Αγριάδα φαρμακευτικές ιδιότητες καλλιέργεια και εμπόριο

Η αγριάδα είναι ένα φυτό που αγνοούσα συνεχώς γιατί όπως και οι περισσότεροι το θεωρούσα παράσιτο. Βέβαια ήταν από τα πρώτα βότανα που βρήκα στο δρόμο μου όταν άρχισα να ασχολούμαι και είναι από αυτά που συνεχώς βλέπω μπροστά μου στις μαγικές συνταγές μου. Το επιστημονικό όνομα είναι agropyron repens αλλά θα την ακούσεις σαν αγρόπυρο το έρπον, τριτικότο  έρπον,  άγλωσσο, αούτσας , άγρωστη, κύνοδον  δάκτυλο και σκυλόχορτο. Γιατί τα λέμε τώρα όλα αυτά? Είναι τα ονόματα που πιθανών θα συναντήσεις σε διάφορα σκευασμένα προϊόντα.

Τι μπορούμε να φτιάξουμε με την αγριάδα.


Την χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε αλεύρι, μπύρα, οινόπνευμα, άμυλο και αρωματικές ουσίες. Εγώ την συλλέγω για 3 λόγους πρώτα την προσθέτω στην μπύρα που φτιάχνω για να ανεβάσω την ποιότητα της. Μετά την μετατρέπω σε αρωματική ουσία για την μπίρα μου, χρησιμοποιώντας την απόσταξη. Και τέλος για την πουλήσω !!!

Αγριάδα θεραπείες - ιδιότητες - ενδείξεις 


Η αγροπύρινη που περιέχει είναι φυσικό αντιβιοτικό και μαλακτικό. Οι βιομηχανίες την αντλούν με απόσταξη, για το αιθέριο έλαιο. Αλλά εμείς απλά θα την βράσουμε με τους τρόπους που θα αναφέρουμε και πιο κάτω για αυτούς τους λόγους.

Αρθριτικά
κυστίτιδα
Ουρηθρίτιδα
Ολιγουρία
μεγεθυμένο προστάτη
προστατίτιδα
πέτρες των νεφρών
ερεθισμένη κύστη
διάμεση μολυσμένη κυστίτιδα
Καρκίνο του ήπατος. Που συνιστάται από τον Boerhave ( το εκχύλισμα της ρίζας )
Αντιπυρετικό. Που συνιστάται από τον M. Grieve ( μαζί με γλυκόριζα )
Έκκριση της χολής. Εδω έχει ευεργετική ιδιότητα βάση του Jean Valnet ( μαζί με γλυκόριζα )
Χολοκυστίτιδα. Βάση του Jean Valnet ( μαζί με γλυκόριζα )
Λεμφαγγειίτιδα. Βάση του Jean Valnet ( μαζί με γλυκόριζα )

Πως χρησιμοποιούμε την αγριάδα


Αν δεν έχεις κάποια αλλεργία η αγριάδα δεν θα σε πειράξει σε καμία ποσότητα. Όπως και να έχει εδω έχουμε να κάνουμε με θέματα υγείας οπότε καλό θα ήταν να ενημερωθείς και από τον γιατρό σου πριν την χρησιμοποιήσεις. Πήγαινε με λίστα από τα φάρμακα σου σε αυτόν και πες του τους λόγους που θες να την πάρεις.

Βράζουμε την ρίζα, 30 γραμμάρια για κάθε λίτρο νερού για 20 - 30 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει μετά το σουρώνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο. Πίνουμε ένα ποτήρι το πρωί ένα το μεσημέρι και ένα το βράδυ. Πάντα σκέτο και πάντα με άδειο στομάχι. Αν θέλουμε κάτι πιο δυνατό βράζουμε και μαζί με την ρίζα και μουστάκια καλαμποκιού. 30 γραμμάρια μουστάκια 30 γραμμάρια ρίζα σε ένα λίτρο νερού.

Αν οι πέτρες τώρα έχουν πάει από τα νεφρά στην ουροδόχο κίστη τότε αφήνουμε το μίγμα να βράσει κανονικά όπως είπαμε και πιο πάνω. Το κατεβάζουμε και προσθέτουμε : 4 - 5 κλωναράκια ρίζα φραουλιάς, ξινολάπαθο 20 γραμμάρια και 4 - 5 φίλα αγριμόνιου. Και ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά για 5 λεπτά

Για τις φλογώσεις του ουροποιητικού θα βράσουμε 20 γραμμάρια αγριάδα 20 γραμμάρια γλυκόριζα σε ένα λίτρο νερού. Όπως κάναμε και με τον πρώτο τρόπο.

Καλλιέργεια αγριάδας. 


