Αποφάσισες να ασχοληθείς με την καλλιέργεια μανιταριών και με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπίστωσες ότι η συνταγή της ατομικής βόμβας είναι εξίσου δύσκολη? Ίσως γιατί το αποτέλεσμα έχει ομοιότητες. Ίσως πάλι γιατί όπου φωνάζουν πολλοί κόκορες αργεί να ξημερώσει. Πραγματικά η καλλιέργεια είναι απλή και πολύπλοκη μαζί ανάλογα τι θες να παράγεις. Το αξιοσημείωτο με τις διαδικτυακές συμβουλές είναι ότι το έχουν πάρει τον απαλότερο τρόπο και ο κάθε ένας προσθέτει από μια βλακεία με αποτέλεσμα να διαβάζεις ένα κείμενο για δοκιμαστικούς σωλήνες συγκεκριμένες θερμοκρασίες και μηχανήματα που μετρούν την υγρασία. Όπως και να έχει... Για αυτό είμαι εγώ εδω για να σου κάνω τα πράγματα απαλότερα. Τι πρέπει να έχεις για να καλλιεργήσεις πλευρώτους. Που είναι και ευκολότερο πιστεύω. Και αν πάρεις τον αέρα θα σε συστήσω στους ιδικούς για να παράγεις και τρούφα.
Υλικά
(Απαραίτητα)
1) 500γρ άχυρο, Αν υπάρχει άνθρωπος να στο χρεώσει θέλω αυτόγραφο του.
2) κατσαρόλα 10 λίτρων περίπου ( την συνηθισμένη ).
3) 50γρ μυκήλιο πλευρώτους ( σπόροι μανιταριών ) 150 γρ 15ε
4) μια νάιλον σακούλα η νάιλον τσουβαλάκι. 1ε το κιλό
Σημείωση: για αρχή σε συμφέρει να πάρεις έτυμο kit γιατί θα σου κοστίσει όσο και το μικκύλιο στην δεύτερη σπορά θα έχει μικκύλιο από την πρώτη. Θα το αναλύσω πιο κάτω.
(Προαιρετικά)
1) 100γρ κοπριά αλόγου. Εβδομάδας το πολύ. δωρεάν σε στάβλους.
2) 100γρ δημητριακά. 0,50ε σε μαγαζί ξηρών καρπών
3) 100γρ κατακάθι καφέ. Από μηχανή εσπρέσο. Δωρεάν σε καφετέριες
Σημείωση : τα προαιρετικά υλικά τα βάζεις για να βγάλεις ακόμα καλύτερη ποιότητα αλλά αν το κάνεις σωστά θα έχεις καλής ποιότητας και μόνο με τα απαραίτητα. Εγώ προσωπικά προτιμώ ένα μίγμα 100γρ και από τα τρία υλικά.
Διαδικασία.
Το κυριότερο... Πλένουμε τα χέρια μας και την σακούλα πολύ καλά.
Βάζουμε το άχυρο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ( πάνω από την μέση ). Το αφήνουμε 10 λεπτά αφού το νερό αρχίσει να κοχλάζει ( θέμα αποστείρωσης ). Το κατεβάζουμε από την φωτιά και περιμένουμε μέχρι να κρυώσει. Τέλος βάζουμε στην σακούλα μια στρώση άχυρο ( 2-3 εκατοστά ) και θα την καλύψουμε με μια στρώση μικκύλιο επαναλαμβάνοντας μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας. Το πιέζουμε όλο αυτό με τα χέρια μας όσο δυνατά μπορούμε και δένουμε την σακούλα. Τέλος με ένα κατσαβίδι ανοίγουμε τρύπες γύρο της.
Τοποθέτηση.
Βρες ένα φετινό σημείο στο σπίτι που να μην έχει απευθείας επαφή με τον ήλιο και η θερμοκρασία του να είναι 10 με 20 βαθμοί, κάτω από τους 10 και πάνω από τους 20 δεν θα δεις κανένα αποτέλεσμα και η ιδανικότερη θερμοκρασία είναι 15-17. θα του ρίχνεις μια ματιά την μέρα και αν δεις ότι θέλει νερό ( κάτι που σημαίνει ότι το παράκανες με τις τρυπούλες ) κατάβρεξε με ένα ψεκαστήρα. Τώρα το πότε θα πάρεις μανιτάρια έχει να κάνει με το περιβάλλον που μεγαλώνουν. Από μια εβδομάδα ( κάτι που θα πει ότι είσαι μάγος και περνάς στο επόμενο level ) ως και τρις εβδομάδες ( σε αυτήν την περίπτωση οι περισσότερες πιθανότητες είναι να βγουν μανιτάρια κατώτερης ποιότητας αλλά εξίσου φαγώσιμα εγώ θα τα κρατούσα για να βγάλω μικκύλιο )
Πως θα μαζέψω μικκύλιο.
