Αξιοθέατα στη Σαντορίνη:

Περιγράφονται κάποια από τα αξιοθέατα της Σαντορίνης γνωστά και μη καθώς και πώς να τα βρείτε, πληροφορίες γι’ αυτά και την ιστορία τους (λίγη), απόψεις ατόμων που ήδη έχουν πάει εκεί. Συνέδρια, εκκλησίες, τοπία και σημεία για φωτογραφίες, όλα αυτά και ακόμη περισσότερα περιλαμβάνονται σε αυτό το κεφάλαιο.  Τέλος γίνεται αναφορά και στα κρασιά του νησιού, όπως και στις ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις που έχετε την δυνατότητα να βρείτε εδώ.
Εισαγωγή
Άτομα που έχουν επισκεφτεί την Σαντορίνη και η εμπειρία τους. Ως επί το πλείστον θεώρησα πιο βοηθητικό το υλικό προσωπικών εμπειριών, παρά στεγνές πληροφορίες του κεφαλαίου των αξιοθέατων του νησιού.

Πρώτο κομμάτι κεντρικού τμήματος
Πρώτα από όλα βρήκα αυτό:

Ένα ταξιδιωτικό γραφείο στην Σαντορίνη το NST που αναλαμβάνει περιηγήσεις στα αξιοθέατα, εκδρομές σε ολόκληρο το νησί, θαλάσσιες περιηγήσεις πρωινές και απογευματινές.  Το σίτε για να μάθετε περισσότερα και να επικοινωνήσετε μαζί τους: #. Προφανώς αν ψάξετε λίγο παραπάνω και σας ενδιαφέρει το θέμα θα βρείτε κάποια ακόμη τέτοια γραφεία και εκτός από ηλεκτρονικά.

- Τα μουσεία
- Τα 4 νησάκια:

α) Τα νησιά Νέα και Παλαιά Καμένη με θερμές πηγές.


Βρίσκονται στο κέντρο της Καλντέρας, έχοντας πρόσβαση με εκδρομικά καΐκια. Έχετε την δυνατότητα να ανεβείτε στον κρατήρα του ηφαιστείου, όπου η μυρωδιά από το θειάφι είναι πολύ έντονη και να κάνετε το μπάνιο σας στα νερά των θερμών πηγών της Παλαιάς Καμένης με τα κιτρινογάλαζα χρώματος νερά που είναι ανακατεμένα με θειάφι, εξ ου και το είδος χρώματος. Η Παλαιά εκ των Καμένων χρονολογείται πως ξεκίνησε την ζωή της λιγότερα από 2.000 χρόνια πριν, ενώ η Νέα εκ των Καμένων άρχισε τον σχηματισμό της πριν από 425 χρόνια. Επιπροσθέτως τα νεότερα κομμάτια λάβας δημιουργήθηκαν από την τελευταία έκρηξη ηφαιστείου το 1950.

Για τα καΐκια ένα άτομο εξέφρασε αυτή την άποψη (το βάζω εδώ λόγο της φύσεως προσβάσεως των δύο αυτών νήσων):
Η θέα προς τη θάλασσα και όλη τη γύρω περιοχή είναι πολύ εκθαμβωτική .
Όμως κατά την δική μου άποψή θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάτω από τον ήλιο στην προβλήτα του μικρού λιμανιού των καϊκιών.

β) Το νησί Θηρασιά


Μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει ως ανέγγιχτο νησί, έχοντας λίγους κατοίκους και είναι σταθμός εκδρομικών σκαφών. Το νησάκι αυτό παλιά ήταν μέρος του όλου νησιού της Σαντορίνης, δυτική ακτή της Στρογγυλής (αρχαίο όνομα Σαντορίνης) όπου και αποκόπηκε με την ηφαιστειακή έκρηξη τον 3ο αιώνα π. Χ. Βρίσκεται απέναντι από την Οία. Έχει έκταση εννιά τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 260 κατοίκων. Εντοπίστηκαν οικισμοί ύστερης Εποχής Χαλκού και Κλασικής Περιόδου.

- Αρχοντικό Γεωργίου Εμμανουήλ Αργυρού 


Τηλέφωνο: +302103223100, +302103216855 (Αθήνα) και +30286031669, +302286033064 (Σαντορίνη)
Ώρες- Ημέρες λειτουργίας: καθημερινά προγράμματα λειτουργίας από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο. Τα εισιτήρια είναι 3€ συν την ξενάγηση.

Από τα πιο αξιόλογα και νεώτερα μνημεία του νησιού, και βρίσκεται στη Μεσσαριά. Κάνει την σύνδεση με έναν μοναδικό τρόπο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης με πολλά περίτεχνα και μοντέρνα στοιχεία διακόσμησης. Το ταβάνι του έχει εξαιρετικές τοιχογραφίες, τα εργαλεία και τα έπιπλα του επάνω ορόφου, συντηρούνται με την μεγαλύτερη προσοχή. Όσοι το επισκεφτούν θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το κλίμα της εποχής που έζησε ο Εμμανουήλ Αργυρός, αλλά και τη ζωή ενός μεγάλου γαιοκτήμονα του 19ου αιώνα. Στο ισόγειο θα βρείτε έναν ξενώνα 5 αστέρων που παρέχει ξεναγήσεις οργανωμένες και οδηγούς για τον επάνω όροφο. Το υπουργικό διάταγμα του 1985, κατέστησε το κτίριο ως έργο τέχνης και πλέον περικυκλώνεται από μια προστατευτική ζώνη 50 μέτρων περιμετρικά.

- Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Νομικού


Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο στο χωριό του Φηροστεφανίου, σε σημείο με την μοναδική θέα της καλντέρας. Εδώ σας δίνεται η δυνατότητα να δείτε την έκθεση σε φυσικό μέγεθος από τις τρισδιάστατες φωτογραφικές αναπαραγωγές από τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην αρχαία Θήρα. Διοργανώνονται εκθέσεις, συναυλίες, συνέδρια και άλλα πολιτισμικά και πολιτιστικά δρώμενα. Αντιπρόεδρος του ιδρύματος είναι ο Πέτρος Νομικός.

