ΑΝΘΕΜΟΥΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

Στον κάμπο του Ανθεμούντος, του νομού Χαλκιδικής, είχε ιδρυθεί από αρχαιοτάτων χρόνων ο ομώνυμος οικισμός ¨Ανθέμους¨. Πρόκειται για τη σημερινή κωμόπολη  ¨Γαλάτιστα¨ που ανήκει στο δήμο Ανθεμούντος. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Ανθεμούντος. Η Γαλάτιστα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Ανθεμούντος και είναι έδρα του. Έχει παραδοσιακή αρχιτεκτονική με πλακόστρωτα σοκάκια και πλατείες. Την κατοικούν περίπου 4.000 άνθρωποι και απέχει 39 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. η δημοτική ενότητα Ανθεμούντος αποτελείται από τη Δημοτική Κοινότητα Γαλάτιστας (Αγία Αναστασία [οικισμός Α΄ και Β΄), Γαλάτιστα, Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας, από την Τοπική Κοινότητα Βάβδου, την Τοπική Κοινότητα Γαλαρινού, και την Τοπική Κοινότητα Δουμπιών.

Η Βάβδος είναι χωριό που βρίσκεται στη πλαγιά του βουνού Βίγλα, 938 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το 1976 κηρύχθηκε διατηρητέο φυσικό μνημείο. Λόγω του καλού κλίματος υπήρξε αποθεραπευτικό κέντρο για πολλά χρονιά. Στη Βάβδο έχει βρεθεί το μεγαλύτερο κοίτασμα λευκολιθίου της Ελλάδας.

Ο Γαλαρινός βρίσκεται στη κοιλάδα του Ανθεμούντα και αποτελείται από περίπου 350 κατοίκους.

Το χωριό Δουμπιά βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κουρτίνα. Είναι γνωστό για την ομώνυμη πηγή μεταλλικού νερού που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό. Οι επισκέπτες του χωριού μπορούν να απολαύσουν το δάσος με τις αιωνόβιες βελανιδιές και του νερόμυλους που βρίσκονται περίπου 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

 ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΩ; ΤΙ ΘΑ ΔΩ;


Ένας σημαντικός  λόγος να επισκεφτείτε τη περιοχή Ανθεμούντα είναι τα αξιοθέατα που κοσμούν τη κωμόπολη της Γαλάτιστας. μερικά από αυτά είναι το κτήριο του δημαρχείου που βρίσκεται στη πλακόστρωτη πλατεία, ο βυζαντινός πύργος που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής, τα πολλά εξωκλήσια, ακόμα και το κτήριο του δημοτικού σχολείου αποτελεί κόσμημα για την αρχιτεκτονική του, ενώ στις αίθουσες του φιλοξενούνται συχνά αξιόλογες  εκθέσεις.
Πόλος έλξης στο προορισμό αποτελούν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη περιοχή. Ακόμα όμως και αν τα αξιοθέατα και τα πολιτιστικά δρώμενα δεν είναι λόγος για σας να επισκεφτείτε μια περιοχή,  προτιμήστε αυτόν τον προορισμό αν έχετε ανάγκη από ξεκούραση και αποκέντρωση. Σίγουρα θα αφαιθείτε στη χαλαρή καθημερινότητα της περιοχής και θα καθαρίσει το μυαλό σας. Είναι επίσης ιδανικός προορισμός για οικογένειες με παιδιά οπού θα μπορούν άφοβα να τρέξουν, να παίξουν και να έρθουν πιο κοντά στη φύση. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα κοντινά χωριά της περιοχής, Βάβδος, Γαλαρινός, Δουμπιά κάνοντας ένα είδος αγροτουρισμού. Εάν τώρα είστε κοσμοπολίτικος τύπος και διακοπές για σας σημαίνει νυχτερινή διασκέδαση και πάρτι μπροστά στη θάλασσα, απλά προσπεράστε. Σας περιμένουν μαγευτικές παραλίες στο νομό Χαλκιδικής για να διαλέξετε που θα ξεφαντώσετε.

ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΠΑΩ ;


Το φθινόπωρο θα συναντήσετε ένα μελαγχολικό και ρομαντικό ταυτόχρονα τοπίο. Από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου διεξάγετε η γιορτή της κτηνοτροφίας , όπου μπορείτε να δοκιμάσετε σπιτικές μαρμελάδες, να παρακολουθήσετε μουσικοχορευτικές παραστάσεις ακόμα και να ενημερωθείτε για θέματα κτηνοτροφίας.