Το μικκύλιο είναι σπόροι μανιταριών σε νερό και δημητριακά. Εσύ απλά βαλε τον σπόρο που θα πάρεις στα βρασμένα άχυρα όταν θα έχουν κρυώσει. Ο σπόρος του μανιταριού είναι κάτι ανάμεσα σε σκόνη και σε καπνό για αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε τα μανιτάρια να βγάλουν σπόρους μέσα στο σπίτι. Το πρόβλημα με τον ανοιχτό χώρο είναι ότι φτάνει ένα <<φου>> για να τους στείλει στο ανάθεμα αλλά και για αυτό σου έχω την λύση. Η συνταγή που σου έδωσα πιο πάνω είναι για να βγάλεις 5-6 καλές τηγανιές η μια καλή ποσότητα μικκύλιου, κατά την γνώμη μου πουλιέται γρηγορότερα θα το αναλύσω στα tip. Αυτό που πρέπει να κάνεις όταν πια θα έχεις πάρει την δεύτερη σοδιά ( 3 σοδιές θα σου δώσει περίπου αλλά σου έχω και tip για να πάρεις 5 ) βαλε την σακούλα πάνω σε ένα ταψί στεγνό ( αν είναι δυνατόν ) και με ένα μεγαλύτερο ( από την σακούλα σου ) νάιλον τσουβάλι σκεπάσετε την σακούλα ( μίγμα ) και το ταψί μέχρι να πέσουν οι σπόροι ( μη βιαστείς γιατί τα αποτελέσματα θα σε ενθουσιάσουν ). Με προσοχή μετά βαλε τους σπόρους σε ένα σακουλάκι ( το νου σου στους ανέμους ). Μετά βγάλε το μίγμα από την σακούλα ( για να σε σεβαστεί το περιβάλλον πρέπει πρώτα να το σεβαστείς εσύ κανόνας ) και ρίξε το περιεχόμενο σε κανένα δεντράκι που έχεις παραμελήσει τελευταία.
Μεγαλύτερη παραγωγή.
Αν θες να βγάλεις χρήματα από τα μανιτάρια πρέπει να παίξεις με μεγαλύτερα μίγματα. Πάρε ένα δέμα άχυρου βαλε όλα τα άχυρα σε μεγάλους κουβάδες νερού η σκάφες. Ανανέωσε το νερό κάθε μέρα ( για να ξεπλυθούν όσο γίνετε ) για μια εβδομάδα. Η βράσε τα άχυρα ανά 500γρ όπως κάναμε και στην αρχή για να αποστειρώσεις όλα τα άχυρα που είναι και το καλύτερο. Αφού κρυώσει και στραγγίξει καλά θα το βάλεις σε ένα μια κούτα του θα την έχεις μονώσει εξωτερικά με νάιλον και μονωτική ταινία για να είναι σταθερό. Μια δεύτερη λύση είναι να χρησιμοποίησες τελάρα από φελιζολ και τέλος υπάρχουν τα ξύλινα αλλά εκεί σου είναι απαραίτητη η κοπριά αλόγου. Μετά ρίχνεις 450 γρ ( τρις συσκευασίες εμπορίου αν θες ρίξε και 500γρ καλύτερα θα είναι ). Και όλη την επιφάνια την σκεπάζεις με νάιλον ( χωρίς να ακουμπήσει στο μίγμα ). Δηλαδή μιλάμε για κάτι που θα σου στοιχίσει 50ε περίπου ( για καλά υλικά ) η 20ε για ένα kit καλής ποιότητας. Και για αυτό σου είπα ότι την πρώτη σοδιά πρέπει να την βγάλεις με kit και να μαζέψεις το δικό σου μικκύλιο.
Εμπόριο
Η ποσότητα που θα πάρεις είναι 50-100 κιλά την εβδομάδα 150-300 κιλά στις τρις σοδιές 200-400 στις 5 ( θα στο αναλύσω στα tip ). οπότε η αυτοσχέδιο το κάνεις η έτυμο θα βγάλεις κέρδος αρκεί να ξέρεις να το πουλήσεις την ίδια μέρα που θα το μαζέψεις. Θα σου έλεγα να πας σε ένα μανάβικο με το τελάρο σου και πες του μανάβη : κράτα το και πούλα το φτηνότερα από τους άλλους αν πουληθεί πάρε με ένα τηλέφωνο να έρθω να πάρω το μισό κέρδος και να σου φέρω άλλα, αν δεν πουληθούν πάρε με ένα τηλέφωνο να έρθω να τα φάμε. Βέβαια εγώ ζω και στην επαρχία που όλα αυτά είναι εφικτά. Έχουμε 5 μανάβικα και ψωνίζω και από τα πέντε γιατί όλοι είναι φίλοι μου. Στις πόλεις θα μπλέξετε η με τιμολόγια... Η με παραγωγούς που πας απευθείας και του λες πόσα δίνεις για αυτά για να τα μετά πουλήσει και να ξανά μεταπουληθούν ( θλίψη και μιζέρια σε πολύ χαμηλές τιμές ). Με τους σπόρους τώρα των μανιταριών (μικκύλιο, πιστεύω ότι αυτό τώρα είναι κατανοητό) τα πράγματα είναι ευκολότερα και συμφέρει περισσότερο από το να πουλήσεις 150 κιλά σε έναν παραγωγό. Το e-bay είναι μια καλή λύση για να πουλήσεις αρκεί να πιάσεις όλες τις καταλήξεις: .com .gr και πάει λέγοντας. Αν θες να πεις ότι πουλάς στην παγκόσμια αγορά. Τώρα με το amazon δεν ξέρω τι παίζει αλλά αν έχεις χρόνο κοίταξε το.
Tip
1) Αν θες να βγάλει περισσότερες σοδιές τότε: στον πάτο βαλε δέκα εκατοστά μείγμα ( χωρίς σπόρους ). Και άστο απότιστο μέχρι να σου δώσει την πρώτη σοδιά ( με λιγότερες τρύπες θα κρατήσει υγρασία για μια δυο εβδομάδες που θέλουν να βγουν οι σπόροι ), μόλις την μαζέψεις βύθισε τον πάτο του μίγματος σε 3 εκατοστά νερό για μισή ώρα ( ελπίζω να μη χεριάζετε να σου εξηγήσω ότι ο πάτος σε αυτήν την περίπτωση θέλει τρύπες ). Θα βγουν περισσότερες σοδιές αλλά μικρότερου βάρους.
