Παραλίες Σαντορίνη

Εδώ μαθαίνουμε γενικά πως είναι οι γεωμορφολογία των παραλιών της Σαντορίνης. Βλέπουμε πως έχει μια ιδιαίτερη μορφή στο σύνολό της και πολλά χρώματα τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε πως έχουμε ξεφύγει από τον αυτόν πλανήτη που ζούμε και βρισκόμαστε κάπου αλλού! Πληροφορούμαστε σε στυλ λίστας, ποιες είναι πρώτα οι οργανωμένες κι έπειτα οι μη οργανωμένες παραλίες της, και τέλος έχουμε μια περιγραφή από τα βόρεια προς τα νότια γύρω,  γύρω του νησιού για να καταλάβουμε περίπου που βρίσκεται η κάθε μια από αυτές πιο χειροπιαστά.

Θέλετε να βιώσετε μια εμπειρία παραλίας διαφορετικής από τα στάνταρ? Ένα νησί που κυριολεκτικά είναι κάτι που δεν βλέπετε συχνά όταν επισκέπτεστε τέτοιους τόπους? Τότε η Σαντορίνη αποτελεί ιδανική επιλογή για την περίπτωσή σας.

Λόγω ηφαιστείου η Σαντορίνη είναι ένας από τους λίγους τόπους πάνω στην γη με αυτή την μορφολογία. Οι παραλίες της, επομένως, είναι εντελώς διαφορετικές από οτιδήποτε άλλο μπορείτε να βρείτε στο Αιγαίο. Πετρώματα από τα βάθη της γης, έχουν κάνει το χρώμα των κοντινών του ηφαιστείου παραλιών, ένα πεδίο μαύρης και άγριας ομορφιάς. Τα βαθιά νερά του νοτίου Αιγαίου, δημιουργούν ένα κράμα παραλιών που δύσκολα θα βρείτε αλλού.

Όλα αυτά φυσικά προσδιορίζουν πως γενικά στο σύνολό του το νησί δεν είναι κάτι που θα πεις ότι πηγαίνεις για να ευχαριστηθείς το μπάνιο σου στην θάλασσα, παρά είναι κάτι που θα πεις ότι ευχαριστήθηκες να βλέπεις κάτι διαφορετικό που δεν έχεις συναντήσει ξανά. Αυτό επειδή οι σπάνιες παραλίες της, δεν είναι οι καλύτερες για μπάνιο (λόγο και ελλείψεων υποδομών για φιλοξενία πολλών ατόμων χωρίς καθόλου μαγαζιά ή έστω μιας καντίνας για τα απαραίτητα), έτσι αποτελούν περισσότερο αξιοθέατα.

Οι περισσότερες παραλίες της έχουν βότσαλο και λίγες μόνο έχουν άμμο

Οργανωμένες Παραλίες

Εξω Γιαλός

Η πιο κοντινή παραλία στα Φηρά (= η χώρα) και η πιο μικρή από τις οργανωμένες: μαύρη άμμος, βαθιά νερά σε ένα σεβαστό βαθμό. Λίγες ξαπλώστρες για ζευγάρια και επισκέπτες που αποζητούν την ησυχία τους είναι η βασική ατμόσφαιρα εδώ. Στο περιποιημένο εστιατόριο Aegialos θα βρείτε ό, τι χρειάζεστε: από παραδοσιακό φαγητό μέχρι κοκτέιλ τοπικά.

Σημείωση: Στον Έξω Γιαλό διοργανώνονται μεγάλα πάρτι με διάσημους guest djs καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και αποτελούν το απόλυτο για αυτούς που τα beach party τους αρέσουν πάρα πολύ. Δίνοντάς σας ταυτόχρονα  την δυνατότητα  να δείτε το ξημέρωμα στην παραλία. 
Πώς θα πάτε: Ακολουθήστε τη σήμανση ή αν σας αρέσει το περπάτημα, κατεβείτε με τα πόδια, μιας και η παραλία βρίσκεται μόλις 2 χλμ. από τα Φηρά.

