Μουσεία Σαντορίνης

Γενικά υπάρχουν αρκετά μουσεία στην Σαντορίνη και όχι μόνον. Είναι πόλος έλξης πολιτιστικών και πολιτισμικών δρώμενων στο σύνολό της. Όχι μόνον για τους τουρίστες αλλά και για τα άτομα που ζούνε και εργάζονται σε αυτήν.
Τηλέφωνο για όλα τα μουσεία : +302286081366.
Εισιτήρια: Για τα ειδικά εισιτήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Χώρου του Ακρωτηρίου, του Προϊστορικού Μουσείου και της Αρχαίας Θήρας: Στοιχίζουν € 8 το κανονικό και 4 € το μειωμένο εισιτήριο.

Μουσείο Οίνου


Θέση του είναι στο Βόθωνα, στο δρόμο προς Καμάρι, στεγάζεται στον υπόγειο χώρο του οινοποιείουVolcanWines». Ιδρύθηκε από την τέταρτη γενιά της οικογένειας Κουτσογιαννόπουλου, με τωρινό ιδιοκτήτη τον κο Γιώργο. Είναι μικρό και φυσικό μουσείο που μπορούμε να το βρούμε στο υπόσκαφο του κτιρίου της επιχείρησης αυτής, με μέγεθος στα 6 μέτρα βάθος και 300 μέτρα μήκος. Ξετυλίγει την ιστορία του κρασιού, την  παραδοσιακή επεξεργασία του και τη ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού από το 1660 έως το 1950 με αναπαραστάσεις, με κινητά και ακίνητα ομοιώματα και με ξενάγηση ηχητικών εφέ.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής θα βρείτε αναπαραστάσεις με κινητά και ακίνητα ομοιώματα, δίνοντας σας έτσι την εντύπωση μιας ζωντανής και ατόφιας εικόνας σχετικά με την αμπελοοινική δραστηριότητα που έλαβε μέρος στο νησί της Σαντορίνης από το 1660 μέχρι και το 1970. Επίσης θα βρείτε πλούσιο υλικό φωτογραφιών, αποσπάσματα εφημερίδων που αναφέρονται στην αμπελουργία του νησιού, παλιά αντικείμενα όπως εργαλεία για κατασκευή βαρελιών ή καλαθιών και οικιακά σκεύη.

Τελειώνοντας την ξενάγηση μπορείτε να παρακολουθήσετε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του κτιρίου, ένα φιλμ που εξιστορεί τα γεγονότα του νησιού που συνέβησαν από το 1500 π. Χ. έως σήμερα, μαθαίνοντας, έτσι, όλες τις εξελίξεις της ζωής των κατοίκων του αλλά και τις εξελίξεις παραγωγής του  κρασιού, πιο συγκεκριμένα. Η συλλογή του μουσείου αποτελείται από μηχανές, σκεύη και εργαλεία επεξεργασίας σταφυλιών που χρονολογούνται από τον 17οαιώνα ως το 1950. Μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου, το πιο μοναδικό αντικείμενό του είναι ένα ογκώδες ατμοκίνητο  σταφυλοπιεστήριο, που μεταφέρθηκε από την Βαυαρία με εντολή του βασιλιά Όθωνα.

Θα βρείτε επίσης δρύινα κρασοβάρελα, έναν χειροκίνητο μάγκανο που το είχαν φέρει στην το 1660 κάποιοι Γάλλοι μοναχοί, σπαστήρες (είναι εργαλεία εκχύμωσης) του 19ουαιώνα από ξύλο και σίδηρο και δρύινα κρασοβάρελα.

Υπάρχει χώρος γευσιγνωσίας στο οινοποιείο -πράγμα αξιοσημείωτο- για τους επισκέπτες έτσι ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν από κοντά τα ποιοτικότερα των κρασιών του νησιού.

Τέλος κάθε Παρασκευή, μέσα στον χώρο εκδηλώσεων του οινοποιείου, διοργανώνεται σαντορινιό γλέντι, όπου δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες του για γευσιγνωσία τοπικών οίνων, ζωντανή μουσική, επίσκεψη στο μουσείο, φαγητό και χορευτικά.

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας


Τηλέφωνο: +302286023217
Θα βρείτε ευρήματα των ανασκαφών στο Ακρωτήρι, στον Ποταμό και από άλλους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Η ιστορία του νησιού εδώ ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας.
Το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας βρίσκεται μέσα στα Φηρά, σε ένα υπερσύγχρονο μουσείο όπου εγκαινιάστηκε το 2000. Φιλοξενεί αριστουργήματα της Προϊστορικής Θήρας που βρέθηκαν στην περιοχή του Ακρωτηρίου και σε άλλες τοποθεσίες του νησιού, όπως ο Ποταμός. Τα εκθέματα αυτά χρονολογούνται από τη νεότερη Νεολιθική περίοδο (5ηχιλιετία π. Χ.) έως τον 17οαιώνα π. Χ. και είναι χωρισμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες

οι οποίες είναι οι εξής:

Η πρώτη ενότητα τιτλοφορείτε ως εξής: «Η ανακάλυψη ενός αρχαιολογικού χώρου». Εδώ, δίνονται πληροφορίες για τις ανασκαφές που έγιναν το 1967 από τον Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, Σπυρίδωνα Μαρινάτο στην περιοχή του Ακρωτηρίου καθώς και τη θεωρία του, ότι δηλαδή η έκρηξη του Ηφαιστείου της Θήρας, ήταν η αιτία κατάρρευσης του Μινωικού πολιτισμού της Κρήτης. Η θεωρία αυτή παραμένει ανεπιβεβαίωτη, στάθηκε, όμως, αφορμή ώστε έρθει στο φως ο σημαντικότερος, από πλευράς ευρημάτων, προϊστορικός οικισμός του Αιγαίου.