2) Τα πάντα πρέπει να είναι καλά αποστερημένα και πλυμένα και ιδικά τα χέρια μας αν θέλουμε καλύτερη ποιότητα.
3) Για να σου στοιχήσει λιγότερο προτίμησε έτυμο kit και μετά την δεύτερη συγκομιδή πάρε τους σπόρους. Οι σπόροι από το πρώτο θα σου φτάσουν για να φτιάξεις 2 με 3 αυτοσχέδια kit.
4) Αν θες να βγάλεις χρήματα από τα μανιτάρια και δεις ότι δεν το έχεις με τις γρήγορες παραγγελίες και τα πρωινά ξυπνήματα άρχισε να πουλάς μικκύλιο σε φυτώρια και σε σελίδες όπως το ebay.
5) Καλό θα είναι να προστατέψεις τα μανιτάρια από τον αέρα ( αν μπορείς )
6) Για να σε σεβαστεί το περιβάλλον πρέπει πρώτα να το σεβαστείς εσύ
υ.ο. Για ακόμα μεγαλύτερες παραγωγές έχω δει μια πολύ έξυπνη μέθοδο με ξύλο η οποία δεν έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο γιατί είναι σε πειραματικό στάδιο. και είναι πολύ παραγωγικότερη από την μέθοδο σάντουιτς και με απίστευτες αντοχές στον χρόνο. Περιμένω περισσότερες πληροφορίες και θα το αναλύσουμε στην συνέχεια αν δούμε ότι συνεχίζει να εξελίσσετε καλά..
Διάβασε επίσης
Καλλιέργεια μανιταριών σε καφέ
φωσφοριζέ μανιτάρι γένος Mycena
Γίνε διαδικτυακός ζητιάνος και ζήσε σαν άνθρωπος
Κείμενο Εμμανουήλ
Βασικές πληροφορίες Φυτώρια Αντεμισαρη
Υλικά
ΑπάντησηΔιαγραφή(Απαραίτητα)
1) 500γρ άχυρο, Αν υπάρχει άνθρωπος να στο χρεώσει θέλω αυτόγραφο του.
2) κατσαρόλα 10 λίτρων περίπου ( την συνηθισμένη ).
3) 50γρ μυκήλιο πλευρώτους ( σπόροι μανιταριών ) 150 γρ 15ε
4) μια νάιλον σακούλα η νάιλον τσουβαλάκι. 1ε το κιλό
Σημείωση: για αρχή σε συμφέρει να πάρεις έτυμο kit γιατί θα σου κοστίσει όσο και το μικκύλιο στην δεύτερη σπορά θα έχει μικκύλιο από την πρώτη. Θα το αναλύσω πιο κάτω.
(Προαιρετικά)
1) 100γρ κοπριά αλόγου. Εβδομάδας το πολύ. δωρεάν σε στάβλους.
2) 100γρ δημητριακά. 0,50ε σε μαγαζί ξηρών καρπών
3) 100γρ κατακάθι καφέ. Από μηχανή εσπρέσο. Δωρεάν σε καφετέριες
Σημείωση : τα προαιρετικά υλικά τα βάζεις για να βγάλεις ακόμα καλύτερη ποιότητα αλλά αν το κάνεις σωστά θα έχεις καλής ποιότητας και μόνο με τα απαραίτητα. Εγώ προσωπικά προτιμώ ένα μίγμα 100γρ και από τα τρία υλικά.
Διαδικασία.
Το κυριότερο... Πλένουμε τα χέρια μας και την σακούλα πολύ καλά.
Βάζουμε το άχυρο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ( πάνω από την μέση ). Το αφήνουμε 10 λεπτά αφού το νερό αρχίσει να κοχλάζει ( θέμα αποστείρωσης ). Το κατεβάζουμε από την φωτιά και περιμένουμε μέχρι να κρυώσει. Τέλος βάζουμε στην σακούλα μια στρώση άχυρο ( 2-3 εκατοστά ) και θα την καλύψουμε με μια στρώση μικκύλιο επαναλαμβάνοντας μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας. Το πιέζουμε όλο αυτό με τα χέρια μας όσο δυνατά μπορούμε και δένουμε την σακούλα. Τέλος με ένα κατσαβίδι ανοίγουμε τρύπες γύρο της.
Καλημέρα διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και 1 μήνα περίπου έχω ψάξει πάρα πολυ και έχω διαβάσει σχεδόν τα πάντα στο internet για τα μανιτάρια.
Ξεκίνησα δειλά ενημερωτικά κυρίος αλλά είδα ότι μ'αρέσει και θέλω να ασχοληθώ έχω βρεί φθηνά kit και μυκήλιο το κόστος είναι καλό αλλά θέλω να το πάω 1 βήμα ποιο πέρα θέλω να μάθω κάποια πράγματα και αν ξέρεις μου απαντάς.
Αναφέρεις " Πως θα μαζέψω μηκύλιο " με αυτό το μυκήλιο που θα μαζέψω μπορώ να προχωρήσω σε παραγωγή η χρειάζεται κάποια επεξεργασία? πως το μαζέυω? Τι ακριβώς κάνω μέτα το μάζεμα του μυκηλίου προχωράω σε επώαση του? ο εμβολιασμός που λένε τι είναι? τι Διαφορά έχει ο φρέσκος σπόρος απο τον αποξηραμένο?
