Έχεις το σενάριο? Τότε φτιάξε ένα animation

Αρχικά ας χωρίσουμε τον κόσμο του animation σε δυο κατηγορίες. Των δυο και των τριών διαστάσεων. Και τα δυο χρειάζονται καλό επεξεργαστή καλή κάρτα γραφικών και ταλέντο. Ιδικά στην περίπτωση που θέλουμε να βγάλουμε μια ταινία 2 ωρών σε ανάλυση 8000 * 6000 px, για να την δούμε και στο σινεμά... Το πρώτο πράγμα που θα καταλάβεις για ένα animation 2D είναι ότι απαιτεί μέτριο υπολογιστή και δυνατό ταλέντο. Αν δεν το έχεις με το σχέδιο μη μπεις καν στο κόπο να το δοκιμάσεις και για αυτό το λόγο είπα να μη δοκιμάσω καν τις δυο διαστάσεις. Έτσι πέρασα στα εύκολα μονοπάτια του 3D. Έφτιαξα ένα logo 1 2 για το world look και ένα animation. Διάλεξα δυο προγράμματα για να κάνω τα βίντεο που είδατε . Το DAZ 3D και το Carrara κατά την γνώμη μου θα σας βοηθήσουν να μπείτε στο θέμα γρήγορα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το maya και το max 3d της autodesk είναι στην κορυφή της πυραμίδας. Το κακό είναι ότι θέλουν δυνατά μηχανήματα.

Πως θα κάνω το σενάριο μου animation ?


Ας ξεκαθαρίσουμε ότι ένα animation μπορεί εύκολα να φτάσει σε κοστολόγιο μια υπερπαραγωγή. Όπως μπορεί να γίνει και σχεδόν ανέξοδα αν διαθέτεις τα προγράμματα και το ανάλογο ταλέντο. Είδαμε δουλειές εκατομμύριων να πιάνουν πάτο και είδαμε πολύ απλές δουλειές να βγάζουν εκατομμύρια. Ο σφουγγαράκις για παράδειγμα δεν είχε ακριβά υλικά ούτε δύσκολα στην κατασκευή τους... Αλλά τα καλά σενάρια δύσκολα περάν απαρατήρητα. Τι πρέπει να πληρώσεις ? Ότι δεν μπορείς να φτιάξεις !!! Από ένα απλό κάδρο η ένα ποτήρι μέσα στην ταινία σου μέχρι τα κτίρια η ολόκληρη την πόλη. Ζώα φανάρια , πινακίδες, αυτοκίνητα πουλιούνται όλα και όλα μπορείς να τα βρεις δωρεάν. Τώρα αν σε πειράζει που θα παίξουν και σε άλλες ταινίες τους κάνεις κάποιες αλλαγές η και τα φτιάχνεις από την αρχή. Ανάλογα το στομάχι και το ταλέντο σου. Ας πάμε στους ηθοποιούς.... Το animation έχει εξελίχθη τόσο που έφτασε το πραγματικό. Στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες αντίγραφα μεγάλων ηθοποιών ( πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν ). Εγώ θα προτιμούσα να δώσω 20ε για να αγοράσω δυο πρωταγωνιστές όμορφους και καλοδουλεμένους και τους υπόλοιπους ρόλους αν όχι free τότε πολύ πολύ φθηνα. Για τις φωνές θα χριστείς η ηθοποιούς η κάποιο πρόγραμμα που αλλάζει την φωνή ώστε να το κάνεις τελείως μόνος σου. Αν πιστεύω ότι θα ήταν αρκετά διασκεδαστικό αν έκανες όλες της φωνές εσύ χωρίς να έχεις κáποιο πρόγραμμα. Ιδικά στην περίπτωση που δεν το έχεις... Και τέλος δεν χεριάζετε να ανησυχείς για το στούντιο αφού το Carrara σου δίνει όσες κάμερες θες... Και όσα φώτα θες !!! Τι άλλο θες?. Πραγματικά είναι η χαρά του σκηνοθέτη...


