πώς να επιλέξεις το κατάλληλο ψυχοθεραπευτή

Η επιλογή ενός ψυχοθεραπευτή μπορεί να είναι μια δύσκολη και σημαντική απόφαση, καθώς αφορά στην υγεία σας και στην αντιμετώπιση προσωπικών ή συναισθηματικών προβλημάτων. Αν αναζητάτε έναν ψυχοθεραπευτή, ορισμένες ζωτικές παραμέτρους πρέπει να ληφθούν υπόψη σαν την εξειδίκευση του ψυχοθεραπευτή, το επίπεδο εκπαίδευσής του, και η φιλοσοφία του. 
Παρακάτω εξετάζουμε πιο αναλυτικά τις σχετικές παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή ενός ψυχοθεραπευτή:

1. Εξειδίκευση: Βεβαιωθείτε ότι ο ψυχοθεραπευτής έχει την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σας. Για παράδειγμα, αν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα σχετικά με την εξάρτηση, θα ήταν ένα θετικό σημείο η εξειδίκευση του ψυχοθεραπευτή σε ζητήματα εξαρτήσεων.

2. Επίπεδο Εκπαίδευσης: Επιλέξτε έναν ψυχοθεραπευτή με το κατάλληλο επίπεδο εκπαίδευσης και πιστοποίησης. Οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές έχουν εκπαιδευθεί σε συγκεκριμένα προγράμματα, και κάθε πρόγραμμα συνήθως απαιτεί διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης.

3. Φιλοσοφία: Είναι σημαντικό να συντονίσετε τα προσωπικά σας αισθήματα και αξίες με αυτά του ψυχοθεραπευτή. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές φιλοσοφίες που ακολουθούν οι ψυχοθεραπευτές και η έξοδος από ένα συγκεκριμένο τύπο θα είναι περισσότερο αποτελεσματική.

4. Προσωπικότητα: Επειδή θα συνεργαστείτε μαζί του για μία αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, βρείτε έναν ψυχοθεραπευτή με μια προσωπικότητα που ταιριάζει στο στυλ σας και που νιώθετε άνετα να ανοίγεστε σε αυτόν ή αυτήν.

5. Αξιολογήστε την χημεία: Αξιολογήστε τη χημεία που έχετε με τον ψυχοθεραπευτή. Πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια των συνόδων; Υπάρχει ανοικτή επικοινωνία; Αισθάνονται άνετα να μιλήσουν με τον ψυχοθεραπευτή;

Συνολικά, η επιλογή ενός ψυχοθεραπευτή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας και για τον τρόπο με τον οποίο απαντάτε στις προκλήσεις της ζωής. Μελετήστε τις διαθέσιμες επιλογές και δώστε σημασία στις σχετικές παραμέτρους στη λήψη της απόφασης. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερους από έναν ψυχοθεραπευτές για να βρείτε αυτόν που ταιριάζει στις ανάγκες και αξίες σας.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.