ΡΕΘΥΜΝΟ. ΕΔΩ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ..

Προσπαθώ εδώ και ώρα να ξεκινήσω να γράφω αυτό το άρθρο αλλά δε ξέρω πως.. δε βρίσκω εισαγωγή αντάξια της ομορφιάς αυτού του τόπου….θα σας τα περιγράψω λοιπόν απλά και καθαρά όλα, όπως την αύρα που αναβλύζει από τα σοκάκια της πόλης του Ρεθύμνου.

 Το Ρέθυμνο είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ρέθος, σήμαινε κάποτε πρόσωπο. Οι κάτοικοι του νομού είναι φιλόξενοι και αρκετά υπερήφανοι. Η πόλη του Ρεθύμνου είναι ένα κράμα άνεσης, μοντερνισμού και παράδοσης.

ΠΑΛΙΟ, ΠΑΝΤΕΡΜΟ ΡΕΘΕΜΝΟΣ…


Ερχόμενος από τη θάλασσα διακρίνεις πρώτα το επιβλητικό ενετικό φρούριο φορτέτσα που σε παραπέμπει στην εποχή του 1580. Φτάνοντας στο βενετσιάνικο λιμάνι συναντάς το σήμερα σε μοντέρνα καφέ και καταστήματα σε όλο το μήκος του κεντρικού παραλιακού δρόμου της πόλης. Συνεχίζοντας προς την παλιά πόλη δε σταματάς να εκπλήσσεσαι από τις αντιθέσεις. Συναντάς πλακόστρωτα στενά σοκάκια με παραδοσιακά αρχοντικά κτίσματα, που φιλοξενούν τις πιο μοντέρνες βιτρίνες καταστημάτων, χωρίς όμως αυτές οι αντιθέσεις να σε ξενίζουν. Είναι όλα τόσο γραφικά και ταυτόχρονα σύγχρονα που σε μαγεύουν.

Περπατώντας στα σοκάκια είτε πρωί, είτε βράδυ, σίγουρα θα τραβήξει τη προσοχή σου το άκουσμα της λύρας. Σ΄αυτό το μέρος δε χρειάζεται αφορμή για να στηθεί ένα γλέντι. Το ποτό, το φαγητό κα η διασκέδαση ρέουν άφθονα κάθε στιγμή της ημέρας. Μετά τα μεσάνυχτα η πόλη μεταμορφώνεται σε μια κοσμοπολίτισσα αφού πολλά είναι τα νυχτερινά μαγαζιά ή κλαμπ όπου μπορεί κανείς να διασκεδάσει. Τη νυχτερινή ζωή του Ρεθύμνου κρατάνε ¨ζωντανή¨ χειμώνα-καλοκαίρι οι χιλιάδες φοιτητές που φιλοξενεί.

Τα αξιοθέατα που μπορεί να δει κανείς μέσα στη πόλη του Ρεθύμνου είναι το ενετικό φρούριο φορτέτσα στο λόφο Παλαιόκαστρο, η κρήνη Rimondi, η εκκλησιά του Αγίου Φραγκίσκου και το τούρκικο σχολείο, ακριβώς δίπλα, η εκκλησιά της Κυρίας των Αγγέλων, ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, το μητροπολιτικό μέγαρο και τα τζαμιά που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στη πόλη.

Εκτός από πόλη ιστορίας και διασκέδασης, το Ρέθυμνο είναι και πόλη γραμμάτων. Έχει σημαντική πολιτιστική κίνηση και έντονη συμμετοχή στη πνευματική ζωή. Οργανώνονται πολύ συχνά καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και σημαντικές διαλέξεις.

Τα καταπράσινα φαράγγια του νομού με μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας μπορούν να σε συνεπάρουν σε ένα ταξίδι στη φύση. Εντυπωσιακό είναι επίσης το ανάγλυφο των βουνών. Το παραδοσιακό χρώμα των ορεινών χωριών του νομού παραμένει ανέπαφο στο πέρασμα του χρόνου.