Πως θα μάθω να φτιάχνω animation ?

Στην Αθήνα ήξερα ότι υπάρχει μια σχολή, κάπως ακριβή αλλά καλή και σου μάθαινε maya. Εγώ αυτά τα βίντεο ( ένα δυο τρία) τα έφτιαξα παρακολουθώντας τα tutorial του daz 3d και του Carrara. χρειάστηκα μισή ώρα περίπου να τα βγάλω από την ώρα που άνοιξα το πρόγραμμα. Και με μια γρήγορη ματιά είδα ότι σε μαθαίνουν αρκετά. Είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να μπορείς να τα κατανοήσεις ακόμα και αν δεν ξέρεις την γλώσσα. Αρκεί να παρακολουθείς προσεκτικά. Το daz 3d είναι και δωρεάν για ένα διάστημα. Εκτός αυτού αν είσαι καλός σου δίνει την δυνατότητα να πουλήσεις τις κατασκευές σου μέσα από την σελίδα τους.

Τι χιάζομαι για να φτιάξω ένα animation ?

Αν είσαι στην αρχή και ο υπολογιστής σου είναι μέτριας απόδοσης πάρε τα παρακάτω. Με αυτά μπορείς να δουλέψεις επαγγελματικά.

Daz 3d για να φτιάξεις τους ηθοποιούς όπως εσύ θες. Και τις κινήσεις τους.
Carrara για να έχεις ένα στούντιο να γυρίσεις την ταινία σου.
Bryce για να φτιάξεις όμορφα τοπία για την ταινία σου
Blender θα το χριστείς για να φτιάξεις αυτοκίνητα σπίτια δρόμους τα πάντα σχεδόν
Photoshop θα το χριστείς για να βάψεις τα παραπάνω.

Συμβουλές για τους αρχάριους του animation

1) Βρες ένα τραγούδι που σου αρέσει και προσπάθησε να φτιάξεις το βίντεο κλιπ του. Είναι ένας καλός τρόπος για μάθεις ευχάριστα.

2) Είναι καλό να μάθεις τις αντανακλάσεις γιατί θα εξοικειωθείς γρηγορότερα με το περιβάλλον. Αλλά να ξέρεις ότι μια αντανάκλαση βαραίνει. Πόσο μάλλον οι πολλές

3) Το πρώτο βίντεο που θα εξάγεις βάλτο σε ανάλυση από 200 μέχρι 400 px γιατί εκεί θα δοκιμάσεις τις αντοχές του υπολογιστή σου. Μη χαρείς δηλαδή με την ανάλυση super HD αν πρώτα δεν δεις τις μικρότερες.

4) Σκεπού ότι ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων είναι 700 με 800 εικόνες που θα πρέπει να επεξεργαστεί ο υπολογιστής σου χωρίζοντας την κάθε μια σε πολλά κομμάτια ανάλογα με την ανάλυση. Για μια μετρία ανάλυση ( 800 χ 600 px ) σου χωρίζει την εικόνα σε 30 με 40 κομμάτια ( που όλα επεξεργάζονται ). Για μια ανάλυση τώρα 70χ80 3 με 4 οπότε υπολογίζεις κάπως έτσι τις δυνατότητες και τον χρόνο που θέλει ένα βίντεο για να κλίσει.

5) Μη κάνεις εξαγωγές μεγαλύτερες των δυο λεπτών. Εκτός και αν το απαιτεί το σενάριο.

6) Κάνε save το σχέδιο σου πριν επιχρίσεις να το κλίσεις σε βίντεο. Έτσι ότι και να πάει στραβά θα το έχεις αποθηκευμένο. Και έτσι μπορείς να τα εξάγεις σε μετρία ανάλυση και αν είσαι ικανοποιημένος από την δουλειά σου τότε το κλίνεις και σε HD.

