Διακοπές: Σαντορίνη

Πώς είναι να μένει κανείς στην Σαντορίνη, σε αυτόν τον τόπο που έχει για κάποιον λόγο επιλέξει να περάσει τον χρόνο του και να συλλέξει εμπειρίες? Οι μετακινήσεις είναι εύκολές? Θα υπάρξει πιθανότητα να δείτε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που έχετε να διανύσετε στο νησί? Εννοείται πως παρατίθενται και  πληροφορίες σε αυτά τα ερωτήματα και άτομα που έχουν ήδη επιλέξει στο παρελθόν αυτόν τον προορισμό διακοπών! Τέλος θα βρείτε κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες που πολύ χρήσιμο θα ήταν να τις λάβετε στα υπ’ όψιν σας, όταν πατήσετε εδώ το πόδι σας.

Το νησί αυτό, θεωρείται από τον περισσότερο είτε στον ελλαδικό είτε μη κόσμο, από τους ομορφότερους προορισμούς μέσα στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της απίθανης θέας της καλντέρας, αλλά επίσης και ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς. Βρίσκεται ανάμεσα στους 3 δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης!

Έχει επανειλημμένα βραβευτεί από τα διεθνή μαζικά μέσα επικοινωνίας, ως ο καλύτερος προορισμός του κόσμου για, σίγουρα όχι αδίκως, διότι το θέαμα που θα αντικρίσει εδώ ο επισκέπτης είναι πραγματικά μοναδικό.

Το ταξίδι από τον Πειραιά με πλοίο, μπορεί να διαρκέσει από τεσσερισήμισι ώρες αν θέλετε να φτάσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται, ή μέχρι εφτά με εννιά ώρες αν θέλετε να πάτε με το πάσο σας. Έχετε και την επιλογή αεροδρομίου για πιο εύκολη πρόσβαση αναλόγως με την επιλογή του πλοίου, όπου το ταξίδι είναι λιγότερο από μισή ώρα!

Πρώτο κομμάτι κεντρικού τμήματος


Φυσικά το νησί δεν είναι και ο πιο οικονομικός προορισμός για διακοπές. Στα τουριστικά σημεία με την καθαρή (χωρίς εμπόδια) θέα στην καλντέρα, τόσο το που θα μείνεις, όσο και τι θα φας ανάγονται σε εξωφρενικές τιμές. Παρόλα αυτά αν επιλέξετε να αποφύγετε αυτά τα έξοδα και γενικά οτιδήποτε περιττό, τότε ηθαμπορέσει να είναι σχετικά πιο οικονομική.
Όπως είναι φυσικό με όλη αυτή τη φήμη του νησιού, αν θέλετε να έχετε πιο προσωπικές στιγμές σε αυτό, καλό είναι να αποφύγετε την υψηλή περίοδο, διότι προφανώς θα υπάρχει φοβερός συνωστισμός κόσμου. Τέλος εδώθα βρείτε πολλά αξιόλογα μουσεία διαφόρων ειδών όπως επίσης και άλλαπου αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε.

Δεύτερο κομμάτι κεντρικού τμήματος


Διαμονή
Υπάρχει ένα δίλημμα που πρέπει να ξεδιαλύνετε πριν φτάσετε στο νησί σχετικά με το θέμα της: Ή θα έχετε καταπληκτική θέα την οποία θα χρυσοπληρώσετε ή θα έχετε ένα δωμάτιο χωρίς θέα που θα βγει εκ των πραγμάτων πιο οικονομικό. Αν πάντως, θέλετε να αποφύγετε τον χαμό από το πλήθος που μαζεύετε (ειδικά τις περιόδους που είπαμε), μην προτιμήσετε τα Φηρά (χώρα). Ιδανικές και ήσυχες - αλλά και επίσης ακριβές - λύσεις αποτελούν το χωριό του Φηροστεφανίου, του Ημεροβιγλίου και της Οίας (στην βόρεια πλευρά). Οι πιο οικονομικές περιοχές που έχουν και πολλά καταλύματα είναι στο Καμάρι και στην Περίσσα, αλλά η φασαρία και ο κόσμος είναι μεγάλου μεγέθους. Σίγουρα η οικονομικότερη λύση ήταν και θα είναι το κάμπινγκ.  