Αρμένης

Πρόκειται για ένα μικρό παραθαλάσσιο γραφικό όρμο στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, ακριβώς κάτω από την Οία. Η πρόσβαση εκεί γίνεται είτε με βαρκούλα ή με τα πόδια από το Αμμούδι ή με γαϊδουράκι από την Οία, κατεβαίνοντας 286 σκαλοπάτια. Η παραλία του είναι μικρή, με κόκκινους και μαύρους μεγάλους βράχους που κολυμπούν στα μυστηριακά βαθιά νερά, ιδανική για τους κολυμβητές που αναζητούν ιδιαίτερες τοποθεσίες για το μπάνιο τους. Στην περιοχή υπάρχει κέντρο καταδύσεων, καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες μικρής χωρητικότητας  με τοπικές λιχουδιές.

Μπαξέδες

Παντού μαύρη ηφαιστειακή άμμο και βράχια θα δουν τα μάτια σου, όπως και οι περισσότερες παραλίες του νησιού, άλλωστε. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σαντορίνης, 11 χλμ από τα Φηρά. Είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Οίας. Αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όσους αγαπούν την  ηρεμία και την απόλυτη χαλάρωση κατά τη διάρκεια του μπάνιου τους. Σπάνια θα δείτε πολύ κόσμο στην συγκεκριμένη παραλία, δεν προτιμάται από νεολαία αλλά από οικογένειες με παιδιά και από αθλητές θαλάσσιων σπορ (λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων της).

Κόκκινη παραλία

Η διαφορετικότητά της αξίζει να ειπωθεί πως την κάνει την εντυπωσιακότερη όλων των υπολοίπων: Όλα είναι βαμμένα στο κόκκινο: οι βράχοι που χύνονται μέχρι τη θάλασσα, αλλά και η εναλλαγή άμμου και βότσαλου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, πολύ κοντά στο χωριό Ακρωτήρι, 10,7 χλμ από τα Φηρά.

Πρόκειται για μία γραφική παραλία, από τις πιο γνωστές του νησιού, παρ’ όλο που η πρόσβαση σε αυτή είναι πολύ δύσκολη. Μην τη ξεχάσετε να τη δείτε, αφού αποτελεί τον ορισμό του όρου ηφαιστειογενής. Πήρε το όνομά της από το έντονο κόκκινο χρώμα της άμμου και των πετρωμάτων της. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια ξεχωριστή καντίνα.  Από εδώ μπορείτε να κάνετε εκδρομή με βάρκα ως την Περίσσα ή το καμάρι σε 30’ λεπτά της ώρας.

Πολυσύχναστη παραλία, κυρίως από τις νεότερες ηλικίες.

Πρώτη σημείωση:
***Εφοδιαστείτε με καπέλα, αντηλιακά και παπούτσια για το μονοπάτι. Την θερμοκρασία εδώ την νιώθετε σαν να είναι  διπλάσια από το υπόλοιπο νησί.
***Στην παραλία θα βρείτε μόνο φρούτα από υπαίθριους μικροπωλητές. Τελευταία ευκαιρία για νερό, οι δύο καντίνες που θα συναντήσετε περπατώντας.
Ο χώρος για ελεύθερο άπλωμα πετσέτας είναι περιορισμένος.
Δεύτερη σημείωση: 
Την πιάνει ο νοτιάς αλλά, επειδή είναι κόλπος, δεν έχει μεγάλα κύματα.
Πώς θα πάτε: Από τα Φηρά παίρνετε τον δρόμο για το Ακρωτήρι. Μπορείτε να παρκάρετε στον αρχαιολογικό χώρο και να πάρετε το καΐκι που περνά ανά μισή ώρα και κοστίζει 5€. Διαφορετικά, στρίψτε δεξιά στον αρχαιολογικό χώρο, παρκάρετε στο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα και ξεκινήστε το περπάτημα. Αν πάντως πάτε με αυτοκίνητο, σας περιμένει μια όχι και τόσο εύκολη διαδρομή γύρω στα 5΄-10΄.  Τέλος γίνεται να φτάσετε και με λεωφορείο.

