Γραμματόσημα: οι αξιοθαύμαστες μικρογραφίες

Ξεσκαρτάρατε μήπως τις προάλλες το παλιό σεντούκι των παππούδων σας και πέσατε πάνω σε σκόνη… ιστούς από αράχνες… αλλά και ένα ντοσιέ με γραμματόσημα και δεν ξέρετε τι να κάνετε με αυτό; Το βρήκα; Μήπως μάλιστα βρίσκετε βαρετές ή ακόμα και ανούσιες τέτοιου τύπου ασχολίες; Σας πληροφορώ, μόλις μάθετε για αυτά, θα καταλάβετε, ότι πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω από ορθογώνια χαρτάκια που τα σαλιώνουμε και τα κολλάμε στον φάκελο που προορίζεται για τον Αϊ Βασίλη ή τους φίλους μας δι’ αλληλογραφίας, όσοι διατηρούμε ακόμη!

Προέλευση: Γεννήθηκαν στις 6 Μαϊου 1840 στην Αγγλία, ο νόμιμος πατέρας-εμπνευστής τους θεωρείται ο Sir Rowland Hill, ενώ το σχέδιο επιμελήθηκε ο καλλιτέχνης William Mulready. Το πρώτο γραμματόσημο ονομάστηκε Black Penny, απεικόνιζε το προφίλ της βασίλισσας Βικτώριας σε μαύρο φόντο, κόστιζε μια πέννα και χρησιμοποιήθηκε σαν αποδεικτικό προπληρωμής της αλληλογραφίας. Μέχρι και σήμερα όλα τα Βρετανικά γραμματόσημα φέρουν μια εικόνα ή σιλουέτα της βασίλισσας και δεν αναγράφουν το όνομα της χώρας καταγωγής τους. Στην χώρα μας έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση την 1η Οκτωβρίου 1861 με την περιβόητη σειρά των Μεγάλων Κεφαλών του Ερμή, ενώ η ασχολία συλλογής τους λέγεται φιλοτελισμός ή γραμματοσημοφιλία.

Εκτύπωση: Τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα και μέχρι το 1911 εκτυπώνονταν στο εξωτερικό. Έπειτα και έως το 1985 εκτυπώνονταν στο ιστορικής σημασίας κερκυραϊκό τυπογραφείο «ΑΣΠΙΩΤΗ» με την χαλκογραφική -μέθοδος εκτύπωσης κατά την οποία η μελάνη παραμένει ανάγλυφη στο χαρτί- και την λιθογραφική μέθοδο -μέθοδος αναπαραγωγής έντυπου υλικού με την χρήση πέτρας, νερού, λιπαντικού και μελανιού- να εναλλάσσονται και την όφσετ πολυχρωμία μέθοδος κατά την οποία το προς εκτύπωση κείμενο ή εικόνα μεταφέρεται σ’ έναν κύλινδρο καλυμμένο με λαστιχένιο καλούπι, και από αυτόν εν συνεχεία στο υπόθεμα, βασίζεται στην αμοιβαία άπωση νερού και λιπών- να τις διαδέχεται και να επικρατεί μέχρι τις μέρες μας. Εκείνοι βέβαια που γνωρίζουν κάτι τι παραπάνω, λένε ότι παρά το γεγονός ότι η όφσετ πολυχρωμία είναι πιο εύχρηστη και γρήγορη, η χαλκογραφική δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς μπορούμε να νιώσουμε με την αφή το ανάγλυφο της εκτύπωσης. Και δίκιο έχουν αν το καλοσκεφτείς εδώ που τα λέμε… Καλό το μοντέρνο, αλλά άλλο πράγμα το παλιακό με το μεράκι του! Το χαρτί που χρησιμοποιούνταν ως το 1974 ήταν χειροποίητο και συγκεκριμένα από κουρέλια ενώ από το ’74 μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται επιχρισμένο χαρτί.

Σπανιότητα και αξία: Ας διευκρινίσουμε όμως στο σημείο αυτό κάτι σημαντικό: Όταν λέμε σπάνιο γραμματόσημο εννοούμε το γραμματόσημο εκείνο που δεν βρίσκεται σε μεγάλα αποθέματα (ήδη από τον προηγούμενο αιώνα και την προπολεμική περίοδο οπότε πρωτοκυκλοφόρησε) και έτσι η τιμή του είναι αρκετά αυξημένη… έως απλησίαστη! Τα υπόλοιπα που απαντώνται συχνά γιατί στην σειρά τους τυπώθηκαν πολλά δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία.

