Καλλιέργεια μανιταριών σε καφέ

Είναι εξαιρετικά απλή η καλλιέργεια μανιταριών και παράλληλα κερδοφόρα αν ξέρεις που θα πουλήσεις τα μανιτάρια σου. Ο κόσμος έχει μια τάση να στρέφετε στα μανιτάρια πλευρωτους αν και υπάρχουν ποικιλίες με μεγαλύτερη απόδοση. Φαρμακευτικά μανιτάρια, μανιτάρια για χρώμα η ακόμα και τρούφα... Αν διαμορφώσεις σωστά τον χώρο σου μπορείς να παράγεις και 100 κυλά μανιτάρια την εβδομάδα. Το θέμα είναι ξέρεις που να τα πουλήσεις?  Ξέρεις πως να τα πουλήσεις ?  Θα κάνουμε μια αναφορά και σε αυτά αλλά δε το έχεις βρες ποικιλίες που να έχουν ζήτηση σε βιομηχανίες.

Υλικά για την καλλιέργεια μανιταριών. 


1) Μικκύλιο αποξηραμένο η φρέσκο. Θα το βρεις στα φυτώρια η σε αναγνώστες μας που έχουν τις καλλιέργειες τους και το δίνουν κυριολεκτικά με τα τσουβάλια. Σκέψου ότι το 10% από το μίγμα μας θα είναι μικκύλιο.

2) Κατακάθι καφέ. Δεν έχει σημασία τι καφές θα είναι αλλά πρέπει να είναι το κατακάθι όχι φρέσκος. Πήγαινε σε μια καφετέρια την ώρα που ετοιμάζετε για κλείσιμο και ζήτα το.

3) άχυρο η πριονίδι. Ο λόγος που τα βάζουμε είναι για μπορέσει ο μύκητας να απλωθεί ευκολότερα και γρηγορότερα. Δηλαδή έχουμε αποτελέσματα και χωρίς αυτά αλλά για καλύτερα αποτελέσματα τα χρησιμοποιούμε.

4) οικοδομικός γύψος. Έχει την ικανότητα να διαμορφώνει το ph και βάζουμε δυο κουταλιές του γλυκού για κάθε κιλό μίγματος. Αν το μείγμα μας με τον καφέ και το πριονίδι είναι τρία κιλά θα βάλουμε έξι κουταλάκια γύψο.

5) συσκευασία καλλιέργειας. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, ένα πλαστικό μπουκάλι από νερό σε οποιοδήποτε μέγεθος μια σακούλα μια συσκευασία γιαουρτιού με καπάκι κάτι πήλινο κάτι ξύλινο ότι έχει ο κάθε ένας.

Πως φτιάχνουμε το μείγμα καλλιέργειας μανιταριών. 


Θα βάλουμε σε μια κατσαρόλα το κατακάθι του καφέ το άχυρο η το πριονίδι και το γύψο. Θα προσθέσουμε λίγο νερό, όσο χρειάζεστε να γίνει υγρό το μείγμα μας και να ανακατεύετε και θα το αφήσουμε στην φωτιά για μισή ώρα. Στην συνέχεια το βγάζουμε για να το στραγγίξουμε και το αφήνουμε μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν θα είναι έτυμο του βάζουμε το μικκύλιο, για παράδειγμα αν το μείγμα μας είναι 10 χούφτες του βάζουμε μια μικκύλιο. Με λίγα λογία το 10% πρέπει να είναι μικκύλιο. Το ανακατεύουμε και το βάζουμε στην συσκευασία αλλεργίας. Αν αυτή είναι μια σακούλα την δένουμε καλά από πάνω και της ανοίγουμε μερικές τρύπες για να βγουν τα μανιτάρια. Αν είναι κάποιο μπουκάλι κλίνουμε το καπάκι και ανοίγουμε άνετες τρύπες για να βγουν τα μανιτάρια μας. Ένα προτεινόμενο μέγεθος τρύπας είναι στο νόμισμα του ενός λεπτού. Μπορεί να είναι και μια ανοιχτή γλάστρα αλλά θα μας δυσκολέψει με το μάζεμα μικκυλίου. Τέλος το τοποθετούμε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με καλύτερη θερμοκρασία 25 βαθμούς. Θα μας πάρει ένα μήνα μέρει να δούμε το πρώτο μανιτάρι ίσως και λίγο παραπάνω. Μετά το τοποθετούμε σε φετινό δωμάτιο αλλά σε θέση που δεν θα το χτυπά απευθείας ο ήλιος.
Μάζεμα μανιταριών.

