Καλάβρυτα- Απόδραση στην Ιστορία

Το καλοκαίρι μας αποχαιρέτισε χαρίζοντας στο φθινόπωρο πολλές όμορφες και ζεστές ημέρες. Όμως η εποχή για τις πιο όμορφες εκδρομές τώρα ξεκινά! Όσοι λοιπόν ζείτε στην Αθήνα (αλλά και εκτός), θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στο εκδρομικό- χειμερινό σας πρόγραμμα τα μαγευτικά Καλάβρυτα.

Τόπος μνήμης και δόξας
Τα Καλάβρυτα είναι μία μικρή, όμορφη κωμόπολη που ανήκει στο νομό Αχαΐας. Απέχει μία ώρα περίπου από την Πάτρα και δύο περίπου ώρες από την Αθήνα. Η ιστορία των Καλαβρύτων είναι βαρυσήμαντη για την πορεία του ελληνισμού από τα χρόνια ακόμη των βυζαντινών δεσποτάτων, όπου και αποτέλεσε έδρα ενός εκ των τριών ηγεμονιών. Έπειτα κατά την αρχή της Επανάστασης του 1821 στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας έγινε η ορκωμοσία των οπλαρχηγών και δόθηκε το «εναρκτήριο λάκτισμα» από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Οι Τούρκοι πυρπόλησαν δύο φορές το χωριό για να τιμωρήσουν τους κατοίκους για την στήριξη τους στην επανάσταση.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, τα Καλάβρυτα βιώσαν το πιο σκληρό πρόσωπο του κατακτητή. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 ο γερμανικός στρατός εκτέλεσε ολόκληρο τον ανδρικό πληθυσμό και έκαψε απ΄ άκρη σ΄ άκρη το χωριό. Τα μνημεία που υπάρχουν στον λόφο των Καλαβρύτων περιγράφουν χαρακτηριστικότατα τα γεγονότα αυτά.

Γλιστρώντας στο χιόνι
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος τα Καλάβρυτα είναι σίγουρα ο χειμώνας. Και αυτό γιατί η κωμόπολη διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα. Δέκα λεπτά περίπου από το κέντρο των Καλαβρύτων δεσπόζει μοναδικά όμορφο ανάμεσα στις χιονισμένες πλαγιές το φιλόξενο αλλά και δημοφιλέστατο χιονοδρομικό. Εξοπλιστείτε από τους ειδικούς τα απαραίτητα και αν είστε αρχάριοι με τις κατευθύνσεις των εκπαιδευτών ξεκινήστε για τις κατάλευκες βόλτες στην αγκαλιά της φύσης. Οι τιμές είναι πολύ προσιτές. Ξεκινούν από τα 5 ευρώ για τους αρχάριους και φτάνουν τα 25 τα Σαββατοκύριακα.

Τι να δείτε
Αφού χορτάσετε τον παγωμένο αέρα του βουνού, τις επόμενες ημέρες θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μοναδικά αξιοθέατα.

Σπήλαιο Λιμνών
Δέκα περίπου λεπτά από τα Καλάβρυτα απέχει το μοναδικής φυσικής ιδιαιτερότητας σπήλαιο των Λιμνών. Οι λαβύρινθοι ανάμεσα σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε συνάρτηση με τον μυστηριακό φωτισμό, δημιουργούν ένα κλίμα βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Θα εκστασιαστείτε με το μέγεθος του σπηλαίου αλλά και με το σχηματισμό πολλών λιμνών κάτω από τις τεχνητές γέφυρες.

Αρχοντικό Παλαιολογίνας
Ήταν το σπουδαίο πνευματικό κέντρο κατά τα χρόνια του Δεσποτάτου. Σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος καλλιτεχνικών και λαογραφικών δραστηριοτήτων. Είναι ένα παλιό πέτρινο αρχοντικό χτίσμα του 1440.

Αρχαιολογικός χώρος Άνω Λουσών
Ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος, μία ολόκληρη αρχαία πολιτεία που ανασκάπτεται συστηματικά από τις αρχές του 20ου αιώνα από το Αυστριακό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας. Στο χώρο θα έχετε την δυνατότητα να θαυμάσετε το ναό της θεάς Άρτεμις της ημερασίας (που εξημερώνει).

Αρχαίος Κλείτωρας
Μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αζανίας. Εκεί υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχαίου θεάτρου, ενώ μπροστά από το αρχαίο θέατρο κάθε καλοκαίρι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις.

Για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού
Τα Καλάβρυτα και η ευρύτερη περιοχή διατίθενται σε αυτούς που αγαπούν τον θρησκευτικό τουρισμό, αφού οι ιστορικές μονές είναι απαράμιλλου κάλλους και καλλιτεχνικής σημασίας.

Αγία Λαύρα το μέγα μοναστήρι
Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας θα πρέπει να επισκεφθεί κατά πρώτον ο επισκέπτης, η οποία και βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων. Στη μονή φυλάσσεται το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821.

Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου
Στην είσοδο μίας εντυπωσιακής σπηλιάς, στον δρόμο Καλαβρύτων- Πούντας είναι χτισμένη η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Η μονή είναι κτίσμα του 362μ. Χ, στην οποία και φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ιστορικά και θρησκευτικά κειμήλια ανυπολόγιστης αξίας φυλάσσονται στην εν λόγω μονή αλλά και εκτίθενται στους επισκέπτες.