Της δεύτερης ενότητας θεματολογία είναι η γεωλογία της Θήρας  Σε αυτήν έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για την ηφαιστειακή δραστηριότητα αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε ο διαδοχικός σχηματισμός της Θήρας, της Θηρασιάς, της Παλαιάς και της Νέας Καμένης, όπως φαίνεται και στους επεξηγηματικούς χάρτες άλλωστε. Παράλληλα από τα απολιθώματα που εκτίθενται στην ενότητα αυτή καταλαβαίνουμε ότι το κλίμα της Μεσογείου πριν από 50.000 χρόνια δεν διέφερε από το σημερινό ιδιαίτερα. Εντύπωση δημιουργείτε από τις πλάκες με τα απολιθώματα φύλλων ελιάς, φοινίκων και σχίνων, όπως και το έντομο δάκος της ελιάς και άλλων εντόμων.

Στην Τρίτη ενότητα βλέπουμε τα δείγματα του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στο νησί από τη Νεολιθική περίοδο ως και την καταστροφή του από τον μεγάλης κλίμακας σεισμό στις αρχές του 17ουαιώνα π. Χ. Στα αγγεία της Νεολιθικής εποχής, όπως π. χ. η φιάλη από τα Φηρά, αποδεικνύεται ότι το νησί κατοικούνταν ήδη από την 5ηχιλιετία π. Χ.

Τέλος η τέταρτη ενότητα είναι χωρισμένη σε επτά υποενότητες. Περιλαμβάνει δείγματα από την περίοδο ακμής του Ακρωτηρίου, στις αρχές του 17ουαιώνα π. Χ., όταν η πόλη ξαναχτίστηκε μετά το σεισμό όπου και γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της. Τα ευρήματα χρονολογούνται έως και το 1650 π. Χ. όταν η έκρηξη του ηφαιστείου έπνιξε με τέφρα τον οικισμό και έτσι εγκαταλείφθηκε οριστικά. Επίσης υπάρχει και η μακέτα του ανασκαμμένου τμήματος του οικισμού.

Ξεχωρίζει ανάμεσα των άλλων μια τοιχογραφία του 17ου αιώνα π. Χ. με τους πιθήκους (την μπλε μαϊμού), τις τοιχογραφίες με τις κυρίες, και ένα μοναδικού τύπου εύρημα που είναι ένα χρυσό ειδώλιο αίγαγρου (αγριοκάτσικο) που είναι η τελευταία προθήκη του μουσείου.

Γ. Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας


Το πρώτο αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, το 1960, για την στέγαση των πλούσιων ευρημάτων που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην αρχαία Θήρα του 1896, αλλά και για αντικατάσταση του παλιού μουσείου που καταστράφηκε από τον σεισμό του 1956.

Τηλέφωνο 22860 22217.

Στην πρώτη αίθουσα του κτιρίου (προθάλαμος μουσείου), έχουν συλλεχθεί τα λιγοστά προϊστορικά κομμάτια που προέρχονται από τις πρώτες ανασκαφές στο Ακρωτήρι και στη νησίδα Χριστιάνα, νοτιοδυτικά  της Σαντορίνης, όπου και αποτελούν το ελάχιστο δείγμα των προϊστορικών ευρημάτων που βρέθηκαν στο νησί.

Στην δεύτερη εκθεσιακή αίθουσα εκτίθενται (με χρονολογική σειρά) τα ευρήματα από τον 8οαιώνα έως τον 4οαιώνα π. Χ. Συγκεκριμένα εκτίθενται: έργα κεραμικής τέχνης Γεωμετρικών και Αρχαϊκών χρόνων, προερχόμενη από το πρώιμο νεκροταφείο που ανασκάφηκε στην Αρχαία Θήρα συν κάποια ευρήματα κεραμικής του 6ουαιώνα (τα γνωστά μελανόμορφα αγγεία, αγγεία με γεωμετρική διακόσμηση και πήλινα ειδώλια).

Στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου εκτίθενται γλυπτά, μεγάλα αγγεία διαφόρων εποχών και αρχιτεκτονικά μέλη, όπως είναι οι επιτύμβιοι «κυβόλιθοι» με τις επιγραφές τους, οι ανδριάντες ρωμαίων ευγενών και έναν ανάγλυφο αρχαϊκό πύθο μεγάλου μεγέθους.

