα περιληπτικά  όλα αυτά που αναφέρεις στην εργασία τον λόγο που την κάνεις και κάποιες φορές και τον σκοπό της. Σίγουρα μέχρι να γράψεις κάτι αρκετά ενδιαφέρον και κατατοπιστικό ταυτόχρονα θα χρειαστείς πολλά κείμενα. Και πάντα χρειάζεσαι 2 πρόλογους ένα μικρό και έναν λίγο μεγαλύτερο. Ο μικρός δεν θα έχει πολλές αναλύσεις και κάθε πρόταση θα λέει και κάτι για το έργο σου. Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο γιατί μου το ζητήσατε ( αυτό δεν λέει κάτι για το έργο μου ). Το έργο γράφτηκε με σκοπό να δώσει στον αναγνώστη μια γενική εικόνα του πως γίνονται οι εργασίες ( αυτό λέει ). Δεύτερη και λίγο μεγαλύτερη θα αναφέρει και τους λόγους που έγινε η εργασία ίσως και κάποια από τα προβλήματα που αντιμετώπισες στο να την πραγματοποιήσεις ( αν αυτά αξίζει να αναφερθούν )

Ο σκελετός μιας εργασίας


Βλέπω, σκέπτομαι, ενεργώ. Η μελέτη που έκανες είναι το 1/3 της εργασίας σου που αναφέρει όσα είδες. Η γνώμη σου είναι το 2/3 εκεί που θα μας πεις το πως τα βλέπεις εσύ τα πράγματα τις ιδέες αλλά και τις σκέψεις σου πάνω σε αυτά. Και τέλος στο 3/3 μέσα από όλα αυτά που είδες και σκεπτικές θα μας πεις πως μπορούμε να αλλάξουμε όλα αυτά η ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών η τι θα κάνουμε με όλα αυτά. Ανάλογα με την εργασία πάντα και σαφώς προς το καλύτερο .

Tips
1) χρησιμοποίησε αποδεικτικά στοιχεία όσο περισσότερο μπορείς για να μη αμφισβητηθεί η δουλειά σου.


2) σημείωνε κατά την διάρκεια της έρευνας τα συμπεράσματα σου. Άσχετα αν αξίζει να χρησιμοποιηθούν η όχι γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνετε στο τέλος.


3) γράψε τις απορίες που θα έχεις στην διάρκεια αλλά και απορίες που μπορεί να βρεις σε άλλους κατά διάρκεια της έρευνας. Πρέπει να έχεις απαντήσεις για όλα


4) προσπάθησε να διορθώσεις τα σημεία που επαναλαμβάνεσαι.


5) όταν τελειώσεις με την εργασία ξεκουράσου 2-3 μέρες και μετά ξανά διάβασε την. Δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου.


6) ανάλυσε τα κομμάτια της εργασίας μετά από μια καλή ξεκούραση. Αναπτύξτε τα δυνατά σημεία και άλλαξε τα κουραστικά.


7) ποτέ μη περιμένεις την τελευταία στιγμή για μια εργασία


8) ορθογραφικά λάθη !!! Δεν έχει τέτοια πράγματα μέσα σε μια εργασία. Ακόμα και εγώ που πιθανόν να σε έχω αφήσει ανάπηρο με την ορθογραφία μου τις διόρθωνα.


Εμμανουήλ


θέματα στο διαδίκτυο 

Ο∆ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πώς να κάνω μια εργασία;

Οδηγίες για τις εργασίες

Πρακτικές συμβουλές πάνω στις ερευνητικές εργασίες



Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Πως θα κάνουμε έρευνα για μια εργασία. Με απλά λόγια

  1. Μια ερευνητική εργασία μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε πολλούς τομής. Μπορεί να βελτιώσει μια πόλη μια εταιρία ακόμα και έναν άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.