Κάποια βιογραφικά στοιχεία του κου Νομικού. Καταγωγή του είναι η Σαντορίνη και έχει καταλήξει να έχει παγκόσμια φήμη για τον επιχειρηματικότητά του. Είναι γόνος εφοπλιστικής οικογένειας της Σαντορίνης και δεν ξεχνά τις ρίζες του. Η οικογένειά του βοήθησε αρκετές φορές το νησί, σε περιόδους ανάγκης. Επισκέπτεται το νησί συχνά και τον κύριο Θεοδόση στη Μεσαριά, όπου κρατάει αυτός πια την κάναβα του προπάππου του, για να ακούσει τις ιστορίες του.

Η Ελλάδα και γενικά η Σαντορίνη ήταν οι γενικοί και ειδικοί αποδέκτες των ενεργειών που έπραξε μεταξύ της Αμερικής, του Λονδίνου και της Ελλάδας με μια σειρά projects, ως αφετηρία των οποίων, αλλά και τελικός αποδέκτης ήταν το ίδιο το νησί.  Δημιούργησε τον μη κυβερνητικό οργανισμό Greece Dept Free (greecedeptfree.org), και όπως λέει και ο τίτλος του σκοπός του είναι η μείωση του χρέους της Ελλάδος. Ίδρυσε επίσης το μουσείο Santozeum στην χώρα. Με τις πρώτες ύλες που βρήκε από την θηραϊκή γη, σύστησε την εταιρία Volkan Beer και η ίδια έφτασε μέχρι και το εστιατόριο ‘Petrus,’ του G. Ramsay, στο Λονδίνο.

Τα δύο τελευταία, δημιουργήθηκαν για να επαναπροσδιορίσουν στην χώρα μας τον χαρακτηρισμό της ως ο παγκόσμιος προορισμός υψηλής ποιότητας στα προϊόντα της, λέει ο ίδιος.

- Μπελλώνειο Πνευματικό Κέντρο 


Βρίσκεται στο κεντρικό σταυροδρόμι της χώρας, δίπλα στο ταχυδρομείο της περιοχής και δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Ευάγγελο και Λουκά Μπελλώνιας, το 1994. Στόχος του εγχειρήματος, η ανάδειξη της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών.
Εδώ θα βρείτε μια βιβλιοθήκη περιεκτικότητας 35.000 χιλιάδων βιβλίων, με πάνω από 2.500 χιλιάδες μέλη που δανείζονται και μια αίθουσα εκδηλώσεων που διαθέτει οθόνη προβολής. Αυτή η βιβλιοθήκη αποτελεί πολύτιμο κομμάτι του νησιού πολιτιστικού περιεχομένου. Το αρχικό του κεφάλαιο βιβλίων ήταν στα 3.000 τόμοι, που ήταν η προσωπική συλλογή των δημιουργών της και μέχρι ακόμη και σήμερα εμπλουτίζεται συνεχώς από φίλους του Ιδρύματος και πραγματοποιήσιμες αγορές. Τέλος αποτελεί αυτή η βιβλιοθήκη αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας της Σαντορίνης. Στόχος της οποίας η έρευνα, η ενίσχυση ποιότητας εκπαίδευσης γενικά και η ενημέρωση.  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22860 24960

http://www.santorini-travel.gr/uploaded/museum_mpelonio.jpg

- Αρχαία Θήρα


Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα είναι κλειστό, Τρίτη-Κυριακή 08.30-15.00.
Εισιτήρια: Είναι 2€ το κανονικό και 1€ το μειωμένο

Τον 19ο αιώνα π. Χ. ο οικισμός της Αρχαίας Θήρας δημιουργήθηκε από τους Δωριείς, ο ηγέτης των οποίων ονομαζόταν Θήρας. Θα τον βρείτε στο βουνό ανάμεσα στο Καμάρι και στη Περίσσα. Αποικήθηκε για πολλά χρόνια, μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο. Τα ευρήματα που σώθηκαν, χρονολογούνται από την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο.

- Μέγαρο Γκύζι 


Τηλέφωνο: +30286022244 Fax: +30286022428
Μήνες+ Ώρες λειτουργίας: Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, καθημερινά από τις 10:30 μέχρι τις 13:30 και από τις 17:00 μέχρι τις 20:00, τις Κυριακές, από τις 10:30 μέχρι τις 16:30. Τον Οκτώβριο, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι και τις 16:00, τέλος τις Κυριακές από τις 10:00 μέχρι τις 16:00.

Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο παλιό αρχοντικό στη Θήρα. Πολλές εκθέσεις φιλοξενούνται εδώ με χάρτες, παραδοσιακές στολές και φωτογραφίες από την Σαντορίνη, του 16ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, όπως επίσης και χειρόγραφα της καθολικής εκκλησίας.

- Οινοποιεία Μπουτάρη


Τηλέφωνο: +302286081011 Fax: +0302286081606
Ιδρύθηκαν από τον πασίγνωστο Έλληνα οινοπαραγωγό κο Μπουτάρη, στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης. Πρόκειται για μια οινοπαραγωγό μονάδα, όπου οι επισκέπτες της έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εμφιάλωσης και παραγωγής του κρασιού, και επίσης να αγοράσουν και να δοκιμάσουν εξαιρετικές ποικιλίες του.

- Το ηλιοβασίλεμα από την Οία


Ο κοσμοπολιτισμός με την ναυτική παράδοση και την ξεχωριστή θέα συνδυάζονται σε αυτόν τον τόπο. Η αίσθηση στα μάτια πως δεν υπάρχουν σύνορα στον ορίζοντα κυριαρχεί. Επίσης από τα πιο ρομαντικά μέρη του κόσμου.

Λόγο του γεγονότος ότι συγκεντρώνεται πολύς κόσμος στο σημείο αυτό για να δει και αυτός το ηλιοβασίλεμα, όπως κι εσείς θα θέλετε, επομένως καλό θα ήταν για να πιάσετε θέση να είστε εκεί τουλάχιστον 2 ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα έτσι ώστε να μπορέσετε να διαλέξετε το μέρος σας (αν κάνετε και το «άθλημα» φωτογράφιση το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι αυτό).

