Επαρχία Καμπομπάσο, Molise, Ιταλία

Το Καμπομπάσο είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας από το 1806, όταν ο Giuseppe Napoleone ίδρυσε το Contado di Molise. Παγκοσμίως γνωστή για τα χειροποίητα μαχαιροπίρουνα της, χωρίζεται στην παλιά πόλη, με το μαγευτικό Castello Monforte και τους έξι πύργους του καθώς και ένα αρχαιολογικό μουσείο του Σαμνιτικού λαού φιλοξενείται σε ένα πρώην μεσαιωνικό κτίριο. Ο Μεσαιωνικός δήμος περιέχει τρεις μεσαιωνικές εκκλησίες εν ενεργεία : τη Santa Maria della Croce, την San Leonardo, και την Santa Maria del Monte, όπως επίσης και ένα αρχαιολογικό Μουσείο του Σαμνιτικού λαού , που βρίσκεται σε ένα αρχαίο παλάτι . Πολλά από τα σπίτια μέσα στο παλιό τμήμα αναστηλώνονται, αν και οι εξωτερικοί χώροι πρέπει να παραμένουν ίδιοι και η περιοχή γίνεται όλο και περισσότερο ένα ξεχωριστό μέρος για να ζήσεις .


Τι να δείτε

  • Το Κάστρο Monforte , που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Αγίου Αντωνίου. θεωρείται ότι είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης και διαθέτει μια λαμπρή ιστορία και αρχιτεκτονική. Το Κάστρο χτίστηκε το 1450 από τον Nicola II Monforte και ανακατασκευάστηκε μετά τους σεισμούς των 1456 και 1805.
  • Δίπλα στο κάστρο βρίσκεται η Εκκλησία της Παναγίας του Monte (Αγ. Μαρία η Ύψιστη) που ανεγέρθηκε τον 11ο αιώνα και ανακατασκευάστηκε το 1525. Στεγάζει ένα πολύτιμο ξύλινο άγαλμα της Εστεμμένης από το 1334. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό είναι από την τοπική ζωγράφος Amedeo Trivisonno(1944-1945). Εκτός από την εκκλησία της Παναγίας του Monte, υπάρχουν πολλές αρχαίες εκκλησίες όπως η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου κτισμένη κάτω από το κάστρο, είναι προφανώς η παλαιότερη στο Campobasso, κτισμένη γύρω στο 1000 μ.Χ. και πάνω στα ερείπια ενός Παγανιστικού ναού.
  • Υπάρχουν, επίσης, η εκκλησία του Άγ. Βαρθολομαίου είναι ένα Ρομανικού ύφους κτίριο του 11ου αιώνα σε ασβεστόλιθο, η εκκλησία του Άγ. Λεονάρντο (14ου αιώνα) έχει ένα μείγμα Γοτθικών και Ρομανικών στοιχείων πρόσοψης και ένα πλευρικό διαχωριστικό παράθυρο με φυτικά διακοσμητικά στοιχεία επηρεασμένα από την αρχιτεκτονική της Απουλίας εκείνης της περιόδου. Ο Καθεδρικός, ή Εκκλησία της Αγ.Τριάδας κτίστηκε το 1504 έξω από τα τείχη της πόλης. Καταστράφηκε από ένα σεισμό το 1805 και ένα νέο Νεοκλασικό οίκημα κτίστηκε το 1829. και η εκκλησία της S. Maria della Croce ( 15ος αιώνας) καταστράφηκε από τους σεισμούς και ξαναχτίστηκε το 1930. Ο τρούλος της θεωρείται μοναδικός στο Καμπομπάσο και είναι ίσως ο πιο όμορφος σε όλη την περιοχή του Molise. Τελευταία υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, που χτίστηκε το 1572.Ειναι η πλουσιότερη στην πόλη και στην πρόσοψη υπάρχει η πύλη της Αναγέννησης που χρονολογείται από το 1572.

  • Villa De Capoa

H κοινοτική βίλα του 17ου αιώνα De Capoa είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της πόλης. Η κύρια είσοδος, με την πολύτιμη θύρα από σμιλεμένο σίδερο, έχει θέα την πλατεία των Σαβοΐα. Το πάρκο είναι κλασσικού ύφους με μεγάλους και μικρούς διαδρόμους, με μπορντούρες από φροντισμένους φράχτες αειθαλών δέντρων που διασταυρώνονται. Η παρουσία αγαλμάτων, μαρμάρινων θέσεων, κομψού μπαλαούστρου, σκορπούν στο περιβάλλον αρμονία και ομορφιά, δημιουργώντας μαγευτικές γωνίες για ξεκούραση και διαλογισμό στην καρδιά της πόλης. Τα φυτικά είδη που υπάρχουν είναι ποικίλα και άξια προσοχής: ψηλές σεκόγιες, δυνατοί κέδροι, κομψά κυπαρίσσια, ερυθρελάτες, αρωματικές φιλύρες συνεχίζουν να έχουν μια όχι μόνο διακοσμητική λειτουργία: είναι απόδειξη του πολιτισμού, του ύφους και της τέχνης εκείνων που πριν πολλά χρόνια δημιούργησαν αυτό το κόσμημα.

