Όλα τα χωριά της Σαντορίνης

Με την σειρά όλα τα χωριά της Σαντορίνης και οι περιοχές κατονομάζονται εδώ πέρα. Ιστορικά στοιχεία, αποστάσεις και πώς να τα βρείτε με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο, όπως και όποια άλλη πληροφορία βρήκαμε.

Ακρωτήρι


Είναι  ένα νότιο δυτικό κομμάτι της Σαντορίνης και γνωστό από την κόκκινη παραλία του όπου πηγαίνει μεγάλος αριθμός τουριστών.
Αξιοθέατα του χωριού αυτού είναι ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος καθώς και οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και της Υπαπαντής του Σωτήρος.
Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου για τα λιμάνια του και ως αστικό κέντρο (Μέση και Πρώιμη Ύστερη Εποχή Χαλκού). Πρώτες εγκαταστάσεις χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή και ο οικισμός υπάρχει από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Άνθρωποι ξεκίνησαν να τον κατοικούν γύρω στη Νεολιθική εποχή. Η μεγάλη ανάπτυξη του σημαίνεται από την μεγάλη έκταση, το κατασκευασμένο με τέχνη αποχετευτικό σύστημα, τα κτίρια με τους πολλούς ορόφους, τις υπέροχες τοιχογραφίες και τα έπιπλα που θα δούμε. Το Ακρωτήρι επικοινωνούσε συχνά με άλλες αναπτυγμένες περιοχές όπως π. χ. η Αίγυπτος, η Κύπρος, τα Δωδεκάνησα, η Ηπειρωτική Ελλάδα, η Συρία και η Κρήτη. Οι σεισμοί και οι εκρήξεις που συνέβησαν σήμαναν το τέλος του οικισμού αυτού, τέλη 17ου π. Χ. αιώνα. Το νησί ολόκληρο καλύφτηκε από λάβα, ακριβώς όπως συνέβη και με την Πομπηία, η οποία όμως (λάβα) προστάτευε μέχρι και σήμερα τα κτίρια και τις υποδομές όλου του νησιού. Ειρωνεία της φύσης ε?
Στο Ακρωτήρι συστηματικές έρευνες ανασκαφών υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας, το 1963, ξεκίνησαν από τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο και συνεχίστηκαν από τον Χρήστο Ντούμας.

Φηρά   


Τα βρίσκουμε στο κεντροδυτικό τμήμα του νησιού, χτισμένα αμφιθεατρικά και αποτελούν την πρωτεύουσα του νησιού (χώρα). Είναι ένα χωριό που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 260 μ στην άκρη ενός απότομου και επιβλητικού βράχου (Μέσα Βουνό στα 400 μέτρα) και δίνει την δυνατότητα καταπληκτικής θέας προς το ηφαίστειο. Βρίσκεται μεταξύ Καμάρι και Περίσσας. Δύο εκδοχές υπάρχουν για την προέλευση του ονόματός του. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή έχει να κάνει με την αρχαία ονομασία του νησιού (Θήρα), ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή προέρχεται από το επίθετο «πυρρός», που σημαίνει κοκκινωπός. Στη νησιωτική διάλεκτο συναντάται και ως φυρρός.
Ο χαρακτήρας της είναι κυκλαδίτικος και είναι η περιοχή του νησιού που έχει το περισσότερο τουρισμό. Τα δρομάκια της είναι γεμάτα από παραδοσιακά και σύγχρονα καταστήματα μπαρ, εστιατορίων, αναμνηστικών, νυχτερινών κέντρων διασκεδάσεως. Τα σπίτια είναι με παραδοσιακό τρόπο χτισμένα όπως εννοείται και οι εκκλησίες με τους μπλε τρούλους.

