Οπάλιο: ένας ξεχωριστός πολύτιμος λίθος

«Έχει μέσα του μία φωτιά πιο ήπια από του ρουμπινιού, φαίνεται ακόμα το λαμπερό μωβ του αμέθυστου, υπάρχει το γαλαζοπράσινο του σμαραγδιού, και όλα λάμπουν σε μια απίστευτη ενότητα. Κάποιες από τις αστραποβόλες λάμψεις του ανταγωνίζονται όλα τα χρώματα του ζωγράφου, και κάποιες άλλες το χρώμα της φλόγας από το θειάφι που καίγεται, όταν ζωηρεύει από το λάδι» τι είναι; Πάντως όχι γρίφος, μην σπάτε το κεφάλι σας! Πρόκειται για την ωραιότερη περιγραφή που θα μπορούσε να υπάρξει (δια χειρός Πλίνιου, στο γνωστό βιβλίο του Historia Naturalis) του πολύτιμου λίθου που λέγεται οπάλιο.

Όνομα: Το όνομά του προέρχεται από την λέξη upala, που στα Σανσκριτικά σημαίνει πέτρα-λίθος.

Προέλευση: Δημιουργήθηκε 60.000.000 χρόνια πριν και το αρχαιότερο έχει βρεθεί σε έναν τάφο στην Κένυα μαζί με ανθρώπινα οστά 6.000 ετών, από τον ανθρωπολόγο Λούις Λίκι. Δημιουργείται σταδιακά μέσα σε ιζηματογενή πετρώματα αλλά και σε ηφαιστειογενή. Σήμερα η Αυστραλία διαθέτει σημαντικές ποσότητες οπάλιου και οι Αυστραλοί τον έχουν λατρέψει τόσο για την σπάνια ομορφιά του, όσο και για το αξιόλογο κέρδος που τους αποφέρει. Ποιος δεν θα τον λάτρευε άλλωστε υπό αυτές τις προϋποθέσεις;

Παλαιότερα: Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι μέσα στο οπάλιο κατοικούσε το πνεύμα της αλήθειας, ότι μπορούσε να φανερώσει το μέλλον του κατόχου του και ότι θάμπωνε κιόλας για να τον προειδοποιήσει αν αυτός βρισκόταν σε κίνδυνο. Οι Άραβες από την άλλη πίστευαν ότι ερχόταν ουρανοκατέβατο μαζί με τις αστραπές και το θεωρούσαν πολύ τυχερό πετράδι. Λίγο αργότερα, ξεχάστηκε από τους Έλληνες, οι Ρωμαίοι όμως τον αποσπούσαν από περιοχές της Τσεχίας, οι Ατζέκοι τον χρησιμοποιούσαν σε στολισμούς στις θρησκευτικές τελετές τους και τέλος, κατά τον μεσαίωνα στην Ουγγαρία λειτουργούσαν ορυχεία οπάλιου που χρησιμοποιούνταν στην κοσμετολογία.

Δομή-Χαρακτηριστικά: Ασυνήθιστης δομής και ιδιαίτερης ομορφιάς, το οπάλιο αποτελεί έναν από τους πιο γοητευτικούς πολύτιμους λίθους. Είναι άμορφο σαν το γυαλί και βασικά οξείδιο του πυριτίου SiO2, ανήκει στα ένυδρα οξείδια του πυριτίου, αφού η περιεκτικότητά του σε νερό είναι 3-20% περίπου, έχει σκληρότητα 5,5-6,5 και ειδικό βάρος 1,98-2,25. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι το διοξείδιο του πυριτίου και το νερό δημιουργούν μικρά σφαιρίδια που διατάσσονται με τέτοιο τρόπο στο χώρο, ώστε σχηματίζουν διάφορα γεωμετρικά σχήματα. Όταν λοιπόν η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά αυτές τις διατάξεις, διαθλάται και διαχέεται προς διάφορες κατευθύνσεις με αποτέλεσμα στην επιφάνειά του να εμφανίζονται διάφορα χρώματα που ιριδίζουν με διάφορες εναλλαγές.

Ιδιότητες: Το οπάλιο λέγεται ότι φέρνει τύχη, ευτυχία, χρήματα, θετικές σκέψεις και δημιουργικότητα. Έλκει την αγάπη, τον αυθορμητισμό και απομακρύνει το στρες. Θεωρείται ότι προστατεύει τα μάτια, την καρδιά, τα νεφρά, το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, ανακουφίζει από τους πόνους πριν την περίοδο, προστατεύει το αίμα και ευνοεί την θεραπεία της νόσου Parkinson. Όλα αυτά βέβαια γίνονται είτε αν τον τοποθετήσετε στο σωστό μέρος ανάλογα την περίπτωση, είτε αν τον ακουμπήσετε στην καρδιά ή στο ηλιακό πλέγμα. Επίσης αποφορτίζεται στο νερό και φορτίζεται γρήγορα στο φως του ήλιου και τα ενεργειακά κέντρα (τσάκρας) στα οποία αντιστοιχεί είναι της βάσης, του ηλιακού πλέγματος, της καρδιάς και της κορυφής. Α! (και για τους υποστηρικτές των ζωδίων) αντιστοιχεί να ξέρετε στα ζώδια του Αιγόκερου κυρίως, αλλά και του Καρκίνου και του Λέοντα.

