ΧΑΝΙΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Στη δυτική άκρη του νησιού της Κρήτης βρίσκεται ο νομός και η πόλη Χανίων. Πρόκειται για το τουριστικό κέντρο της Κρήτης, ένας τόπος αγνά όμορφος που στην όψη του νομίζεις πως ξεφυλλίζεις κάποιο παραμύθι. Στα Χανιά ο επισκέπτης βιώνει τη φύση, τη παράδοση, τον πολιτισμό και τη διασκέδαση στο ζενίθ τους. Τόπος αυτάρκης, πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα, μαγευτικές ακρογιαλιές, εξωτικής ομορφιάς νησάκια, δύσβατα αλλά πανέμορφα φαράγγια σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε. Τόπος ιδανικός για περιηγήσεις, ακόμα και για ορειβασίες ή καταδύσεις. Εδώ συνδυάζεις τα πάντα. Είναι ίσως από τους λίγους προορισμούς που μπορείς να μείνεις αρκετό χρονικό διάστημα, αφού δε θα βαρεθείς. Στα Χανιά έχεις πάντα κάτι ακόμα να δεις, κάτι ακόμα να ζήσεις.


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ



Φτάνοντας στο κέντρο των Χανίων, λίγο πριν κατηφορίσεις για την παλιά πόλη, συναντάς την πύλη της δημοτικής αγοράς. Πρόκειται για ένα μοναδικό οικοδόμημα σε σχήμα σταυρού, που στεγάζει περίπου 80 μαγαζιά. Εδώ θα βρεις το σύνολο της τοπικής παραγωγής όπως βότανα, ελαιόλαδο, κρασί και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα.
Συνεχίζοντας προς τα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης θα συναντήσετε τουριστικά εμπορικά καταστήματα με ρούχα και αξεσουάρ. Λίγο πριν καταλήξετε στην πλατεία του λιμανιού θα βρείτε τα στιβανάδικα, όπου μπορείτε να αγοράσετε δερμάτινα είδη.
Η παλιά πόλη είναι ένας γοητευτικός λαβύρινθος με στριφογυριστά, στενά σοκάκια, μικρές γειτονιές και παραδοσιακά κτίσματα που τα μπαλκόνια τους κοσμούν χρωματιστά λουλούδια. Μην αφήσετε κανένα από αυτά τα σοκάκια ανεξερεύνητο γιατί όλα κρύβουν μικρούς θησαυρούς. Όμορφα, μικρά καφενεδάκια, ταβερνάκια με παραδοσιακή μουσική και μοναδικούς μεζέδες σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.
Τα σοκάκια της παλιάς πόλης καταλήγουν στο ενετικό λιμάνι, το στολίδι των χανιών. Το ενετικό λιμάνι σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, αυτή των ενετών. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ το φαγητό σας μπροστά στη θάλασσα. Μην παραλείψετε να κάνετε βόλτα με μια άμαξα.


ΊΔΩΜΕΝ


Στα Χανιά δε θα συναντήσετε απλά αρχαιολογικά μνημεία. Η πόλη έχει αποκτήσει δικαίως τη φήμη ότι αποτελεί γκαλερί πολιτισμού, καθώς διασώζονται ακόμα τα ερείπια ολόκληρων πόλεων της αρχαίας Κρήτης.
Πάνω από τον κόλπο της σούδας βρίσκονται τα ερείπια των Απτέρων, σημαντική πόλη της αρχαίας Κρήτης. Πολύ κοντά διασώζονται επίσης κομμάτια από την αρχαία πόλη Πολυρίνια που χτίστηκε από τους Αχαιούς τον 8ο αιώνα Π.Χ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τεράστιες θολωτές στέρνες από τις οποίες αντλούσαν το νερό της πόλης.
Το διάσημο Φραγκοκάστελο είναι συνδεδεμένο με ένα ανεξήγητο φαινόμενο που οι Κρητικοί ονομάζουν «δροσουλίτες». Κάθε άνοιξη στον κάμπο του Φραγκοκάστελου εμφανίζονται σκιές οπλισμένων στρατιωτών.
Το κάστρο της Γραμβούσας κτίστηκε από τους ενετούς και αποτέλεσε καταφύγιο για τους Κρητικούς κατά την επανάσταση του 1821.
Επισκεφθείτε επίσης το σπίτι του Βενιζέλου, το νεκροταφείο στο Μάλεμε, τα μουσεία, τα πολλά μοναστήρια και τις εκκλησιές του νομού.

ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΛΙΑ


Ο νομός Χανίων έχει πολλές από τις ομορφότερες και καθαρότερες παραλίες της Μεσογείου. 350 χιλιόμετρα ακτών για όλα τα γούστα, ερημικές και κοσμοπολίτικες. Μπορείτε να κάνετε κάθε είδους θαλάσσιο σπόρ ή απλά να απολαύσετε το ποτό σας μπροστά στο κύμα.
Μερικές από αυτές τις παραλίες είναι η Αλμυρίδα με χρυσή αμμουδιά, η Γεωργιούπολη, οργανωμένη παραλία με πέτρινο μονοπάτι μέσα στη θάλασσα που οδηγεί σε ένα γραφικό εκκλησάκι. Οι παραλίες σε Πλατανιά και Αγία Μαρίνα, μόλις 10 λεπτά από το κέντρο των Χανίων, είναι κοσμοπολίτικες με αμμουδιά, beach bar με δυνατή μουσική για διασκέδαση από τις πρωινές ώρες μέχρι το βράδυ. Η παραλία Βάθος θα σας μαγέψει από τα καταγάλανα νερά της, τα Φαλάσαρνα και το Ελαφονήσι θα σας δώσουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε κάπου στις Μαλδίβες, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την παραλία της Γραμβούσας, όπου θα μεταβείτε με καραβάκι, για μια ακόμα μαγευτική εμπειρία. Επίσης οι παραλίες Φραγκοκάστελο, Σφακίων, Παλαιόχωρα και το απαράμιλλης ομορφιάς Λουτρό, σας περιμένουν για να κολυμπήσετε στα καταγάλανα και καθαρά νερά τους. Η παραλία Σούγια ενδείκνυται για γυμνισμό και η παραλία στο νησάκι της Γαύδου θα σας αφήσει άναυδους από την μοναδικότητα του τοπίου της.


ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΧΑΝΙΑ



Τα Χανιά προσφέρονται και για εναλλακτικό τουρισμό αφού αποτελούνται από πολλά επιβλητικά φαράγγια και όμορφες διαδρομές πεζοπορίας. Επίσης στο νομό βρίσκονται περίπου 1500 χερσαία και θαλάσσια σπήλαια. Η ορεινή πεδιάδα του Ομαλού που βρίσκετε σε υψόμετρο 1080 μέτρων είναι κατάλληλη για χειμερινές διακοπές. Από την τοποθεσία του Ομαλού βλέπει κανείς το φαράγγι της Σαμαριάς μήκους 16 χιλιομέτρων και πλάτους από 1,50 μέχρι και 3,50 μέτρα. Για να το διασχίσει κανείς θέλει περίπου 5,5 ώρες και είναι ανοιχτό για το κοινό από το Μάιο έως τον Οκτώβρη. Το φαράγγι είναι μια πολύ καλή αφορμή να επισκεφθείτε τα Χανιά αυτούς τους μήνες. Στο φαράγγι της Σαμαριάς θα συναντήσετε δάση κέδρου και πεύκου, ποικιλία αυτοφυών σπάνιων φυτών, και φυσικά το υπό εξαφάνιση είδος τράγου με την ονομασία κρι-κρι, καθώς και τα μόλις 10 ζευγάρια γυπαετού που διασώζονται. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία επαφής με την άγρια φύση που δε σταματά να σε εκπλήσσει ποτέ. Στην έξοδο του φαραγγιού θα συναντήσετε τη παραλία της Αγίας Ρούμελης, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες του νομού.
Τα Χανιά μπορούν να ικανοποιήσουν και τους λάτρεις του αγροτουρισμού. Στο χωριό Ασή Γωνιά μπορεί κανείς να παρακολουθήσει δραστηριότητες όπως άρμεγμα, τυροκόμιση, το πάτημα των σταφυλιών και άλλες παραδοσιακές διαδικασίες. Το παραδοσιακό κατάλυμα της μηλιάς, που έχει βραβευτεί από το διεθνή διαγωνισμό ecoτουρισμού το 2003, προσφέρεται για μια ζεστή φιλοξενία στους επισκέπτες του νομού.

ΣΕ ΞΕΦΡΕΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ


Ένα ακόμα πράγμα για το οποίο είναι διάσημα τα Χανιά είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Ξεκινήστε με ένα χαλαρό ποτό στα μαγαζιά της περιοχής κούμ καπί και έπειτα συνεχίστε στο πλατάνια όπου θα διασκεδάσετε σε ρυθμούς ελληνικής και ξένης μουσικής. Στα κλαμπ της περιοχής παίζουν ελληνικής και ξένης φήμης DJ ενώ σίγουρα θα συναντήσετε celebrities της ελληνικής και ξένης show biz.


Τα Χανιά είναι ένα μέρος που αλλάζει από εποχή σε εποχή με ταχύτητες χαμαιλέοντα. Μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη που θα διαπιστώσει κατά την επίσκεψή του ότι η περιοχή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιονδήποτε χειμερινό ή καλοκαιρινό προορισμό. Οι εικόνες από μαγευτικές παραλίες, χωριά κρεμασμένα από βουνοπλαγιές, δέντρα φυτρωμένα σε βράχια και διαδρομές που προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις, θα σας ανταμείψουν επάξια και θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό σας. Συμβουλή μου; Ζήστε αυτή την εκπληκτική εμπειρία για όσο περισσότερο μπορείτε.



Κείμενο : Ρόζα

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to ΧΑΝΙΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

  1. Πρόκειται για το τουριστικό κέντρο της Κρήτης, ένας τόπος αγνά όμορφος που στην όψη του νομίζεις πως ξεφυλλίζεις κάποιο παραμύθι. Στα Χανιά ο επισκέπτης βιώνει τη φύση, τη παράδοση, τον πολιτισμό και τη διασκέδαση στο ζενίθ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.