Άτομα που έχουν επισκεφτεί  τον τόπο αυτόν και είχαν την ευγενική καλοσύνη να πούνε 2 πράγματα για αυτόν:

Ο πρώτος είπε πως γενικά του αρέσει να βλέπει ηλιοβασιλέματα και πως στα ταξίδια που έχει κάνει έχει δει πολλά από αυτά, έτσι ώστε να βγάλει την άποψη ότι στην Οία ναι μεν είναι όμορφο, όμως δεν ήταν διαφορετικό από όλα τα άλλα που έχει δει. Την  δεύτερη επίσης μέρας του πάνω στο νησί είδε το ηλιοβασίλεμα από το Ημεροβίγλι και είχε λέει σχεδόν την ίδια άποψη και πολύ λιγότερο κόσμο (φυσικά)!

Ο δεύτερος είπε κάτι τέτοιο: Σε γενικές γραμμές, είναι αρκετά υπερτιμημένη η περιοχή αυτή στη Σαντορίνη. Η απόσταση με τα πόδια δεν είναι μεγάλη, η θέα του ηλιοβασιλέματος είναι όμορφη, αλλά δεν συγκρίνεται με Φηροστεφάνι όπου εκεί υπάρχει και η θέα στην Καλντέρα που είναι εκπληκτική. Επίσης τα περισσότερα από τα καταστήματα είναι υπερτιμημένα και αυτά, γιατί υπάρχει δυνατότητα να βρείτε τα ίδια προϊόντα φθηνότερα στα Φηρά.    

Ο τρίτος είπε αυτό: Αυτό που ψάχναμε ήταν «η θέα στην Σαντορίνη». Μετά από κάποιο ψάξιμο βρήκαμε αυτό που ψάχναμε ανακαλύψαμε πως ήταν ιδανικό σημείο για λήψη φωτογραφιών από την θέα του τοπίου και του ηλιοβασιλέματος.

Ο τέταρτος: Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την Οία στην κεντρική πλατεία (υπάρχει και στάση λεωφορείου), θα βρείτε πολλές καφετέριες και καταστήματα με σουβενίρ στο δρόμο για το μέρος αυτό.

Έχω πάει κι εγώ προσωπικά σε αυτό το μέρος. Η δική μου άποψη είναι σύμφωνη με τους δύο πρώτους ανθρώπους, αλλά και με τον τρίτο ο οποίος λέει πως είναι ιδανική τοποθεσία για φωτογράφιση με την προϋπόθεση όμως, να πάτε όταν δεν έχει τόσο κόσμο όσο όταν μαζεύει σε τουριστικές περιόδους. Λόγο του ότι η Σαντορίνη είναι πράγματι όπως αναφέρεται στην ιστορική αναδρομή της, ένας παγκοσμίως προτεινόμενος προορισμός για καλοκαίρι και λόγω του ότι οι περίοδοι ακμής του «καλοκαιριού» παγκοσμίως είναι Μέσα Ιούλη με τέλη Αυγούστου, και τέλος πως παγκοσμίως πλέον γίνονται οι επιλογές καθημερινών καταστάσεων, τόπων, χρόνων κλπ, αυτό αυτομάτως θα πει πως η Σαντορίνη είναι κατειλημμένη από κόσμο σε αυτήν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους. Αν αυτό που πραγματικά, επομένως,  θέλετε, είναι να αφοσιωθείτε στην φωτογράφιση, ο τόσος κόσμος θα είναι όχι μόνο έμπνευσης πρόβλημα, αλλά και χώρου και μοναχικότητας και διαφόρων άλλων παραγόντων θέμα.

- Mnemossyne Artists House


Πρώτη άποψη επισκέπτη: Ιδιοκτήτρια η κυρία Αλεξάνδρα. Θεωρώ πως είναι ένα χώρος που πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία στην Οία. Πολλή καλή δουλεία από την πολυταξιδεμένη ιδιοκτήτρια του μαγαζιού αυτού. Εκθέσεις και μόνιμο φωτογραφικό υλικό που πραγματικά σε ταξιδεύουν...

Δεύτερος επισκέπτης: Στις κριτικές διαφόρων πηγών Η Mnemossyne είναι  νούμερο ένα αξιοθέατο στην περιοχή της Οίας. Προσωπικά περίμενα περισσότερα. Άλλες γκαλερί πιστεύω είχαν πολύ καλύτερες επιλογές από πιο μοναδικά και ξεχωριστά κομμάτια.

Τρίτη επιλογή άποψης: Το «mnemossyne» ως καλλιτεχνικό σπίτι, είναι ένα από τα πιο όμορφα μαγαζιά σε μια τέλεια τοποθεσία όπως είναι η Οία. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να αγοράσετε ξεχωριστά χειροποίητα δώρα για τον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας. Οι τιμές είναι αναλογικά πολύ λογικές.

- Υδάτινο Πάρκο Σαντορίνη (Santorini Waterpark)


Επισκέπτης πρώτος: Η μουσική ήταν όμορφη και οι τσουλήθρες του πολύ καλές. Το φαγητό ήταν εξίσου καλό και είχε τεράστιο χώρο, με ευγενικούς σερβιτόρους και αξιολάτρευτους ιδιοκτήτες.

 Επόμενος: Όλα ωραία και καλά, όμως, θα μπορούσε να έχει παραπάνω νεροτσουλήθρες (Μόνο 4) και το πιο σημαντικό,  χρειάζεται αυστηρότερος έλεγχος στις τουαλέτες, λόγω του ότι οι πελάτες κυκλοφορούν ξυπόλητοι σε αυτές και έπειτα πάνε και βουτάνε στις πισίνες. Αποτέλεσμα? Οι τουαλέτες είναι πλημμυρισμένες από νερά και ούρα, επομένως και από μικρόβια, τα οποία με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται παντού.