Η θέα από αυτή την τοποθεσία των παραλιών εκατέρωθεν, είναι πολύ όμορφη. Γενικά από τις ανασκαφές που έχουν γίνει, βρέθηκαν κτίρια κυρίως της ελληνιστικής και ρωμαϊκής φάσης της πόλης. Υπάρχουν επίσης το τμήμα του οδικού δικτύου που σώζεται, κατάλοιπα δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Τα δημόσια κτίρια είναι ποικίλα: Θέατρο νοτιοανατολική άκρη Αγοράς, εποχή Πτολεμαίων κατασκευή, μετατροπές 1ο αιώνα μ. Χ. με επέκταση της σκηνής, Αγορά στο κέντρο της πόλης με εμπορικό κέντρο στο νότιο τμήμα αυτής, Λουτρά, Γυμνάσιο εφήβων νότιο άκρο πόλης χρονολογούμενο από 2ο αιώνα μ. Χ., βασιλική στοά νοτιοδυτικό άκρο αγοράς με το κτίριο της από την εποχή του Αυγούστου (1ος αιώνα μ. Χ.), Νεκροταφείο πλαγιές της Σελλάδας όπου και ανακαλύφθηκαν ταφές γεωμετρικής αλλά και ρωμαϊκής εποχής και ο στρατώνας της φρουράς. Υπάρχουν και ιερά βασιλέων και θεών που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης. Εδώ θα βρείτε μόνο ιερά υπαίθρια και στεγασμένα συν μια πλατεία για τις γιορτές του Απόλλωνος Καρνείου: Ναοί Διόνυσου μικρός ελληνιστικός ναός στην βόρεια πλευρά της αγοράς, Πτολεμαίων, Πυθίου Απόλλωνος, Ηρώο Καρνείου Απόλλωνος εν μέρει λαξευμένο σε βράχο και εν μέρει επάνω σε τεχνητό ανάλημμα, Τέμενος Αρτεμίδωρου Περγαίου, αυτό ήταν λαξευμένο πάνω σε βράχο, πάνω μπορεί να δει κανένας χαραγμένα επιγράμματα και επιγραφές, όπως και σύμβολα θεών που λατρεύονταν την εποχή. Κάποια από τα τελευταία είναι το λιοντάρι του Απόλλωνα, ο αετός του Δία, το δελφίνι για τον Ποσειδώνα κλπ.

Άξιες προσοχής και επίσκεψης είναι οι εκκλησίες του Αγίου Μηνά, οι Καθεδρικοί ναοί της Υπαπαντής και του Χριστού (ορθόδοξη μητρόπολη), του Άγιου Ιωάννη του Βαπτιστή Καθολική μητρόπολη), τα μοναστήρια της Παναγίας Ροδαρίου και της Παναγίας των Δομινικανών, την Μονή της Αγίας Αικατερίνης, των Δομινικανών Καλόγερων, τοαρχαιολογικό μουσείο που μπορούμε να βρούμε τον μπλε τρούλο που έχει φωτογραφηθεί πάμπολλες φορές και το άσπορο καμπαναριό του Αγίου Μηνά και τελειώνοντας το Μέγαρο Γκύζι που βρίσκουμε μία όμορφη συλλογή φωτογραφιών των Φηρών πριν και μετά το 1956, χαλκογραφίες κ. α..

Σημειώσεις: Από εδώ σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε την εκδρομή σας με καΐκι στο ηφαίστειο παλιά και νέα καμένη.
Πρόσβαση έχετε από τον πετρόχτιστο δρόμο ξεκινώντας από Καμάρι.
Σε απόσταση 1 χλμ από τα Φυρά ως επέκτασή τους, βρίσκεται ο οικισμός Φηροστεφάνι.

Πύργος


Ο Πύργος βρίσκεται στην ενδοχώρα της Σαντορίνης, στο ψηλότερο σημείο του νησιού, 7,5 χλμ νοτιοανατολικά των Φηρών, προσφέροντας πανοραμική θέα ολόκληρης της. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό με παραδοσιακό- μεσαιωνικό ύφος απ’ όπου μπορεί κανείς να δει πανοραμικά όλο το νησί. Παλαιότερα μέχρι το 1800 π. Χ. αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού.

 Ήταν μια από τις πέντε καστροπολιτίες που ίδρυσαν οι Ενετοί.

Αξίζει να τον επισκεφτείτε για να δείτε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία (4 χλμ έξω από το χωριό στην κορυφή του ομώνυμου λόφου) -είναι το πιο διάσημο μοναστήρι του νησιού- (εκεί στεγάζεται το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο). Χτίστηκε από δύο μοναχούς, τον Ιωακείμ και τον  Γαβριήλ το 1771. Επίσης κοντά στον Πύργο είναι ένα εκκλησάκι της Παναγίας του 10ου αιώνα (το λεγόμενο θεοτοκάκι) με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και παλιές εικόνες, και οι εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους και το μεσαιωνικό κάστρο του χωριού (το Καστέλι).

Μονόλιθος 


Βρίσκεται στο κεντροανατολικό τμήμα του νησιού, 7 χλμ από τη χώρα και κοντά στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης.  Έχει οργανωμένη παραλία.
.
.
.
.
.
.
.
.