Τρία είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε σε αυτό το στάδιο. Το κυριότερο είναι ότι τα μανιτάρια δεν τα κόβουμε με το μαχαίρι αλλά τα τραβάμε απότομα για να ανοίξουμε την τρύπα στα επόμενα μανιτάρια που θα βγουν. Θα παρατηρήσουμε μια άσπρη σκόνη κοντά στα μανιτάρια μας αυτήν δεν την πετάμε γιατί είναι το μικκύλιο και θα το χρησιμοποιήσουμε για να ξανά καλλιεργήσουμε. Και τέλος όταν μετά από 3-4 σοδειές σταματήσει να μας δίνει μανιτάρια βγάζουμε το μίγμα από το καλούπι το βράζουμε το στεγνώνουμε το κρυώνουμε του ρίχνουμε την κατάλληλη ποσότητα από το μικκύλιο που μαζέψαμε και το συσκευάζουμε για να ξανά βγάλουμε μανιτάρια. Όπως κάναμε και με το πρώτο δηλαδή.

Αγορά πώληση μανιταριών


Σε καμία περίπτωση δεν πετάμε φαγητό... Έχουμε βγάλει μια καλή σοδειά και πρέπει να την πουλήσουμε. Ο κόσμος δεν μας ξέρει και δεν θα αγοράσει εύκολα μανιτάρια από εμάς αλλά αν φάει από εμάς μανιτάρι ημέρας δεν θα ξανά αγοράσει συσκευασμένο. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να επισπευτούμε τα μανάβικα της γειτονιάς και να αφήσουμε από ένα τελάρο δώρο με το τηλέφωνο μας. Μη πας με μια σακούλα τελάρο το λιγότερο του το αφήνεις να δοκιμάσει και μαζί ένα χαρτάκι με το όνομα σου και την λέξη μανιτάρια. Ακόμα και με κάρτα δεν είναι κάτι ακριβό. Να είσαι έτυμος γιατί το πιθανότερο είναι να σε ρωτήσει πόσο θα πάρει τα επόμενα οπότε καλό θα είναι να του δώσεις μια καλή προσφορά για τις 10 πρώτες παραγγελίες. Το ίδιο κάνεις και στις λαϊκές βρες 2 με 3 μανάβηδες που σου εμπνέουν εμπιστοσύνη και κάνε τα δώρα σου. Τώρα σκέψου πως το έκανες αυτό για να τα φάει ο κόσμος να δει πόσο νόστιμα είναι γιατί το φρέσκο μανιτάρι δεν συγκρίνετε με τίποτα και να τα ξανά ζητήσει από τον μανάβη. Αν τα έχεις καλά με τους γείτονες άρχισε να χαρίζεις κιλά και σε αυτούς όσο περισσότερους τόσο το καλύτερο.

Κείμενο Εμμανουήλ


Πριν τρία χρόνια γράψαμε ότι μπορεί να καλλιεργηθεί η τρούφα και είχαν πέσει όλοι να μας φάνε. Έγραφαν στα φόρουμ ότι δίνουμε ψεύτικες ελπίδες και ότι μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Και αυτά ήταν σχόλια από γεωπόνους αλλά τώρα η τρούφα καλλιεργείτε και στην Ελλάδα. Και αν είναι δυνατόν μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες για οποιαδήποτε καλλιέργεια αλλά και να μη μπορούσαμε είμαστε στη μεσόγειο. Το επόμενο άρθρο που θα γράψουμε για τα μανιτάρια θα είναι για το πως θα μπορείς να τα καλλιεργήσεις τρούφα μέσα σε δοχεία χωρίς δέντρα και ζώα να τα ανιχνεύουν. Έχουμε αρχίσει την καλλιέργεια της σε μια αποθήκη και θα δημοσιεύσουμε το άρθρο με τα πρώτα αποτελέσματα. 