Ένας δεύτερος αλλά εξίσου κρίσιμος παράγοντας, είναι η άριστη κατάσταση των σπάνιων από πλευράς στοκ γραμματοσήμων, γιατί με σχισίματα, τρυπήματα, κοψίματα, στίγματα, απουσία οδόντωσης, ξεθωριασμένο χρώμα και άλλες ενδείξεις κακής κατάστασης-συντήρησης, δεν πιάνουν τίποτα, ενώ η ύπαρξη ή όχι σφραγίδας μπορεί να αλλάξει άρδην την αξία τους. Και κάτι τελευταίο που μπορεί να μην είναι ακριβώς της παρούσης, είναι ωστόσο αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι θεωρούνται σπάνια και ορισμένα κακέκτυπα γραμματόσημα καθώς το ελάττωμα της εκτύπωσης εμφανίζεται σε λίγα κομμάτια, καθιστώντας τα σπάνια! Το φανταζόσασταν;

Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες που επηρεάζουν την αξία ενός γραμματοσήμου, καθοριστική σημασία έχει η προσφορά και η ζήτηση αυτών με την ζήτηση να επηρεάζεται από την εκάστοτε οικονομική κατάσταση κάθε χώρας. Και δεν αναφέρομαι στα μεγάλης αξίας γραμματόσημα που σκαρφάλωσαν στην κορυφή της κοστολογικής πυραμίδας, αλλά στα χαμηλότερης αξίας.
Οι δύο ακριβότερες σειρές γραμματοσήμων που μας έρχονται από τον προηγούμενο αιώνα, απεικονίζουν η πρώτη τις Κεφαλές του Ερμή, (συμπεριλαμβανομένου και του περίφημου Σολφερίνο που ακόμα καλά κρατεί τα σκήπτρα του ακριβότερου) και η δεύτερη αποτελούμενη από 12 γραμματόσημα, με αναπαραστάσεις των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το 1886. Σειρές όπως της Δόξας από την μεταπολεμική περίοδο, του Αποστόλου Παύλου (1951), της Δωδεκανήσου (1947) και Αεροεσπρέσο (ή Πατακόνια) (1926) θεωρούνται σήμερα ορισμένες από τις σπουδαιότερες.

Αγορά: Στην Ελλάδα πάντως αν ενδιαφέρεστε, γίνονται αρκετά συχνά δημοπρασίες γραμματοσήμων. Εκεί μπορεί κάποιος να αγοράσει είτε μεμονωμένα κομμάτια είτε σειρές ολόκληρες. Οι πιο γνωστοί οίκοι που διοργανώνουν δημοπρασίες γραμματοσήμων είναι του Βλαστού, του Καραμήτσου, του Alpha Stamps και του 1861 Auctions. Οι επί σειρά ετών και μεγάλοι φιλοτελιστές πάντως, όπως ο κ. Βιρβίλης, πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας και ο κ. Λεούσης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Θεματικού Φιλοτελισμού και Νεότητας, υποστηρίζουν ότι συμφέρει να αγοράσει κάποιος από εκεί γραμματόσημα καθώς η έκπτωση είναι περίπου 20-30%, ενώ στα μαγαζιά είναι στο 10-25%. Μια άλλη εκδοχή είναι να γίνετε μέλος κάποιου φιλοτελικού σωματείου της περιοχής σας που να είναι επίσημο μέλος της Ε.Φ.Ο. (Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας) , και να προμηθευτείτε από εκεί, σε τιμές 30-70% χαμηλότερα των αναγραφόμενων στους καταλόγους.

Αξιολόγηση: Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε για πιθανή αγορά, πώληση γραμματοσήμων ή χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια στην κοστολόγησή των γραμματοσήμων σας, μην ανησυχείτε. Το World Look έχει προβλέψει πριν από σας για σας! Αναλαμβάνει κοστολόγηση γραμματοσήμων, με παράδοση γραφήματος της πορείας της αξίας του κάθε γραμματοσήμου χωριστά για την επόμενη πενταετία. Κι αυτό για να μην χάνετε χρόνο και κατά συνέπεια και χρήμα με την ενασχόλησή σας με γραμματόσημα που είναι χαμηλής αξίας αλλά δεν το γνωρίζετε. Για περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Γνησιότητα: Προς αποφυγήν αγοράς πλαστών γραμματοσήμων (γιατί πληθαίνουν επικίνδυνα οι επιτήδειοι) μην παραλείπετε όταν αγοράζετε γραμματόσημα να ζητάτε πιστοποιητικό γνησιότητας, όπως κάνετε με την απόδειξη πληρωμής! Σε περίπτωση που προϋπάρχει συλλογή και χρειάζεται έλεγχος γνησιότητας απευθύνεστε σε επίσημες φιλοτελικές εταιρίες.


Και τώρα που πήρατε μια μικρή γεύση από την ιστορία και την «θεωρία» αυτών των αριστουργηματικών μινιατούρων… συλλέξτε τα, κρατήστε τα ή πουλήστε τα, αν σας πάει η καρδιά να τ’ αποχωριστείτε! Ότι και αν διαλέξετε όμως, αφήστε ελεύθερο τον εαυτό σας να ζήσει την μαγεία ενός άλλου, παλιότερου αλλά τόσο οικείου και συναρπαστικού συνάμα κόσμου, από τον οποίο δεν θα θέλετε να βγείτε, όσα κεράκια κι αν σβήνετε στην τούρτα σας! 

Κείμενο: Νάνσυ Λ.




 

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Γραμματόσημα: οι αξιοθαύμαστες μικρογραφίες

  1. Ξεσκαρτάρατε μήπως τις προάλλες το παλιό σεντούκι των παππούδων σας και πέσατε πάνω σε σκόνη… ιστούς από αράχνες… αλλά και ένα ντοσιέ με γραμματόσημα και δεν ξέρετε τι να κάνετε με αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.