Τρίτο κομμάτι κεντρικού τμήματος


Μετακινήσεις

Οι συγκοινωνίες είναι καλές εφόσον υπάρχουν λεωφορεία για όλες τις μεριές της και τα δρομολόγια είναι συχνά (κάθε μισή περίπου ώρα). Αν φυσικά βρίσκεστε εκεί κατά την διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου, δεν αρκεί μόνον η συχνότητα των δρομολογίων για να μην ταλαιπωρηθείτε, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τα φυσικά επακόλουθα του πλήθους. Το οδικό δίκτυο, δεν είναι από τα καλύτερα που έχουν φτιαχτεί (βάλτε μέσα σε αυτό και το γεγονός πως θα βρισκόσαστε σε ένα νησί γεμάτο από βράχια και απότομα επίπεδα). Η ανάβαση από το λιμάνι στην Χώρα γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους: Ή θα το κάνετε περπατητό, ή θα χρησιμοποιήσετε το γαϊδουράκι (με 5 ευρώ) ή θα επιλέξετε το τελεφερίκ (με 4 ευρώ). Η πρώτη επιλογή αναλόγως και της εποχής που θα επισκεφτείτε και το νησί, μπορεί να γίνει πολύ κουραστική και εκτός αυτού υπάρχει και ο κίνδυνος να ποδοπατηθείτε από τα κατά τα άλλα συμπαθή γαϊδουράκια, που εκτελούν χρέη ταξί. 

Τα λιμάνια της Σαντορίνης είναι δύο. Το κεντρικό (ανταπόκριση έξω από το νησί αλλά και μέσα) βρίσκεται στον Αθήνιο και το δεύτερο που χρησιμοποιείται κυρίως για πλοία που εκτελούν πιο κοντινές αποστάσεις, όπως π. χ. το μονοήμερο ταξίδι για την Θηρασία ή την Παλαιά και Νέα Καμένη. 

α) Αν επιλέξετε Ταξί για τις μετακινήσεις σας:

Υπάρχουν αρκετά ταξί στο νησί, επομένως δεν θα έχετε φόβο μήπως δεν βρείτε. Οι τρεις στάνταρ πιάτσες ταξί, βρίσκονται μια στο λιμάνι και η άλλη στην κεντρική πλατεία της Θήρας, η τελευταία βρίσκεται στο αεροδρόμιο. Η χρέωση πηγαίνει αναλόγως της εποχής και του προορισμού. Τηλέφωνο για να καλέσετε ταξί: 22 860- 22555.  Σημείωση: για λιμάνι και αεροδρόμιο η χρέωση είναι επιπλέον σε έναν μικρό βαθμό.  Η χρέωση γίνεται με ταξίμετρο.

β) Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε Λεωφορείο:

Φυσιολογικό πως κι εδώ η συχνότητα των δρομολογίων, είναι σύμφωνη με την εποχή όπου βρίσκεστε στο νησί. Όμως επίσης η συχνότητα ρυθμίζεται και σύμφωνα με το πόσος κόσμος υπάρχει στο νησί. Οι εναρκτήριες ώρες και η συχνότητα τους, αναγράφονται στην κεντρική στάση της πλατείας της Θήρας. Φυσικά το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι συχνότερα και περνάνε από τους πιο γνωστούς προορισμούς, αλλά και τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα. Εννοείται είναι πιο φτηνός τρόπος ταξιδιού, αναλογικά με τα ταξί και για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, σκεφτείτε δεν ξεπερνούν τα τρία ευρώ τα εισιτήρια. πληροφορίες για Τοπικά Λεωφορεία: Τηλέφωνο 22860-25404.