Απαντήθηκε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να σχολιάσετε
ΔιαγραφήΓια σου φίλε Γρηγόρη !!! Σήμερα το πρωί είδα τις απορίες σου μα μέχρι να ετοιμάσω τις απαντήσεις μεσημέριασε. Θέλω να μου στείλεις από την επικοινωνία η εδω συνδέσμους για φθηνά kit και μυκήλιο και επίσης αν τελικά αρχίσεις με τα μανιτάρια θέλω να με κρατάς ενήμερο. Πάμε στις απορίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήμε αυτό το μυκήλιο που θα μαζέψω μπορώ να προχωρήσω σε παραγωγή η χρειάζεται κάποια επεξεργασία?
Στην πραγματικότητα δεν χεριάζετε τίποτα αν και κάτω στον εμβολιασμό σου έχω μερικά tip.
πως το μαζεύω?
Στην παράγραφο Πως θα μαζέψω μικκύλιο. Σου έχω τον τρόπο αλλά καταλαβαίνω ότι είναι κάπως μπερδεμένος θα σε βοηθήσω να βρεις και έναν δικό σου. Σκέψου ότι τα μανιτάρια που δεν θα μαζέψεις κάποια στιγμή θα βγάλουν μια σκόνη (μυκήλιο). Εσύ πρέπει να βρεις έναν τρόπο ώστε αυτή η σκόνη να πέσει κάπου στεγνά. Και να ξέρεις ότι αν την φυσήξεις δεν θα πέσει κάτω, όπως θα γινόταν και με την σκόνη για αυτό σκέψου ένα τρόπο ώστε να μη μπορεί να σου φύγει με κανέναν τρόπο. Και ξανά ρίξε ακόμα μια μάτια στην παράγραφο ίσως βυθίσει.
Τι ακριβώς κάνω μετά το μάζεμα του μυκηλίου προχωράω σε επώαση του?
ο εμβολιασμός που λένε τι είναι?
Αφού μαζέψεις το μυκηλιο η θα το αναπαράγεις η θα το βάλεις σε έναν χάρτινο φάκελο για αργότερα όπως σου γράφω και από κάτω. Τώρα αν το φυτέψεις τις ιδιες μέρες θα σου πρότεινα να το κάνεις απλά ρίχνοντας με το κουταλάκι μυκηλιο πάνω στα βρεγμένα άχυρα όπως και στο κείμενο. Τώρα αφού θες να θίξουμε και το άμπελοεπιστημονικό του θέματος ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή που διαβάσαμε και οι δυο ψάχνοντας στο ιντερνέτ. Τον εμβολιασμό. Δεν υπάρχει!!! ο εμβολιασμός είναι πολύ συγκεκριμένη λέξη και δεν κάνει για εδω αυτό που εννοούν τώρα εμβολιασμό είναι να πάρουν ένα μίγμα μυκηλίου ( σου λέω στο τέλος πως φτιάχνετε ) με μια σύριγγα και να το βάλουν μέσα στο τσουβάλι με τα άχυρα.
τι Διαφορά έχει ο φρέσκος σπόρος από τον αποξηραμένο?
Ότι ο φρέσκος είναι φρέσκος και ο αποξηραμένος είναι αποξηραμένος ο καλύτερος είναι ο φρέσκος φυσικά αλλά πολύ πιθανόν να χρειαστεί να κρατήσεις και αποξηραμένο οπότε απλά βαλε τον σε έναν χάρτινο φάκελο ( είναι εξαιρετικά μικροσκοπικός ) και σε ένα συρτάρι μακριά από την υγρασία.
Πως φτιάχνετε το μίγμα
Συνήθως το μυκηλιο ( που είναι και οι σπόροι αλλά και η ρίζα ) το πουλάνε σε υγρή μορφή και στην περίπτωση που θες να πουλήσεις μυκηλιο θα το πουλήσεις και εσύ σε υγρή μορφή. κοίτα πως θα έφτιαχνα εγώ αυτό το μίγμα.
1) 4-5 χούφτες μυκηλιο
2) 800 ml χλιαρό νερό
3) ζελέ που διατηρεί την υγρασία στα φυτά
4) 1 κουτάκι μπίρα
5) 160 ml γάλα με όλα τα λιπαρά
6) 4 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
Και όλο αυτό σε ένα σακουλάκι
Τώρα αν δεν κατάλαβες κάτι με ξανά ρωτάς και με ξανά ρωτάς και με ξανά ρωτάς. Η από τον σχολιασμό η με μήνυμα από την επικοινωνία. Καλή τύχη και περιμένω νεοτέρα από την σοδιά σου
Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά έχω και άλλες απορίες
όλο αυτο το μίγμα που μου περιγράφεις ποσο καιρό μπορώ να το διατηρώ?
επίσης στο χάρτινο φάκελο πόσο καιρό μπορώ να το έχω?
Σε ρωτάω γιατί έχω σκοπό να φτιάξω δικά μου kit και θέλω να μηδενίσω τα έξοδα..επίσης αφού αρχίζω καλό είναι να μάθω όσα ποιο πολλά μπορώ..
Αν έχεις Facebook
Kάνε με add www.facebook.com/touris.gr ίσως να βοηθήσει την επικοινωνία μας
Εδώ σου απαντάω με διαφορετικό λογαριασμό δικό μου φυσικά αλλά είχα ένα πρόβλημα με τον παλιό και το διέγραψα.
