Πως θα διαμορφώσουμε μια συλλογή γραμματοσήμων

Η συλλογή γραμματοσήμων είναι ένα όμορφο χόμπι που μπορεί να γίνει από όλες τις ηλικίες. Υπάρχουν συλλογές που απαιτούν πολλά χρήματα και άλλες που μπορούν να γίνουν με χαμηλό κοστολόγιο. Υπάρχουν αυτές που αξίζουν μια περιουσία και αυτές που περιμένεις να αξίζουν μια περιουσία αλλά κάπου εκεί χάνεις το παιχνίδι. Ο σκοπός δε είναι το κέρδος αν και ξέρω πόσο όμορφο και απρόβλεπτο είναι. Ο σκοπός είναι το ταξίδι που πραγματικά έχει να σου δώσει και να σου μάθει πολλά. Έχω δει εξαιρετικές συλλογές υπάρχουν μέρες που κοστολόγησα περισσότερα από 300 γραμματόσημα και σε στις περισσότερες είδα το ίδιο λάθος τα παλιά γραμματόσημα. Δεν έχω κάτι με τα παλιά γραμματόσημα τα συλλέγω και εγώ αλλά όχι για το κέρδος. Το 80% έχει επενδύσει σε γραμματόσημα 100 χρονών με σκοπό το κέρδος αλλά ένα γραμματόσημο που το έχουν οκτώ στους δέκα δεν θα σου δώσει κέρδος αλλά θα σου πει πολλά για τον πολιτισμό της χώρας που το τύπωσε. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε κάποιους τρόπους συλλογής γραμματοσήμων. Αν και σε αυτόν το κόσμο αυτός που επενδύει σε γραμματόσημα για το κέρδος δεν θεωρείτε συλλέκτης αλλά έμπορος, εμείς θα δούμε και τον δικό του τρόπο με τον ίδιο σεβασμό πρώτον γιατί εξαιρετικό τρόπο σκέψεις και δεύτερον γιατί έτσι ξεκίνησα και εγώ και όπως οι περισσότεροι παρασύρθηκα και 50% που κερδίζω από τα γραμματόσημα γίνετε γραμματόσημα για το συρτάρι μου το 25% επένδυση και το 25% ταξίδια.

Συλλογή γραμματοσήμων από συγκριμένες χώρες.


Ένας συλλέκτης μπορεί να θέλει μόνο ελληνικά γραμματόσημα. Αυτός ο τρόπος συλλογής είναι εύκολο να δεις που ξεκινά και που τελειώνει κάτι που συναντάς σπάνια στων κόσμο τον γραμματοσήμων. Αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να έχεις όλα τα γραμματόσημα από μια χώρα μα όχι ακατόρθωτο. Σκέψου ότι ξέρουμε όλους τους συλλέκτες που το έχουν κάνει.

Συλλογή γραμματοσήμων με θέματα 


Ένας συλλέκτης μπορεί να θέλει μόνο  γραμματόσημα που απεικονίζουν πρόσωπα. Η γραμματόσημα που απεικονίζουν φυτά και ακόμα πιο συγκεκριμένα γραμματόσημα που απεικονίζουν τριαντάφυλλα. Το κακό με αυτόν τον τρόπο συλλογής είναι ότι για να ξέρεις που αρχίζει και που τελειώνει πρέπει να έχεις τρομερές γνώσεις σε αυτόν τον τομέα που για αυτήν δεν φτάνει μόνο το διάβασμα αλλά και η ερεύνα.

Συλλογή γραμματοσήμων από συγκεκριμένη χρονολογία


Ένας συλλέκτης μπορεί να θέλει μόνο γραμματόσημα 100 χρονών και πάνω γιατί αυτό πιστεύουν ότι θα του αποφέρει κέρδος και αγοράζουν σε φαινομενικά χαμηλές τιμές, γιατί τι είναι 50ε για ένα γραμματόσημο 200 χρονών? Ούτε 0.40ε ανά χρόνο και μένουν με ένα γραμματόσημο που στην αγορά δίνετε 2-3ε. Υπάρχουν οι συλλέκτες που θέλουν όλα τα γραμματόσημα από την χρονολογία που γεννηθήκαν η κάποια άλλη πάλη συγκεκριμένη. Εκεί έρχεται και το κέρδος κάθε χρονιά έχει δώσει το γραμματόσημο της ένα γραμματόσημο δηλαδή που χάθηκε με το πέρασμα του χρόνου και η αξία του ανέβηκε με παράλογο ρυθμό. Και ίσως η συλλογή από συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι από της ευκολότερες συλλογές που μπορούν να ολοκληρωθούν.

