Πάσχα στη Σαντορίνη

Εκτός του γεγονότος πως  το νησί είναι ένας παγκοσμίως γνωστός τουριστικός προορισμός επίσης είναι και ένα κυκλαδίτικο μέρος με έθιμα και παραδόσεις. Το Σάββατο του Λαζάρου σε πολλά χωριά του και ειδικά στο Μεγαλοχώρι, στήνεται ένας σταυρός του  "Λαζάρου" στην πλατεία. Μιλάμε για έναν σταυρό ύψους 15 με 20 μέτρων, που τον στολίζουν με λουλούδια και δενδρολίβανο, τον ξεστολίζουν το Μεγάλο Σάββατο και τον αφήνουν στην πλατεία του χωριού μέχρι και την Ανάληψη.
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για σας να παρακολουθήσετε όλη την Μεγάλη Εβδομάδα στην Οία. Οι ακολουθίες γίνονται στην εκκλησία της Παναγίας Πλατσάνη, που βρίσκεται μέσα σε πλατεία. Στην εκκλησία αυτή υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που η παράδοση την θέλει να προέρχεται από το νησί της Κρήτης και πως μαζεύτηκε από την θάλασσα από τους ψαράδες.
Την ημέρα της  Μεγάλης Παρασκευής, κύριο θέαμα είναι η περιφορά του επιταφίου στο χωριό του Πύργου, όπου στολίζεται ολόκληρο με μικρά λυχναράκια, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτικού αισθήματος.
Το μεγάλο βράδυ της Ανάστασης, γίνεται ένα πανηγύρι πάνω στον ουρανό και ένα κάτω στην γη. Του ουρανού δημιουργείται από τα βεγγαλικά και της γης από τους ανθρώπους που παρακολουθούν το θέαμα αυτό σε κάθε ενορία του νησιού, μαζεμένοι όλοι μαζί για την ενθύμηση αυτού του ιερού γεγονότος.
Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον εσπερινό της Αγάπης, πραγματοποιείται σχεδόν σε όλα τα χωριά, το "Κάψιμο του Ιούδα",  πάλι με ένα ομοίωμα που σαν ένα μεγάλο σκιάχτρο, είναι γεμισμένο με βαρελότα. Πολύ γευστικό ενδιαφέρον έχουν και οι παραδοσιακές γεύσεις που πάνε μαζί με τους εορτασμούς τα μελιτίνια, γλυκά μικρά πιτάκια γεμισμένα με τυρί μυζήθρας και τα σγαρδούμια, σούπα που μαγειρεύετε το βράδυ της Ανάστασης.

Αξιοθέατα Σαντορίνη

Κείμενο Angelicus_Fish

Τόπος: Σαντορίνη, Ελλάδα
Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Πάσχα στη Σαντορίνη

  1. Εκτός του γεγονότος πως το νησί είναι ένας παγκοσμίως γνωστός τουριστικός προορισμός επίσης είναι και ένα κυκλαδίτικο μέρος με έθιμα και παραδόσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.