7) Κάτι που θα σε ενθουσιάσει είναι η κάμερα, μπορεί να κάνει τα πάντα. Εγώ χάρηκα τόσο που στο πρώτο βίντεο την μετακινούσα συνεχώς με αποτέλεσμα να έχω ένα βίντεο σαν μαρτυρία σεισμού.

8) Μην αρχίσεις τις αλόγιστες σπατάλες !!! Μπορείς να βρεις δωρεάν και νόμιμα όλα όσα χιάζεσαι για την ταινία σου. Αρκεί να τα ζητήσεις από το Google

9) Χεριάζετε υπομονή και επιμονή για να φτάσεις κάπου που να αξίζει να πας. Χεριάζετε κίνητρο και σοφία για να σε ακολουθούσουν κ άλλοι εκεί. Αν και στην γειτονιά μου με τα λεφτά λύνονται όλα.

Καλή διασκέδαση και καλή δημιουργικότητα! Αν θες την βοήθεια μου μη διστάσεις να σχολιάσεις στα ελληνικά. An pali thes na ta poyme sta latinika stile moy ena email.

Κείμενο Εμμανουήλ 
Φωτογραφικό υλικό Daz 3d 

google-site-verification: googleee271945883f12f0.html

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

4 Responses to Έχεις το σενάριο? Τότε φτιάξε ένα animation

  1. thelw na arxisw na ftiaxnw tetoies tainies, opws animation alla kai pio meta kati perissotero, opws na arxisw na ftiaxnw mia seira me epeisodia, tha ithela tin voitheia s kai tn apopsi sou giauto,, tha katevasw auta p mou edeikses pio panw.. alla den einai kalitera na grapseis to senario katw kai meta na arxiseis? apantise m otan mporeis, euxaristw !! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. na grapseis to senario kato kai meta na arxiseis? den se katalava file mou. alla an eise sta prota vimata arxise me blender einai sxetika efkolotero. oso gia to na fitakseis kapoia tenia i kapoia sira afto einai ola ta lefta. den einai efkolo alla tin stigmi pou tha mporeis na deis na diadramatizonte ola afta pou exeis skefti aksizei ton kopo. kai asfalos otan tha einai etimo to proto episodio i i proti tenia mi mas ksexaseis na mas stileis to link tis dimosiefsis na tin doume.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα ,θελω να φτιαξω μια σειρα απο animations.ΕΧΩ γραψει το σεναριο αλλα δεν ξερω πως να προχωρισω.Πως να φτιαξω τους ηρωες, το σκηνικο , πως να τα συνχρωνισω πως να τα κανω να μιλισουν ,γενικα πως ;θα μπορουσατε να φτιαξετε ενα βιντεο να βοηθησετε τους αρχαριους ;ευχαριστω προκαταβολικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλήμερα σας!!
    Έχω και εγώ ένα "σενάριο" και μάλιστα το πιστεύω πολύ. Τόσο πολύ που θα έλεγα ότι θα μπορούσα να βγάζω και λεφτά από αυτό το πράγμα.
    Όχι να γίνουμε πλούσιοι άλλα ένα "donate" για αρχή θα έφερνε κάτι πόσο μάλλον άμα μεταφραζόταν , αν όχι σε όλες , σε κάποιες άλλες γλώσσες σίγουρα η ιδέα σου θα έβρισκε και άλλους ενδιαφερόμενους. Αν υπάρχει και το σενάριο... μπορεί να γίνει και υπερπαραγωγή!!
    Η ερώτηση μου είναι. Μπορεί κάποιος φίλος να μας πει πια είναι τα στάδια για να ολοκληρωθεί ένα "επεισόδιο" (όπως θα το έλεγα εγώ) , video;;
    Από ποιους τομείς στελεχώνετε; με ποιους ανθρώπους θα πρέπει να συνεργαστώ για να υλοποιηθεί το project;
    Άλλα και τι να προσέξουμε στη κατοχύρωση τις ιδέας (πνευματικά δικαιώματα).

    Σας ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.