Τα link με τα kit και το μυκήλιο είναι το παρακάυω:
http://www.manitaropolio.gr/
πουλάει σε ποσότητα kit αλλά αν κάνεις μια διαίρεσει θα δεις ότι σε συμφέρει..
Σπαρμένο υπόστρωμα 18kg πλέυρώτους 5 τεμ. = 45ευρώ / 5 = 9ευρώ
τιμή έδρας 7 ευρώ
μυκήλιο πλευρώτους 200g το έχει 7ευρώ δεν έχω βρει κάτι ποιο φθηνό στην Ελλάδα.
Απαντήθηκε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να σχολιάσετε
ΔιαγραφήΤα φτηνότερα συνήθως υπάρχουν Ρουμανία και Αζερμπαϊτζάν που εκεί έχουν πάρει και μεταπτυχιακό... Καλές τιμές θα βρεις και Βουλγαρία αλλά κατά την γνώμη μου μη τα πλησιάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήόλο αυτό το μίγμα που μου περιγράφεις πόσο καιρό μπορώ να το διατηρώ?
Το υγρό μίγμα με όλα αυτά τα υλικά αφού το βγάλεις από το μπλέντερ ( γιατί εκεί τα ανακατεύεις όλα ) και το κλίσεις σε αεροστεγές σκοτεινό νάιλον θα σου κρατήσει μισό χρόνο άνετα.
επίσης στο χάρτινο φάκελο πόσο καιρό μπορώ να το έχω?
Τώρα το στεγνό έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έναν χρόνο ίσως και ενάμιση.
Οπότε αν συνεχίσεις να έχεις απορίες λιώσε με μη λυπηθείς αν και θα τα λέμε και από το face τώρα.
Σε ευχαριστώ μόλις κάνω την πρώτη απόπειρα θα σε ενημερώσω
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μου έστειλες αίτημα στο fb.
Απαντήθηκε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να σχολιάσετε
ΔιαγραφήΠαιδια γεια σας. Εχω και γω καποιες αποριες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ)Η αποστειρωση του αχυρου στο μανιταρι πλευρωτους(επιθετικος μυκητας) ειναι τοσο απαραιτητη?
(http://blogs.sch.gr/lykeleou/files/2012/02/%CE%95%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B11.pdf)
Β)Με το μυκηλιο της ιδιας παραγωγης μπορουμε να μολυνουμε καινουρια παραγωγη? Χρειαζετε απαραιτητα σπορο?
Γ)Υπαρχει τροπος να παρατεινουμε την παραγωγη μας εμποτιζοντας συνεχως την αχυρενια μπαλα με κατι βρωσιμο για το μυκητα? (πχ ζαχαρη)
Απαντήθηκε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να σχολιάσετε
ΔιαγραφήΠραγματικά χρήσιμος ο παραπάνω σύνδεσμος που μοιράστηκε μαζί μας ο φίλος TBD είναι μια εργασία που έχει γίνει πάνω στα μανιτάρια με επιστημονικό πρόσωπο αλλά χωρίς πολλά πολλά. Την συστήνω ανεπιφύλακτα στην περίπτωση που θέλετε να διαβάσετε κάτι επιστημονικό και κατανοητό αν μου την έδινε μαθητής μου στο πανεπιστήμιο θα έπαιρνε άριστα 10. Στις ερωτήσεις τώρα του φίλου TBD. Α) μπορείς και χωρίς αποστείρωση αλλά... αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα μανιταριών που θες να παράγεις και την ποσότητα. Δεν το συζητάω καν για άχυρα που υπάρχει υποψία λιπάσματος ( χημικού ) όχι απλά δεν τα αποστειρώνεις δεν τα χρησιμοποιείς καν. Β) Το μικκύλιο μπορείς να το δεις σαν σπόρο επεξεργασμένο. Και τα δυο μπορείς να τα ξανά χρησιμοποιήσεις αν και συνήθως τα κάνουμε δυσεύρετο λίπασμα αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα αυτό θα πιάσει και από την άλλη θα βγάλεις τόσο μικκύλιο από την δεύτερη η την τρίτη σοδειά που μπορείς να πενταπλασιάσεις την παραγωγή σου. Ελπίζω να σε κατατόπισα τώρα αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να σχολιάσεις αν θες να δούμε την παραγωγή σου βήμα-βήμα μπορείς να με βρεις στην επικοινωνία facebook και email. θα χαρούμε να ξανά επικοινωνήσουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχην ευχαριστω πολυ για την ανταποκριση. Πρωτα απο ολα θα ηθελα να βρω ακρη με τις ορολογιες μικκυλιο(micelle) και μυκηλιο(mycelium). Γνωριζω οτι μυκηλιο ειναι ολο το σωμα του μυκητα μαζι με μυκηλιακες υφες και τα αναπαραγωγικα του οργανα. Με την εννοια μικκυλιο (ως κατι απειροελαχιστο) τι εννοουμε? Το στιγμα μολυνσης? το σπορο του? ή ειναι κατι λανθασμενο? Ψαχνοντας στο διαδυκτιο μπερδευτικα ακομη περισσοτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω εχω σκοπο απο την ετοιμη καλλιεργεια πλευρωτους(που ειναι και αρκετα ανταγωνιστικος μυκητας) που εχω και τωρα πια εχει τελειωσει να βγαζει μανιταρια, να παρω την μεγαλη αχυρενια μαζα με τις μυκηλιακες υφες(μυκηλιο) , να την κοψω σε κοματια και να μολυνω καινουριους σακους αχυρο διασπειροντας σε αυτο το παλιο αχυρο με το μυκηλιο. Ειναι απαραιτητο ως ερασιτεχνης να παραγγειλω μολυσμενους σπορους σιταριου, κεχριου, κλπ?
