Μαδέρα: Το λουλούδι του Ατλαντικού!

Μία καταπράσινη στον χάρτη κουκίδα, μία γη ηφαιστειακής προέλευσης γεμάτη χρώματα και αρώματα λουλουδιών και φρύγανων, ακούει στο όνομα Μαδέρα. Το όνομα του υπέροχου αυτού τόπου σηματοδοτεί ακριβώς αυτό που ήταν κατά τα χρόνια της ανακάλυψης του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Ζοάνουν Γλονσάλβες Ζάκρου στα 1418: ένα απέραντο δάσος!  Η Μαδέρα ανήκει στα νησιά της Μακαρονησίας μαζί με τις Αζόρες, τα Κανάρια νησιά, τα νησιά Selvagens και το Πράσινο Ακρωτήριο. Βρίσκεται στα δυτικά του Μαρόκου και απέχει 600 μόλις χιλιόμετρα από τις ακτές του. Η Πορτογαλική κουλτούρα είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα τόσο της πρωτεύουσας της Μαδέρα Φουντσάλ, όσο και στα ψαροχώρια της, μιας και μόλις το 1976 ανακηρύχτηκε σε αυτόνομη επαρχία.

Καλοκαίρι όλο τον χρόνο…Το εξαιρετικό κλίμα του νησιού, γλυκό υποτροπικό, δίνει την αίσθηση παρατεταμένου καλοκαιριού, αφού η θερμοκρασία παραμένει όλο το χρόνο γύρω στους 24ο C, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα. Το γεγονός αυτό κατέστησε τη Μαδέρα δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό για τους ευρωπαίους, τις τελευταίες δεκαετίες, όπου τα έργα υποδομής κυρίως στο αεροδρόμιο της δημιούργησαν μία σύγχρονη και ασφαλή μετάβαση.


Η χαμένη «Ατλαντίδα»Η Μαδέρα είναι μία φυσική Εδέμ, με άφθονα τρεχούμενα νερά, τροπικά λουλούδια, υπέροχους βοτανόκηπους, σε συνδυασμό με φυσικές πισίνες που σχηματίζονται κυρίως στην πίσω μεριά του νησιού και τα «μαύρα» νερά του Ατλαντικού. Η θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί προστατεύεται από διεθνείς κανονισμούς. Οι κάτοικοι, φιλόξενοι και υπερήφανοι για το νησί τους, πιστεύουν ότι είναι η χαμένη Ατλαντίδα της αρχαιότητας. Το νησί είναι πεντακάθαρο και για πολλοστή φορά φέτος κέρδισε ξανά το βραβείο της πιο καθαρής πόλης της Πορτογαλίας.


Διαδρομές σε μυστηριακό τοπίοΕκτός από τα πολλά ιστορικά αξιοθέατα με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον που μπορεί να επισκεφθεί ο ταξιδιώτης στο Φουντσάλ, η Μαδέρα προσφέρεται και για μοναδικές πεζοπορίες σε μονοπάτια μέσα από πυκνή βλάστηση και πάνω από καταρράκτες. Το τοπίο συμπληρώνει συχνά η ομίχλη σε συνδυασμό με την υγρασία, δημιουργώντας έτσι μία μυστηριακή ατμόσφαιρα που μαγεύει κάθε επισκέπτη. Εκεί συναντούμε και τα υπέροχαlevadas, ένα ευφυές σύστημα άρδευσης που κατανέμει ισότιμα το νερό στο νησί. Είναι πέτρινα μεγάλα φρεάτια μέσα από τα οποία περνάει το νερό των ποταμών και των καταρρακτών, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερα υπέροχο τοπίο. Διαθέτει ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο, με λεωφορεία που φτάνουν στους περισσότερους προορισμούς, ωστόσο ο καλύτερος τρόπος για να γυρίσετε το νησί, είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο.


Ο «άσπρος χρυσός»Το έδαφος, η σταθερή θερμοκρασία αλλά και η υγρασία, έδωσαν στους κατοίκους τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη γη και σύντομα να κερδίσουν χρήματα από αυτήν. Πασίγνωστη ήταν η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμων, του «άσπρου χρυσού» όπως την ονόμασαν οι κάτοικοι, βάση της οποίας η Μαδέρα έγινε γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα, το νησί μπορεί να υπερηφανεύεται για τους απέραντους αμπελώνες του και για τις μοναδικές ποικιλίες κρασί που παράγει.


Φουντσάλ: Το αμφιθέατρο της ΜαδέραΗ πρωτεύουσα του νησιού Φουντσάλ, είναι ένα φυσικό λιμάνι με πλακόστρωτους δρόμους, μαύρες ανάγλυφες πύλες από βασάλτη, μεγαλόπρεπα κτήρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που συνθέτουν περίτεχνα μια «μικρή Λισαβόνα».


