ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ : ΟΙ «ΦΡΟΥΡΟΙ» ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Απέναντι από το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης, στέκεται το κάστρο που τους φιλοξενεί, ακίνητο και επιβλητικό, χρόνια τώρα. Το Φραγκοκάστελο, έχει ρόλο του φρουρού, το ρόλο του καλού ιππότη.

Η ιστορία του κάστρου

Πάμε πολλά χρόνια πίσω. Στο διάστημα 1371-74, χτίστηκε από τους Βενετούς, κυρίαρχους τότε του νησιού. Σκοπός του ήταν η προστασία από τους πειρατές αλλά και από τους συχνά εξεγερμένους Σφακιανούς. Η ιστορία του, μπορεί κανείς να πει πως μοιάζει με το γιοφύρι της Άρτας. Λένε πως το κάστρο χτιζόταν την ημέρα από τους Βενετούς και το βράδυ, ντόπιοι , με λεγόμενους ως αρχηγούς τους έξι αδερφούς Πατσούς, γκρέμιζαν ότι είχε χτιστεί κατά την διάρκεια την μέρας. Όταν οι Βενετοί τους συνέλαβαν, τους σκότωσαν και κατάφεραν να ολοκληρώσουν το κάστρο.
Οι Βενετοί, είχαν ονομάσει το κάστρο Άγιο Νικήτα. Φραγκοκάστελλο, ονομάστηκε από τους ντόπιους, ώστε να θυμίζει πως αυτό το κάστρο χτίστηκε από ξένους. Φράγκοι λέγονταν όλοι οι ξένοι και το όνομα αυτό υιοθετήθηκε και από τους Βενετούς.


Πως εμφανίστηκαν οι Δροσουλίτες;

Το 1828, την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης, γνωστός οπλαρχηγός, οχυρώθηκε στο κάστρο μαζί με περίπου 1000 άντρες. Μεγάλη μάχη δόθηκε ανάμεσα στους οχυρωμένους και στην δύναμη του Μουσταφά Ναϊλή Πασά. Αποτέλεσμα της μάχης, ήταν πολλά ελληνικά κορμιά να πέσουν νεκρά.
Ο θρύλος λέει πως, τα κορμιά των πολεμιστών αλλά και του ίδιου του Νταλιάνη έμειναν άταφα, και όταν φύσηξε ξαφνικά δυνατός άνεμος, έφερε άμμο από τους αμμόλοφους της «Ορθής Άμμου» (παραλία κοντά στο Φραγκοκάστελλο) και τα σκέπασε.
Έτσι, κάθε χρόνο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, κατά τις πρωινές ώρες, παρατηρούνται στο κάμπο γύρω από το κάστρο σκιές που θυμίζουν ιππότες & πολεμιστές. Κατευθύνονται από το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπου προς το Φραγκοκάστελλο. Η εμφάνιση των «πνευμάτων» των πολεμιστών , παρατηρείται ότι συμπίπτει με την εποχή που διεξήχθη η μάχη μεταξύ Χαζημιχάλη Νταλιάνη και Μουσταφά Ναϊλή Πασά. Η τοπική παράδοση συνδέει το φαινόμενο με το φαντάσματα των νεκρών στρατιωτικών.

Πως μπορεί να εξηγηθεί αυτό επιστημονικά;

Σύμφωνα με επιστήμονες, το φαινόμενο οφείλεται σε οφθαλμαπάτη που προκαλείται από την εξάτμιση της πρωινής δροσιάς. Η ελαφριά ομίχλη που δημιουργείται, φαίνεται να δημιουργεί φιγούρες που μοιάζουν με ανθρώπινες. Για αυτό, και στα φαντάσματα έδωσαν το όνομα ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ και είναι φαντάσματα που δεν πείραξαν ποτέ κανέναν.

Οι Δροσουλίτες λέγεται πως ήταν η αιτία που το 1890, έφυγαν πανικόβλητοι οι Τούρκοι στρατιώτες. Πολλά χρόνια αργότερα, οι ιππότες του αέρα πλήγωσαν την αξιοπρέπεια των Γερμανών στρατιωτών, που όταν είχαν καταλάβει την Κρήτη, ένα στρατιωτικό τους απόσπασμα είδε τα φαντάσματα και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, καθώς νόμισε πως ήταν αντάρτες.
Οι πολεμιστές, δεν εμφανίζονται κάθε χρόνο και μπορεί να περάσουν και χρόνια που θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο κάστρο τους. Ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να τους βιντεοσκοπήσει ή να τους φωτογραφήσει, αλλά και κανείς δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει.

Το σίγουρο είναι πως όσοι έχουν βρεθεί, έστω και μια φορά εκεί τέτοια εποχή, ελπίζουν να τους δουν. Και αν δεν τους δουν, ίσως απλά τους νιώσουν ή τους ονειρευτούν. 

κείμενο  Ελίνα Λαγουδάκη
φωτογραφικό υλικό Ελίνα Λαγουδάκη

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ : ΟΙ «ΦΡΟΥΡΟΙ» ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  1. Ο θρύλος λέει πως, τα κορμιά των πολεμιστών αλλά και του ίδιου του Νταλιάνη έμειναν άταφα, και όταν φύσηξε ξαφνικά δυνατός άνεμος, έφερε άμμο από τους αμμόλοφους της «Ορθής Άμμου» (παραλία κοντά στο Φραγκοκάστελλο) και τα σκέπασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλετε να πουλήσετε το νεφρό σας; ή ψάχνετε για μια ευκαιρία να πουλήσετε το νεφρό σας για χρήματα λόγω οικονομικής υποβάθμισης και δεν ξέρετε τι να κάνετε, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και θα σας προσφέρουμε καλό ποσό για το νεφρό σας. Το όνομά μου είναι (Doctor Elvis Whyte) είμαι Φρενολόγος στο νοσοκομείο μας και ειδικεύομαι στην χειρουργική των νεφρών και ασχολούμαστε επίσης με την αγορά και τη μεταμόσχευση νεφρών με την ύπαρξη ενός αντίστοιχου δότη. Επικοινωνήστε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: doctorelviswhyte@gmail.com ή τι μας βοηθά +2347083629144 για περισσότερες πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.