Τρίτος κατά σειρά επισκέπτης: Δεν υπήρχαν πολλά πράγματα για να κάνουν τα παιδιά μας στο νησί, επομένως ήταν μια από τις δραστηριότητες που επιλέξαμε ως οικογένεια να ακολουθήσουμε και θεωρώ πως ήταν αρκετά καλή εμπειρία.

Εμπειρία τέταρτου επισκέπτη: Μπορώ να πω πως ένιωσα αρκετά ασφαλής λόγω του ότι υπήρχαν πολλοί ναυαγοσώστες, όπως και του ότι το περιβάλλον ήταν καθαρό. Υπάρχει ένα μπαρ και ένα εστιατόριο που και στα δύο θα αντιμετωπίσετε πολύ λογικές τιμές. Το μόνο αρνητικό του πάρκου είναι ότι η γενική είσοδος του ανέρχεται στα 9 ευρώ για ενήλικες και 8 για παιδιά, καθιστώντας το αρκετά ακριβό, ειδικά αν έχετε μια μεγάλη οικογένεια.
Σίγουρα θα το συνιστούσα αν έχετε παιδιά.

Ο πέμπτος είπε τα εξής: Τα δύο παιδιά μας (9+11 χρονών), είχαν κάνα δύωρο μεγάλης διασκέδασης, και παρόλο που υπάρχουν μόνον δύο τσουλήθρες ενηλίκων και δύο παιδιών, αυτά έπαιζαν στις τσουλήθρες ξανά και ξανά. Υπάρχει επίσης μια αρκετά μεγάλη πισίνα και εφόσον δεν είχε τόσο κόσμο, υπήρχε και χώρος για κάποιους να παίζουν και άλλους να κολυμπούνε. Τέλος υπάρχει ακόμη μια πισίνα μικρότερη σε μέγεθος που έχει ένα πειρατικό πλοίο με λίγες μικρές τσουλήθρες για παιδιά- φυσικά.

Αν τώρα θα θέλατε να φάτε το μεσημεριανό σας ή να πιείτε κάτι, κάπου αλλού εκτός πάρκου, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα. Το άτομο που βρίσκεται στην πόρτα, θα σας θυμάται έπειτα από το γεύμα σας ή την  βόλτα σας. Για τα δικά μας παιδιά ήταν πολύ καλή ευκαιρία να αλλάξουμε την παραλία με μια πισίνα που έχει και τσουλήθρες για μια φορά στις διακοπές μας. Εμείς ήρθαμε από τα Φηρά, που είναι σε απόσταση μισής ώρας με το λεωφορείο.  Προσοχή όμως στα δρομολόγια, καθώς υπάρχουν μόνον ένα ή δύο λεωφορεία ανά ώρα, που αυτό εξαρτάται από τις ώρες ταξιδιών των καραβιών. Θα ήταν κρίμα να χάσετε το λεωφορείο.

Αρχικά είχαμε σχεδιάσει να χωρίσουμε την ημέρα μας μεταξύ παραλίας και πισίνας, αλλά στο τέλος, καταλήξαμε αποκλειστικά στην πισίνα, πράγμα το οποίο υπογραμμίζει ότι στα παιδιά μας  άρεσε πολύ!

- Ο φάρος


Κάποιος επισκέπτης είπε: Ευτυχώς που οι περισσότεροι θέλουν να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα από την Οία, αφήνοντας ελεύθερα αυτές τις ώρες όλα τα άλλα σημεία θέασης του νησιού, όπως π. χ.  είναι ο φάρος. Πρέπει όμως να είστε πολύ προσεκτικοί στο βραχώδες έδαφος για να φτάσετε μέχρι τον Φάρο. Με αυτόν τον τρόπο κάθε ηλιοβασίλεμα εδώ θαυμάζεται μονάχα από λίγα άτομα κάθε φορά, δίνοντας τους την ευκαιρία μιας γαλήνιας ενδοσκόπησης όπως και γενικότερης θέασης με ήρεμο και όχι βουερό μάτι.

Ένας δεύτερος είπε αυτό: Η Σαντορίνη γενικά έχει πολύ όμορφα τοπία για το ηλιοβασίλεμα, όμως αυτό εδώ μας έκοψε την ανάσα. Από οπουδήποτε αλλού στο νησί, η θέα έχει το μεσαίο ηφαίστειο να κρύβει οτιδήποτε πίσω του. Ο φάρος βρίσκεται στη νότια άκρη του νησιού, επομένως ότι βλέπεις είναι απλά θάλασσα με τον ήλιο να βουλιάζει μέσα της. Μείναμε και στην Οία και βρήκαμε πως εκεί ήταν ακόμη καλύτερα.

Ο τρίτος απάντησε κάπως έτσι: Ο φάρος είναι απλά εν τάξει. Δεν ήταν ανοιχτός και δεν ήταν ο ωραιότερος που έχω δει, παρόλα αυτά το ταξίδι άξιζε τον κόπο λόγο θέας. Είσαι ελεύθερος να σκαρφαλώσεις σε όλες τις πλευρές ενός υψώματος πύργων πάνω στον οποίο είναι χτισμένος ο φάρος. Μπορείτε να είστε όσο περιπετειώδεις θέλετε. Θα βρείτε σπάνια μια οπτική γωνία από δω όπου επιτρέπει να κάτσεις στην άκρη και να δεις αρκετά εκατοντάδες πόδια προς τα κάτω. Αυτές είναι οι πιο ωραίες θέες που δεν είναι παγιδευμένες πίσω από έναν φράχτη ή εμπόδιο οποιουδήποτε είδους.  Ήταν καταπληκτικά η εμπειρία να ακούς τον ωκεανό με τα κύματά του που έσκαγαν στην άκρη του λόφου που βρισκόμασταν, με το αεράκι που σε είχε περικυκλώσει, με την θέα των γαλανών νερών κάτω και γύρω σε μακριά απόσταση, τα οποία νόμιζες πως μπορούσες να τα δεις μόνο σε φωτογραφίες. Όλα αυτά εκτεινόμενα όσο μακριά πήγαινε το μάτι.  Πρότασή μου να γίνεις μια φορά στην ζωή σου περιπετειώδεις και να φτιάξεις μια όμορφη εμπειρία που θα κουβαλάς για χρόνια.