Μεσαριά 


Θα τη βρείτε στο κεντρικό τμήμα της Σαντορίνης, 4 χλμ νοτιοανατολικά της χώρας. Μιλάμε για ένα μικρού μήκους χωριό με παραδοσιακά σπίτια φτιαγμένα κατά τον κυκλαδικό ρυθμό. Κύριες απασχολήσεις των κατοίκων του, είναι η γεωργία και η παραγωγή του κρασιού.
.
.
.
.

Μέσα Γωνιά


Εδώ βρισκόμαστε στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Οι μεγάλες καταστροφές που δέχτηκε από το σεισμό του 1956 οδήγησαν πολλούς των κατοίκων της να το εγκαταλείψουν και να χτίσουν το σπίτι τους στο χωριό Καμάρι. Η αρχιτεκτονική του που είναι παραδοσιακή, αξίζει να την δείτε.  Κοντά από εδώ θα βρούμε την έξω Γωνιά, χωριό όπου υπάρχει η γνωστή εκκλησία της Παναγίας της Επισκοπής.



Μεγαλοχώρι


Θα ψάξουμε να το βρούμε στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, 9 χλμ από τη χώρα. Έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό βραχώδες χωριό που ένας μεγάλος αριθμός τουριστών το επισκέπτονται και  το επιλέγουν ως βάση τους έτσι ώστε να εξερευνήσουν το υπόλοιπο νησί.  Αυτά που αξίζει από εδώ να δείτε είναι οι εκκλησίες των Εισοδίων της Θεοτόκου, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Νικολάου του Μαρμαρίτη (όνομα εξαιτίας μαρμάρινης κατασκευής της). Ο δωρικός ρυθμός της έχει εναπομείνει από τον 4ουαιώνα σε συνδυασμό με το Χριστιανικό της ρυθμό.

Καρτεράδος  

Βρίσκεται πολύ κοντά στην χώρα. 2 χλμ μακριά. Την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του όπως και στην εκκλησία της Ανάληψης αξίζει να τις δείτε.

Καμάρι (Επισκοπή Γωνιάς)

Νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, 10 χλμ από τη χώρα. Ονομάζεται και Επισκοπή Γωνιά από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται κοντά στο χωριό. Έχουμε να κάνουμε με ένα παραλιακό χωριό όπου  κατά την αρχαιότητα γινόταν χρήση του ως λιμάνι, όπως φυσικά μας λένε τα πάμπολλα αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν στην γύρω περιοχή. Τουριστικά είναι πολύ ανεπτυγμένο εξαιτίας της όμορφης παραλίας που έχει, όπου και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Γνωστό είναι και το φεστιβάλJazzπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται στο υπαίθριο σινεμά που έχει. Τέλος στις 24 Σεπτεμβρίου (της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας) στις και 15 Αυγούστου (της Παναγίας), μεγάλα πανηγύρια λαμβάνουν χώρα στο χωριό όπου και συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και τουριστών γενικώς.



Ημεροβίγλι


Βρισκόμαστε στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, 2 χλμ βόρεια της χώρας των Φηρών. Πρόκειται για ένα ωραίο και ήσυχο χωριό όπου μπορεί καθένας να απολαύσει την ήρεμη ατμόσφαιρα του. Χτισμένο πάνω σε έναν απότομο και στον πιο ψηλό βράχο του νησιού, σχηματίζει το πιο ψηλό χωριό που υπάρχει στην Σαντορίνη. Το όνομά του δημιουργήθηκε από τις λέξεις «ημέρα» και «βίγλα» (= παρατηρητήριο). Εξαιτίας της θέσης του όπως και της πανοραμικής θέας που έχει, στα παλιά χρόνια, χρησίμευε για την ανίχνευση των πειρατών πριν είναι πολύ αργά για τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού. 
Αν ο δρόμος σας σας φέρει από εδώ, αξίζει να δείτε το ηλιοβασίλεμα πίσω από τον Σκάρο, ο οποίος είναι ένας τεράστιος βράχος που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Ο βράχος σας δίνει την δυνατότητα να περπατήσετε στην κορυφή του και να δείτε τη φανταστική θέα της Καλδέρας από κει. Ένα κάστρο, μέχρι το 1800, υπήρχε εκεί όπου στεγάζονταν όλα τα διοικητικά γραφεία του νησιού.