Βουρβούλος ή πηγάδια

Ένας ήσυχος όρμος στο βορειοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, με μαύρα βότσαλα και τεράστιους βράχους που τον περιβάλλουν. Δεν είναι και από τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού, αλλά διαθέτει λιγοστές ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και μία ταβέρνα έτσι ώστε να μην νιώσει ο επισκέπτης τελείως απρόσκλητος και έξω από την άνεσή του- ιδίως αν μιλάμε για ώρες πολλές που έχει προγραμματίσει να κάτσει στην παραλία αυτή. Στην περιοχή θα συναντήσετε κυρίως οικογένειες, ντόπιους και αθλητές θαλάσσιων σπορ. 

Καμάρι

Το Καμάρι είναι ένας μεγάλος παραθαλάσσιος οικισμός στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 10 χλμ από τα Φηρά και κάτω από την Αρχαία Θήρα. Για κοσμικούς και όχι μόνο, με έντονη τουριστική κίνηση, κυρίως λόγω της κοντινής του απόστασης από το αεροδρόμιο. Η παραλία του είναι τεράστια σε μήκος και σε πλάτος, απόλυτα οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, τουριστικά μαγαζιά, και μίνι μάρκετ, με λεπτή μαύρη άμμο και χαλικάκι, νερά που γίνονται βαθιά απότομα. Στο νότιο άκρο της παραλίας δεσπόζει ένας ψηλός απότομος βράχος, από τον οποίο πολλοί τολμηροί κολυμβητές κάνουν βουτιές. Αξίζει να επισκεφθείτε την Αρχαία Θήρα που βρίσκεται πολύ κοντά, ή να πάρετε το καραβάκι και να πάτε από την άλλη πλευρά του βράχου, στην Περίσσα. Το Καμάρι ενδείκνυται κυρίως για οικογενειακές διακοπές, μιας και διαθέτει πολύ καλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και ήρεμη νυχτερινή ζωή. Η παραλία είναι βραβευμένη με δύο γαλάζιες σημαίες, ως πολύ οργανωμένη, με αρκετό χώρο για ελεύθερο ξάπλωμα και ναυαγοσώστη. Στο βόρειο τμήμα της παραλίας η θάλασσα έχει γλιστερή πλάκα, ενώ πολύ καλό μέρος για βουτιές (για τους τολμηρούς και τους ριψοκίνδυνους) είναι η Καμάρα προς τον λόφο του Προφήτη Ηλία. Με πολλή προσοχή λοιπόν πηγαίνετε κι εκεί!

Σημείωση:
Με 20΄ λεπτά περπάτημα από τον λόφο του Προφήτη Ηλία και ακολουθώντας το μονοπάτι θα φτάσετε στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου υπάρχει και μια πηγή με τρεχούμενο νερό, ενώ πολύ κοντά από κει βρίσκεται η Αρχαία Θήρα.
***Ωραία ιδέα είναι μια οργανωμένη εκδρομή στην Αρχαία Θήρα ή στις περιοχές εκεί κοντά.
***Για φαγητό στην είσοδο του χωριού προτείνουμε την κα Ειρήνη και το «Νυχτέρι», όπου θα γευτείτε υπέροχες σαντορινιές νοστιμιές. 
Πώς θα πάτε: Με αυτοκίνητο και λεωφορείο. Είναι η παραλία της Σαντορίνης που μπορείτε να επισκεφθείτε πιο εύκολα, μιας και υπάρχει αρκετή σήμανση και πολύ καλό οδικό δίκτυο.