  Η πόλη χωρίζεται σε τρεις περιοχές, με την τουριστική ζώνη γεμάτη από ξενοδοχειακές μονάδες να βρίσκεται στα δυτικά, ενώ στα ανατολικά είναι η Ζόνα Βέλια, η παλιά πόλη με παλιά σπιτάκια ψαράδων. Η κεντρική περιοχή του Φουντσάλ είναι γεμάτη από ιστορικά αξιοθέατα και όμορφα καταστήματα. Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να δει:
Largo da Se: Ο καθεδρικός ναός Largo de Se, είναι ένα κομψοτέχνημα με τον Πύργο του Ρολογιού. Ένα κτήριο από τα ελάχιστα στη Μαδέρα που διατηρείται όπως ακριβώς τα πρώτα του χρόνια. Χαρακτηριστικό του η οροφή και τα στασίδια, τα οποία «χάνονται» μέσα σε μία ολιγόστευση φωτός.
Μουσείο Αρχαίας Τέχνης: Στο μουσείο Αρχαίας Τέχνης στο Φουντσάλ, ο επισκέπτης θα θαυμάσει αγάλματα, άμφια, υμνολόγια και εκκλησιαστικούς πίνακες, Καθολικής αναφοράς των 15ου και 16ου αιώνα. Εξαιρετικό έκθεμα, ο γοτθικός σταυρός του Εμμανουήλ Α΄.
Κίντα ντας Κρούζες: Η Κίντα ντας Κρούζες είναι μία έπαυλη που φιλοξενεί το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών και λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον Ζάρκου. Στο υπόγειο θα βρείτε έπιπλα κατασκευασμένα από καφάσια από μαόνι όπου κατά τα πρώτα χρόνια του εμπορίου μετέφεραν τη ζάχαρη.
Κονβέντου ντε Σάντα Κλάρα: Βρίσκεται απέναντι από την Κίντα ντας Κρούζες. Την εν λόγω μονή λέγεται ότι την ίδρυσε ο εγγονός του Ζάρκου. Ο ίδιος είναι θαμμένος κάτω από την Αγία Τράπεζα της μονής. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό οι τοίχοι της, οι οποίοι είναι καλυμμένοι με αζουλέζου του 17ου αιώνα.
Κίντα ντου Παλιέιρου  ΦερέιρουΟ ωραιότερος κήπος της Μαδέρα. Οι κήποι του σχεδιάστηκαν το 18ο αιώνα από έναν Γάλλο αρχιτέκτονα. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους βοτανολόγους. Είναι ο κήπος των αντιθέσεων, μιας και ο επισκέπτης θα βρεθεί με μιας από τον ήσυχο «Κήπο των Κυριών», στον τροπικό παράδεισο που φέρει σε ταμπέλα την ονομασία Inferno, δηλαδή κόλαση!


Βοτανικός κήπος: Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Φουντσάλ. Διαθέτει φυτά από όλο τον κόσμο, από κάκτους της ερήμου, μέχρι τροπικές ορχιδέες και τοπικά δρακόδεντρα. Περιδιαβαίνοντας στο εσωτερικό του, ο επισκέπτης συναντά πολύχρωμα παρτέρια, λιμνούλες αλλά και δασώδεις εκτάσεις.
Φορταλέζα ντε Σάουν Τιάγκου: Είναι ένα φρούριο με έναν λαβύρινθο περασμάτων και σκαλιών, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την προκυμαία του Φουντσάλ και στεγάζει ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.


Αντέγκας ντε Σάουν Φρανσίσκου: Άρωμα από παλιό κρασί…Επιλέγοντας κανείς να επισκεφθεί τη Μαδέρα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψει να βρεθεί στην περίφημη οινοθήκη του Αγίου Φραγκίσκου. Εκεί, οι μυρωδιές του οίνου και του παλιού ξύλου είναι διάχυτες. Η οινοθήκη είναι ένα συγκρότημα από λαβυρίνθους με αποθήκες βαρελιών, θαλάμους κρασιών και αίθουσες γευσιγνωσίας, όπου χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, τότε που η έκταση ήταν μοναστήρι των φραγκισκανών. Εκεί θα σας υποδεχτούν φιλόξενοι ντόπιοι που θα σας προσφέρουν να δοκιμάσετε κρασιά που κατασκευάστηκαν πριν 150 χρόνια. Θα μάθετε επίσης για τον τρόπο «ψησίματος» του κρασιού, το λεγόμενο «εστουφάζεμ» και αν είστε τυχεροί θα γευτείτε κρασιά και από τις τέσσερις ιδιαίτερες ποικιλίες της Μαδέρα: το Sercial, τα σταφύλια Verdelho, το Bualκαι το φημισμένο Malmsey.


Στα ψαροχώρια της Μαδέρα…Το Κανισάλ είναι ένα γραφικό ψαροχώρι, το οποίο ήταν το κέντρο των φαλαινοθηρών για πολλά χρόνια και μέχρι το 1981 όπου απαγορεύτηκε το κυνήγι της φάλαινας. Στο χωριό στεγάζεται πλέον το Μουσείο Φάλαινας και η Εταιρεία Προστασίας Θαλάσσιων Θηλαστικών.


