ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ- ΜΕΡΟΣ Β ΄(Δάφνη-Μελισσόχορτο)


 
Η δάφνη ανήκει στην οικογένεια των Δαφνοειδών και συνήθως είναι θάμνος ή μικρό δέντρο. Το δέντρο, μπορεί να φτάσει σε ύψος ακόμη και 10 μέτρων εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ελλάδα η δάφνη, είναι γνωστή και ως δάφνη του Απόλλωνα. Στην μυθολογία η Δάφνη ήταν μια όμορφη νύμφη, η οποία ήταν κυνηγός και είχε αφιερωθεί στη θεά Άρτεμη. Κάποτε ο Απόλλωνας την ερωτεύτηκε και όταν εκείνη αρνήθηκε τον έρωτα του, άρχισε να την κυνηγά. Εκείνη προσπαθώντας να ξεφύγει κρύφτηκε στο δάσος. Μην ξέροντας τι να κάνει παρακάλεσε τον πατέρα της(ποτάμιο θεό Πηνειό) να τη βοηθήσει να γλυτώσει από το θεό και εκείνος τη μεταμόρφωσε σε δέντρο. Από τότε το δέντρο της δάφνης θεωρείται ιερό και είναι αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Τα φύλλα της δάφνης είναι ταυτόσημα με τη δόξα και τη νίκη. Αρχικά οι Έλληνες και αργότερα οι Ρωμαίοι στεφάνωναν τους νικητές αγώνων με στεφάνι από φύλλα δάφνης.
  Η καλλιέργεια δάφνης είναι σχετικά απλή, καθώς μπορεί κάποιος να φυτέψει σπόρους ή ένα μικρό φυτό. Είναι σχετικά εύκολη η καλλιέργεια της καθώς δεν απαιτεί συχνό πότισμα, ενώ αντέχει και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φύλλα της δάφνης συλλέγονται από Αύγουστο έως Σεπτέμβρη.
  Οι χρήσεις της, είναι ποικίλες. Καταρχάς χρησιμοποιείται στη μαγειρική (σάλτσες, παγωτό, γλυκά κουταλιού, ψωμί, κρέας κλπ.). Είναι αντισηπτική και βοηθά στο συνάχι και στη βρογχίτιδα. Κυρίως βέβαια βοηθά στο στομάχι και στη καλύτερη πέψη του οργανισμού. Τέλος το δαφνέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα και λειτουργεί ευεργετικά στη δομή της τρίχας. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

 
Το μελισσόχορτο, ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae και είναι γνωστό και ως βάλσαμο μέλισσα ή βάλσαμο λεμονιού. Είναι ολοετές φυτό και έχει άρωμα λεμονιού. Ονομάστηκε έτσι γιατί έχει τόσο νέκταρ που φυτεύεται κυρίως για τη διατροφή των μελισσών. Οι ιδιότητες του είναι πολλές και ποικίλες. Βοηθά στη καταπολέμηση των ιών, για αυτό και θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο να υπάρχει μελισσόχορτο σε κάθε σπίτι ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Χρησιμοποιείται κυρίως αποξηραμένο φυτό  το οποίο βάζουμε να βράσει για 5-8 λεπτά σε νερό.Μία άλλη πολύ σημαντική ιδιότητα, έχει να κάνει με το νευρικό σύστημα του οργανισμού καθώς επιλύει προβλήματα αϋπνίας ,άγχους και λέγεται πως λειτουργεί ευεργετικά σε όσους  πάσχουν από κατάθλιψη. Επιπλέον έχει  ιδιαίτερα καταπραϋντικές ιδιότητες και ενισχύει τη μνήμη του ανθρώπινου οργανισμού  ενώ μας καταπραΰνει από τους πόνους της  περιόδου και του δοντιού. Συγκεντρωτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη, και αντιμικροβιακή δράση. Τέλος ενισχύει την καρδιά αλλά και το σώμα γενικότερα.
  Η καλλιέργεια μελισσόχορτου, μπορεί να αποφέρει ακόμη και 2000 ευρώ ανά στρέμμα ενώ η απόδοση του είναι 1200 κιλά νωπό βάρος ή 400 κιλά ξερά φύλλα αποξηραμένα και η ζωή της φυτείας(παραγωγική) είναι 5-6 χρόνια.

Κείμενο Κωνσταντίνα Καρτάλη

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.