Μονόλιθος

Πρόκειται για την αγαπημένη παραλία των ντόπιων και είναι μια οικογενειακή παραλία. Βρίσκεται στο κεντροανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, 9 χλμ από τα Φηρά, ακριβώς ανάμεσα στο Βουρβούλο και το Καμάρι. Είναι μια μεγάλη σε μήκος παραλία άνετη και επίπεδη με ψιλή μαύρη άμμο, πολύ ρηχά νερά - γι’ αυτό θα δείτε αρκετές οικογένειες-, αρκετά οργανωμένη με μέτρια τουριστική κίνηση. Αν έχετε λοιπόν παιδιά και θέλετε να χαρείτε οικογενειακές στιγμές παίζοντας μαζί τους, ο Μονόλιθος αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για σας. Διαθέτει και παιδότοπο, που κρατάει τα παιδιά απασχολημένα μέχρι τις 7 το απόγευμα. Για τους μεγαλύτερους υπάρχουν γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Στην περιοχή θα βρείτε επίσης πολλά 

ταβερνάκια και παντοπωλεία, ταβέρνες, μπαρ και μίνι μάρκετ.   Είναι οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Σημείωση: 

α) Ανατολικοί άνεμοι επηρεάζουν τον Μονόλιθο αλλά λόγω των ρηχών νερών δεν φτάνουν μεγάλα κύματα στην παραλία.
β) Οι ξαπλώστρες δεν είναι κολλημένες μεταξύ τους και υπάρχει χώρος για αρκετό σουλατσάρισμα.
γ) Ψάρια και νόστιμα μαγειρευτά σε λογικές τιμές θα βρείτε στον Σκαραμαγκά (παρατσούκλι του ιδιοκτήτη), με θέα το εργοστάσιο ντομάτας, και στον Καπετάν Λοΐζο, ενώ καφέδες και παγωτά στο οικογενειακό cafe Memories.
Πώς θα πάτε: Με αυτοκίνητο και τα τακτικά δρομολόγια των λεωφορείων. Βρίσκεται 9 χλμ. από τα Φηρά.

Περίσσα

Η Περίσσα αποτελεί την πιο οικονομική λύση για αξέχαστες νεανικές διακοπές στο νησί. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 13,2 χλμ από τα Φηρά  και διαθέτει ό, τι μπορεί να ζητήσει ένας επισκέπτης που ψάχνει έντονη διασκέδαση, ασχέτως καιρού στο 24ώρο. Η παραλία του είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες όπως και πιο γνωστές του νησιού, με μαύρη χοντρή άμμο, απότομα νερά, σχολή καταδύσεων, πάρκο νερού, εγκαταστάσεις και εκπαιδευτές για θαλάσσια σπορ, κάμπινγκ, μπαρ, ξαπλώστρες, ομπρέλες, ξενοδοχεία, ταβέρνες κλπ. Στην Περίσσα η διασκέδαση δεν σταματάει ποτέ. Καλή διάθεση να υπάρχει και όλα είναι δυνατά!

Βραβευμένη με μία γαλάζια σημαία, και είναι φυσική συνέχεια του Περίβολου, που φτάνει μέχρι τον επιβλητικό λευκό βράχο στην άκρη της παραλίας και είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ. Οι ριψοκίνδυνοι, μπορείτε να κάνετε βουτιές κοντά στα βράχια, στο τέλος της παραλίας (η περιοχή λέγεται Κολάδα). Για θαλάσσια σπορ, στο Mediterranean Dive, στο Santorini Dive Center και το Wave Sport Club, θα βρείτε από απλό jet ski, κανό και μπανάνες μέχρι wind surfing. Αλλά υπάρχει και το Πάρκο Νερού.

