

Όταν η φωτεινότητα του ήλιου από τον ελαφρύ ορίζοντα του Αιγαίου αγκαλιάζει την πανέμορφη Ρόδο, τα πεύκα της διεγείρουν έντονα αισθήματα και γεννούν ένα αέναο παραμύθι για την αιώνια ομορφιά της φύσης.
Το Πεύκο της Ρόδου, γνωστό και ως Pinus brutia var. pityusa στον επιστημονικό κόσμο, ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών (Pinaceae). Το πανέμορφο αυτό δένδρο είναι ενδημικό της περιοχής, αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται φυσικά σε όλο το νησί.
Καταλαμβάνοντας τα ασβεστολιθικά βουνά της Ρόδου, το πεύκο αποτελεί ένα ιδιαίτερο στοιχείο του φυσικού τοπίου, με το επιβλητικό ύψος του που φτάνει τα 20 μέτρα, την ελαφρώς καμπυλωτή κορυφή και τα βαθυπράσινα φύλλα που βάζουν φωτιά στις καρδιές των εραστών της φύσης.
Το Πεύκο της Ρόδου δεν είναι απλά μια ειδικότητα της βιοποικιλότητας της Ελλάδας. Είναι ένα μέρος του οικοσυστήματος, προσφέροντας θρέψη και καταφύγιο σε πληθώρα ζώων και πτηνών, όπως διάφορα σποροφάγα πουλιά, το τυπικό ξυλοκόπο και τον επιβλητικό γερακί της Αιγαίου θάλασσας.
Καλλιεργώντας το Πεύκο της Ρόδου μπορεί κανείς να τελειοποιήσει τις δεξιότητες στη φυσική κηπουρική. Τα σποράφια του πεύκου, που συλλέγονται από τους κώνους που πέφτουν στο έδαφος, αποτελούν τον πλέον απλό και φυσικό τρόπο για την καλλιέργεια του φυτού.
Η ιστορία του Πεύκου της Ρόδου είναι ενδιαφέρουσα και πολύμορφη όσο και η ίδια η Ρόδος. Τα πεύκα αυτά, εκτός από τη συμμετοχή τους στο φυσικό περιβάλλον, έχουν και εμπορική αξία, καθώς τα υψηλής ποιότητας ξύλα τους χρησίμευαν στην κατασκευή πλοίων και σε διάφορα περιβαλλοντικά έργα.
Το δάσος Πεύκο της Ρόδου φέρει το αποτύπωμα της ιστορίας, της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με πολλά τοπικά φεστιβάλ και εκθέσεις που αναδεικνύουν την αξία και την ομορφιά αυτού του εξαιρετικού φυτού.
Αυτό το δένδρο είναι ενα εκλεπτυσμένο έργο της φύσης, ένα δώρο της γης που αξίζει να διαφυλαχτεί και να γίνει αιώνιο. Γιατί το Πεύκο της Ρόδου δεν είναι απλά ένα δένδρο με ιδιαίτερες ιδιότητες, αλλά η προαγωγή μιας οικολογικής και πνευματικής συνειδητοποίησης.