Τριστάν ντα Κούνια

Το Τριστάν ντα Κούνια είναι ένα σύμπλεγμα από απομονωμένα νησιά στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό είναι πιο κοντά στην Νότια Αφρική απέχει 2.816 χμ ενώ απέχει 3.360 χμ από την Νότια Αμερική. Είναι εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης, που βρίσκεται 2.173 χμ βορειότερα από αυτό. Το σύμπλεγμα αποτελείται από ένα κύριο νησί, το Τριστάν ντα Κούνια (έκταση: 98 χμ), καθώς και μερικά ακατοίκητα νησιά: Απρόσιτη Νήσος (Inaccessible Island) και τα Νησιά Αηδονιού (Nightingale Islands). Η Νήσος Γκαφ (Gouph Island), που βρίσκεται 395 χμ νοτιοανατολικά της κύριας νήσου, αποτελεί επίσης τμήμα αυτού του συμπλέγματος.
Αεροπορικός δεν υπάρχει τρόπος προσέγγισης μόνο με καράβι. Το ταξίδι είναι έξι ημερών για να φτάσει κανείς στο νησί και τα δρομολόγια τα κάνουν αλιευτικά σκάφη περίπου εννιά φορές το χρόνο από το Cape Town. Μερικές φορές το καράβι μπορεί να φύγει και από το Walvis bay στην Ναμίμπια. Το νησί έχει σπάνιας ομορφιάς πανίδα. Δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις παρά μόνο συγκεκριμένα αυτόφυτα τύπου ρείκι και φτέρης καθώς και άλλα ποώδη. Αυτό οφείλεται στο ότι το νησί είναι κυρίως ορεινό και αποτελεί ηφαίστειο το οποίο έχει να εκδηλώσει ενεργητικότητα από το 1961.
Οι κάτοικοι καλλιεργούν στους πρόποδες του ορεινού όγκου του νησιού σε περιοχές αποκαλούμενες και ως μπαλώματα από τους ντόπιους κυρίως καλλιέργεια πατάτας, αλλά και κάποια κηπευτικά. Υπάρχουν ακόμα και κάποια θερμοκήπια που έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν και περιορισμένο αριθμό τομάτας και άλλων λαχανικών. Το κλίμα είναι υποτροπικό με μικρές διακυμάνσεις στην θερμοκρασία μεταξύ εποχών αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι βροχοπτώσεις είναι ισορροπημένες ενώ συχνά μαστίζεται από έντονους ανέμους. Από τα ηφαιστειακά πετρώματα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ποσότητες τύρφης που σε συνδυασμό με τα περιττώματα των πουλιών που αποτελούν χαρακτηριστική πανίδα του νησιού χρησιμοποιείται ως λίπασμα και ως βελτιωτικό εδάφους καθιστώντας ακόμα γονιμότερα τα καλλιεργήσιμα εδάφη.
Η κάτοικοι είναι υπερήφανοι από τα καλλιεργήσιμα προϊόντα τους ειδικά για τις πατάτες που τις θεωρούν από τις πιο νόστιμες παγκοσμίως. Η κύρια ασχολία των κατοίκων σε ποσοστό 80% ασχολείται με την αλιεία του αστακού καθώς υπάρχει και σύγχρονη μονάδα μεταποίησης όπως επίσης και με την αλιεία καραβίδας αλλα και την τυποποίηση της. Επίσης τα επαγγέλματα που καταλαμβάνουν το υπόλοιπο ποσοστό του πληθυσμού είναι με τις κατασκευές χειροποίητων ειδών, μάλλινων ειδών από πρόβατα τοπικών φυλών με πολύ καλής ποιότητας μαλλί, εμπόριο γραμματοσήμων τα περισσότερα απεικονίζουν την σπάνια και πλούσια φύση του νησιού. Ακόμα αρκετοί ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού, αφού υπάρχουν βασικές δομές στην κοινωνία τους κάποιες από αυτές είναι κυβερνητικά γραφεία, ταχυδρομείο, δυο σχολεία, ιντερνετ καφέ, υπάρχει ακόμα και Bar το Bar Albatross από τα ομώνυμα σπάνια πουλιά της περιοχής που είναι πόλος έλξης περιηγητών και ερευνητών. Καταφύγιο στο νησί βρίσκει ο κιτρινομύτης Albatross ένα πολύ σπάνιο πουλί που κατοικεί στο νησι κάποιους μήνες κυρίως για να ζευγαρώσει και να αποθέσει τα αυγά του. Υπάρχουν και άλλα θαλασσοπούλια, είδη φαλαινών, φώκιες, χαρακτηριστικοί πιγκουίνοι μικρού μεγέθους, πρόβατα και βοοειδή.