Τελευταίος: Εκτός αν αγαπάτε τους φάρους, δεν υπάρχει άλλος λόγος να πάτε στον Φάρο.  Καλύτερα πηγαίνετε στον προφήτη Ηλία στον Πύργο για να καλύτερη φωτογραφική ευκαιρία και να έχετε ωραιότερη θέα.

- Παναγία Σέργενα


Θα την βρείτε στο χωριό του Βόθωνα. Ονομάζετε και Παναγία Τρύπας, λόγο του ότι το εκκλησάκι βρίσκεται χτισμένο ολόκληρο μέσα στον βράχο με σκοπό την προστασία του από τους πειρατές. Είναι ένα από τα σπάνια και πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού.

- Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία


Ο πρώτος επισκέπτης: Η τοποθεσία είναι πανέμορφη, ο τρόπος διαμόρφωσης του χωριού είναι εξαιρετικός, εάν  τύχει και έχετε χρόνο να περπατήσετε στα στενάκια θα χάστε τον χρόνο στο σύνολό του! Αξίζει επίσης να παρακολουθήσετε μια θεία λειτουργία , ιδιαιτέρως μια Παρασκευή των Χαιρετισμών, που έπειτα μαζεύονται όλοι μαζί για να μοιραστούν νηστίσιμο φαί και γλυκό.

Δεύτερος επισκέπτης: Το μοναστήρι είναι υπέροχο, κατανυκτική ατμόσφαιρα !!!! Το συστήνω ανεπιφύλακτα να το επισκεφθείτε οπωσδήποτε κιόλας τις ημέρες του Πάσχα. Η παρακολούθηση της θείας λειτουργίας ήταν εξαίρετη και οι πατέρες αξιολογότατοι! Η εκκλησία καθώς και ο περιβάλλοντας χώρος ήταν μοναδικοί. Η θέα από το μοναστήρι είναι τέλος φοβερή.

Του τρίτου η άποψη: Μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και ησυχίας. Μια βυζαντινή βόλτα σαν καμία άλλη που πιθανόν έχετε κάνει ως τώρα. Πήγα ξανά αρκετές φορές. Είναι εύκολο να φτάσετε με το αυτοκίνητο εκεί. Ο δρόμος η αλήθεια είναι λίγο μικρός αλλά πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσετε και αξίζει απόλυτα η διαδρομή να την κάνετε έστω μια φορά διότι η θέα και μόνο πάνω από ολόκληρο το νησί μπορεί να σας κάνει να ξεχαστείτε.

Τι είπε ο τέταρτος: Το μοναστήρι από μόνο του θα είναι τουλάχιστον τρία ή τέσσερα αστέρια, αλλά εξαιτίας της θέας μπορείτε να το αξιολογήσετε σαφώς και στα πέντε. Πιστεύω πως είναι ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Επομένως, μπορείτε να δείτε ολόκληρο το νησί. Όμως να είστε προσεκτικοί στο δρόμο καθώς το δρομάκι είναι στενό και έχει έναν τεράστιο γκρεμό από κάτω.

Αυτό που μοιράστηκε ο πέμπτος επισκέπτης: Όταν ρωτήσαμε, μας είπαν ότι το μοναστήρι είναι κλειστό για τους επισκέπτες και οι πινακίδες δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να μας αποθαρρύνουν. Όταν φτάσαμε ο κενός χώρος όπου πηγαίνει ο κόσμος και βλέπει την θέα, ήταν γεμάτος με πάρα πολλά  τουριστικά λεωφορεία και πολλά άλλα οχήματα, γεγονός που καθιστούσε δύσκολο το να βρεις μια ανεμπόδιστη θέα, αλλά τελικά καταφέραμε να βρούμε τόπο να κάτσουμε, όταν κάποιος έφυγε, πηγαίνοντας με γρήγορα βήματα προς τα εκεί. Δεν υπάρχει εξέδρα. Υπάρχει ζέστη, ξηρό κλήμα και το μέρος αρκετά σκονισμένο.  Επειδή κάθε μέρος στο νησί έχει θέα, αν θέλετε μόνο γι’ αυτήν δεν είναι απαραίτητο να πάτε μέχρι εκεί πάνω για να την απολαύσετε.

Ο τελευταίος: Σε ύψος πάνω από 600 μέτρα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε γύρω στο 85% του νησιού , σε μια τέλεια τοποθεσία.
Οι μοναχοί της μονής Προφήτη Ηλία, ανοίγουν τις πόρτες για το  κοινό μερικές ώρες τις Κυριακές, μετά τις 10:00.

- Ναός Παναγίας Επισκοπής


Είναι μια βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα π. Χ με μοναδικές τοιχογραφίες που βρίσκεται κοντά στο χωριό του Πύργου. Επιβίωσε έπειτα από πολλές λεηλασίες και φυσικές καταστροφές, κατά βάση σεισμούς. Χτίστηκε από τον Αλέξιο Κομνηνό Α΄. Διατηρημένος σε πολύ καλή κατάσταση. Την ημέρα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου ολόκληρο το νησί όπως και οι τουρίστες όπως και οποιοσδήποτε έχει θρησκευτικές υποχρεώσεις μαζεύονται εδώ για να τελέσουν και να τιμήσουν την άγια ημέρα αυτή. Τέλος θα βρείτε την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας μια από τις 3 πολυτιμότερες παγκοσμίως.