  • Μουσείο των Μυστηρίων

Το Μουσείο των Μυστηρίων του Χάρτη βρίσκεται κοντά στους παλαιούς στάβλους του μοναστηριακού συμπλέγματος του Αγίου Φραγκίσκου .Κελιά, υπερυψωμένοι όροφοι και διευρυμένοι χώροι χαρακτηρίζουν την εκθεματική διαδρομή του μουσείου που αναπτύσσεται με διαμήκη τρόπο. Τα αρχιτεκτονικά κινήματα συνοδεύουν, σχεδόν σαν ένα πνευματικό οδηγό, τον επισκέπτη κατά μήκος των σταθμών του Πάθους του Χριστού. Οι γλυπτικές ομάδες, που ονομάζονται και πλαίσια ή παγονησίδες, φτιάχνονται εξ’ ολοκλήρου από παπιέ μασέ. Είναι έργα του καλλιτέχνη Antonio Russo από το Mirabella Eclano (1836-1914) που το 1875 τα δώρισε στην πόλη. Το διαμορφωμένο παπιέ μασέ με ειδική μαεστρία φέρει στα αγάλματα δραματικότητα και πάθος. Εντυπωσιακός ρεαλισμός εκδηλώνεται από τη χρήση γυάλινων ματιών και από τις φυσιογνωμίες που πολύ πιθανόν απεικονίζουν γνωστά πρόσωπα του καλλιτέχνη. Όμως το μουσείο δεν είναι μόνο παρατήρηση: στο εσωτερικό πραγματικά είναι δυνατόν να μάθει κανείς τις κύριες τεχνικές της επεξεργασίας του παπιέ μασέ χάρη σε οπτικοακουστική διδακτική στήριξη.

  • Μουσείο ασπίδας του Campobasso

Το μουσείο « γεννήθηκε» το 1881 και φιλοξενήθηκε μαζί με την Προβηγκιανή Βιβλιοθήκη στο Κτίριο της Νομαρχίας. Από τότε το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη έχουν γνωρίσει πολλές αλλαγές έδρας ,ως το 1995, όταν το Μουσείο μεταφέρθηκε στο Κτίριο Mazzarotta. Το κτίριο, του 16ου αιώνα, ήταν πρωταρχικά ιδιοκτησία μιας τάξης ή θρησκευτικής συναδελφότητας και έγινε το 1700 κατοικία μιας εύπορης οικογένειας. Η ιστορία του αντανακλάται στη διανομή του χώρου που αποκαλύπτει ένα ασυνεχές συμβάν δομικών παρεμβάσεων όπου απομονώνονται η στοά και η θύρα. Στο εσωτερικό του η μουσειακή έκθεση αρθρώνεται σε πέντε τομείς (οργανωμένους σύμφωνα με χρονολογικά και θεματικά κριτήρια).

Παράδοση και Φεστιβάλ


Η ‘Γιορτή των Μυστηρίων’ είναι μια από τις πιο σημαντικές και εντυπωσιακές εκδηλώσεις του θρησκευτικού και λαϊκού πολιτισμού του Molise. Αυτή η παράδοση λαμβάνει χώρα την Ημέρα του Σώματος του Κυρίου (τη χριστιανική γιορτή που θεσμοθετήθηκε από τον Πάπα Urbano τον 4ο το 1264) και συνιστά την πομπή 13 ξύλινων ομοιωμάτων, που εκπροσωπούν διάφορες στιγμές του πάθους του Ιησού .Η πομπή ξεκινά από το ομώνυμο Μουσείο που βρίσκεται στην οδό Trento 3 και συνεχίζεται στους δρόμους του ιστορικού κέντρου και στις κύριες οδούς της πόλης του CampobassoΤα ξύλινα ομοιώματα κουβαλούν στην πλάτη τους μια ομάδα νέων, περίπου 12 ανά μυστήριο, με ρυθμό, που απαγγέλλεται από τον αρχηγό του Μυστηρίου.
Τα Μυστήρια αντιπροσωπεύουν ζωντανά κάδρα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης : παιδιά, γέροι και ενήλικες ντυμένοι με ρούχα ποικίλων χρωμάτων είναι συνδεδεμένοι με ατσάλινες και ασημένιες δομές επενδυμένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι οι άγγελοι, οι άγιοι και οι δαίμονες πραγματικά πλανιούνται στον αέρα. Οι Μηχανές των Μυστηρίων (που ονομάζονται και Πνεύματα) δημιουργήθηκαν το 1748 από τον Paolo Saverio di Zinno, διάσημο καλλιτέχνη του Campobasso.