Συλλογή σφραγισμένων και ασφράγιστων γραμματοσήμων 


Γενικά το καλύτερο είναι να συλλέγεις γραμματόσημα που δεν έχουν σφραγιστεί εκτός αν μαζεύεις γραμματόσημα που ταξίδευαν σε περίοδο πολέμου που τότε η σφραγίδα είναι μια επιπλέον αξία. Αλλά εδω δεν συλλέγεις γραμματόσημα αλλά σφραγίδες.... Μπορεί να έχεις ένα γραμματόσημο 100 φορές με 100 διαφορετικές σφραγίδες και να θες και άλλα. Το γραμματόσημο με την μεγαλύτερη αξία είναι ένα μοναδικό γραμματόσημο που έχει σφραγίδα από πολεμική περίοδο. Δηλαδή είναι ακριβότερο από ένα μοναδικό γραμματόσημο που δεν έχει σφραγίδα από περίοδο πολέμου.

Συλλογή γραμματοσήμων με σφάλματα


Γενικά αυτές οι συλλογές είναι για λίγους. Γραμματόσημα με τυπογραφικά λάθη και που τα κάνουν απλησίαστα. Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι όλα τα γραμματόσημα με σφάλματα έχουν καταγραφεί. Δεν τα ξέρουμε όλα και εκεί είναι που αρκετοί έχουν πιαστεί στον ύπνο. Αυτός που το κοστολογεί σου δείχνει γραμματόσημα σε χαμηλή τιμή και στο αγοράζει στην τιμή που πουλά αυτό
που δεν έχει σφάλμα. Αλλά η αξία του γραμματοσήμου που έχει το σφάλμα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ποτέ δεν ξέρεις η δεν μπορείς να καθορίσεις πόσο έχει να κάνει με το πόσο γνωστό είναι το γραμματόσημο και το πόσος κόσμος θα μάθει ότι υπάρχει αυτό το γραμματόσημο με το σφάλμα.

Συλλογή γραμματοσήμων με συγκεκριμένο χρώμα 


Δεν κατάλαβα ποτέ αυτό το είδος συλλογής... Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μαζεύουν μόνο κόκκινα γραμματόσημα η μόνο κίτρινα. Έχω δει απίστευτα όμορφες μονόχρωμες συλλογές πρόσφατα χρειάστηκε να κοστολογήσω 890 κόκκινα γραμματόσημα αλλά πέρα από το χρώμα δεν υπήρχε καμία λογική σε αυτά τα βιβλία. Πολλά από τα γραμματόσημα υπήρχαν 3-4 φορές σε διαφορετικές θέσεις και το γραμματόσημο που κυριολεκτικά έσωσε την συλλογή υπήρχε 6 φορές.

Συλλογή γραμματοσήμων με προδιαγραφές.


Όσα είπαμε πιο πάνω είναι τα πρώτα βήματα ενός σοβαρού συλλέκτη. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα θα δεις τους συλλέκτες γραμματόσημων που θέλουν κάτι παραπάνω. Για παράδειγμα εμένα μου αρέσουν τα μαύρα γραμματόσημα που απεικονίζουν καράβια. Έτσι έχω μια συλλογή με μαύρα γραμματόσημα που απεικονίζουν καράβια. Θα μπορούσαν να μου αρέσουν μόνο τα αγγλικά, μαύρα γραμματόσημα που απεικονίζουν καράβια. Γενικά οι βασικοί τρόποι μπορούν να μπερδευτούν και να προσαρμοστούν σε αυτά που θέλει να βλέπει ο συλλέκτης.

πως να επενδύσουμε τα χρήματα μας σε γραμματόσημα


Κάποια στιγμή μου δόθηκε ένα άρθρο για γραμματόσημα. Δεν ήξερα απολύτως τίποτα τα θεωρούσα άχρηστα. Είμαστε στην εποχή του ιντερνέτ η αλληλογραφία είναι δωρεάν !!! Αγόρασα, διάβασα, οργάνωσα, κοστολόγησα, πούλησα και έβγαλα 1900ε σε 2 μήνες !!! 1100 τον πρώτο και 800 τον δεύτερο. Δεν ξέρω τι χρήματα βγάζετε εσείς τον μήνα αλλά στην γειτονιά μου αυτά τα λεφτά είναι καλά... Και έτσι το κάνω ακόμα και σήμερα αλλά όσο μάθαινα για τα γραμματόσημα τόσο λιγότερο ήθελα να τα πουλήσω και έτσι μπήκα στον κακό το δρόμο του συλλέκτη και επενδύω σε πολλές συλλογές άλλες για εμένα και άλλες για το κέρδος. Αλλά για να δούμε πως να επενδύσουμε τα χρήματα μας σε γραμματόσημα με σκοπό να βγάλουμε περισσότερα χρήματα από γραμματόσημα.

Συλλογή ενός γραμματοσήμου.