- Πολιτισμικό χωριό – Η Σαντορίνη του παλιού μουσείου


Εμπειρία του πρώτου: Αυτός ο χώρος είναι υπέροχος. Με παραδοσιακό τρόπο κατασκευασμένος και εναρμονισμένος με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Οι υπάλληλοι του μουσείου είναι ευδιάθετοι έτσι που η ξενάγηση δεν ήταν διόλου βαρετή. Επίσης είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για την παράδοση της παλιάς Σαντορίνης. Τα κέρινα ομοιώματα που εκθέτει είναι με πολύ τέχνη σκαλισμένα και παρουσιάζουν την παλαιά καθημερινότητα των ανθρώπων της Σαντορίνης πριν τόσον καιρό, τον τρύγο, την αγροτική τους ζωή, την παραγωγή του κρασιού, την συλλογή των αγροτικών προϊόντων, τα γλέντια τους. Τόσο ρεαλιστικά κατασκευασμένα που πιστεύεις πολλές φορές ότι σε παρασέρνουν και νοιώθεις την παλιά πολυάσχολη ζωή των κατοίκων. Η είσοδος στο μουσείο είναι πολύ φθηνή. Αυτό επιβεβαιώνει τον σκοπό του ιδιοκτήτη πως είναι όντως να γνωρίσει ο κόσμος την παράδοση της Σαντορίνης. Αυτό το μουσείο μαζί με την τοποθεσία του, το χωριό Πύργος, είναι ένας τόπος που θα πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να επισκεφτεί κατά τη διάρκεια διαμονής του στο νησί. Δεν έχει μεγάλα πλήθη τουριστών και καταστήματα λιανικής πώλησης (άρα είναι ήρεμα από βαβούρα που δημιουργεί το πολύ κοσμομάνι).

Δεύτερος επισκέπτης: Είναι μικρός ο χώρος του χωριού και είναι εύκολο να πας με τα πόδια, κατά την άποψή μου ήταν ωραίο μέρος, αλλά μην περιμένετε πάρα πολλά να δείτε λόγο αυτού. Βρίσκεται μακριά από τον μαζικό τουρισμό, επομένως είναι ήρεμο, ωραίο και κατάλληλο μέρος για να περάσετε λίγο απογευματινό χρόνο εκεί πέρα.

Βίωμα τρίτου: Το χωριό του Πύργου ήταν στην λίστα επισκέψεών μου, και πραγματικά είμαι χαρούμενος που κάναμε μια μικρή βόλτα κατά μήκος του.
Δεν θα σας πάρει πολύ ώρα να δείτε ό, τι υπάρχει από αξιοθέατο εκεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ενδιαφέρουσα η βόλτα ή ότι δεν θα έπρεπε να την κάνετε για να αποκτήσετε μια εμπειρία του. Εμείς ξοδέψαμε γύρω στην μια ώρα στο χωριό, περπατώντας και εξερευνώντας τους μικρούλιδες δρόμους. Ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία να μάθουμε πως ζουν οι άνθρωποι στο νησί όπως και φυσικά να βρισκόμαστε σε μια περιοχή με λιγότερο τουριστικό κόσμο. Αν σας αρέσουν και οι γάτες είστε τυχεροί, διότι υπάρχουν πάρα πολλές για χάϊδεμα ή παιχνίδι εκεί!

Άλλη μια άποψη: Ένα υπέροχο μέρος να ξοδέψεις λίγες ώρες. Εμείς πήραμε το τοπικό λεωφορείο (περνάει κάθε μια ώρα ή κάπου εκεί), το οποίο μας άφησε σε ένα αρκετά μη εμπνευσμένο σημείο στην βάση του χωριού. Παρόλα αυτά μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς ανεβαίναμε τον ευγενή βράχο, ήταν σαν να μεταφερθήκαμε σε έναν άλλον κόσμο.  Χαριτωμένα,  πλακόστρωτα δρομάκια όπου ο αέρας χόρευε χαρούμενος. Αρκετά ήσυχα επίσης, η μοναδική σκεφτείτε συντροφιά ήταν καμία όχι και τόσο συχνή  γάτα ή κανένα κοτόπουλο. Όμορφα γραφικά σπιτάκια και εκκλησούλες σε διάφορα στάδια αναπαλαίωσης, δημιουργούσαν μια γραμμή στα μονοπάτια. Στην κορυφή του λόφου, μπορείτε να ανταμείψετε τον εαυτό σας με τα υπέροχα τοπία βρισκόμενοι πάνω στα μνημεία του κάστρου. Υπάρχουν κάνα δύο μαγαζάκια εκεί όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα κρύο αναψυκτικό ή κάποιο σνακ ενώ παράλληλα απολαμβάνετε μαζί και την θέα. Για εμάς ήταν ένα δίωρο γεμάτο από ένα πισωγύρισμα στον χρόνο που μας δημιούργησε μια εμπειρία που θα μείνει στην μνήμη για πολλά χρόνια.

- Βενετσιάνικο Κάστρο


Εμπειρία πρώτου ατόμου: Το κάστρο μοναδικό. Είχαμε πανοραμική θέα. Το να μην έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή είναι σαν να λέτε πως πηγαίνετε για μπάνιο χωρίς μαγιό. Το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι εκπληκτικό, μοναδικό αρνητικό είναι το πλήθος των τουριστών, ειδικά σε περιόδους αιχμής.

Άποψη δεύτερου επισκέπτη: Τα ερείπια του κάστρου είναι σε υψηλό μέρος έτσι θα σας παρέχουν την παρουσίαση ενός ξεχωριστού ηλιοβασιλέματος. Θυμηθείτε όμως να φτάσετε νωρίς στο μέρος αυτό διότι υπάρχει αρκετός κόσμος και αν θέλετε να πιάσετε σημείο ειδικά για φωτογραφίες θα είναι δύσκολο να βρείτε το κατάλληλο σημείο όπου μπορείτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα όπως σας αρέσει καλύτερα.

Τρίτος παρατηρητής: Όταν μια φορά κι εμείς είπαμε να το επισκεφτούμε, είχε πραγματικά πολύ κόσμο.  Ο ήλιος όμως όταν θα πέσει, ο κόσμος θα λιγοστέψει και εκείνη η ώρα είναι πραγματικά η ώρα που περιμένει κάποιος με αγωνία καθημερινά (αν ενδιαφέρετε φυσικά για την ομορφιά ενός τοπίου)… Συνειδητοποίησα κάποτε, ότι δεν είναι το ηλιοβασίλεμα αυτό καθεαυτό, αλλά η ατμόσφαιρα που κάνει τη διαφορά στο μάτι να δει το πραγματικό ηλιοβασίλεμα, αλλιώς.. Απολαύστε το σίγουρα.