Γενικά ανά τις εποχές τα δρομολόγια είναι κάπως έτσι και οι τιμές:

Γενικά ανά τις εποχές τα δρομολόγια είναι κάπως έτσι και οι τιμές:
Α) κατά την χειμερινή περίοδο: κάθε 1 ώρα με 1:45 λεπτά
Β) την άνοιξη και το φθινόπωρο: κάθε 1 ώρα περίπου                                                 Γ) Συχνότητα δρομολογίων κατά την καλοκαιρινή περίοδο: κάθε μισή ώρα περίπου προς όλες τις περιοχές. Το εισιτήριο κυμαίνεται από 1,20 μέχρι και 3 ευρώ. 
-Τέλος ο μοναδικός σταθμός για να πάρετε ένα λεωφορείο είναι από την πλατεία της Θήρας. Δεν υπάρχουν δηλαδή δρομολόγια από την μια περιοχή προς την άλλη. Μονάχα ενδιάμεσες στάσεις από έναν προορισμό μπορείτε να επιλέξετε.  
- Αν θέλετε να πάτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα στην Οία, θα πρέπει να ξεκινήσετε τουλάχιστον 2 ώρες πριν το γεγονός, για να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να μην συναντήσετε τόσο πολύ κόσμο (ειδικά την διάρκεια του καλοκαιριού). 
- Υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε ένα λεωφορείο που πηγαίνει πιο γρήγορα το γνωστό express. Αυτά τα λεωφορεία λειτουργούν συνήθως όταν είναι καλοκαίρι και πηγαίνουν κατευθείαν στις μεγάλες παραλίες του νησιού (Περίσσα, Καμάρι, Περίβολος).
- Υπάρχει και η δυνατότητα να πάρετε ένα λεωφορείο αργά την νύχτα. Τέτοια δρομολόγια ανταποκρίνονται μέχρι και τις 3 το πρωί. 

γ) Αν επιλέξετε ενοικίαση αυτοκινήτου:

Αν δεν έχετε αμάξι γενικά και απλά ξέρετε να οδηγείτε ή σκοπεύετε να μην το φέρεται σας στο ταξίδι, τότε μπορείτε να ενοικιάσετε αμάξι κατά την παραμονή σας στο νησί. Κάτι τέτοιο φυσικά, είναι ο πιο εύκολος τρόπος και με την λιγότερη ταλαιπωρία που μπορείτε να επιλέξετε και σίγουρα θα είναι κάτι που θα σας επιτρέψει επιλογές τοποθεσιών που διαφορετικά δεν θα είχατε ποτέ επισκεφτεί με τα δημοτικά μεταφορικά μέσα. 
Επίσης υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσετε με μια ηλεκτρονική υπηρεσία ενοικίασης αυτοκινήτων, για να έχετε ένα αμάξι να σας περιμένει στην είσοδο του νησιού, καθώς θα έχετε φτάσει με το πλοίο ή το αεροπλάνο. 
Μια από αυτές είναι και αυτή: pamediakopes.gr.

ε) Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το τελεφερίκ:

Άποψη πρώτου επισκέπτη: Ήταν κάτι ξεχωριστό. Στην διαδρομή του τελεφερίκ ο ήλιος κόντευε να δύσει και ήταν κάτι υπέροχο να θαυμάζει κανείς. Κρατάει τόσο λίγο όμως. Ήταν ωραία διαδρομή…
Ο δεύτερος: Δεν αργήσαμε να φτάσουμε  εκεί που βρισκόταν. Στο σύνολο την διαδρομή δεν την καταλαβαίνεις διότι είναι ταχύτατη και αυτό είναι πολύ εξυπηρετικό. Η άριστη θέα και το οικονομικό εισιτήριο επίσης είναι κάποιοι ακόμη λόγοι για να το προτιμήσετε .Αν όμως πετύχετε κανένα γκρουπ, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να  επανδρωθείτε με υπομονή.

Τρίτος: Όταν με το καλό φτάσετε στη Σαντορίνη, βρίσκεστε στους πρόποδες ενός πολύ ψηλού και τεράστιου λόφου. Τρεις διαθέσιμες επιλογές έχετε από εδώ (λιμάνι): σε κοντινή απόσταση με τα πόδια να περπατήσετε πάνω στο λόφο, να πάρετε ένα γαϊδουράκι ή να επιλέξετε την διαδρομή με το τελεφερίκ.