Σαντάνα: Τα μικρά σπίτια στο λιβάδι…Το γραφικότερο ίσως χωριό της Μαδέρα, το οποίο μετρά πάνω από 100 αχυρένια τριγωνικά σπίτια με έντονα χρώματα, που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Το τριγωνικό σχήμα προστατεύει τους κατοίκους από τις βροχοπτώσεις, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε τα σπίτια αυτά και να τα δείτε και στο εσωτερικό τους, αφού κάποια από αυτά είναι ανοιχτά στο κοινό. Η κοιλάδα της Σαντάνα είναι γεμάτη από καλλιέργειες ντόπιων φρούτων και λαχανικών.


Ριμπέιρου Φρίου: Τα μονοπάτια των λεβάνταΓια τους λάτρεις της πεζοπορίας, είναι το καταλληλότερο σημείο έναρξης, μιας και από το χωριό αυτό ξεκινούν τα δύο πιο διάσημα μονοπάτια λεβάντα. Το ένα με την ένδειξη Portela έχει μήκος 12χλμ και περνά μέσα από μεγάλες στοές και απότομες κατηφόρες. Το δεύτερο έχει την ένδειξηBalcoes, όπου μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας, θα φτάσετε σε ένα σημείο με πανοραμική θέα στην κοιλάδα του ποταμού Αμετάντε μέχρι τον Βράχο του Αετού, που υψώνεται στη βόρεια ακτή της Μαδέρα. Πάνω από τον καταρράκτη Ρίσκου καταλήγει και το μονοπάτι του λεβάντα που ξεκινά από το χωριό Ραμπασάλ, που θεωρείται και αυτό αφετηρία πεζοπόρων.


Σάουν Βισέντε: Συναντώντας τη σπεσιαλιτέ της ΜαδέραΗ Σάουν Βισέντε είναι μία ήσυχη αγροτική κοινότητα. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί την μονή Ιγκρέζα Ματρίζ με τη διάσημη πέτρινη κολυμπήθρα της. Ακόμη στο χωριό αυτό θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει την γλυκιά σπεσιαλιτέ της Μαδέρα, το μπόλου ντε μελ, δηλαδή το κέϊκ μελιού, το οποίο στην πραγματικότητα φτιάχνεται από μελάσα και φρούτα.


Καλιέτα: Το χωριό των γεύσεωνΗ Καλιέτα είναι ένα χωριό το οποίο βρίσκεται ανάμεσα από αμπελώνες και μπανατοφυτείες. Εκεί στεγάζεται επίσης και το εργοστάσιο ζάχαρης το οποίο και μπορείτε να επισκεφθείτε κυρίως κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Ριμπέιρα Μπράβα: Η νότια ακτήΗ Ριμπέιρα Μπράβα είναι μία μικρή πόλη στη νότια ακτή της Μαδέρα. Σημαντικό έκθεμα η εκκλησία του Σάουν Μπέντου, στην πλατεία της πόλης. Η εκκλησία αυτή είναι μία από τις ελάχιστες που διατηρεί της πρωταρχική της εικόνα. 


Πού να μείνετεΗ τουριστική περιοχή του Φουντσάλ είναι γεμάτη από ξενοδοχειακές μονάδες με υψηλότατες παροχές και σε πολύ καλές τιμές. Σας προτείνουμε ενδεικτικά τα παρακάτω ξενοδοχείαGolden Residence Apartment Hotel, Hotel Orca Praia, Royal Sanoy Hotel, Pestana Village Aparthotel καιResidencial Monte Verde Funchal. Δύο ακόμη πολύ καλές και οικονομικές προτάσεις δίνουμε για την περιοχή του Sao Martino: τα ξενοδοχεία MeliaMadeira Mare Resort & Spa και Duas Torres Sao Martino.


Πώς θα πάτε στη ΜαδέραΠολλές αεροπορικές εταιρίες μπορούν να σας εξυπηρετήσουν, ωστόσο εμείς προτείνουμε να επιλέξετε πτήση με ενδιάμεσο σταθμό κάποιο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, όπου το κόστος είναι αρκετά οικονομικό με τις παρακάτω εταιρείες, ειδικά αν η κράτηση γίνει κάποιους μήνες πριν. Η πορτογαλική Tap πραγματοποιεί πτήσεις προς Μαδέρα, σε συνεργασία με την Aegean μέσω Μιλάνου, Μονάχου και Λισαβόνας, με την British Airlinesκαι την Easy Get μέσω Λονδίνου και με τη Swiss μέσω Ζυρίχης.


κείμενο Μαύρα Σαραντοπούλου 




Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Μαδέρα: Το λουλούδι του Ατλαντικού!

  1. Μία καταπράσινη στον χάρτη κουκίδα, μία γη ηφαιστειακής προέλευσης γεμάτη χρώματα και αρώματα λουλουδιών και φρύγανων, ακούει στο όνομα Μαδέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.