5 λογοι που οι χορτοφαγοι ζουν περισσοτερο

Η κατανάλωση κρέατος δεν θεωρείται «αδίκημα» για την υγεία μας αρκεί να γίνεται με μέτρο. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, προστατεύουν τον οργανισμό τους από χρόνιες ασθένειες και ζουν περισσότερο. Για την παραπάνω μελέτη εξεταστήκαν τα δεδομένα από επτά κλινικές μελέτες και 32 άλλες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1900 και 2013.
Ακολουθούν 5 λόγοι που εξηγούν γιατί οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο από τους λάτρεις του κρέατος.
  1. Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό οφείλεται στο χαμηλότερο μέσο όρο βάρος τους και στην υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.
  2. Χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου: Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα, οι ερευνητές από το Loma Linda University στην Καλιφόρνια αναφέρουν ότι οι χορτοφάγοι ξεπέρασαν τους κρεατοφάγους. Για τη νέα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 70.000 άτομα και διαπιστώθηκε ότι οι χορτοφάγοι έχουν κατά μέσο όρο 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κρεατοφάγους. Η παραπάνω διαπίστωση αποδίδεται στις διατροφικές συνήθειες των χορτοφάγων οι οποίες επιτρέπουν χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, άρα μικρότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου.
  3. Καλύτερη διάθεση:  Σύμφωνα με μελέτη του 2012, ερευνητές χώρισαν τυχαία τους συμμετέχοντες σε 3 διαφορετικές διατροφικές ομάδες. Στην πρώτη ομάδα επιτρεπόταν μόνο το κρέας, στην δεύτερη μόνο τα ψάρια και στην τρίτη ομάδα μόνο φρούτα και λαχανικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από δύο εβδομάδες, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή ανέφεραν περισσότερες βελτιώσεις στη διάθεση τους από τους υπόλοιπους.
Δεν υπάρχουν «μαγικά» τρόφιμα που να μπορούν να βελτιώσουν την διάθεση μας , υπάρχουν όμως τρόφιμα που μπορούν κατά κάποιον τρόπο να την επηρεάσουν. Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι η υψηλή πρόσληψη αραχιδονικού οξέος (ω-6), που συναντάται κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα πουλερικά , προωθεί αλλαγές στον εγκέφαλο που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση μας. Τα υψηλά επίπεδα στο αίμα του αραχιδονικού οξέος, σε σχέση με το εικοσιπεντανοικό οξύ (ω-3) έχει συνδεθεί με κλινικά συμπτώματα της κατάθλιψης.
  1. Χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη διαβήτη. Αν και η χορτοφαγία δεν θα θεραπεύσει την ασθένεια, μπορεί όμως να μειώσει τον κίνδυνο, βοηθώντας τους να διατηρήσουν το βάρος τους και να ρυθμίσουν τον σακχαρώδη διαβήτη, πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή και την άσκηση.


  1. Χαμηλότερο βάρος: Η έρευνα δείχνει ότι οι χορτοφάγοι τείνουν να είναι πιο αδύνατοι από τους κρεατοφάγους και ενώ το πρόβλημα της παχυσαρκίας αυξάνεται συνεχώς , επηρεάζει μόνο το 0-6% των χορτοφάγων. Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης και ο χαμηλός δείκτη μάζας σώματος των χορτοφάγων μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι οι τροφές που καταναλώνουν αυτά τα άτομα είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι τροφές με φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο μάσημα με αποτέλεσμα ο χρόνος του γεύματος να επιμηκύνεται και ο εγκέφαλος να έχει τα είκοσι λεπτά που απαιτούνται για να λάβει το σήμα ότι έχει χορτάσει. Επιπλέον χάρη στην ιδιότητα τους να καθυστερούν την πέψη και να κρατούν το στομάχι περισσότερη ώρα γεμάτο αυξάνουν την παραγωγή χολοκυστοκινίνης, της ορμόνης που μειώνει την όρεξη.



Να θυμάσαι: Το κλειδί για μια καλή υγεία και μακροζωία είναι η ισορροπημένη διατροφή. Το σώμα χρειάζεται τους υδατάνθρακες όσο και την πρωτεΐνη ή τις βιταμίνες. Από μονή της η χορτοφαγία, δεν αποτελεί θέσφατο για μια υγιή καρδιά. Εξάλλου υπάρχουν ακόμα αρκετές τροφές κατάλληλες για χορτοφάγους που είναι υψηλές σε κορεσμένα λίπη και αλάτι

κειμενο Αριάδνη Στεφανίδου

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to 5 λογοι που οι χορτοφαγοι ζουν περισσοτερο

  1. Το κλειδί για μια καλή υγεία και μακροζωία είναι η ισορροπημένη διατροφή. Το σώμα χρειάζεται τους υδατάνθρακες όσο και την πρωτεΐνη ή τις βιταμίνες. Από μονή της η χορτοφαγία, δεν αποτελεί θέσφατο για μια υγιή καρδιά. Εξάλλου υπάρχουν ακόμα αρκετές τροφές κατάλληλες για χορτοφάγους που είναι υψηλές σε κορεσμένα λίπη και αλάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.