ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο κανελόνια 250 γρ
1-1,5 κιλό φρέσκο σπανάκι
500 γρ φέτα
2 αβγά
1 κρεμμύδι μέτριο ξερό
λίγο κασέρι
1 κ.σ άνηθο
Για τη μπεσαμέλ
3 κ.σ Αλεύρι
3 κ.σ Βούτυρο
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο ( προαιρετικά, εγώ δεν το προτιμάω)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά προσθέτουμε και το σπανάκι να σοταριστεί και να μαραθεί μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά. Το τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο μεταξύ ξεκινάμε τη μπεσαμέλ.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχόμενα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν μια μάζα.Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ή φουέ στη γλώσσα των μαγείρων-όπως και να το πεις την ίδια δουλειά κάνει - για να μη σβωλιάσει.Προσθέτουμε και το αβγό ελαφρώς χτυπημένο για να δέσει και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει.Το τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και για τους λάτρης μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς ( αυτό είναι και το ζόρικο της υπόθεσης, το συνεχές ανακάτεμα, αλλά χωρίς κόπο τίποτα δεν είναι νόστιμο σε αυτή τη ζωή).Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.Αφού κρύωσε το σπανάκι θρυμματίζουμε μέσα τη φέτα, ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και τον άνηθο και ανακατεύουμε να πάει παντού.Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε 3 κουταλιές από τη μπεσαμέλ στον πάτο και λίγο λάδι. Έπειτα γεμίζουμε τα κανελόνια και τα στρώνουμε στο πυρέξ κολλητά το ένα με το άλλο. Απο πάνω ρίχνουμε τη μπεσαμέλ που με τόσο κόπο και ιδρώτα φτιάξαμε και τρίβουμε το κασέρι.Σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνου για 30-40 λεπτά.καλή επιτυχία και καλή όρεξη.Υ.Γ: Πραγματικά γίνεται ελαφρύ και είναι σαν μπουγάτσα. Είναι Ιταλική συνταγή, την έχω κάνει πολλές φορές και τη φάγανε με ευχαρίστηση ακόμα και οι πιο δύσπιστοι με το σπανάκι. Γιατί κακά τα ψέμματα είμαστε σαρκοφάγος λαός....γενικά...αλλά και στο φαγητό μας. Αν δεν έχει κρέας το φαγητό θεωρείται σαλάτα.
Κείμενο Άλφα-πι
1 Πακέτο κανελόνια 250 γρ
1-1,5 κιλό φρέσκο σπανάκι
500 γρ φέτα
2 αβγά
1 κρεμμύδι μέτριο ξερό
λίγο κασέρι
1 κ.σ άνηθο
Για τη μπεσαμέλ
3 κ.σ Αλεύρι
3 κ.σ Βούτυρο
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο ( προαιρετικά, εγώ δεν το προτιμάω)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά προσθέτουμε και το σπανάκι να σοταριστεί και να μαραθεί μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά. Το τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο μεταξύ ξεκινάμε τη μπεσαμέλ.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχόμενα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν μια μάζα.Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ή φουέ στη γλώσσα των μαγείρων-όπως και να το πεις την ίδια δουλειά κάνει - για να μη σβωλιάσει.Προσθέτουμε και το αβγό ελαφρώς χτυπημένο για να δέσει και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει.Το τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και για τους λάτρης μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς ( αυτό είναι και το ζόρικο της υπόθεσης, το συνεχές ανακάτεμα, αλλά χωρίς κόπο τίποτα δεν είναι νόστιμο σε αυτή τη ζωή).Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.Αφού κρύωσε το σπανάκι θρυμματίζουμε μέσα τη φέτα, ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και τον άνηθο και ανακατεύουμε να πάει παντού.Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε 3 κουταλιές από τη μπεσαμέλ στον πάτο και λίγο λάδι. Έπειτα γεμίζουμε τα κανελόνια και τα στρώνουμε στο πυρέξ κολλητά το ένα με το άλλο. Απο πάνω ρίχνουμε τη μπεσαμέλ που με τόσο κόπο και ιδρώτα φτιάξαμε και τρίβουμε το κασέρι.Σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνου για 30-40 λεπτά.καλή επιτυχία και καλή όρεξη.Υ.Γ: Πραγματικά γίνεται ελαφρύ και είναι σαν μπουγάτσα. Είναι Ιταλική συνταγή, την έχω κάνει πολλές φορές και τη φάγανε με ευχαρίστηση ακόμα και οι πιο δύσπιστοι με το σπανάκι. Γιατί κακά τα ψέμματα είμαστε σαρκοφάγος λαός....γενικά...αλλά και στο φαγητό μας. Αν δεν έχει κρέας το φαγητό θεωρείται σαλάτα.
Κείμενο Άλφα-πι