Χριστούγεννα στην Ζυρίχη

Καθώς απομένουν μόνο λίγες εβδομάδες για την έλευση της γιορτής των Χριστουγέννων,όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν τις μέρες αυτές πρέπει να επιλέξουν άμεσα..  τον τόπο προορισμού. Τα κριτήρια που συνήθως επιλέγουμε έναν προορισμό είναι, το να κινείται στο πνεύμα και το κλίμα των ημερών, να υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και να υπάρχουν καταλύματα και χώροι ψυχαγωγίας για όλα τα βαλάντια. Η Ζυρίχη λοιπόν θεωρώ πως διαθέτει όλα τα παραπάνω.
 Δημιουργήθηκε απο τους Ρωμαίους κατα τον 1 αιώνα μ.χ.,ώς τελωνείο και σήμερα ανήκει στο
Γερμανόφωνο κομμάτι της Ελβετίας. 'Ενα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της είναι εκατομμυριούχοι, γεγονός που της δίνει και το παρατσούκλι( Zu reich-πολύ πλούσιος). Αυτό είναι και το πρώτο της πλεονέκτημα..και ενώ για 11 μήνες τουριστικά η Ζυρίχη δέν είναι κάτι το ιδιαίτερο,έχει την οικονομική δυνατότητα να μεταμορφώνεται τον Δεκέμβριο σε παραμυθένιο τόπο,με εξαιρετικές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις-αγορές και με τον μοναδικά στολισμένο τρόπο. Ειδικά για φέτος, τις Κυριακές 1-8-22 Δεκεμβρίου,στο κέντρο της πόλης 500 καταστήματα θα είναι ανοιχτά,επίσης μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου θα λειτουργεί στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης.
Αν και πρόκειται για το μεγαλύτερο απο τα 26 Ελβετικά καντόνια με 1.250.000 κατοίκους, παραδόξως στην πόλη της Ζυρίχης κατοικούν μόλις 370.000, γεγονός που την κατατάσσει στις μικρές πόλεις, κυρίως και λόγο της μικρής της έκτασης. Άλλο ένα λοιπόν πλεονέκτημα της πόλης είναι το ότι και την περιηγήσε εύκολα, μα πάνω απ΄ όλα νοιώθεις οτι είσαι σε ένα μικρό τόπο μέσα στα βουνά.
Αλλα το κυριότερο στοιχείο αυτής της πόλης, είναι η φυσική της ομορφιά! Τριγυρισμένη απο δασικές ημιορεινές εκτάσεις σε βορρά,ανατολή και δύση, και στα νότια της πόλης να απλώνεται επιβλητικά η λίμνη Zurichsee, ενώ μέσα η ίδια η πόλη χωρίζεται στα δύο απο τον ποταμό Limmat, όλα τα παραπάνω στοιχεία,δημιουργούν ένα μοναδικό και απόλυτα χριστουγεννιάτικο κλίμα!
Πέραν της φυσικής ομορφιάς και της ανθρώπινης παρέμβασης...που θα κάνουν τα χριστούγεννά μας ξεχωριστά, όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω η πόλη δέν έχει και πολλά αξιοθέατα και σχεδόν όλα βρίσκονται στην παλιά πόλη. Η παλιά πόλη,γεμάτη με στριφογυριστά στενά, σπίτια και δημόσια κτίρια του 16-17 αιώνα απλώνεται και στις δύο όχθες του ποταμού Limmat.
Θα πάτε στο Lindenhof,όπου ένας υπερυψωμένος δρόμος στην δυτική όχθη του ποταμού, σηματοδοτεί το σημείο όπου οι Ρωμαίοι εγκατέστησαν το πρώτο τελωνειακό φυλάκιο το 15 π.χ.
Θα επισκεφθείτε την Bahnofstrasse, είναι ένας δρόμος που στην κυριολεξία πατάτε πάνω στο χρυσάφι, αφού κάτω απο αυτόν τον δρόμο βρίσκονται τα τραπεζικά θησαυροφυλάκια που είναι γεμάτα απο το πολύτιμο μέταλλο.
Θα δείτε τον Fraumunster του 13 αιώνα,πρόκειται για το πιό αξιοσημείωτο μνημείο της Ζυρίχης, τα βιτρό, δια χειρός Μάρκ Σαγκάλ, θεωρούνται απο τα ωραιότερα του κόσμου. Στην δυτική όχθη επίσης θα δείτε τον πύργο St.Peterhofstatt(εκκλησία του αγίου Πέτρου),με το μεγαλύτερο ρολόϊ στην Ευρώπη. Στην απέναντι όχθη απο εδώ, βρίσκεται ο ναός Grossmunster που επίσης αξίζει να επισκεφθείτε.
Μία υπέροχη εμπειρία, είναι μια κρουαζιέρα στον ποταμό Limmat και την λίμνη Zurichsee, όμως το πιό πιθανό είναι να είναι παγωμένη τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Επίσης η πόλη διαθέτει γύρω στα 50 μουσεία,τις 100 γκαλερί,άφθονα μπάρ και εστιατόρια,έναν απο τους καλύτερους ζωολογικούς κήπους με 1800 ζώα,και το εκπληκτικό βουνό Uetliberg. Η δική μας πρόταση είναι να επισκεφθείτε στο πιό διάσημο μουσείο της πόλης Kunsthaus, όπου μέχρι τις 12 Ιανουαρίου θα υπάρχει η έκθεση <<endvard munch-αριστουργήματα 1894-1944>>