Τέταρτος επισκέπτης: Μόνο δώστε προσοχή πως, όπως και στο υπόλοιπο νησί, υπάρχουν κι εδώ κάποια καθημερινά προβλήματα διαπραγμάτευσης που πρέπει να γίνονται μέσα ή έξω από το λεωφορείο του τραμ, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Τι εννοώ? Προσπαθώντας να βγούμε έξω από το τραμ φτάνοντας σε μια στάση στην πλατφόρμα, είδαμε κάποιον με αναπηρικό καροτσάκι, και ήταν για μας εξαιρετικά δύσκολο να πάμε μέχρι την έξοδο, πάνω στην πλατφόρμα. Προστεθήκαμε όμως, κατά λάθος στο πλήθος, καθώς ο ίδιος κατέβαινε από το τελεφερίκ (αυτός με το αναπηρικό), οπότε δεν ξέρω αν αποφάσισα να επιστρέψω στο έδαφος ή αν το πλήθος απλά μας βοήθησε σπρώχνοντάς μας, σαν να μας καλούσε να βγούμε να δούμε την πόλη.

στ) Αν αποφασίσετε να πάρετε το γαϊδουράκι για αυτή τη διαδρομή, καλύτερα θα ήταν να μην  έχετε κανένα αντικείμενο μεγάλο πίσω που θα κουβαλάτε μαζί σας.

ζ) Η ανάβαση στο λόφο είναι μόνο για άτομα που περπατάνε όπως και να έχει μόλις αρχίσετε το περπάτημα, δεν υπάρχει επιστροφή να ξέρετε. Θα έχετε να ανεβείτε πάρα πάνω από 600 ή 700 σκαλιά για να φτάσετε εκεί και δεν υπάρχει τρόπος να πάτε από κάπου αλλού για πίσω αν αλλάξετε γνώμη. Επίσης όπως συμβαίνει και με τα πόδια σας, τα γαϊδουράκια -που εκτελούν χρέη ταξί- στον μοναδικό δρόμο προς τα πάνω, δηλαδή από όπου κι εσείς θα περάσετε, θα πηγαίνουν με το πάσο τους, επίσης να είστε και πολύ προσεκτικοί κατά όλη την διάρκεια της διαδρομής για το που θα βάζετε τα πόδια σας, διότι τα γαϊδουράκια ό, τι έχουν φάει με το περπάτημα το βγάζουν. 

Έτσι, αν θέλετε να απολαύσετε τα αξιοθέατα του νησιού ο καλύτερος τρόπος είναι να πάρετε το τελεφερίκ.
Ισχύει το ίδιο για την επιστροφή προς τα κάτω. Θα πρέπει επίσης να έχετε στο νου σας ότι όσο απογευματιάζει τόσο και περισσότερο η συχνότητα των δρομολογίων του τελεφερίκ αραιώνει.

Σε χιλιόμετρα παρατίθενται οι αποστάσεις των χωριών της Σαντορίνης από την χώρα στον παρακάτω πίνακα. 

Φηροστεφάνι 0,5
Ημεροβίγλι 1
Οία 12
Αεροδρόμιο-Μονόλιθος 5
Λιμάνι Αθηνιός 8
Καμάρι 8
Μεσσαριά 4
Καρτεράδος 3
Ακρωτήρι 12
Πύργος 6
Βόθωνας 5
Περίσσα 1

Τέταρτο κομμάτι κεντρικού τμήματος

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές κατά την παραμονή σας στο νησί