Το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει αρκετά. Αν αντέχετε το κρύο επισκεφτείτε τη περιοχή στις αρχές Ιανουαρίου οπότε και διεξάγετε το έθιμο της γιορτής της καμήλας στις 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνεια). Την ακριβώς επόμενη μέρα διοργανώνουν μια μεγάλη γιορτή με παραδοσιακή μουσική για το έθιμο ¨του Γάμου της Μανιώς¨.

Την άνοιξη, την οποία θεωρώ και κατάλληλη εποχή να επισκεφτείτε την περιοχή της Ανθεμούντας, θα μαγευτείτε από ένα τοπίο με συνεχείς εναλλαγές χρωμάτων. Η θεά είναι μοναδική και συνήθως την εποχή αυτή γαλήνια αλλά και ζωηρή. Ιδιαίτερα την εποχή κοντά στο Πάσχα επικρατεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Τη μέρα της Ανάστασης οι κάτοικοι μαζεύονται στη πλακόστρωτη πλατεία της Γαλάτιστας, μπροστά από το ναό του αγίου Δημητρίου, ψάλλουν το ¨Χριστός Ανέστη¨ και έπειτα γιορτάζουν στα ταβερνάκια περιμετρικά της πλατείας.

Το καλοκαίρι η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Αν δεν προτιμάτε τις διακοπές σε παραλιακά τουριστικά μέρη η περιοχή είναι έτοιμη να σας υποδεχθεί. προτιμήστε να επισκεφτείτε τη Γαλάτιστα το μήνα Αύγουστο. Στις 17 Αυγούστου γιορτάζουν τον άγιο Αγάπιο διοργανώνοντας πανηγύρι με χαρακτηριστικό τη προσφορά ψητού κρέατος. Το έθιμο αυτό το ονομάζουν ¨κουρμπάνι¨. Μπορείτε να απολαύσετε βέβαια και τη θάλασσα, αρκεί να οδηγήσετε μερικά μόλις χιλιόμετρα. Η Χαλκιδική έχει από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΩ; ΘΑ ΒΡΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΜΟΝΗ;


Εάν επιλέξετε να πάτε με ιδιωτικό αυτοκίνητο θα ακολουθήσετε την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου.
Μπορείτε να πάτε και με το Κ.Τ.Ε.Λ Θεσσαλονίκης που αναχωρεί κάθε περίπου 2 ώρες από τις 6.45 το πρωί έως τις 8.00 το βραδύ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι οικονομική, περίπου 4 ευρώ.

Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινάνε από 25 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο και ανέρχονται μέχρι και 60-70 ευρώ, ανάλογα το ξενοδοχείο που θα επιλέξετε. Οι τιμές δεν αυξάνονται σημαντικά τις σαιζόν υψηλής επισκεψιμότητας.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΩ;


Δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο κάμπινγκ ή κατασκήνωση στη περιοχή, ωστόσο κάποιοι διαμένουν σε σκηνές  στο δάσος του χωριού Δουμπιά, παράνομα. Η φυσική πηγή μεταλλικού νερού λίγο έξω από το δάσος και η σκιά των δέντρων καθιστά την περιοχή ιδανική για κατασκήνωση, αλλά είναι ταυτόχρονα επικίνδυνο καθώς γίνονται  αρχαιολογικές ανασκαφές στη γύρω περιοχή, πολύ κοντά στο συγκεκριμένο δάσος.


Επισκεφτείτε την Ανθεμούντα Χαλκιδικής αν είστε λάτρεις των πολιτιστικών δρώμενων, του αγροτουρισμού και των τοπιών απείρου φυσικού κάλλους. Απολαύστε μια μαγευτική διαδρομή και έπειτα μια καλή διαμονή.

Κειμενο: Ρόζα.


Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to ΑΝΘΕΜΟΥΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

  1. Στον κάμπο του Ανθεμούντος, του νομού Χαλκιδικής, είχε ιδρυθεί από αρχαιοτάτων χρόνων ο ομώνυμος οικισμός ¨Ανθέμους¨. Πρόκειται για τη σημερινή κωμόπολη ¨Γαλάτιστα¨ που ανήκει στο δήμο Ανθεμούντος. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Ανθεμούντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.