Το «αστείρευτο αγίασμα»
Τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων και απέναντι από το χωριό Λαπαναγοί, πάνω από την όχθη του ποταμού Σελινούντα, ορθώνεται το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Είναι κτίσμα του 532μ.Χ. Το 1458 οι Τούρκοι προσπάθησαν να το κατακτήσουν και από τότε δόθηκε το όνομα Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακελλαριάς, από το μεγάλο μακελειό που έπραξαν οι εισβολείς. Λίγο πιο κάτω θα βρείτε το μικρό εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, από το οποίο ρέει όλο τον χρόνο μέσα από έναν βράχο «αγίασμα».

Ζαχλωρού- Η νεράϊδα του Βουραϊκού
Θα μπορούσε κανείς να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο για τις ομορφιές αυτού του νεραϊδοχωριού. Η κάτω Ζαχλωρού είναι πραγματικά ένας τόπος βγαλμένος από παραμύθι. Αφήστε το όχημα σας κοντά στη γέφυρα που περνά πάνω από τον ποταμό και…αφεθείτε στην πάχνη του συννεφιασμένου τοπίου. Το χωριουδάκι αυτό, το διαπερνά και το ζωγραφίζει ο Βουραϊκός ποταμός. Αφού περάσετε την σιδερένια γέφυρα πάνω από το ποτάμι, θα βγείτε σε μια πέτρινη πλατειούλα, καλυμμένη από καρυδιές και πλάτανους. Στη σειρά υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια αλλά και φιλόξενες πανσιόν, όπως του Αντώνη και της Τέρη. Οι θερμοκρασίες είναι ιδιαιτέρως χαμηλές, όμως το τσίπουρο και το ρακόμελο δίπλα στο τζάκι περιμένουν για να ζεστάνουν τους επισκέπτες.
Η Ζαχλωρού εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά προσφέρει και μοναδικές πεζοπορίες δίπλα στο ποτάμι. Πριν όμως ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας στη φύση σας προτείνουμε να πάρετε ένα καλό πρωινό στο εστιατόριο της πανσιόν «Όνειρο της Ζαχλωρούς». Ένας μυρωδάτος καφές μαζί με τη θέα των βουνών και των συννέφων που κατεβαίνουν και σκεπάζουν το χωριό είναι ό,τι καλύτερο για πρωινό ξεκίνημα.

Ο Οδοντωτός
Και όταν πια σας κουράσει η πεζοπορία, η Ζαχλωρού έχει μία ακόμη ιδιαίτερη πρόταση για τον επισκέπτη. Ο γραφικός σταθμός του τρένου πολύ κοντά στην πλατεία θα σας μεταφέρει τόσο σε άλλη εποχή όσο και σε άλλη κατάσταση. Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος συνεχίζει εκεί όπου όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς σταματούν και μόνο ο άνθρωπος μπορεί να σκαρφαλώσει. Από την Ζαχλωρού θα μεταφερθείτε στο Διακοπτό, όπου και θα μεταβιβαστείτε στον Οδοντωτό για μία μοναδική βόλτα. Το εισιτήριο βέβαια είναι κάπως ακριβό, γύρω στα 15 ευρώ το άτομο, ενώ θα είστε τυχεροί αν βρείτε κάθισμα για να καθίσετε. Ωστόσο το «κρέμασμα» του τρένου και η θέα θα σας αποζημιώσουν.

Πού να μείνετε
Εμείς θα σας προτείνουμε να κλείσετε ένα δωμάτιο σε κάποια από τις γραφικές πανσιόν της Ζαχλωρού, πάνω από τις δύο γραφικές ταβέρνες της πλατείας. Οι τιμές του ξεκινούν από 30 έως 50 ευρώ το δίκλινο, ενώ ο Ξενώνας Φαράγγι, το Αρχοντικό της Ζαχλωρούς προσφέρουν πολυτελή αλλά προσιτά σε τιμές καταλύματα. Στα Καλάβρυτα προτείνουμε το ξενοδοχείο Κύναιθα, το Georgios Chalet και το Έναστρον.

Πού να φάτε!
Στους γραφικούς δρόμους των Καλαβρύτων θα βρείτε πάρα πολλά ταβερνάκια με εξαιρετικό φαγητό και καλές τιμές. Εμείς θα σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το Σπιτικό, ένα μικρό ταβερνάκι στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, όπου τα φαγητά της ιδιοκτήτριας- μαγείρισσας είναι εξαιρετικά με δικά τους προϊόντα και πολύ φιλικό κλίμα. Το κρασί, κοκκινέλι, ξυρό είναι ασυναγώνιστο.

Πώς να πάτε!
Το καλύτερο είναι να διαθέσετε το δικό σας όχημα για μία τέτοια εκδρομή. Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατό κάθε ημέρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού αναχωρούν λεωφορεία με κατεύθυνση τα Καλάβρυτα. Από εκεί τοπικά ταξί θα σας μεταφέρουν όπου εσείς επιθυμείτε. Πολλά από τα καταλύματα της Ζαχλωρούς διαθέτουν αυτοκίνητο το οποίο καταφθάνει στα Καλάβρυτα και σας παραλαμβάνει. Καλή περιήγηση!

κείμενο Μαύρα Σαραντοπούλου 

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Καλάβρυτα- Απόδραση στην Ιστορία

  1. Το καλοκαίρι μας αποχαιρέτισε χαρίζοντας στο φθινόπωρο πολλές όμορφες και ζεστές ημέρες. Όμως η εποχή για τις πιο όμορφες εκδρομές τώρα ξεκινά! Όσοι λοιπόν ζείτε στην Αθήνα (αλλά και εκτός), θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στο εκδρομικό- χειμερινό σας πρόγραμμα τα μαγευτικά Καλάβρυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.