Ευρέως γνωστό για τις μοναδικές παραλίες που διαθέτει, αποτελεί για ένα ακόμη λόγο το Ρέθυμνο, πόλο έλξης επισκεπτών. Η παραλία μέσα στη πόλη έχει μήκος περίπου 20 χιλιόμετρα. Είναι οργανωμένη, με ομπρέλες και ναυαγοσώστη. Η παραλία Γεροπόταμος απέχει 20 χιλιόμετρα από τη πόλη του Ρεθύμνου. Είναι μια μικρή, γραφική παραλία με καταγάλανα νερά. Το χωριό ¨Μπαλί¨  απέχει 34 χιλιόμετρα και έχει 4 μικρές παραλίες με χρυσή αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά. Οι παραλίες Πρέβελη και Άγιος Παύλος θα σε μαγεύσουν από την εξωτική ομορφιά τους και θα σου προσφέρουν ώρες ηρεμίας και χαλάρωσης. Τέλος η παραλία της Τριόπετρας θα σε ξαφνιάσει από την άγρια ομορφιά της, αφού πήρε το όνομά της από τους τρεις βράχους που ξεπροβάλλουν από τα βαθιά, πεντακάθαρα νερά της.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ


Η Κρητική κουζίνα έχει βραβευτεί άπειρες φορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσει κανείς είναι το ¨οφτό¨ κρέας, τα ¨καλιτσούνια¨ , τα τηγανιτά τυροπιτάκια και ο φρέσκος ανθότυρος. Επίσης στις παραλιακές ταβέρνες του Ρεθύμνου βρίσκεις φρεσκότατο ψάρι. Όλα είναι από τη παραγωγή στη κατανάλωση.



ΑΝ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ..


Στον Ψηλορείτη Ρεθύμνου υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο, στη θέση ¨Στουμπωτός Πρίνου¨ ή ¨Σώπατα¨. Είναι χωρητικότητας 40 ατόμων, έχει θέρμανση και εξοπλισμένη κουζίνα.

ΟΠΟΥ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ…


Το καρναβάλι  του Ρεθύμνου είναι γνωστό σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Φέτος μάλιστα έκλεισε τα 100 χρονιά του και ήταν πολύ καλύτερο και κεφάτο ακόμα και από αυτό της Πάτρας. Επίσης διοργανώνεται το αναγεννησιακό φεστιβάλ, η γιορτή του κρασιού και η γιορτή των ψαράδων. Αυτό όμως που δε πρέπει πραγματικά να χάσετε, είναι να παραβρεθείτε σε ένα γνήσιο Κρητικό γάμο και στο ακόλουθο Κρητικό γλέντι του γάμου. Αξέχαστη εμπειρία.

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΕΠΟΧΕΣ


Χειμώνα , καλοκαίρι, άνοιξη ή φθινόπωρο, όποτε και να έρθεις σε αυτόν τον προορισμό θα σε καταπλήξει. Το χειμώνα θα ζεσταθείς σε κάποιο τζάκι με κρασί, καλή παρέα και μαντινάδες. Την άνοιξη θα εξερευνήσεις κάθε σοκάκι της πόλης, κάθε φαράγγι και κάθε χωριό του νομού. Το καλοκαίρι θα απολαύσεις μοναδικής ομορφιάς παραλίες, ερημικές και μη και θα διασκεδάσεις όσο θα διασκέδαζες στο πιο κοσμοπολίτικο προορισμό. Ακόμα και στα μέσα φθινοπώρου το Ρέθυμνο σφύζει από τουρισμό.

Το λιμάνι του Ρεθύμνου συνδέεται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου με το λιμάνι του Πειραιά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με προσιτές τιμές, και άλλα πιο ακριβά με πολυτελής παροχές.

Οι περισσότεροι επισκέπτες νιώθουν το Ρέθυμνο σπίτι τους και αδημονούν για την επιστροφή τους, επιβεβαιώνοντας έτσι τα λόγια του ποιητή : ¨το Ρέθυμνο δεν είναι μέρος που πηγαίνεις αλλά που επιστρέφεις.¨

Κείμενο : Ρόζα

Βιβλιογραφία:

www.rethimno.gr
www.crete.tournet.gr
www.crete.gr
www.mygreektrip.gr/crete

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to ΡΕΘΥΜΝΟ. ΕΔΩ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ..

  1. Ευρέως γνωστό για τις μοναδικές παραλίες που διαθέτει, αποτελεί για ένα ακόμη λόγο το Ρέθυμνο, πόλο έλξης επισκεπτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.