  • LINFIORATA

Το απόγευμα της 31ης Μαΐου λαμβάνει χώρα στο Campobasso μια παραδοσιακή εκδήλωση, ιδιαίτερα αγαπητή από το λαό, στη διάρκεια της οποίας το συμβολικό άγαλμα της Παναγίας των Monti περιφέρεται σε πομπή στους δρόμους του Borgo Antico και του κέντρου της πόλης. Η ισχυρή λαϊκή αφοσίωση για την Παναγία των Monti λειτούργησε με τέτοιο τρόπο ,ώστε με το πέρασμα του χρόνου η πομπή να εμπλουτιστεί με μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία, το πρώτο εκ των οποίων η Infiorata.
Το πρωινό της 31ης Μαΐου οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες που βρίσκονται στους δρόμους του Borgo Antico στολίζουν την επιφάνεια του δρόμου με πέταλα λουλουδιών και χλοοτάπητα. Δημιουργούν εκπληκτικές συνθέσεις ποικίλων ειδών που χαρακτηρίζονται, από γεωμετρικά σχέδια, θρησκευτικά σύμβολα, επικλήσεις στη Παναγία. Η απαρχή αυτής της παράδοσης συνδέεται στενά με την παρουσία μιας κοινότητας αδελφών Καπουτσίνων στην εκκλησία της Αγ. Μαρίας της Ύψιστης. Πολλές Ιταλικές πόλεις διεξάγουν μια Infiorata, μια καλλιτεχνική γιορτή λουλουδιών, κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου (ψάξτε για αφίσες που ανακοινώνουν μια Infiorata). Τα πέταλα των λουλουδιών χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν καταπληκτικά έργα τέχνης στους δρόμους ή σε μοναστήρια, ένα πραγματικά όμορφο θέαμα. Σε μερικά μέρη η Infiorata, είναι ένα απλό σχέδιο με πέταλα λουλουδιών μπροστά από την εκκλησία. Σε μια πιο περίτεχνη Infiorata, δημιουργούνται αρκετοί διαφορετικοί καμβάδες, κάθε ένας με μια διαφορετική εικόνα, αλλά συχνά αναπτυγμένος γύρω από ένα θέμα.

Γαστρονομία


Η «κουζίνα» του Campobasso είναι γνωστή για την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται. Κολοκυθάκια , caciocavallo (είδος τυριού φτιαγμένο από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα ) λουκάνικα και ποικιλία οσπρίων είναι κάποια βασικά συστατικά με τα οποία φτιάχνονται ορισμένα από τα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής, όπως σούπες και Caponata ( αποτελείται βασικά από τηγανητές μελιτζάνες συνδυασμένες με γλυκόξινη σάλτσα, ντομάτες, σέλινο, κρεμμύδι, ελιές και κάππαρη. Κάποιοι πιστεύουν πως πήρε το όνομα της από τη σάλτσα που έπαιρναν μαζί τους οι ναυτικοί, για να μαλακώνουν το μπαγιάτικο ψωμί).

Που να μείνετε


Στο Καμπομπάσο θα βρείτε τα πάντα, από εντυπωσιακά ξενοδόχα σε ιστορικές κατοικίες έως ενοικιαζόμενα μοντέρνα διαμερίσματα. Τα Ιταλικά ξενοδοχεία παρέχουν ελάχιστες υπηρεσίες από πολλά αντίστοιχα σε άλλες χώρες. Συνίσταται να επιλέγετε 4* ξενοδοχεία, γιατί τα 3* είναι πλην ελάχιστων εξαιρέσεων συνήθως πολύ παλιά κτίρια, ατελώς ανακαινισμένα. Ενδεικτικά θα μπορούσατε να επιλέξετε: Hotel San Giorgio *4 Στο κέντρο του Campobasso, απέχει μόλις 500 μέτρα από τον σιδηροδρομικό σταθμό, Hotel Don Guglielmo*4 ακριβώς έξω από το ιστορικό κέντρο του Campobasso, διαθέτει ένα κέντρο ευεξίας με αίθουσα χαλάρωσης με θέα στην πόλη, Centrum Palace *4 κοντα στο Piazza Prefettura και Villa de Capoa

Οργανώστε το ταξίδι σας

Σήμερα είναι πολύ εύκολο να επισκεφτείτε την Ιταλία από οποιοιδήποτε πόλη της Ευρώπης χρησιμοποιώντας τρένο, αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή πλοίο.

  • Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο

Πολλές αεροπορικές εταιρίες όπως η Aegean, η Alitalia, η Easy jet, η Air one και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές πραγματοποιούν πτήσεις προς τα μεγάλα αεροδρόμια της Ιταλίας, ενώ τις εσωτερικές πτήσεις καλύπτουν ο εθνικός αερομεταφορέας Alitalia και άλλες μικρότερες εταιρίες προσφέροντας οικονομικότερες τιμές συχνά με κάποια ενδιάμεση στάση. Το Καμπομπάσο εξυπηρετείται από τα 2 αεροδρόμια της Ρώμης το Leonardo da Vinci (203 χλμ από Καμπομπάσο) και το Ciampino (174 χλμ από Καμπομπάσο). οι τιμές των εισιτήριων προσαρμόζονται ανάλογα με την εποχή και τη ζήτηση. Η διάρκεια του ταξιδιού από Αθήνα προς Ρώμη είναι δύο ώρες και δέκα λεπτά, ενώ από Θεσσαλονίκη μία ώρα και πενήντα λεπτά. Αναζητήστε προσφορές και ακόμα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Ιταλία με τις αεροπορικές εταιρείες Malev, Lufthansa και Swiss, οι οποίες ταξιδεύουν σχεδόν σε όλες τις ιταλικές πόλεις μέσω Βουδαπέστης, Μονάχου ή Ζυρίχης αντίστοιχα.

  • Ταξιδεύοντας με το τρένο και πλοίο.

Ο δεύτερος ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε στην Ιταλία μετά το αεροπλάνο είναι το τρένο. Κάθε μέρα, ένας μεγάλος αριθμός διεθνών αμαξοστοιχιών συνδέουν την Ιταλία με όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Από την Ελλάδα για να φτάσετε με τρένο στην Ιταλία θα πρέπει να πατέ στην Πάτρα ή την Κέρκυρα. Να πάρετε το πλοίο και, αφού φτάσετε σε κάποιο από τα λιμάνια της Ιταλίας, να συνεχίσετε το ταξίδι σας με τρένο. Τα εισιτήρια χωρίζονται σε 2 κατηγορίες οι οποίες είναι: πρώτη ή δεύτερη θέση, άπλα ή με επιστροφή. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από ταξιδιωτικά πρακτορεία ή από τΙς θυρίδες των σιδηροδρομικών σταθμών. Εισιτήρια για μικρότερες αποστάσεις μπορείτε να τα αγοράσετε από το περίπτερο ή από τις αυτόματες μηχανές.

Τα τρένα στην Ιταλία θεωρούνται τα φθηνότερα στη δυτική Ευρώπη. Μόλις αγοράσετε ένα εισιτήριο, θα πρέπει να το σφραγίσετε πριν από την επιβίβαση στο τρένο, χρησιμοποιώντας ένα από τα πολλά κίτρινα μηχανήματα που υπάρχουν πάνω ή κοντά στις πλατφόρμες, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να σας επιβληθεί πρόστιμο.  Για τους χρόνους εξυπηρέτησης και πληροφόρησης, είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον δικτυακό τόπο του εθνικού σιδηροδρομικού συστήματος του κράτους: www.trenitalia.it .

  • Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο

Το αυτοκίνητο θεωρείται ένας από τους πιο πρακτικούς τρόπους για να ταξιδέψει κάποιος στην Ιταλία αλλά όχι και ο φθηνότερος, αφού η βενζίνη στην Ιταλία είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη. Ωστόσο θα πρέπει να λάβετε υπόψη, ότι πολλοί αυτοκινητόδρομοι έχουν μόνο 4 λωρίδες με αποτέλεσμα στις μεγάλες πόλεις να δημιουργείτε κυκλοφοριακή συμφόρηση. (www.autostrade.it )

κείμενο Αριάδνη Στεφανίδου

FOTO  a b c

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Επαρχία Καμπομπάσο, Molise, Ιταλία

  1. Το Καμπομπάσο είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας από το 1806, όταν ο Giuseppe Napoleone ίδρυσε το Contado di Molise. Παγκοσμίως γνωστή για τα χειροποίητα μαχαιροπίρουνα της, χωρίζεται στην παλιά πόλη, με το μαγευτικό Castello Monforte και τους έξι πύργους του καθώς και ένα αρχαιολογικό μουσείο του Σαμνιτικού λαού φιλοξενείται σε ένα πρώην μεσαιωνικό κτίριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.