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

11 Responses to Καλλιέργεια μανιταριών σε καφέ

  1. Είναι εξαιρετικά απλή η καλλιέργεια μανιταριών και παράλληλα κερδοφόρα αν ξέρεις που θα πουλήσεις τα μανιτάρια σου. Ο κόσμος έχει μια τάση να στρέφετε στα μανιτάρια πλευρωτους αν και υπάρχουν ποικιλίες με μεγαλύτερη απόδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα!πολυ ωραια τα αρθρα σου για τα μανιταρια!!Διαβασα και το προηγουμενο θεμα με τα κιτ.Εχω καποιες αποριες...η καλλιεργεια του μανιταριου σε κατακαθι καφε χρειαζεται ποτισμα? Αν ναι καθε ποτε και σε ποια περιοδο ?π.χ. οταν τα μανιταρια ειναι μικρα η μεγαλα?? Οταν εκολαφθουν τα μανιταρια (ο σπορος) ποια ειναι η καλυτερη θερμοκρασια για να αναπτυχθουν? Και κατι τελευταιο...εχει δοκιμαστει απο εσας αυτη η μεθοδος?? Μπορεις να βγαλεις κερδος απο την καλλιεργεια των μανιταριων σε καφε? Τα αρθρα σου ειναι πολυ ενδιαφερον!! Μπραβοο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περιμένω την απάντησή σας στις απορίες μου με σκοπό να ξεκινήσω όσο πιο γρήγορα γίνεται.Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι πληροφορίες που ζητάς είναι στο άρθρο. Όσο για το κέρδος ξέρω κάποιους που μου λένε ότι δεν μπορούν να τα πουλήσουν. Για αυτό καλό είναι πριν επενδύσεις τα χρήματα σου στην καλλιέργεια να ξέρεις που θα πουλήσεις τα μανιτάρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ..αλλά δεν αναφέρετε τίποτα για πότισμα στο άρθρο.Γενικά σε όλη την περίοδο τα ποτίζουμε καθόλου με κάποιο ψεκαστήρι ή δεν χρειάζονται πότισμα αφού θα κρατάει υγρασία ο καφές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα στην εξαιρετικη συντροφια . Εχω ξεκινησει μικρη καλιέργεια πλευρωτους με έτοιμα υποστρώματα σε ορεινό χωριό . Θα μπορεόσε κάποιος να με προμηθεύσει μυκύλιο για μορχέλες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα. Συγνώμη αν θα φανώ λίγο απότομος αλλά υπάρχουν μερικά λάθη ...1. Ο γύψος ουδεμία σχέση έχει με το PH. Ο γύψος μέχρι να διασπαστεί και να ανεβάσει το PH του υποστρώματος θέλει κοντά στους 3 μήνες. Μέσα σε 3 μήνες ο κύκλος ζωής του μανιταριού έχει ολοκληρωθεί. Αυτό που κάνει ο γύψος ( caso4 ή αλλιώς θειικό ασβέστιο) είναι να παρέχει στο υπόστρωμα ασβέστιο και θείο στοιχεία τα οποία λείπουν από τα περισσότερα υποστρώματα και είναι πολύ χρήσιμα για τα μανιτάρια...Η αναλογία του γύψου θα πρέπει να είναι σε βάρος 10% του βάρους του στεγνού υποστρώματος. 2. Η άσπρη σκόνη που θα δούμε στα μανιτάρια είναι τα σπόρια του και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεγαλώσουμε μανιτάρια για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω τώρα.3. Το υπόστρωμα στο οποίο έχουμε καλλιεργήσει μανιτάρια δεν μπορεί για κανέναν λόγο να ξανά χρησιμοποιηθεί. 4. Δεν ψήνουμε το μείγμα...το παστεριώνουμε και αυτό γίνετε στους 60-70 βαθμούς c.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επίσης είναι αδύνατη η καλλιέργεια τρούφας χωρίς δέντρα για τον απλούστατο λόγο ότι ο μύκητας της τρούφας είναι συμβιωτικός. Χωρίς δέντρο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΡΟΥΦΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σιγη ιχθυος μετα την τελευταια δημοσιευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.