Τέταρτος και τελευταίος: Διαρκεί μερικά λεπτά μόνο για την εξερεύνηση αυτού του κάστρου. Αν θέλετε, μπορείτε να βρείτε εύκολα πολλές υπέροχες φωτογραφίες της Οίας από αυτό! Τα ερείπια με την ιστορία τους, δεν έχουν και πολλά να δείξουν στο μάτι πια, όμως είναι ένα σημείο με πανέμορφη θέα, που κόβει την ανάσα. Το επισκεφθήκαμε νωρίς το πρωί και τραβήξαμε πολλές εκπληκτικές εικόνες εκεί!

- Πάσχα στη Σαντορίνη


Εκτός του γεγονότος πως  το νησί είναι ένας παγκοσμίως γνωστός τουριστικός προορισμός επίσης είναι και ένα κυκλαδίτικο μέρος με έθιμα και παραδόσεις. Το Σάββατο του Λαζάρου σε πολλά χωριά του και ειδικά στο Μεγαλοχώρι, στήνεται ένας σταυρός του  "Λαζάρου" στην πλατεία. Μιλάμε για έναν σταυρό ύψους 15 με 20 μέτρων, που τον στολίζουν με λουλούδια και δενδρολίβανο, τον ξεστολίζουν το Μεγάλο Σάββατο και τον αφήνουν στην πλατεία του χωριού μέχρι και την Ανάληψη.
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για σας να παρακολουθήσετε όλη την Μεγάλη Εβδομάδα στην Οία. Οι ακολουθίες γίνονται στην εκκλησία της Παναγίας Πλατσάνη, που βρίσκεται μέσα σε πλατεία. Στην εκκλησία αυτή υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που η παράδοση την θέλει να προέρχεται από το νησί της Κρήτης και πως μαζεύτηκε από την θάλασσα από τους ψαράδες.
Την ημέρα της  Μεγάλης Παρασκευής, κύριο θέαμα είναι η περιφορά του επιταφίου στο χωριό του Πύργου, όπου στολίζεται ολόκληρο με μικρά λυχναράκια, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτικού αισθήματος.
Το μεγάλο βράδυ της Ανάστασης, γίνεται ένα πανηγύρι πάνω στον ουρανό και ένα κάτω στην γη. Του ουρανού δημιουργείται από τα βεγγαλικά και της γης από τους ανθρώπους που παρακολουθούν το θέαμα αυτό σε κάθε ενορία του νησιού, μαζεμένοι όλοι μαζί για την ενθύμηση αυτού του ιερού γεγονότος.
Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον εσπερινό της Αγάπης, πραγματοποιείται σχεδόν σε όλα τα χωριά, το "Κάψιμο του Ιούδα",  πάλι με ένα ομοίωμα που σαν ένα μεγάλο σκιάχτρο, είναι γεμισμένο με βαρελότα. Πολύ γευστικό ενδιαφέρον έχουν και οι παραδοσιακές γεύσεις που πάνε μαζί με τους εορτασμούς τα μελιτίνια, γλυκά μικρά πιτάκια γεμισμένα με τυρί μυζήθρας και τα σγαρδούμια, σούπα που μαγειρεύετε το βράδυ της Ανάστασης.

- Καλντέρα


Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Σαντορίνης. Έχει διάμετρο που φτάνει τα 16 χιλιόμετρα, καθιστώντας την, την μεγαλύτερη στον κόσμο.

- Υποβρύχιο ‘Ατλαντίς- Σαντορίνη 1’


Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκδρομή με αυτό το υποβρύχιο στον βυθό της Καλντέρας. Υπερσύγχρονο αλλά λιτό σκάφος, οδηγεί στα τριάντα μέτρα βάθος μέχρι και 28 επιβάτες. Η περιήγηση γίνεται στην περιοχή της Βλυχάδας, διάρκεια μιας ώρας και ουσιαστικά το αξιοθέατό του είναι οι υποθαλάσσιες «ρίζες» του ηφαιστείου, με τις περίπλοκες διακλαδώσεις της παλιάς λάβας. Το υποβρύχιο περνάει και από το ναυάγιο, με θέα το ίδιο αλλά και τους τωρινούς του κατοίκους, δηλαδή τα ψάρια αυτού. Εκτελούνται γύρω στα δέκα δρομολόγια την ημέρα και είναι ανοικτό από την άνοιξη ως τον Σεπτέμβριο. Τηλέφωνο πληροφοριών: 22860 28900-1.

Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε παραδοσιακό καΐκι, καταμαράν, ιστιοφόρο ή ταχύπλοο για μια περιήγηση μέσω θαλάσσης του νησιού.

- Το διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ, στις αρχές του Σεπτέμβριου μήνα, όπου έρχονται να τραγουδήσουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Επίσης το «Κοκτέιλ Μουσικής» γίνεται στο συνεδριακό κέντρο Πέτρου Νομικού.

- Επίσης κάθε εκκλησία αναλόγως πολιούχου της, πραγματοποιεί παραδοσιακά πανηγύρια στην αυλή της, προσφέροντας δωρεάν τοπικές λιχουδιές και κρασί. Μεγαλύτερα αυτών είναι στις 15 Αυγούστου «Παναγίας», Ακρωτήρι, Στο Καμάρι «Παναγία Μυρτιδιώτισσα», 24 Σεπτεμβρίου, Οία «Επτά Επτάδες» 4 Αυγούστου, Παλαιά Καμένη Άγιος Νικόλαος Δεκέμβρη.

Δεύτερο κομμάτι κεντρικού τμήματος

Γεύσεις του νησιού


Χάρη της καταστάσεως του ξηρού και ηφαιστειακού εδάφους του ταλαιπωρημένου από τις παλαιές εκρήξεις νησιού, τα προϊόντα που παράγονται (η υπέροχη φάβα χωρίς αλάτι, τα ντοματάκια, το κόκκινο γλυκό κρασί Βινσάντο, το τοπικό λευκό Νυχτέρι,  αλλά και τα κρασιά γενικά από επισκέψιμα οινοποιεία και από ξερικά αμπέλια, αποξηραμένη κάπαρη,  χλωροτύρι από κατσικίσιο γάλα, παξιμάδια ζαφοράς κτλ) είναι πραγματικά μοναδικής νοστιμιάς και θρεπτικής αξίας. Μπορείτε να τα βρείτε στα καταστήματα του νησιού, σε αυτοσχέδια πρατήρια στους δρόμους, στα αγροκτήματα του Μεσοχωρίου ή του Φάρου.