Σημείωση:
α) Κοντά στην Περίσσα βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης (από τον 16o αιώνα), ενώ με τα πόδια μπορείτε να φτάσετε και στα ερείπια της Αρχαίας Θήρας.
β) Από εδώ ξεκινάει και καραβάκι για το Καμάρι (κάθε μισή ώρα, 5-7€, μέχρι τις 18.00).
γ) Ο βράχος του Προφήτη Ηλία προστατεύει πολύ καλά την παραλία της Περίσσας από τους αέρηδες.
δ) Και εδώ οι επιλογές είναι πολλές για φαγητό και ποτό αλλά λίγο πιο τουριστικές από τον Μονόλιθο. Για επιδόρπιο, ξεχωρίζουμε τη γνωστή Cremmeria Vienna, για λαχταριστό παγωτό πεπόνι ή μια βάφλα με νουτέλα.
Πώς θα πάτε:
Βρίσκεται κάτι λιγότερο από 15 χλμ. από τα Φηρά. Και εδώ θα έρθετε μέσω Εμπορείου, αλλά δεν θα στρίψετε για Άγιο Γεώργιο ή Περίβολο. Μπορείτε επίσης να έρθετε και με λεωφορείο.

Περίβολος


Ο Περίβολος είναι μια από τις ωραιότερες οργανωμένες παραλίες του νησιού, πολύ μεγάλη σε μήκος και πλάτος, με ψιλή άμμο και καθαρά βαθιά, απότομα νερά. Ουσιαστικά είναι η συνέχεια της παραλίας της Περίσσας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης,  13,2 χλμ από τα Φηρά.
Χαλάρωση και διασκέδαση τα βρίσκουμε μαζί σε πακέτο των «δύο σε ένα» εδώ. Έντονη τουριστική κίνηση, ξαπλώστρες, ομπρέλες, καφετέριες, μπαρ με δυνατή μουσική, ταβερνάκια ακριβώς δίπλα στο κύμα και πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες, αλλά ταυτόχρονα είναι και ιδανική παραλία για χαλάρωση, μιας και όσο απομακρύνεται ο επισκέπτης από τα μπαράκια βρίσκει την ηρεμία που επιθυμεί. Ακριβώς λοιπόν επειδή συνδυάζει τα πάντα -χαλάρωση, διασκέδαση, φαγητό, σπορ, κλπ- ο Περίβολος ενδείκνυται για όλους τους επισκέπτες και καλύπτει κάθε προτίμηση και ανάγκη. Επομένως μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε και κοσμοπολίτικο.

Αγ. Γεώργιος - Περίβολος

Υπέροχα νερά, κοσμοπολίτικα μαγαζιά και καλός κόσμος όλου του νησιού θα τα συναντήσετε εδώ. Μαύρη άμμος και πεντακάθαρα νερά. Μπορεί να μη θυμίζει το ηφαιστειακό τοπίο της Σαντορίνης αλλά είναι η παραλία που προσφέρεται για ασφαλείς βουτιές και ατέλειωτη ηλιοθεραπεία σε άνετες ξαπλώστρες, με υπόκρουση καλοκαιρινές μουσικές. 
Προσοχή: σε κάποια σημεία γλιστράει λόγω της πέτρας. Στην παραλία υπάρχει ναυαγοσώστης.

Σημειώσεις:
1) Στα καταστήματα για αθλήματα του κύματος θα βρείτε ό, τι θαλασσινή περιπέτεια τραβάει η ψυχή σας. Υπάρχει και δυνατότητα για βόλεϊ λόγω του ότι κατά μήκος της ακτής, υπάρχουν γήπεδα.
2) Την παραλία την πιάνει ο νοτιάς και ο ανατολικός άνεμος. Επειδή φυσικά εμπόδια δεν θα βρείτε στον τόπο αυτό, οι άνεμοι μερικές φορές μπορεί να είναι έντονοι.
3) Οι ξαπλώστρες κοστίζουν από 5€ έως 7€, ανάλογα με το πού θα επιλέξετε να καθίσετε. Στο Anemos θα βρείτε ξαπλώστρες σε μέγεθος ημίδιπλου κρεβατιού, τεράστιες με άνετα τραπεζάκια. Είναι κορυφαίο μπαρ το «Anemos», φτιαγμένο στο προαύλιο ενός παλιού εργοστασίου ντομάτας.
4) Το μέρος των διασημοτήτων, το γνωστό «Seaside by Notos», που απογειώνει αυτό που ονομάζουμε «υπηρεσία παραλίας». Θα βρείτε: δροσιστικά κοκτέιλ αλλά και μοναδικές και εκλεκτές γεύσεις του Τάσου Μπαχαρίδη, που απογειώνουν το γεύμα ή το δείπνο σας.