- Πρώτον τα ταξί είναι γενικά πολύ δημοφιλή ως μέσα μετακίνησης έτσι μπορεί να περιμένετε αρκετή ώρα μέχρι να έρθει τελικά κάποιος να σας παραλάβει από το μέρος του  ραντεβού που δώσατε.
- Πριν μπείτε μέσα σε ένα να θυμάστε να έχετε ρωτήσει ήδη ποιες είναι οι χρεώσεις για να μην σας φορτώσει κανένας με παράλογα ποσά. 
- Είναι σημαντικό να ξέρετε πως οι αέριδες δεν είναι έτσι όπως έχετε συνηθίσει μέσα στην πόλη ή γενικά στην στεριά. Ο καιρός είναι άστατος σε ολόκληρο το Αιγαίο και οι άνεμοι μπορεί να επιμένουν για μέρες. Το βράδυ δηλαδή ενός καλοκαιριού δεν σημαίνει πως θα είναι και ζεστό εδώ. Μια ζακέτα είναι απαραίτητη. Επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην μπορείτε να φύγετε από το νησί, διότι ο αέρας θα είναι πολύ δυνατός. 
- Σε περίπτωση που έχετε νοικιάσει δικό σας μεταφορικό μέσο έχετε το νου σας να έχετε όλα τα χαρτιά μαζί σας, διότι είναι πολύ συχνοί οι αστυνομικοί έλεγχοι. Επίσης να έχετε το νου σας πάντα στον δρόμο όταν κυκλοφορείτε, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν πάρει νύχτα το δίπλωμα και δεν ξέρουν ουσιαστικώς να οδηγούν, καθιστώντας έτσι τα αυτοκινητικά ατυχήματα πολύ συχνά φαινόμενα: Τηρείτε τους κανόνες κ. ο. κ.: Μην οδηγείτε αν έχετε πιει αλκοόλ, να φοράτε ζώνη αρχικά για δική σας ασφάλεια και επίσης γιατί τα πρόστιμα είναι πολύ ακριβά.

Μπλακ- ουτ

Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα μπλακ-ουτ που γίνονται στην Σαντορίνη. Συνοπτικά λόγο ανισορροπίας ζήτησης και προσφοράς ρεύματος ένα βράδυ στο νησί, έπεσε από όλη την έκταση του το ρεύμα και το σκοτάδι βύθισε την Σαντορίνη για περίπου 45 λεπτά. Εφόσον έγινε η σύνδεση, ξαναπέφτει λόγο ίδιας ανατίναξης πυκνωτή ρεύματος αυτή την φορά σε άλλη περιοχή. Η κατάσταση αυτή λόγο του ότι έθεσε σε κίνδυνο τις διακοπές όλων των τουριστών που βρίσκονταν στο νησί, οδήγησε μάλιστα κάποιους από αυτούς και στον πρόωρο τερματισμό των διακοπών τους. 

Κάτι όμορφο που βγήκε από αυτό όμως ήταν το εξής: Κάποιοι Άγγλοι ήρθαν Στον υπεύθυνο Ξενοδοχείων και του ζήτησαν ένα μεγάλο ευχαριστώ, διότι τους επέτρεψε το περιστατικό να θαυμάσουν για πρώτη φορά στην ζωή τους τον έναστρο ουρανό, καθαρό τελείως, λόγο ελλείψεως οποιασδήποτε ρύπανσης φωτός και αν πιθανώς υπήρχε!

Βλέπουμε επομένως πως κάθε τι, είναι έτσι όπως το εκάστοτε άτομο, στην εκάστοτε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τυχαίνει να τα βλέπει τα πράγματα. Χαρείτε αυτό που δίνει τώρα το γύρω σας και όχι κάποτε άλλοτε. Η κατάλληλη στιγμή προφανώς και είναι συγκεκριμένη και το κατάλληλο τώρα θα έρθει. Διότι αυτή είναι η ιδιότητα του τώρα: είναι πάντα στο τώρα και στο εδώ και όχι κάποτε άλλοτε. Αν θέλετε να κάνετε διακοπές στην Σαντορίνη παρόλα τα λεφτά που δεν έχετε ή οτιδήποτε άλλη δικαιολογία και αν έχετε, είτε είναι δουλειά είτε όπως αλλιώς το ονομάζετε, είναι στο χέρι σας στο τέλος της γραφής… Να η ευχή εδώ!

Μικρός Οδηγός Σαντορίνης

παραλίες σαντορίνης

Αξιοθέατα Σαντορίνη


Κειμενο Angelicus_Fish


Βιβλιογραφία:
http://www.santorinigreece.gr/holidays/transport.htm

Τόπος: Σαντορίνη, Ελλάδα
Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Διακοπές: Σαντορίνη

  1. Πώς είναι να μένει κανείς στην Σαντορίνη, σε αυτόν τον τόπο που έχει για κάποιον λόγο επιλέξει να περάσει τον χρόνο του και να συλλέξει εμπειρίες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.