Εμπορείο

Νότιο τμήμα της Σαντορίνης. Έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο χωριό αποτελούμενο από μικρά γραφικά δρομάκια που δίνουν στο χωριό μια ιδιαίτερη ομορφιά από άλλες εποχές. Εκεί υπάρχουν ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου. Στην βόρεια πλευρά του χωριού, υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο κτίριο ονόματι «Γουλάς» που προστάτευε τους κατοίκους από τους πειρατές.  



Βούρβουλος


Βόρειο τμήμα της Σαντορίνης. Είναι ένα μικρό χωριό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός επισκέπτη  για ηρεμία και χαλάρωση.  Στην περιοχή του «κάτω Βουρβούλου» θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος..

Βόθωνας


Κεντρικό σημείο της Σαντορίνης, νότια της χώρας. Αξιοθέατα: οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Άννας και της Παναγίας που χτίστηκε το 1700 μ. Χ.






Φηροστεφάνι 


Θεωρείται από πολλούς ως συνοικία των Φηρών επειδή πλέον τα σπίτια των δύο οικισμών έχουν ενωθεί. Στον δρόμο από τα Φηρά προς το Ημεροβίγλι θα βρούμε τον οικισμό. Το όνομα του οικισμού (τοστεφάνι των Φηρών- το υψηλότερο σημείο δηλαδή)  παραπέμπει στην υπέροχη θέα των νησιών της Παλαιάς και της Νέας Καμένης.

Από οπτική αρχιτεκτονικής και η γραφικότητας ο οικισμός δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την πρωτεύουσα. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να βρει καταλύματα που ανάμεσα στις άλλες ανέσεις που έχουν, δίνουν και τηνκαταπληκτικής θέαςτου ηλιοβασιλέματος.

Περίβολος   


Αυτός ο οικισμός τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε εντυπωσιακά. Κυρίως λόγο της ομώνυμης παραλίας του που εξαιτίας του εντυπωσιακούγκριζόμαυρου χρώματόςτης αμμουδιά της προσελκύει πολλούς επισκέπτες. 

Αθήνιος 


Είναι τοκαινούργιο λιμάνιτου νησιού και βρίσκεται στα μισά της καλντέρας. Παρόλο που ο οικισμός είναι ακριβώς πάνω από το λιμάνι που προαναφέρθηκε, η πρόσβαση σε αυτόν είναιδύσκολη. Υπάρχουν κάποια καφενεία και παντοπωλεία που προορίζονται για τους τουρίστες, δεν θα βρείτε όμως καταλύματα.

Για μετακίνηση υπάρχουν λεωφορεία, τα δρομολόγια των οποίων καθορίζονται σύμφωνα με αυτά των πλοίων ώστε να μεταφέρουν τους επισκέπτες στην χώρα αλλά και σε ολόκληρο σχεδόν το νησί. Εάν έχετε χρόνο, αξίζει να ατενίσετε τηνθέαπρος την καλντέρα.

Έξω Γωνιά


Είναι ένας μικρός οικισμός στην νοτιοανατολική πλευρά από τη χώρα, που δεν έχει τουριστικές υποδομές σε καταλύματα. Εντύπωση δημιουργούν η ησυχίακαι οικαλοσυνάτοι και φιλόξενοικάτοικοι της. Υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες με τα ντόπια εδέσματα αλλά και καφενεία.

Τέλος στη περιοχή υπάρχειπολιτιστικό κέντρο, που βρίσκεται στο παλιό εργοστάσιο ντοματοπελτέ του χωριού, και διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις διάφορων ανταποκρίσεων διανοουμένων.

Αγία Παρασκευή


Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, τον Μονόλιθο και το Καμάρι. Συνήθως την ομώνυμη εκκλησία την επισκέπτονται οι πιστοί συνδυάζοντας τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις με τις διακοπές τους. Ησυχία και ηρεμία είναι τα βασικά συστατικά της ατμόσφαιρας εδώ.

παραλίες σαντορίνης

Σαντορίνη δραστηριότητες


Κείμενο Angelicus_Fish


Βιβλιογραφία:




Τόπος: Σαντορίνη, Ελλάδα
Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Όλα τα χωριά της Σαντορίνης

  1. Με την σειρά όλα τα χωριά της Σαντορίνης και οι περιοχές κατονομάζονται εδώ πέρα. Ιστορικά στοιχεία, αποστάσεις και πώς να τα βρείτε με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο, όπως και όποια άλλη πληροφορία βρήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.