Πώς θα πάτε: Από τα Φηρά παίρνετε τον δρόμο για το Εμπορείο και, αφού το περάσετε, φτάνετε στον Περίβολο. Η σήμανση μπορεί να σας μπερδέψει, καθώς οι ταμπέλες εμφανίζονται την τελευταία στιγμή. Υπάρχει πρόσβαση και με λεωφορείο. Ζητήστε να σας αφήσουν στον Περίβολο, μιας και το λεωφορείο κάνει τέρμα στην Περίσσα.

Παλιά Καμένη


Πολύ μικρή παραλία, που βρίσκεται στον όρμο του Αγίου Νικολάου, βορειοανατολικά του νησιού της Παλιάς Καμένης. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι από τον Αθήνιο ή από τα Φηρά, αλλά πραγματικά αξίζει τον όλο κόπο. Το νησάκι δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα από έκρηξη ηφαιστείου, τα πετρώματα είναι κατάμαυρα και το τοπίο μαγευτικό με μια άγρια ομορφιά, ενώ τα νερά εδώ είναι κιτρινοπράσινα από το θειάφι και αρκετά ζεστά από τις θερμές πηγές της περιοχής. Μπορείτε να συνδυάσετε μια βουτιά στην Παλιά Καμένη με μια επίσκεψη στον κρατήρα στη Νέα Καμένη, καθημερινά οργανώνονται τέτοιες εκδρομές από τον Αθήνιο ή τα Φηρά.

Μέσα Πηγάδια

Τα Μέσα Πηγάδια βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, 11 χλμ από τα Φηρά. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου. Χαρακτηριστικό της είναι τα καθαρά της  νερά.

Καμπιά


 Τα Καμπιά βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, 13 χλμ από τα Φηρά. Πρόκειται για μία ήρεμη παραλία. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες καθώς και μία ταβέρνα. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μέσω ενός χωματόδρομου που ξεκινάει από το δρόμο προς τον Φάρο.

Αβίς


 Η Αβίς βρίσκεται στο κεντροανατολικό τμήμα της Σαντορίνης. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία, επίνειο του χωριού Έξω Γωνιά. Η παραλία αυτή είναι κατάλληλη για θαλάσσια σπορ λόγω των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Έξω Γιαλός Καρτεράδου 


Ο Έξω Γιαλός Καρτεράδου βρίσκεται μόλις 1,3 χλμ από τα Φηρά. Είναι η πλησιέστερη παραλία από τα Φηρά. Αποτελείται από μαύρη άμμο και βότσαλα. 

Μη οργανωμένες παραλίες:


Κολούμπος


Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σαντορίνης, 8,5 χλμ από τα Φηρά. Θέλετε μοναξιά και απομόνωση; Η παραλία του Κολούμπου σίγουρα μπορεί να σας το προσφέρει. Πολύ κοντά στους Μπαξέδες, ο Κολούμπος είναι μία απόμερη αμμώδης παραλία, από τις ομορφότερες της Οίας. Φτάνοντας στον Κολούμπο θα πρέπει να αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο στο δρόμο και να κατεβείτε τον ψηλό βράχο που περικυκλώνει την παραλία από ένα στενό μονοπάτι. Ο βράχος σας παρέχει φυσική σκιά από τον ήλιο ενώ τα νερά εδώ είναι ζεστά, μιας και στην περιοχή βρίσκεται ο πιο ενεργός υποθαλάσσιος κρατήρας του νησιού. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας προμήθειες, διότι δεν υπάρχει καντίνα ή εστιατόριο. 
.
.
.
.
.
.
.

