Καθαρόαιμο ή ημίαιμο? Pick me!



Τα ημίαιμα είναι η καλύτερη επιλογή. Τα καθαρόαιμα υφίστανται τόσα κακά από τους εκτροφείς, ακόμη κι από τους καλύτερους. Γιατί πολύ απλά επιλέγουν να αναπαράγουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα. Είναι διαπιστωμένο επιστημονικά ότι η επαναλαμβανόμενη επιλογή ενός μεμονωμένου χαρακτηριστικού οδηγεί σε νευρολογικά προβλήματα και όχι μόνο (δυσπλασίες ισχίων κτλ).

Για παράδειγμα, κάνουν την μουσούδα των κόλεϊ όλο και πιο λεπτή, αφήνοντας έτσι ολοένα και λιγότερο χώρο μέσα στο κρανίο για τον εγκέφαλο. Τα σκυλιά χρειάζονται ένα άνετο και ευρύχωρο κρανίο για να στεγάσουν τον εγκέφαλό τους. Αν ρίξουμε μια ματιά σε παλιούς πίνακες με κόλεϊ στις αρχές του 20ου αιώνα,θα δούμε το εξής : τη Λάσι με ένα πλατύ και επίπεδο κούτελο. Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στον περιορισμένο χώρο του εγκεφάλου, αλλά και στο περίεργο σχήμα του κρανίου. Όποια και αν είναι η αιτία, η ευφυία των Κόλεϊ έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό που έκαναν σε ένα τόσο καλό και όμορφο σκυλί είναι πραγματικά φρικτό. Στόχος των εκτροφέων δεν ήταν φυσικά να τα κάνουν χαζά αλλά να τονίσουν την στενή μουσούδα τους και να τα διαφοροποιήσουν από τα άλλα σκυλιά. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία αναπαραγωγής με στόχο τις επιμήκεις μύτες, δημιούργησαν ένα «εγκέφαλο» με κομψό σχήμα...

Οι εκτροφείς σπάνια σκέφτονται πώς θα αντιδράσουν τα ωραία τους σκυλιά όταν θα πάνε στο σπίτι του ιδιοκτήτη τους. Γι΄ αυτό, άλλωστε, τις περισσότερες φορές δεν καλούν αυτούς που έχουν αγοράσει τα κουτάβια για να παρακολουθήσουν τη συμπεριφορά τους. Όλα τα κουτάβια μιας γέννας μπορεί να έχουν συναισθηματικά ή συμπεριφορικά προβλήματα, κι αυτό είναι κάτι που ο εκτροφέας δε μπορεί να το γνωρίζει. Συνεπώς, δε θα υπάρχει κάτι που να τον κάνει να πάψει την εκτροφή αυτών των σκυλιών και την αναπαραγωγή κι άλλων κουταβιών με τα ίδια προβλήματα.

Ο δεύτερος παράγοντας που διαμορφώνει τα γενετικά χαρακτηριστικά ενός καθαρόαιμου σκυλιού είναι η μεγάλη ανοχή των ιδιοκτητών σε τυχόν κακή συμπεριφορά ενός όμορφου και ακριβού ζώου. Κάποιος που έχει ξοδέψει τόσα λεφτά για την αγορά ενός σκύλου θα ανεχτεί «αναγκαστικά» τα κακά στοιχεία του και χωρίς δευτερη σκέψη θα το ζευγαρώσει χωρίς να σκεφτεί ότι τα γονίδια αυτά θα περάσουν στα κουτάβια.

Όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα λάβει κάποιος υπόψιν του πριν απευθυνθεί σε κάποιον επίσημο εκτροφέα για να αγοράσει ένα σκυλάκι. Φυσικά, δεν είναι σίγουρο ότι το σκυλάκι θα είναι «προβληματικό», αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να είναι. Σε περίπτωση που επιμένετε σε κάποια συγκεκριμένη ράτσα, φροντίστε να κάνετε σωστή έρευνα αγοράς και –γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω- να διαλέξετε τον σωστό εκτροφέα. Αν θέλετε ρωτήστε τον αναλυτικά για το χαρακτήρα των κουταβιών του.

Τί συμβαίνει με τα λεγόμενα “puppy mills”? Εκεί τα πράγματα ξεφεύγουν κάθε λογικής και τα κουτάβια που γεννιούνται έχουν όλα προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς... Γεννιούνται από άρρωστους γονείς, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής. Συνήθως ζευγαρώνουν αδέρφια μεταξύ τους, ή μανάδες με γιους, όπου τα κακά χαρακτηριστικά που τυχόν έχουν ανακυκλώνονται και όσο περνούν οι γενιές χειροτερεύουν σε μεγάλο βαθμό. Πού καταλήγουν τα κουτάβια των puppy mills
(παράνομων εκτροφέων)? Στις βιτρίνες των pet shops και σε αγγελίες στις εφημερίδες. Με κάθε αγορά ενός τέτοιου ζώου ενισχύεται το εμπόριο αυτό. Τα λεφτά δεν προσφέρονται για να καλύτερέψουν οι συνθήκες ζωής τους αλλά για να πλουτίσουν τις τσέπες των «δουλεμπόρων». Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να απαγορευτεί επίσημα η πώληση ζώων απο τα καταστήματα αυτά.

Ηλεκτρονικές υπογραφές για να σταματήσει αυτό το εμπόριο ψυχών:


Αποσπάσματα: «Τα ζώα σε μετάφραση» Τεμπλ Γκράντιν & Κάθριν Τζόνσον
κείμενο ΔΗΛΕΣΙΩΤΙΚΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ
φωτογραφικό υλικό ΔΗΛΕΣΙΩΤΙΚΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ 


Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.