Από τα ντοματάκια λοιπόν αυτά φτιάχνετε το πιάτο κατατεθέν του νησιού πουείναι οι ντοματοκεφτέδες. Θα σας αρέσει να δοκιμάσετε επίσης τα πιττάκια αθερίνας (που φτιάχνονται περίπου όπως φτιάχνεται ο τηγανιτός μπακαλιάρος), συνταγές με την λευκή μελιτζάνα (είναι γλυκιά χωρίς σπόρια) ειδική τοπική παραγωγή. Συμβουλή μου να αποφύγετε όσο γίνεται τα τουριστικά μέρη, επειδή συνήθως το φαγητό και το σέρβις είναι απαράδεκτα και οι τιμές των μαγαζιών υπερβολικές.

Είναι πασίγνωστο πως στο νησί θα βρείτε τέτοιου τύπου γαστριμαργικές απολαύσεις που ακόμα και οι πιο απαιτητικοί επισκέπτες από σας θα μείνουν ευχαριστημένοι. Γενικά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ένα ταξίδι και στις γεύσεις του τόπου όπου πηγαίνετε, όταν πηγαίνετε οπουδήποτε κι αν είναι (κατά την δική μου προσωπική άποψη πάντα), διότι τότε μπορείτε να μάθετε και από κει πολλά πράγματα γι’ αυτόν και τους κατοίκους του επίσης. Θα βρείτε στα εστιατόρια φάβα και τη φάβα την παντρεμένη, ντοματοκεφτέδες ή ψευτοκεφτέδες, σφουγγάτο, αγριοκούνελο, απόχτι, τυραύγουλο, γαρδουμπάκια, μελιτζάνες στιφάδο, μουσακά, σαντορινιά μπαντάντα, αρνάκι με μελιτζάνες, άσπρες μελιτζάνες τηγανητές ή ψητές, σεσκουλοκεφτέδες, κρεμμύδια γεμιστά με χοιρινό, τηγανισμένα κομμάτια μπακαλιάρου με μείγμα σάλτσας ντομάτας και αραιής σκορδαλιάς, ενωμένες μαζί σε μια λεία και ομοιόμορφη κρέμα και όλο αυτό ψητό, κολοκυθόπιτα και κολοκυθάκια στρογγυλά γεμιστά ή και γεμιστά ντοματίνια, σαλάχι με σκορδαλιά, τα οποία είναι όλα τους μοναδικά. Αυτονόητο είναι το πλήθος φρέσκων ψαριών και θαλασσινών που θα έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε και θα αυξήσουν τον αριθμό των επιλογών σας. Για γλυκά προτείνουμε Μελιτίνια, η χρήση των οποίων γίνεται σε γιορτές όπως γάμοι, οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία, σε αρραβώνες, κουφέτα που είναι το γλυκό του γάμου.

Τέλος το 2013, στη Σαντορίνη, ανακηρύχθηκε η χρονιά της Γαστρονομίας. Αυτός είναι σίγουρα ένας ακόμη καλός λόγος για να δοκιμάσετε ! Περισσότερα στο #

Τα κρασιά


Εκτός των υπέροχων εδεσμάτων που θα βρείτε εδώ, υπάρχουν και κρασιά αδιαμφισβήτητης αξίας και μοναδικότητας στην γεύση τους, από τα αμπέλια της. Εδώ και αιώνες η παράδοση και η τέχνη της αμπελουργίας περνάνε από γενιά σε γενιά έως και τις σημερινές μέρες που διανύουμε. Είναι παγκοσμίως γνωστά για την ιδιαίτερη υφή τους και την ποιότητα τους, λόγο των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας μαζί με προηγμένη τεχνολογίας απόσταξη μας κάνουν ποικιλίες πολύ ιδιαίτερες. Σύγχρονα οινοποιεία θα βρείτε κατά όλη την έκταση του νησιού, μερικά εκ των οποίων είναι επισκέψιμα από το κοινό. Εκτός από το τοπικό κρασί που μπορείτε να το συνοδέψετε με ένα μοναδικό γεύμα σε ένα εστιατόριο του νησιού, μπορείτε φεύγοντας να αγοράσετε και  μερικές φιάλες που είτε μπορείτε να τις χαρίσετε σε αγαπημένα πρόσωπα, είτε να συνοδέψετε κάποιες σημαντικές στιγμές με αυτά.

Γενικά από ό, τι μπορείτε να δείτε το νησί έχει πάρα μα πάρα πολλά πράγματα να κάνετε και ανταποκρίνονται σε κάθε τύπο ιδιοσυγκρασίας και εσωτερικών αναζητήσεων. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πράγματα να κάνετε εκτός αυτών που αναφέρονται εδώ πέρα, επομένως μπορείτε να κάνετε και την δική σας έρευνα πριν καταλήξετε στο τι θα δείτε τελικά.

Μικρός Οδηγός Σαντορίνης

παραλίες σαντορίνης

Κάμπινγκ Σαντορίνη

διακοπές Σαντορίνη

Σαντορίνη Διαλογισμός και Γιόγκα

Μουσεία Σαντορίνης

Κείμενο Angelicus_Fish


Βιβλιογραφία:
Επιπρόσθετη Βιβλιογραφία:


Τόπος: Σαντορίνη, Ελλάδα
Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Αξιοθέατα στη Σαντορίνη:

  1. Περιγράφονται κάποια από τα αξιοθέατα της Σαντορίνης γνωστά και μη καθώς και πώς να τα βρείτε, πληροφορίες γι’ αυτά και την ιστορία τους (λίγη), απόψεις ατόμων που ήδη έχουν πάει εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.