Βλυχάδα

Ίσως η πιο ατμοσφαιρική παραλία του νησιού, η Βλυχάδα θα σας χαρίσει απλόχερα την αίσθηση πως βρίσκεστε σε… αποστολή στο φεγγάρι. Είναι μεγάλη σε μήκος, με κατάμαυρη χοντρή άμμο και πεντακάθαρα νερά που βαθαίνουν πολύ απότομα –σχεδόν από το δεύτερο βήμα που θα κάνετε μπαίνοντας- ενώ οι μεγαλειώδεις, ηφαιστειακοί, ψηλοί και λευκοί βράχοι που την περιστοιχίζουν, της δίνουν τη σεληνιακή της όψη. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, έχει εύκολη πρόσβαση, διαθέτει μια μικρή και ήρεμη καντίνα για τα απολύτως απαραίτητα χρειαζούμενα και έχει και ξαπλώστρες με ομπρέλες (6€), αλλά υπάρχει και αρκετός χώρος για να απλώσετε την πετσέτα σας.. Αν όμως απομακρυνθείτε από την καντίνα, θα μπορέσετε να απολαύσετε το μπάνιο σας εντελώς μοναχικά. Στην γύρω περιοχή θα βρείτε και λίγα ταβερνάκια με νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες, ενώ αν καθίσετε μέχρι τη δύση του ήλιου, το ηλιοβασίλεμα θα σας αποζημιώσει για την υπομονή σας. Θαλασσινές δραστηριότητες δεν υπάρχουν. 
Σημείωση: 
Στον δρόμο για τη Βλυχάδα ακολουθήστε την ταμπέλα που οδηγεί στο εντυπωσιακό μπάρ «Theros», όπου είναι ιδανικό για να τελειώσετε τη μέρα σας και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Θα βρείτε και γήπεδο βόλεϊ, τέλος.

Πώς θα πάτε: Από τα Φηρά παίρνετε τον δρόμο για το Ακρωτήρι και μετά από 13 χλμ., αφού περάσετε τη στροφή για Ακρωτήρι, θα δείτε την ταμπέλα που δείχνει να στρίψετε προς τη Βλυχάδα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων, μάλλον, αποθαρρύνει τις ορδές των τουριστών και των ηλικιωμένων από το να την επισκέπτονται τόσο συχνά όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες παραλίες.

Άσπρη παραλία


Η Άσπρη παραλία είναι, ουσιαστικά, η φυσική συνέχεια της Κόκκινης Παραλίας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, 13,8 χλμ από τα Φηρά. Ο μοναδικός τρόπος για να φτάσει κανείς εδώ είναι με το βαρκάκι που ξεκινάει από την Κόκκινη Παραλία ή από την Περίσσα. Η διαδρομή αυτή είναι μαγευτική. Έχουμε να κάνουμε με μία μικρή σε μήκος παραλία, με μαύρη άμμο και βότσαλα που περιβάλλεται από χαρακτηριστικά ψηλά και λευκά βράχια, από όπου πήρε και το όνομά της. Διαθέτει λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά να μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας πόσιμο νερό, καθώς δεν υπάρχει καντίνα ή ταβέρνα πουθενά κοντά. 

.
.
.
.
.
.
.
.

Ακρωτήρι


Η παραλία του Ακρωτηρίου, είναι άλλη μια από τις απόμερες τοποθεσίες του νησιού, ιδανική για απομόνωση και ιδιωτικότητα. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, μετά τον οικισμό του Ακρωτηρίου, ανάμεσα στον Φάρο και στο Μαύρο Βουνό. Δεν χαρακτηρίζεται ως η πιο γραφική παραλία της Σαντορίνης, αλλά τα νερά εδώ είναι πεντακάθαρα και η θέα μαγευτική. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί πως δεν υπάρχει καντίνα ή ξαπλώστρα στην ακτή, διότι η παραλία αυτή σας παρέχει την δυνατότητα παρόλο το κοσμοπολίτικο νησί , να απολαύσετε ένα μοναχικό μπάνιο. 