Απαντήθηκε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να σχολιάσετε
ΔιαγραφήΑρχικά θα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Το μικκύλιο είναι η ρίζα του μανιταριού άλλοι λένε μικκύλιο τον σπόρο και άλλοι ένα μανιτάρι με σπόρος στο μπλέντερ. Μια γενική λογική για το μικκύλιο είναι ότι είναι αυτό που θα σου δώσει το μανιτάρι άσχετα με ποιον από τους παραπάνω τρόπους θα το φτιάξεις. Στην θέση σου, αφού έχεις ξανά ασχοληθεί με το σπορ θα άφηνα μια σοδειά να βγάλει σπόρους η θα το έσπαγα σε μικρά κομματάκια όπως είπες και εσύ αλλά αυτό αν δεν είχε ασβέστη το μείγμα το δικό σου υποψιάζομαι ότι έχει. Μη το ψάχνεις πολύ για τι είναι το μικκύλιο σίγουρα θα μπερδευτείς αλλά αν ρωτήσεις έναν καλό γεωπόνο θα σου πει ότι είναι οι ρίζες. Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί περισσότερο είναι να βρεις καλό μικκύλιο και καλή βάση να το βάλεις. Όταν θα ξανά πέσει μικκύλιο στα χέρια μου θα ανεβάσω φωτογραφικό υλικό από ανακυκλωμένο τρόπο, δεν υπάρχει κάπου στο ιντερνέτ ακόμα αλλιώς θα σου έδινα σύνδεσμο να πάρεις μια εικόνα. Πάμε στην δεύτερη παράγραφο. Κατά την γνώμη μου το εμπόριο μανιταριού είναι δύσκολο εκτός αν περιοριστείς σε 300-400ε την εβδομάδα. Αν πας για μεγαλύτερες δουλειές θα βγεις πολλές φορές εκτός. Θα υπάρχουν μέρες που τα μανιτάρια σου δεν θα πουλιούνται και θα επιστρέφονται άλλες που θα πουλιούνται και εσύ δεν θα έχεις παραγωγή και τότε θα μπαίνει ο ανταγωνισμός στην μέση και αν δεν έχεις γερές βάσεις θα σε εκτοπίσει. Ας πάρουμε το ενδεχόμενο ότι εσύ έχεις ένα μικρό υπόγειο για την καλλιέργεια. Τότε αγοράζεις 5 με 10 σάκους πλευρωτους ( αν εγώ θα ξανά καλλιεργήσω σε ξύλο ) κάτω από 5 προτίμησε Ελλάδα αν πλησιάσεις στους δέκα κοιτά τιμές από Πακιστάν ( οι μάγοι των μανιταριών ) η Ρουμανία. Αυτά θα τα βρεις σε μια σελίδα όπως το allbiz. κράτα έναν σάκο για να σου βγάλει σπόρους και τους άλλους πούλα τους ( τα μανιτάρια τους ) αλλά όχι για να βγάλεις κέρδος, για να βγάλεις τα λεφτά που χάλασες και να έχεις χρήματα να μπεις σε ακριβότερες ποικιλίες που πραγματικά έχουν ζήτηση αλλά στο εξωτερικό ( σχετικά εύκολη διαδικασία να πουλήσεις έξω από τα πρώτα 10 κιλά ). Ένα kit ακριβών μανιταριών μπορεί να σου δώσει καλά λεφτά αλλά είναι κάπως πιο πολύπλοκα τα πράγματα. Κάποια ίσως χιαστεί να τα έχεις μέσα σε τελάρα με χώμα να τα βρίσκεις με τα χέρια και να τους φτιάξεις και υπόγυιο πότισμα ( δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνετε αλλά είναι πολύ ακριβό για να γίνει επαγγελματικά ο εύκολος δρόμος είναι ερασιτεχνικά και αυτοσχέδια αλλά ο ερασιτέχνης δεν ξέρει ούτε τους πελάτες ούτε τον τρόπο ). Το θέμα είναι τι θα επιλέξεις και τι δυνατότητες έχεις. Εν ολίγοις αγόρασε καινούρια kit κράτα το ένα για να βγάλεις σπόρους και το παλιό κάνε το λίπασμα και φύγε γρήγορα από την κατηγορία πλευρωτους αν θες να ασχοληθείς με πολύ κερδοφόρο εμπόριο. Άρχισε να ψάχνεσαι για τις ποικιλίες που υπάρχουν ( τιμές ζήτηση περιβάλλον ) και όχι για την δομή του μανιταριού αυτά θα τα δεις προχωρώντας. Και προπάντων όταν βγάλεις μικκύλιο μη μας ξεχάσεις θα είναι για επιστημονικό σκοπό. Καλή τύχη περιμένω νέα σου η απορίες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλυνση/ εμβολιασμός = βάζω το μικκύλιο στα άχυρα
Μικκύλιο= η ρίζα κανονικά αλλά συνήθως αναφερόμαστε σε αυτό που βγάζει το μανιτάρι.
Παράδειγμα
Εμβολιάζω με μικκύλιο τα άχυρα, αυτά μολύνονται με αυτό (αναπτύσσετε μέσα τους) και φυτρώνουν μανιτάρια.