Χρώματα και ιδιότητες: Ας δούμε λοιπόν τις ιδιότητες που εμφανίζει το κάθε οπάλιο ανάλογα με το χρώμα στο οποίο το βρίσκουμε συνηθέστερα: 

  • Το μαύρο οπάλιο (black opal), είναι ένα σκουρόχρωμο οπάλιο που εμφανίζει επάνω του φανταστικούς ιριδισμούς του ουράνιου τόξου και ενεργοπoιεί τα αναπαραγωγικά όργανα, αφήνοντας την σεξουαλική επιθυμία να εκδηλωθεί και την συναισθηματική ένταση να φύγει. Το βρίσκουμε στην Αυστραλία και είναι το ακριβότερο και πολυτιμότερο από όλες τις εκδοχές που υπάρχουν (μαζί με το εντελώς διαφανές που το βρίσκουμε στην Ιαπωνία).


  • Το οπάλιο της φωτιάς (fire opal) ή πυροπάλιο, είναι το διαφανές εκείνο οπάλιο που ιριδίζει υπέροχα πορτοκαλο-κόκκινα χρώματα, έλκει τον πλούτο, την ενέργεια, το χρήμα, την υγεία, την πρόοδο και την αγάπη και το βρίσκουμε στην Αυστραλία και το Μεξικό.


  • Το πανέμορφο μπλε οπάλιο ευνοεί την επικοινωνία, ηρεμεί τα συναισθήματα, και συμβολίζει την αγνότητα κα την ελπίδα, ενώ αντιστοιχεί στο τσάκρα του λαιμού και μας έρχεται από το Περού.


  • Τα υπόλοιπα συνηθισμένα αλλά εξίσου εντυπωσιακά οπάλια, με χρώματα όπως γαλακτώδες λευκό, πράσινο, καφέ, κίτρινο, ροζ, είναι τα πιο οικονομικά στην κατηγορία τους και βοηθούν στην αποβολή των εντάσεων και στην ισορροπία των δύο ημισφαιρίων.





Προτού λοιπόν διαλέξετε κι εσείς ποιο οπάλιο θέλετε, σκεφτείτε ανάλογα με το τι θα μπορούσε να σας φέρει και όχι μόνο με βάση το χρώμα.

Φροντίδα: Για να καλοδιατηρηθεί ένα οπάλιο, πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, καθώς αν βρεθεί σε ξηρό περιβάλλον, το νερό που περιέχει εξατμίζεται με αποτέλεσμα να γίνεται εύθρυπτο και να χάνει τους όμορφους ιριδισμούς του. Αν λοιπόν επιθυμείτε να το κρατήσετε για πολλά πολλά χρόνια, διατηρείστε το σε ένα κουτί με υγρασία και αν θελήσετε να το καθαρίσετε κάντε το αυστηρά μόνο με σαπούνι και νερό, γιατί είναι αρκετά ευαίσθητο πετράδι.

Φυλάξτε λοιπόν καλά αυτόν τον ξεχωριστό θησαυρό που ίσως να σας φέρει τύχη, χρήματα και γενικότερη εύνοια. Μην εναποθέτετε όμως όλες τις ελπίδες σας για προσωπική ευτυχία μόνο σε έναν λίθο ψάχνοντας για ένα ακόμη εξιλαστήριο θύμα. Κυνηγήστε τους στόχους σας! Ζήστε έντονα την κάθε σας στιγμή! Μην περιμένετε τίποτα έτοιμο… Συν Αθηνά και χείρα κίνει λοιπόν!

Κείμενο: Νάνσυ Λ. 

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Οπάλιο: ένας ξεχωριστός πολύτιμος λίθος

  1. Δημιουργήθηκε 60.000.000 χρόνια πριν και το αρχαιότερο έχει βρεθεί σε έναν τάφο στην Κένυα μαζί με ανθρώπινα οστά 6.000 ετών, από τον ανθρωπολόγο Λούις Λίκι. Δημιουργείται σταδιακά μέσα σε ιζηματογενή πετρώματα αλλά και σε ηφαιστειογενή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανέμορφο το άρθρο με ενδιαφέρουσα θεματολογία. Αλλά ο να προσθέσω μια σημανική λεπτομέρεια όσον αφορά τον μαύρο οπάλιο. Είναι ένα αρκετά «επικίνδυνο» πετράδι στον έρωτα. Ο κάτοχός του ερεθίζεται ερωτικά, χάνει τις αναστολές του και αναζητά εφήμερες περιπέτειες. Ωστόσο, δεν πρέπει να κατηγορούμε απόλυτα το πετράδι, γιατί αυτό απλώς βγάζει στην επιφάνεια ότι είναι ήδη κρυμμένο στην ψυχή του κατόχου του, για να μπορέσει να το δει, να το διαχειριστεί, να το λύσει ή να απαλλαγεί απ αυτό. Οπότε πρωτού αγοράσουμε έναν μαύρο οπάλιο καλό θα ήταν πρώτα να εργαστούμε διαφορετικά με το τσάκρα βάσης και επιμονή στην επίλυση διαφόρων συμπλεγμάτων ή σε συνδιασμό. :) Καλή σας ημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.