Πως επηρεάζουν τα βιντεοπαιχνίδια στην ψυχική υγεία;

Είναι συνηθισμένη η εικόνα, στις μέρες μας, να περνάμε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου αυτή η απλή καθημερινή συνήθεια έχει φτάσει στο σημείο του εθισμού και της εξάρτησης.
Μια από τις πιο ακραίες περιπτώσεις εθισμού που έχουν αναφερθεί, ήταν το 2005, όταν, όπως μετέδωσε το BBC, ένας 28χρονος Νοτιοκορεάτης πέθανε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του έπειτα από 50 συνεχόμενες ώρες παιχνιδιού.
Γενικά, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες που δείχνουν, πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Το πιο βασικό εύρημα των ερευνών αυτών είναι πως η συνεχής και καθημερινή ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και άγχος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics. Επιπλέον, την μελέτη αυτή έρχονται να στηρίξουν οι ερευνητές Douglas και Gentile του Iowa University στο Ames, κατά τους οποίους, η κατάθλιψη και οι κοινωνικές δυσκολίες αποτελούν αποτέλεσμα της παθολογικής ενασχόλησης με τα βιντεοπαιχνίδια.
Μία ακόμη αρνητική επίπτωση, που έχει αποδειχθεί, είναι και ο κίνδυνος που υπάρχει για την αύξηση της επιθετικότητας. Η συχνή ενασχόληση με παιχνίδια που διαθέτουν βίαιο και επιθετικό περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει στην μίμηση της συμπεριφοράς αυτής, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές Silvern και Williamson.
Αρκετά όμως.

Σε λίγο θα νομίσετε ότι προσπαθώ να σας πείσω να σταματήσετε να ασχολείστε με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Σας έχω και ευχάριστα νέα.
Ανατρεπτικά ευρήματα έρχονται στο φως σε πρόσφατες έρευνες, που δίνουν επιτέλους και θετικούς πόντους στα μέχρι τώρα αρνητικά, για την ψυχική μας υγεία, ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Προσφάτως, η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, μετά από μελέτες, κατέληξε στα συμπεράσματα πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τονώνουν την οπτική αντίληψη και την μνήμη όσων ασχολούνται με αυτά, δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσουν σε βίαιη συμπεριφορά, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι πιο δημιουργικά και να έχουν ομαδικό πνεύμα και τέλος μπορεί να έχουν ευεργετικό αντίκτυπο σε αυτιστικά παιδιά και σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες.
Τα ευρήματα αυτά έρχεται να συμπληρώσει μία ακόμη έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Michigan, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 500 παιδιά ηλικίας 12 ετών και αποδείχτηκε πως όντως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τονώνουν την δημιουργικότητα των παιδιών.
Τέλος, στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη, μετά από ένα σύνολο δοκιμών σε άτομα ηλικίας 18 έως 25 ετών αποδείχθηκε πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια γενικά βελτιώνουν τις γνωστικές μας ικανότητες και πως τα παιχνίδια δράσης, πιο συγκεκριμένα, μας εκπαιδεύουν να παίρνουμε ταχύτερες και καλύτερες αποφάσεις.

Δεν ξέρω αν σας βοήθησα να καταλάβετε αν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν περισσότερες θετικές ἠ περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις για την ψυχική μας υγεία. Η απόφαση είναι δικιά σας. Το μόνο που μπορώ να προειδοποιήσω εγώ είναι προσοχή να μην έχουμε νέο περιστατικό όπως του νεαρού με το τραγικό τέλος από την Νότιο Κορέα.  

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Πως επηρεάζουν τα βιντεοπαιχνίδια στην ψυχική υγεία;

  1. Μια από τις πιο ακραίες περιπτώσεις εθισμού που έχουν αναφερθεί, ήταν το 2005, όταν, όπως μετέδωσε το BBC, ένας 28χρονος Νοτιοκορεάτης πέθανε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του έπειτα από 50 συνεχόμενες ώρες παιχνιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.