Παρακάτω θα κάνουμε μια μικρή αναφορά σε εξορμήσεις γύρω απο την πόλη και μέσα στο καντόνι της Ζυρίχης.
Στο Baden, 26χλμ βορειοδυτικά της Ζυρίχης όπου ξεχωρίζει ο μοναδικός στολισμός της πόλης κάθε χριστούγεννα.
Στο Winterthur, 26χλμ βορειοανατολικά της Ζυρίχης όπου η τέχνη και ο πλούτος είναι παντού.
Στο Zug,33χλμ νότια της Ζυρίχης όπου όλη η μικρή πόλη, είναι ένα αξιοθέατο.
Στο Rapperswill, 39χλμ νότιανατολικά, στην άλλη άκρη της λίμνης, άνηκει στο καντόνι του Σέντ Γκάλεν.
Όσον αφορά για τα μεταφορικά και τήν διαμονή, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων λίγες εβδομάδες πρίν τα Χριστούγεννα κυμαίνονται στα 350 ευρώ απο Αθήνα και στα 470 ευρώ απο Θεσσαλονίκη. Οι παραπάνω τιμές ισχύουν για πτήσεις μέσω Βελιγραδίου και η συνολική διάρκεια είναι γύρω στις 5 ώρες.(μαζί με την αναμονή στο Βελιγράδι). Υπάρχει και μία πτήση απ΄ ευθείας Αθήνα-Ζυρίχη και η τιμή της βρίσκεται στα 425 ευρώ. Στα της διαμονής, υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια. Με λίγο ψάξιμο, μπορείτε να βρείτε δωμάτιο της μέρες των εορτών, απο 80 ευρώ, η πλειοψηφία των δωματίων διατίθεται στα 120-150 ευρώ, ενώ φυσικά στην πόλη των τραπεζιτών υπάρχουν και ξενοδοχεία που χρώνουν απο 400-500 ευρώ την βραδιά.
Θεωρώ πως πρέπει να αφιερώσουμε και μερικές γραμμές για την Ελβετική κουζίνα και τις διατροφικές μας επίλογές. Η Ελβετική κουζίνα δέν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, τα περισσότερα πιάτα οφείλουν την ύπαρξη τους σε Γερμανικές,Γαλλικές ή Ιταλικές συνταγές. Τα τυριά έχουν πάντως την τιμητική τους, είναι το βασικό συστατικό πολλών fondues, καθώς και του raclette.Τα εθνικά πιάτα της Γερμανόφωνης Ελβετίας είναι το Rosti (τραγανές,τηγανητές και πολύ ψιλοκομμένες πατάτες) και το Geschnetzeltes kalbsfleisch (λεπτές φέτες μοσχαριού με κρέμα). Η Ελβετικές σοκολάτες είναι εξαιρετικές και θα τις βρείτε σε πολλών ειδών κέϊκ και επιδόρπια. Πάντως, το πιό υγιεινό απ΄ όλα είναι μια Ελβετική εφεύρεση στα τέλη του 19 αιώνα: το Musli που τρώγεται για πρωινό ή για σνάκ,η πιό συνηθισμένη μορφή του είναι το Birchermusli. Άν τώρα θα θέλατε φτηνό φαγητό ,σας συμφέρει να γίνετε θαμώνες στα φτηνά εστιατόρια αυτοεξυπηρέτησης που υπάρχουν σε κάποια μεγάλα καταστήματα.
Ακόμα, δέν μπορούμε να μήν αναφερθούμε και στα περίφημα καταστήματα της Bahnhofstrasse. Μπορείτε να βρείτε ότι πιο επώνυμο κυκλοφορεί σε τσάντες και σακίδια, μπότες και άλλα υποδήματα υψηλής ποιότητας, τους καλύτερους ελβετικούς σουγιάδες, όπως και τα καλύτερα ρολόγια παγκοσμίως.
Τέλος, θα συνιστούσαμε την προσοχή σας: στα πολύτιμα αντικείμενα που κουβαλάτε, όταν κυκλοφορείτε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.Έχουν αναφερθεί κλοπές, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Να αποφύγετε να οδηγήσετε, το μποτιλιάρισμα στην Ζυρίχη είναι μία πολύ άσχημη εμπειρία..
Τίποτα πάντως απο τα παραπάνω, δέν είναι ικανό να σας αποτρέψει, απο το να ζήσετε την μαγευτική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, που λίγες μόνο πόλεις έχουν την ικανότητα να δημιουργούν στο έπακρο. Μία απο αυτές,είναι η Ζυρίχη! Χριστούγεννα 

κείμενο Μουσάκας Ιωάννης

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Χριστούγεννα στην Ζυρίχη

  1. η Ζυρίχη έχει την οικονομική δυνατότητα να μεταμορφώνεται τον Δεκέμβριο σε παραμυθένιο τόπο,με εξαιρετικές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις-αγορές και με τον μοναδικά στολισμένο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.