Καλησπερα και απο εμενα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιμαι και εγω ενας απο εσας που μπαινω στον κοσμο του μανιταριου...
Νicola flamel εισαι απλα φοβερος και το θεμα σου απλα πεταει..πολλα μπραβο.
Θα ηθελες σε παρακαλω να με κανεις ενα add στο facebook να τα λεμε επι του θεματος?
σε ευχαριστω εκ των προτερων..
Απαντήθηκε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να σχολιάσετε
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !!! Ασφαλώς και θέλω να τα πούμε στο face κάναμε ένα add εδώ https://www.facebook.com/nicholas.flamel.7?ref=tn_tnmn
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΣΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ...ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαντήθηκε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να σχολιάσετε
ΔιαγραφήΓΙΑ ΣΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ...ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαντήθηκε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να σχολιάσετε
ΔιαγραφήΠολύ καλή δουλειά παιδιά.Ξεκινάω και γω με τις συμβουλές σας με σιτακε.Αποξηραμενα μπορω να τα δίνω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαντήθηκε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να σχολιάσετε
Διαγραφήυπέροχα όλα αυτά που μου γράφετε σας ευχαριστώ. Ναι και τα αποξηραμένα είναι μια δουλειά με μικρότερο ρίσκο και λιγότερο άγχος. Το θέμα είναι ότι όλοι έχουμε κολλήσει στους πλευρωτους. Ναι τους λατρεύω και είμαι οπαδός τους αλλά όταν μιλάμε για δουλειά μιλάμε για δουλειά για αυτό και όσοι μου στέλνουν προσωπικό μήνυμα τους ρωτάω να μου πουν τι θέλουν να κάνουν και γιατί. Στην θέση σου με τα αποξηραμένα θα στρεφόμουν περισσότερο στα φαρμακευτικά μανιτάρια η στα μανιτάρια που χρησιμοποιούν για χρώμα. Όσα και να παράγεις θα είναι πάντα λίγα σε αντίθεση με τα φρέσκα. Στην θέση του καπεο που είδα την τρομερή δουλειά που έχει κάνει μετατρέποντας το υπόγειο του σε μονάδα ( θα δημοσιεύσω φωτογραφίες μετά την άδεια του ) θα στρεφόμουν 50% σε σπάνια καλλιεργήσιμα μανιτάρια και 50% σε πειραματικές καλλιέργειες, όπου μια καλή σοδιά μπορεί να σου δώσει τα έξοδα ολόκληρης μονάδας η ένα περιχυμένο πείραμα όπως θες το βλέπεις. Και έχω να σας προτείνω κάτι ακόμα είναι πολλά τα άτομα που με ρωτάνε για το συγκεκριμένο θέμα μέσα στην εβδομάδα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο θέμα. Αν 10 άτομα από εσάς αποφασίζατε να φτιάξετε μια σελίδα αποκλειστικά για τα μανιτάρια γιατί υπάρχουν πολλά. Θα σας έβγαινε σε καλό πρώτα γιατί θα υπήρχε μια σελίδα που θα τα έβρισκες όλα δεύτερον γιατί θα είχατε δωρεάν πρόσβαση σε αυτήν την σελίδα σαν παραγωγοί ( μιλώ αποκλειστικά για τους 10 που θα την στήσουν ) και ασφαλώς κάποιο μικρό κέρδος από τις διαφημίσεις και κάποιες χορηγίες για τις καλλιέργειες σας. Σίγουρα θέλει δουλειά έτσι όπως σκέπτομαι την απόλυτη σελίδα μανιταριών αλλά 10 άτομα μπορούν να κάνουν το θαύματα σε 30 μέρες, χωρίς υπερβολές θα γίνετε από τις ανταγωνιστικές σελίδες. Εγώ είμαι διατεθειμένος αν και εσείς το θέλετε να σας βοηθήσω να το στήσετε όλο αυτό χωρίς να πληρώσετε κάτι θα μείνω στην διαχείριση όσο καιρό πιστεύετε εσείς ότι πρέπει να μείνω και όταν αποφασίσετε ποιος θα κάνει κουμάντο για όλους αποχωρώ. Πραγματικά δεν θέλω τίποτα ούτε διαφήμιση ούτε ποσοστά τίποτα το κάνω μόνο και μόνο για δω με ελληνικά γράμματα τη μεγαλύτερη σελίδα μανιταριών κάτι που μπορεί να φτιαχτεί σε λιγότερο από έναν χρόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκιναω στα βαθεια με shitake μυκιλιο .Εχω περιπου δυο κιλα και θα πειραματιστω με πολλα υποστρωματα σε μικρες σακκουλες να δω τι του αρεσει.Ειδα ενα βιντεο με καλλιεργεια σε μπουκαλια νερου,κοκα κολας,Πολυ ενδιαφερον.Ενα ερωτημα που εχω ειναι τι ειναι οι μυκοριζες που εχουν καλη τιμη στο διαδικτυο και αν μπορει να βοηθησουν σε αναπτυξη τρουφας.