Η αγριάδα φυτρώνει παντού από μόνη της και αν είσαι σε επαρχιακό μέρος δεν χρειάζεται να την καλλιεργήσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να βγεις μια βόλτα από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο και από τον Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο. Ωστόσο αν δεν έχεις αυτό το προνόμιο, να ζεις μέσα στις αγριάδες δηλαδή θα σου πω πως θα την καλλιεργήσεις για εμπορικούς λόγους και εσύ μετά θα την καλλιεργήσεις όπως θες.
  Είναι εξαιρετικά απλά παίρνουμε τον σπόρο και τον βάζουμε στο χώμα τους μίνες που αναφέραμε ποτίζουμε και βγαίνει όπως όλα τα βότανα. Τώρα μας μένει να δούμε αν θα βγάλουμε ποσότητα η ποιότητα, γιατί και πως θα το κάνουμε. Αν θέλουμε να την πουλήσουμε στην βιομηχανία δεν υπάρχει λόγος να βγάλουμε την τέλεια ποιότητα, έτσι κ αλλιώς θα μας την χαλάσουν αυτοί έτσι επιλεγούμε την ποσότητα. Παίρνουμε διάφανα πλαστικά μπουκάλια και τα κόβουμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι γλάστρες μας να έχουν ύψος. Ποτίζουμε κατά 10% από ψιλά όπως κάνουμε συνήθως και με ένα μεγάλο πλατύ δοχείο κρατάμε το υπόλοιπο 90% χαμηλά στην γλάστρα. Ώστε το φυτό να ποτίζεται από χαμηλά. Έτσι οι ρίζες θα μεγαλώσουν για να φτάσουν στον πάτο τις γλάστρας και θα έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα. Η γλάστρα πρέπει να είναι διάφανη για να βλέπουμε την εξέλιξη της ρίζας. Αλλά το φυτό κατά κάποιο τρόπο θα ταλαιπωρηθεί η ποιότητα θα είναι χαμηλότερη. Αν την θέλουμε για εμάς η για τοπικό εμπόριο που ξέρουμε ότι η ποιότητα θα διατηρηθεί τότε απλά χρησιμοποιούμε μια κανονική γλάστρα κόκκινο χώμα και κοπριά. Ποτίζουμε κατά 90% ψιλά όπως κάνουμε συνήθως με τα φυτά και ρίχνουμε το υπόλοιπο 10% με την μέθοδο του ψεκασμού στα φίλα.

Συγκομιδή και Αποξήρανση αγριάδας.


Αφού πρώτα μας δώσει τους σπόρους στην συνέχεια την μαζεύουμε. Η καταλληλότερη ώρα είναι το πριν ξημερώσει ιδικά αν την προηγούμενη νύχτα έχει βρέξει. Μετά ξεπλένουμε καλά τις ρίζες τις τυλίγουμε ένα βράδυ σε πετσέτα και στην συνέχεια τις κρεμάμε σε ένα μέρος που δεν θα της χτυπήσει ο ήλιος και θα έχει θερμοκρασία δωματίου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την αποξήρανση. Μπορεί να πάρει από μια εβδομάδα ως και έναν μήνα κάποιες φορές. Ωστόσο θα καταλάβουμε ότι έχουν ξεραθεί σπάζοντας μικρά κομματάκια από την ρίζα κάθε 5 μέρες.


Εμπόριο αγριάδας


Θα σου δώσω αρχικά μια συμβουλή. Μη ξεκινήσεις την διαδικασία αν δεν έχεις βρει πρώτα τον αγοραστή... Η ποιο συνηθισμένη τιμή είναι 25ε το κιλό αλλά για πουλήσεις σε αυτήν την τιμή πρέπει να την δώσεις στον καταναλωτή. Σε μεγάλο εμπόριο, εκεί δηλαδή που θα την πουλήσεις εσύ είναι περίπου 8ε με 10ε. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν χαρτιά, δηλαδή σε περιπτώσεις που κάποιος σκεφτεί να το κάνει παράνομα, λέμε τώρα. Η τιμή μπορεί να πέσει και στα 3ε. Πάντα το κιλό έτσι? Αυτό γιατί αυτός που θα δεχτεί να την αγοράσει θα την δηλώσει σαν πλεόνασμα σε νόμιμα αγορασμένη ποσότητα. Και θα αγοράσει πάντα λίγο. Το λίγο δεν σε απασχολεί σε καμία περίπτωση γιατί αν βρεις σοβαρούς αγοραστές το λίγο είναι 200 με 300 κιλά την μέρα. Οι χώρες που μπορείς να πουλήσεις ευκολότερα είναι σαφώς οι πολύ βόρειες χώρες. Και γιατί έχουν έλλειψη στο φυτό και γιατί λόγο κρύου και αλκοόλ έχουν τις ασθένειες που θεραπεύει. Από τις βόρειες χώρες τώρα η καλύτερη κατά την γνώμη μου είναι ο Καναδάς.

Κείμενο Εμμανουήλ 


Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Αγριάδα φαρμακευτικές ιδιότητες καλλιέργεια και εμπόριο

  1. Η αγριάδα είναι ένα φυτό που αγνοούσα συνεχώς γιατί όπως και οι περισσότεροι το θεωρούσα παράσιτο. Βέβαια ήταν από τα πρώτα βότανα που βρήκα στο δρόμο μου όταν άρχισα να ασχολούμαι και είναι από αυτά που συνεχώς βλέπω μπροστά μου στις μαγικές συνταγές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.