Έχω 7.000 οργανωμένα γραμματόσημα αποκλειστικά για εμένα και δεν ξέρω ούτε μπορώ να υπολογίσω πόσες χιλιάδες για πούλημα ( θα αναλύσω το γιατί πιο κάτω ). Γενικά μια συλλογή δεν έχει τέλος και 10.000 γραμματόσημα αγοράζονται εύκολα και λίγο δυσκολότερα 10.000 συγκεκριμένα γραμματόσημα. Το δυσκολότερο είναι να βρεις ένα γραμματόσημο σε 10.000 αντίτυπα ιδικά ένα γραμματόσημο που έχει τυπωθεί μόνο 10.000 φορές. Πριν μπω στο θέμα θα σου δώσω μια συμβουλή... Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Πάμε στο θέμα από τον πάγκο μας. Υπάρχουν ελληνικά γραμματόσημα 100 χρονών που έχουν τυπωθεί σε 10.000 αντίτυπα και κοστίζουν από 0.50ε ως και 3ε το ένα ! Με 15.000ε φαινομενικά αγοράζεις όλη την παρτίδα και πουλάς μερικά κομμάτια πολύ ακριβότερα. Φαινομενικά πάντα γιατί είναι ζήτημα να υπάρχουν 2.000 γραμματόσημα από αυτό στην αγορά. Όπως και να έχει το θέμα σου είναι αγοράσεις όσα περισσότερα κομμάτια υπάρχουν να ανεβάσεις την τιμή να την φτάσεις εκεί που δίνοντας ένα γραμματόσημο θα πάρεις τα χρήματα σου πίσω και μετά να την ρίξεις σταδιακά πουλώντας τα υπόλοιπα σιγά σιγά. Δεν υπάρχουν κανόνες? Θα έπρεπε αλλά όχι δεν υπάρχουν....

Αγορά και πώληση γραμματοσήμων.


Έτσι ξεκίνησα λοιπόν, έτσι ξεκίνησα. Αγόρασα πολλά μαζί πως είπα και πιο πάνω και τα πούλησα σε κομμάτια. Υπάρχουν πολύ που προσπαθούν να το κάνουν αλλά λίγοι που το καταφέρνουν. Σκέψου ότι για κοστολογείς ένα γραμματόσημο να το περιγράψεις και να το ανεβάσεις στο e-bay θες περίπου μια ώρα στην αρχή και έχεις να κάνεις με 1000 γραμματόσημα που τα περισσότερα θα κοστίζουν κάπου στο 1ε. Και πολλά από αυτά δεν θα μπορείς να τα πουλήσεις ούτε σε αυτή την τιμή με αποτέλεσμα να απελπίζεσαι και να πιστεύεις ότι πετάς τις ώρες σου. Μέσα σε αυτά θα βρεις και ακριβότερα θα δεις το 10 των 20 των 50ε και αν είσαι και τυχερός θα βρεις και καλές περιπτώσεις. Αλλά μέχρι να μάθεις μερικά πράγματα θα παιδευτείς πολύ. Και πιθανών να τα παρατήσεις όπως έκαναν οι περισσότεροι και ξανά πούλησαν όλα μαζί χωρίς να ξέρουν τι έχουν.
Εδω γράφω πως θα το κοστολογήσεις μόνος σου
Εδω γράφω πως θα σρο κοστολογήσουμε εμείς

Επένδυση σε παλιά γραμματόσημα.


Αυτό δεν υπάρχει και είναι μια καλή παγίδα για όσους δεν γνωρίζουν από γραμματόσημα. Ναι υπάρχουν παλιά γραμματόσημα μεγάλης αξίας δεν είναι η ηλικία που καθορίζει την αξία του αλλά η σπανιότητα του. Σε ενδιαφέρει περισσότερο δηλαδή πόσα κομμάτια τυπώθηκαν από ένα γραμματόσημο περισσότερο από το πότε τυπώθηκε ένα γραμματόσημο. Σκέψου ότι το πρώτο γραμματόσημο του κόσμου κοστίζει 20ε το δεύτερο από την ίδια σειρά κοστίζει 2-3ε ενώ το τέταρτο και το πέμπτο 1000ε - 3000ε.


Αγορά πώληση και αξιολόγηση γραμματοσήμων

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Πως θα διαμορφώσουμε μια συλλογή γραμματοσήμων

  1. Συλλογή γραμματοσήμων από συγκριμένες χώρες.
    Συλλογή γραμματοσήμων με θέματα
    Συλλογή γραμματοσήμων από συγκεκριμένη χρονολογία
    Συλλογή σφραγισμένων και ασφράγιστων γραμματοσήμων
    Συλλογή γραμματοσήμων με σφάλματα
    Συλλογή γραμματοσήμων με συγκεκριμένο χρώμα
    Συλλογή γραμματοσήμων με προδιαγραφές
    πως να επενδύσουμε τα χρήματα μας σε γραμματόσημα
    Συλλογή ενός γραμματοσήμου.
    Αγορά και πώληση γραμματοσήμων.
    Επένδυση σε παλιά γραμματόσημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.