Σαντορίνη. Γεύσεις του νησιού

Χάρη της καταστάσεως του ξηρού και ηφαιστειακού εδάφους του ταλαιπωρημένου από τις παλαιές εκρήξεις νησιού, τα προϊόντα που παράγονται (η υπέροχη φάβα χωρίς αλάτι, τα ντοματάκια, το κόκκινο γλυκό κρασί Βινσάντο, το τοπικό λευκό Νυχτέρι,  αλλά και τα κρασιά γενικά από επισκέψιμα οινοποιεία και από ξερικά αμπέλια, αποξηραμένη κάπαρη,  χλωροτύρι από κατσικίσιο γάλα, παξιμάδια ζαφοράς κτλ) είναι πραγματικά μοναδικής νοστιμιάς και θρεπτικής αξίας. Μπορείτε να τα βρείτε στα καταστήματα του νησιού, σε αυτοσχέδια πρατήρια στους δρόμους, στα αγροκτήματα του Μεσοχωρίου ή του Φάρου.

Από τα ντοματάκια λοιπόν αυτά φτιάχνετε το πιάτο κατατεθέν του νησιού πουείναι οι ντοματοκεφτέδες. Θα σας αρέσει να δοκιμάσετε επίσης τα πιττάκια αθερίνας (που φτιάχνονται περίπου όπως φτιάχνεται ο τηγανιτός μπακαλιάρος), συνταγές με την λευκή μελιτζάνα (είναι γλυκιά χωρίς σπόρια) ειδική τοπική παραγωγή. Συμβουλή μου να αποφύγετε όσο γίνεται τα τουριστικά μέρη, επειδή συνήθως το φαγητό και το σέρβις είναι απαράδεκτα και οι τιμές των μαγαζιών υπερβολικές.

Είναι πασίγνωστο πως στο νησί θα βρείτε τέτοιου τύπου γαστριμαργικές απολαύσεις που ακόμα και οι πιο απαιτητικοί επισκέπτες από σας θα μείνουν ευχαριστημένοι. Γενικά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ένα ταξίδι και στις γεύσεις του τόπου όπου πηγαίνετε, όταν πηγαίνετε οπουδήποτε κι αν είναι (κατά την δική μου προσωπική άποψη πάντα), διότι τότε μπορείτε να μάθετε και από κει πολλά πράγματα γι’ αυτόν και τους κατοίκους του επίσης. Θα βρείτε στα εστιατόρια φάβα και τη φάβα την παντρεμένη, ντοματοκεφτέδες ή ψευτοκεφτέδες, σφουγγάτο, αγριοκούνελο, απόχτι, τυραύγουλο, γαρδουμπάκια, μελιτζάνες στιφάδο, μουσακά, σαντορινιά μπαντάντα, αρνάκι με μελιτζάνες, άσπρες μελιτζάνες τηγανητές ή ψητές, σεσκουλοκεφτέδες, κρεμμύδια γεμιστά με χοιρινό, τηγανισμένα κομμάτια μπακαλιάρου με μείγμα σάλτσας ντομάτας και αραιής σκορδαλιάς, ενωμένες μαζί σε μια λεία και ομοιόμορφη κρέμα και όλο αυτό ψητό, κολοκυθόπιτα και κολοκυθάκια στρογγυλά γεμιστά ή και γεμιστά ντοματίνια, σαλάχι με σκορδαλιά, τα οποία είναι όλα τους μοναδικά. Αυτονόητο είναι το πλήθος φρέσκων ψαριών και θαλασσινών που θα έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε και θα αυξήσουν τον αριθμό των επιλογών σας. Για γλυκά προτείνουμε Μελιτίνια, η χρήση των οποίων γίνεται σε γιορτές όπως γάμοι, οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία, σε αρραβώνες, κουφέτα που είναι το γλυκό του γάμου.

Τέλος το 2013, στη Σαντορίνη, ανακηρύχθηκε η χρονιά της Γαστρονομίας. Αυτός είναι σίγουρα ένας ακόμη καλός λόγος για να δοκιμάσετε ! Περισσότερα στο 

Τα κρασιά

Εκτός των υπέροχων εδεσμάτων που θα βρείτε εδώ, υπάρχουν και κρασιά αδιαμφισβήτητης αξίας και μοναδικότητας στην γεύση τους, από τα αμπέλια της. Εδώ και αιώνες η παράδοση και η τέχνη της αμπελουργίας περνάνε από γενιά σε γενιά έως και τις σημερινές μέρες που διανύουμε. Είναι παγκοσμίως γνωστά για την ιδιαίτερη υφή τους και την ποιότητα τους, λόγο των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας μαζί με προηγμένη τεχνολογίας απόσταξη μας κάνουν ποικιλίες πολύ ιδιαίτερες. Σύγχρονα οινοποιεία θα βρείτε κατά όλη την έκταση του νησιού, μερικά εκ των οποίων είναι επισκέψιμα από το κοινό. Εκτός από το τοπικό κρασί που μπορείτε να το συνοδέψετε με ένα μοναδικό γεύμα σε ένα εστιατόριο του νησιού, μπορείτε φεύγοντας να αγοράσετε και  μερικές φιάλες που είτε μπορείτε να τις χαρίσετε σε αγαπημένα πρόσωπα, είτε να συνοδέψετε κάποιες σημαντικές στιγμές με αυτά.

Γενικά από ό, τι μπορείτε να δείτε το νησί έχει πάρα μα πάρα πολλά πράγματα να κάνετε και ανταποκρίνονται σε κάθε τύπο ιδιοσυγκρασίας και εσωτερικών αναζητήσεων. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πράγματα να κάνετε εκτός αυτών που αναφέρονται εδώ πέρα, επομένως μπορείτε να κάνετε και την δική σας έρευνα πριν καταλήξετε στο τι θα δείτε τελικά.

Αξιοθέατα Σαντορίνη


Κείμενο Angelicus_Fish

Τόπος: Σαντορίνη, Ελλάδα
Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Σαντορίνη. Γεύσεις του νησιού

  1. Χάρη της καταστάσεως του ξηρού και ηφαιστειακού εδάφους του ταλαιπωρημένου από τις παλαιές εκρήξεις νησιού, τα προϊόντα που παράγονται (η υπέροχη φάβα χωρίς αλάτι, τα ντοματάκια, το κόκκινο γλυκό κρασί Βινσάντο, το τοπικό λευκό Νυχτέρι, αλλά και τα κρασιά γενικά από επισκέψιμα οινοποιεία και από ξερικά αμπέλια, αποξηραμένη κάπαρη, χλωροτύρι από κατσικίσιο γάλα, παξιμάδια ζαφοράς κτλ) είναι πραγματικά μοναδικής νοστιμιάς και θρεπτικής αξίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.