Κάθαρος


Ο Κάθαρος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης. Πρόκειται για μία ερημική παραλία.  

Θέρμη


Η Θέρμη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, 7,4 χλμ από τα Φηρά. Πρόκειται για μία ήσυχη παραλία που είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια.

Μπάλος 


Ο Μπάλος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, 9 χλμ από τα Φηρά. Πρόκειται για μία παραλία με μαύρα βότσαλα και σκούρα νερά. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται από χωματόδρομο, ακολουθώντας το δρόμο προς τον Φάρο.

Αμμούδι 


Το Αμμούδι βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, 12 χλμ από τα Φηρά.  Είναι ένας μικρός γραφικός όρμος με πεντακάθαρα νερά. Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μέσω 200 σκαλιών που βρίσκονται στο χωριό της Οίας. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές ωραίες ψαροταβέρνες. Από εδώ ξεκινούν επίσης τα καΐκια για τη Θηρασιά.

Αλμύρα

Η Αλμύρα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Σαντορίνης, 13,3 χλμ από τα Φηρά. Πρόκειται για μία ερημική παραλία. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται από χωματόδρομο λίγο πριν τη στροφή προς τον οικισμό του Ακρωτηρίου.

Πορί

Το Πορί βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, 6 χλμ από τα Φηρά. Πρόκειται για ένα απόμερο λιμανάκι με μαύρη άμμο, που αποτελεί συνέχεια της παραλίας του Κολούμπου.

Για να σχηματίσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των παραλιών της Σαντορίνης παραθέτω το παρακάτω:

Οι Βόρειες Παραλίες: Ξεκινάμε από τους Μπαξέδες που αν έρθετε από την Οία, είναι η πρώτη παραλία που συναντάτε. Έπειτα είναι ο Κολούμπος, το Πορί μικρό λιμανάκι για τους ψαράδες του νησιού και όχι μόνο. Οι Νοτιοανατολικές παραλίες είναι ο Μονόλιθος που είναι από τις λίγες που έχουν άμμο, μετά η Αβίς εδώ πραγματοποιούνται θαλάσσια αθλήματα, το Καμάρι μια πολυσύχναστη παραλία βόρεια της Περίσσας και διαθέτει Γαλάζια Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεχίζουμε με την Περίσσα και τον Περίβολο τις δύο πιο γνωστές παραλίες του νησιού και αποτελεί η μια συνέχεια της επόμενης. Μαζί αυτές οι δύο είναι η μαύρη παραλία η πιο μακριά σε μήκος στο νησί με άμμο. Νότιες παραλίες: Η Βλυχάδα που κοσμείται από ένα όμορφο βουνό, κόκκινη παραλία με τους εξαιρετικούς σχηματισμούς των βράχων της, η Άσπρη παραλία και η παραλία Μέσα Πηγάδια. 

 Συνολικά ό, τι και αν δείτε εδώ πέρα, σε αυτόν τον τόπο είναι μοναδικό και μας γυρνάει σε άλλους τόπους και σε άλλες εποχές που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με αυτό που ζούμε, ειδικά στις πόλεις, αλλά και στις κωμοπόλεις όπως και στα χωριά κλπ της Ελλάδας την περίοδο που διανύουμε τον καιρό αυτόν.

Κείμενο Angelicus_Fish


Βιβλιογραφία:

http://www.clickatlife.gr/taksidi/story/5340

http://www.mygreektrip.gr/santorini/

http://www.santorini-islandguide.com/el/beaches


Τόπος: Σαντορίνη, Ελλάδα
Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Παραλίες Σαντορίνη

  1. Εδώ μαθαίνουμε γενικά πως είναι οι γεωμορφολογία των παραλιών της Σαντορίνης. Βλέπουμε πως έχει μια ιδιαίτερη μορφή στο σύνολό της και πολλά χρώματα τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε πως έχουμε ξεφύγει από τον αυτόν πλανήτη που ζούμε και βρισκόμαστε κάπου αλλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.