ΘΕΛΕΙΣ ΑΓΑΠΗ; ΕΣΥ ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ;

Τα  αποφθέγματα για την Αγάπη είναι πολλά, τα τραγούδια, κάθε είδους, είναι χιλιάδες σε όλα τα ρεπερτόρια και όλες τις κουλτούρες.  Η αγάπη κυριαρχεί σχεδόν παντού. Ποιος δεν έχει συζητήσει γι’ αυτήν, ποιος δεν την έχει ευχαριστήσει που υπάρχει, ποιος δεν την έχει κατηγορήσει και κυρίως ποιος δεν την έχει αισθανθεί;
Εκτός από έννοια, η Αγάπη  κατά κύριο λόγο, είναι  συναίσθημα. Ο ρόλος του συναισθήματος είναι να μπερδεύει το μυαλό, αυτή είναι η δουλειά του και την κάνει πάρα πολύ καλά. Αυτό συμβαίνει όμως με όλα τα συναισθήματα, μεγάλα και μικρά, σημαντικά και ασήμαντα. Η αγάπη είναι  σαν το μαύρο χρώμα που περικλείει μέσα του όλα τα χρώματα. Είναι ένα συναίσθημα που περικλείει όλα τα συναισθήματα. Δεν μπορεί να σταθεί μόνη της. Δεν υπάρχει μόνη της. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα όμως γίνεται δυνατή και ανίκητη. Σαν Σούπερ-ήρωας.
Δε φτάνει όλο αυτό το βάρος  των συναισθημάτων που κουβαλάει, αλλάζει και μορφές. Δεν έχει μόνο ένα είδος Αγάπης, είναι πολλά και ο τρόπος που εκλαμβάνεται η αγάπη σε καθένα από αυτά είναι διαφορετικός.  Και ο καθένας μπορεί να τον ορίσει διαφορετικά.  Αν και η ύπαρξη ορισμού αμφισβητείται. Ας κάνουμε όμως μιας προσπάθεια να δώσουμε κάποιους ορισμούς σε κάποια είδη αγάπης. Με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι μιλάμε για αληθινά πράγματα.
Είδος πρώτο και ανεκτίμητο, η φιλική αγάπη: « Απαιτητική, υπομονετική, με κατανόηση, λίγο εκνευριστική κάποιες φορές, με χιούμορ και σαρκασμό. Απλή, ξέρει να κρατάει μυστικά, ειλικρινής, ιδιοτελής και άλλα πολλά»
Είδος δεύτερο και πολύτιμο, η μητρική αγάπη: «Προστατευτική, καταπιεστική, μεγαλύτερη από κάθε άλλο είδος, καθησυχαστική, εκνευριστική πολλές φορές, όμορφη, δυνατή, δοτική, ακατανόητη για όσους δεν ξέρουν, ιδιοτελής και άλλα πολλά»
Είδος τρίτο  και ικανό για όλα, η ερωτική αγάπη: τρελή, ζηλιάρα, διχασμένη προσωπικότητα, τρυφερή, άγρια, ζωντανή, πρόστυχη, όμορφη, εγωίστρια, φιλότιμη, ιδιοτελής και άλλα πολλά»
Είδος τέταρτο , η αδερφική αγάπη: ήρεμη, δοτική, καθησυχαστική, με μεγάλη κατανόηση, σπαστική, ζαβολιάρα, σε παιχνιδιάρικο κλίμα, δυνατή, ειλικρινής, αστεία, μακροχρόνια είτε το θέλεις είτε όχι, φιλική, άκρως εκνευριστική πολλές φορές, ιδιοτελής και άλλα πολλά.
Η χρήση της λέξεις ιδιοτελής είναι σκόπιμη και οδηγεί στο εξής συμπέρασμα:
Κανένα είδος αγάπης δεν δίνει  μόνο. Θέλει να πάρει και πίσω. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της. Δεν υπάρχει ανιδιοτελής αγάπη και αυτό είναι καλό. Γιατί ιδιοτέλεια σημαίνει δίνω αλλά θέλω και πίσω.  Από πού θέλω πίσω; Από αυτούς που αγαπάω, για τους υπόλοιπους δεν μου καίγεται  καρφί, θα τους δώσω αλλά μέχρι εκεί που δεν ενοχλούμαι, και  δεν με νοιάζει η ανταπόδοση.  Η ιδιοτέλεια κάνει τη διαφορά. Αλλιώς θα αγαπούσαμε όλο τον κόσμο με τον ίδιο ανιδιοτελή τρόπο. Αν μπορείς να δίνεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις, μπορείς να δώσεις παντού, και κανένας άνθρωπος  δεν θα είναι ξεχωριστός. Οι ξεχωριστοί άνθρωποι όμως είναι αυτοί που απαρτίζουν το είναι μας. Μας κάνουνε να αισθανόμαστε ζωντανοί. Γιατί όλα είναι ίδια και αν δεν τα αγαπάς αλλά και  αν τα αγαπάς με τον ίδιο τρόπο.

κείμενο Άλφα-πι
φωτογραφικό υλικό Alexander
Model: Marianna

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to ΘΕΛΕΙΣ ΑΓΑΠΗ; ΕΣΥ ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ;

  1. Τα αποφθέγματα για την Αγάπη είναι πολλά, τα τραγούδια, κάθε είδους, είναι χιλιάδες σε όλα τα ρεπερτόρια και όλες τις κουλτούρες. Η αγάπη κυριαρχεί σχεδόν παντού. Ποιος δεν έχει συζητήσει γι’ αυτήν, ποιος δεν την έχει ευχαριστήσει που υπάρχει, ποιος δεν την έχει κατηγορήσει και κυρίως ποιος δεν την έχει αισθανθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.