ΑπάντησηΔιαγραφήnicola flamel καλημερα και καλη εβδομαδα.Μπορω να στησω μια σελιδα αποκλειστικα για μανιταρια με φορουμ και βιβλιοθηκη θεματων αναπτυγμενα απο τα μελη εαν θα ηθελες να εισαι στην διαχειρηση.Βεβαια θα χρειαστει χρονο αλλα αν αρχισουμε νωρις μπορει το φθινοπωρο να λειτουργει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Κώστα. Αρχικά θέλω αν έχεις χρόνο να μου στείλεις συνδέσμους από όσα μου λες. Το θέμα με την ανάπτυξη τρούφας είναι κάτι πολύ ευαίσθητο και χωρίζετε σε δυο απόψεις. Α) η άποψη αυτών που λένε ότι δεν γίνετε να καλλιεργηθεί Β) αυτών που λένε ότι γίνετε. Εγώ θέλω να το δω πρώτα στην πράξη και είναι από αυτά που θα επιχειρήσω να κάνω μελλοντικά για αυτό στείλε μου αυτά που έχεις διαβάσει να έχω μια εικόνα. Όσο για το site χεριάζετε περίπου 10 άτομα για αρχή και όλα άρρωστα με τα μανιτάρια γιατί υπάρχουν πολλές κατηγορίες, προς το παρών είμαστε δυο μας λείπουν ακόμα 8 και θα γίνει έχω 8 άτομα αλλά το θέμα είναι να μας βρουν μόνοι τους και θα γίνει ένα από δυνατότερα πραγματικά. Ξέρω τις απορίες μέσα από τα σχόλια και τα προσωπικά μηνύματα έχω δει καλλιέργειες που πέτυχαν και απέτυχαν. Και ξέρω από που αγοράζουν έχουμε δηλαδή μια ιδέα για το τι θέλουν να διαβάσουν. Περιμένω νέα σου
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.facebook.com/nicholas.flamel.7?ref=tn_tnmn
https://www.youtube.com/watch?v=XHVttGpCkRM
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ.
Δεν εχω facebook μονο με ε-μαιηλ.
Τα μυκοριζα εχουν πολλες εφαρμογες μια απ'αυτες οι χλοοταπητες.
emanouilsl@yahoo.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήΝικολα δεν λειτουργει το ε- μαιλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνωμη ηταν δικο λαθος emmanouilsl@yahoo.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήγιασαααας.. κ.νικολα χαρηκα που σας βρηκα γιατι η8ελα να μιλισο σε καπιον,οχι μονο να πσαχνο πλιροφοροιες για το 8εμα μανιταρια. ειμαι ο τασος απο κυπρο και ι8ελα να ροτησω αν μπορο να κανω και τα κοκκινομανιταρα (lactarius delicius) αναπαραγωγη και αν 8ελη καπιο συγκεκριμενο χωμα αφτο το ιδος μανιταριου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφερομαι κι εγω να ξεκινισω με τα μανιταρια αλλα εχω καπιες αποριες.
ΑπάντησηΔιαγραφή1.Σπερνουμε τα ιδια υποστρωματα για καθε σοδια η φτιαχνουμε καινουρια δεν εχω καταλαβει ακριβως? Πως βαζουμε τον σπορο στο υπόστρωμα?
2.Το Μυκηλιο πως το φτιαχνουμε?
3.Δινει καλητερα αποτελεσματα σε υγρη μορφη η ξερο?
σορυ αν σε ζαλιζω με πολες ερωτισεις αλλα (πριν λιγες μερες το ανακαλυψα) και οτι μπορω να κανω παραγωγη μονος μου αλλα αυτο που με προβληματιζει που θα τα διαθέσω!
1) kathe ipostroma ipotithete oti sou prosferi 4 sodies alla yparxei kai allos tropos pou sou prosferei aperioristes. alla tha argisei na dimosieftei giati exo 5 themata mprosta mou
Διαγραφή2 to mikilio vgenei ao ta manitaria. einai mia aspri skoni pou tha deis giro tous
3se kserei den tha deis kapoio apotelesma thelei to neraki tou
Παιδιά....Φτιάξατε την σελίδα μανιταριών;;;;
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ καλό άρθρο !! εγω εδω και λίγο καιρώ άρχισα να ενδιαφέρομαι για τις καλλιέργειες μανιταριών γιατί τις βρίσκω πολύ ενδιαφέρων! προς το παρν δεν εχω καμια πρακτική εμπειρία μόνο κάποια πράγματα θεωρητικά απ όσα έχω βρει σε βίντεο και τέτοιες σελίδες. θα ήθελα αρχικά να ρωτήσω αν θα μπορούσαμε να κάνουμε καλλιέργεια απο μανιτάρια τα οποια υπάρχουν στην περιοχή αλλά δεν τα βρίσκουμε και τόσο συχνά και ποσο εύκολο θα ηταν αυτό; βλέποντας αυτο το βίντεο απ οτι κατάλαβα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτό το μυκηλιο -ρίζα απ οτι κατάλαβα έχω μπερδευτεί λίγο με τα ονόματα ! https://www.youtube.com/watch?v=4mHbt-5fimY ακόμα να πω οτι δεν θέλω να κάνω κάτι επαγγελματικα καθώς ούτε εμπειρία έχω στο θέμα αλλά ποιο πολύ έτσι από ενδιαφέρων τουλάχιστον αρχικά !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρουμε πως μπορούμε να αποξεράνουμε το μυκήλιο για να το διατηρήσουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω εταιρεια που προμηθευω αγρια μανιταρια και φρεσκια τρουφα εστιατορια και ξενοδοχεια ,και ψαχνω ατομο η προμηθευτες για συνεργασια ,να με προμηθεουν καλλιεργησιμα μανιταρια η μηκυλιο ,οποιος ενδιαφερεται η εχει καποιον γνωστο ας μου τηλεφωνησει 6944-505931