Αν δεν είστε απλά « κολλημένοι με τη σοκολάτα», και δέχεστε να εισέλθει στον οργανισμό σας κάτι άλλο νόστιμο και με γλυκιά γεύση υπάρχει μια προτασούλα. Για να δούμε αν θα σας τραβήξει το ενδιαφέρον.
ΥΛΙΚΑ:
Για τη γέμιση
7-8 μήλα της αρεσκείας σας ( την έχω κάνει και με ξινόμηλα, και μου άρεσε πολύ)
1 ποτήρι νερού ζάχαρη, σχετικά μικρό
1 & ½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
ια τη ζύμη
1 βιτάμ 250 γραμμάρια
1 κρόκο αυγού
1 & ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη, το ίδιο που χρησιμοποιήσατε και για τη γέμιση, σχετικά μικρό
1 μπέϊκιν
1 Βανίλια
Αλεύρι, όσο χρειαστεί για να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια και να τρίβεται, γύρω στις 6 με 7 κούπες, θα το καταλάβετε στην πράξη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα βήματά μας όπως και τα υλικά μας είναι λίγα και καλά
Καθαρίζουμε τα μήλα από φλούδα και κουκούτσια και τα τρίβουμε στον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά ( αυτό είναι το μόνο μπελαλίδικο βήμα της συνταγής)
Αφού τα καταφέρουμε με αυτό, τα πράγματα είναι απλά. Ρίχνουμε μέσα στα τριμμένα μήλα τη ζάχαρη και την κανέλα, αφού τα πατήσουμε λίγο με τα χέρια να φύγουν τα πολλά ζουμιά.
Η δουλειά μας όσων αφορά τη γέμιση προς το παρών τελείωσε. Τη βάζουμε στην άκρη και περνάμε στη ζύμη
Ζυμώνουμε το βιτάμ με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τον κρόκο, το μπέϊκιν και τη βανίλια και σιγά- σιγά το αλεύρι μέχρι να ξεκολλάει και να τρίβεται
Στο ταψάκι που έχει η κουζίνα μας, αφού το ψιλοβουτυρώσουμε τρίβουμε τη ζύμη να κάνει μια στρώση στον πάτο, ας έχει κενά δε μας ενοχλούν.
Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και από πάνω τρίβουμε την υπόλοιπη ζύμη
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς , στον αέρα ( αν δεν έχει αέρα ο φούρνος σας, μην πάρετε τους δρόμους να ψάχνεται που θα την ψήσετε, γίνεται και χωρίς αέρα) για 30-40 λεπτά
Αυτό ήταν. Απλή, νόστιμη, και φθηνή. Αν σας περισσεύουν μήλα είναι ένας τρόπος να τα αξιοποιήσετε. Μπορείτε να τη στολίσετε πριν τη σερβίρεται με ζάχαρη άχνη, φέτες μήλου και κανέλα ή γενικά ότι σας έρθει, φαντασία να υπάρχει
Ταιριάζει πολύ με τον πρωινό καφέ σας και δεν παχαίνει πολύ. Υπάρχουν και χειρότερα.
Καλή επιτυχία
ΥΛΙΚΑ:
Για τη γέμιση
7-8 μήλα της αρεσκείας σας ( την έχω κάνει και με ξινόμηλα, και μου άρεσε πολύ)
1 ποτήρι νερού ζάχαρη, σχετικά μικρό
1 & ½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
ια τη ζύμη
1 βιτάμ 250 γραμμάρια
1 κρόκο αυγού
1 & ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη, το ίδιο που χρησιμοποιήσατε και για τη γέμιση, σχετικά μικρό
1 μπέϊκιν
1 Βανίλια
Αλεύρι, όσο χρειαστεί για να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια και να τρίβεται, γύρω στις 6 με 7 κούπες, θα το καταλάβετε στην πράξη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα βήματά μας όπως και τα υλικά μας είναι λίγα και καλά
Καθαρίζουμε τα μήλα από φλούδα και κουκούτσια και τα τρίβουμε στον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά ( αυτό είναι το μόνο μπελαλίδικο βήμα της συνταγής)
Αφού τα καταφέρουμε με αυτό, τα πράγματα είναι απλά. Ρίχνουμε μέσα στα τριμμένα μήλα τη ζάχαρη και την κανέλα, αφού τα πατήσουμε λίγο με τα χέρια να φύγουν τα πολλά ζουμιά.
Η δουλειά μας όσων αφορά τη γέμιση προς το παρών τελείωσε. Τη βάζουμε στην άκρη και περνάμε στη ζύμη
Ζυμώνουμε το βιτάμ με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τον κρόκο, το μπέϊκιν και τη βανίλια και σιγά- σιγά το αλεύρι μέχρι να ξεκολλάει και να τρίβεται
Στο ταψάκι που έχει η κουζίνα μας, αφού το ψιλοβουτυρώσουμε τρίβουμε τη ζύμη να κάνει μια στρώση στον πάτο, ας έχει κενά δε μας ενοχλούν.
Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και από πάνω τρίβουμε την υπόλοιπη ζύμη
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς , στον αέρα ( αν δεν έχει αέρα ο φούρνος σας, μην πάρετε τους δρόμους να ψάχνεται που θα την ψήσετε, γίνεται και χωρίς αέρα) για 30-40 λεπτά
Αυτό ήταν. Απλή, νόστιμη, και φθηνή. Αν σας περισσεύουν μήλα είναι ένας τρόπος να τα αξιοποιήσετε. Μπορείτε να τη στολίσετε πριν τη σερβίρεται με ζάχαρη άχνη, φέτες μήλου και κανέλα ή γενικά ότι σας έρθει, φαντασία να υπάρχει
Ταιριάζει πολύ με τον πρωινό καφέ σας και δεν παχαίνει πολύ. Υπάρχουν και χειρότερα.
Καλή επιτυχία
κείμενο Άλφα-πι