Στο νησί υπάρχει καλής ποιότητας νερό και μελλοντικά σχέδια θέλουν την εμπορική εκμετάλλευση του μέσω εμφιάλωσης. Οι κάτοικοι μιλάνε με ένα ιδιωματισμό τύπου αργκό καθώς τα βρετανικά τους είναι επηρεασμένα από σκωτσέζικα και λατινικά χαρακτηριστικά.
Στο νησί το κολύμπι συνήθως δεν προτείνεται λόγο και κάποιων καρχαριοειδών που ζουν εκεί αλλά και λόγου του ότι η πλούσια υποβρύχια ζωή συχνά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τοξικής φύσεως από φύκι και μαλάκια που ζούν παράκτια όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα. Η ιατρική περίθαλψη στο νησί είναι υποτυπώδης παρέχονται βασικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής και σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η διακομιδή σε νοσοκομείο του Cape Town, κάτι τέτοιο θα σήμαινε τεράστιο κόστος για έναν επισκέπτη. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν κάνει ιατρική και ταξιδιωτική ασφάλεια για να πάνε καθώς επίσης να διαθέτουν απαραίτητα διαβατήριο τουλάχιστον εξάμηνης έκδοσης σε ισχύει καθώς και εισιτήριο με επιστροφή το οποίο να είναι διαθέσιμο για επίδειξη.
Απαιτούνται προεργασίες για την επίσκεψη στο νησί, παίρνεις άδεια από την κυβέρνηση του Τριστάν εξηγώντας τους λόγους που θες να το επισκεφθείς όπως και το διάστημα που θα μείνεις. Διαμονή κλίνεις κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, δεν υπάρχει τουριστική υποδομή, περιορισμένα πρόχειρα καταλείματα και φιλοξενία ντόπιων έπειτα από αίτημα και συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής. Αμάξι δεν μπορείς να πάρεις οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν κάτι τέτοιο, όμως υπάρχουν ταξι με οδηγούς ξεναγούς που νοικιάζεις με το αζημίωτο. Δύναται η ενοικίαση βάρκας για τον περίπλου του νησιού. Τοπικό νόμισμα δεν υπάρχει γίνονται αποδεκτές οι Βρετανικές στερλίνες και οι λίρες Αγίας Ελένης (Εκ του βυζαντίου ονομαζόμενη). Υπάρχει μια μικρή τράπεζα με περιορισμένη ικανότητα ανταλλαγής νομισμάτων.
Ετήσια μέση θερμοκρασία είναι οι 15 βαθμοί κελσίου και καλύτερη εποχή είναι Αύγουστος Σεπτέμβριος που υπάρχει και κινητικότητα σπάνιων πουλιών καθώς προσεγγίζουν το νησί και το οικοσύστημα ανθεί. Αυτό ήταν το νησί του Τριστάν με τους 272 κατοίκους του που χαρακτηρίζονται από φιλικές διαθέσεις στο θρήσκευμα Αγγλικανικοί και ρωμαιοκαθολικοί χριστιανοί, ζουν πολιτισμένα με τις δυσκολίες στους τομείς υγείας, επαγγελματικής αποκατάστασης και σύζευξης σχέσεων μεταξύ των δυο φύλλων αφού λίγο πολύ τα φαινόμενα αιμομιξίας παρουσιάζονται συχνά με ότι αυτό συνεπάγεται από εκφυλιστικές νόσους όπως αρκετά περιστατικά γλαυκώματος και όχι μόνο γι’ αυτό και συχνά το νησί επισκέπτεται οφθαλμίατρος. Και επειδή κανείς δεν είναι τέλειος για να πάρεις μαζί σου πάνω από δυο μπουκάλια αλκοόλ απαιτείται ειδική άδεια. Κλείνοντας την περιήγηση μας στο μαγευτικό και απομονωμένο Τριστάν να πούμε ότι φυσικά απαιτείται έκδοση βίζας περί τις 25 λίρες για μέχρι 183 ημέρες, και πολύ πιθανό να χρειαστεί κάποιος και βίζα για την Αφρική.

κείμενο Μπενέτος Γιώργος
Τριστάν ντα Κούνια ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Τριστάν ντα Κούνια

  1. Το Τριστάν ντα Κούνια είναι ένα σύμπλεγμα από απομονωμένα νησιά στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.