Τελευταία αίθουσα του μουσείου όπου εδώ φιλοξενούνται έργα πλαστικής τέχνης και ειδώλια της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής. Ξεχωρίζει μια άριστα διατηρημένη μαρμάρινη δαιδαλική κόρη (άγαλμα) ύψους 2,30 μ. και βάρους 750 κιλών που βρέθηκε στην περιοχή Σελλάδα.

Δ. Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης Εμμανουήλ Λιγνού


Βρίσκεται στην περιοχή Κοντοχώρι, λίγο πιο έξω από τη χώρα των Φηρών. Το 1974 ιδρύθηκε από τον Εμμανουήλ Α. Λιγνό (δικηγόρος και δημοσιογράφος) και στεγάζεται σε ένα υπόσκαφο, παραδοσιακό, νησιώτικο, ενετικό σπίτι στο Κοντοχώρι, χρονολογoύμενο το 1861, χτισμένο μέσα σε βράχο. Τα λαογραφικά αντικείμενα που φιλοξενούνται εδώ, εκτίθενται στις έξι ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του υπόσκαφου αυτού σπιτιού.

Οι έξι χώροι του κτηρίου [οινοποιείο, κήπος, μια πινακοθήκη με έργα τοπικών καλλιτεχνών, ένα σπήλαιο- ορυχείο, παλιά εργαστήρια τεχνιτών της εποχής (σιδεράδων, βαρελοποιών, ξυλουργών, υποδηματοποιών) και ιστορικά αρχεία], έχουν αποκατασταθεί ώστε να αναπαριστούν τα δωμάτια όπως ακριβώς ήταν στις αρχές του 20 αιώνα, μαζί με τα διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα, όπως το γραμμόφωνο, φωτογραφίες, πήλινα τσουκάλια, παραδοσιακές φορεσιές κτλ. Στην αυλή του μουσείου θα δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και την νέα πτέρυγα του μουσείου που στεγάζει έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, σημαντικά χειρόγραφα, λιθογραφίες, προικοσύμφωνα και πολλές σπάνιες φωτογραφίες της από το 1895 και σημαντικά βιβλία.

Η σάλα βρίσκεται στην κατάσταση που ήταν στις αρχές του 20ουαιώνα, με τα έπιπλα του, τα διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα  του, τα εργόχειρα, το γραμμόφωνο και τις φωτογραφίες του πρώτου ιδιοκτήτη του. Στη σωτοκάμαρη (κρεβατοκάμαρα) αξίζει να δώσετε προσοχή στα χειροποίητα στέφανα του γάμου. Στη μικρή παιδική σωτοκάμαρη υπάρχει ένα περίτεχνο μεταλλικό κρεβάτι, ενώ στη απλή τραπεζαρία μια μεγάλη κασέλα, εκεί όπου φυλάσσονταν το κριθάρι, το αλεύρι και οι κρίθινες.

Στο κελαρικό (το κελάρι) φιλοξενούνται παλιά πιθάρια για το λάδι και το κρασί του σπιτιού. Στο μαεργιό (η κουζίνα) βρίσκουμε την πέτρινη πλάκα για το κλείσιμο του φούρνου και πήλινα τσουκάλια. Τελειώνοντας στην κάναβα (μικρό οινοποιείο μέσα στο σπίτι με πατητήρι) αυτό που ξεχωρίζει είναι το μάγγανο όπου συμπιέζονταν ό, τι έμενε από τα σταφύλια και οι κόπανοι (κομμάτια ξύλου για την πίεση των λιαστών σταφυλιών), από τα οποία έβγαινε το γλυκό κρασί ονόματι βισάντο.

Εκτός του κυρίως σπιτιού, υπάρχει και νέα πτέρυγα που δημιουργήθηκε το 1993 και φιλοξενεί έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών ( Παναγιώτης Γράββαλος, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Πάρις Πρέκας και Βάλιας Σεμερτζίδης).
Στην αυλή του μουσείου (μέσα!) βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου που χτίστηκε το 1993.

Ε. Ναυτικό Μουσείο Θήρας


Τηλέφωνο: +302286071156 fax: +302286071271
Βρίσκεται στην Οία, στα συντρίμμια του Βενετικού κάστρου της περιοχής. Ιδρύθηκε το 1956 από πρωτοβουλία του Αντώνη Δακορώνια πλοιάρχου Εμπορικού Ναυτικού και αλλάζοντας τοποθεσία από το 1990 στεγάζεται στην παραδοσιακή αρχοντική δωρεά της  οικογένεια Μπιρμπίλη προς το μουσείο, δηλαδή το διώροφο καπετανόσπιτο τους, όπου έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή. Τα εκθέματα του μουσείου που φιλοξενούνται εδώ καταγράφουν τη ναυτική ιστορία της Θήρας.
Εξαρτήματα ναυτιλιακού εξοπλισμού θα βρούμε στο ισόγειο (κρεμαστοί φανοί, δρομόμετρα, πυξίδες και πυξιδοθήκες, εξάντες, νυχτάδια και μακαράδες, ναυτικούς χάρτες, άγκυρες) που συνοδεύονται από κατατοπιστικούς πίνακες για το πώς μπορεί να γίνει η χρήση τους. Άλλα εκθέματα είναι κάποιες κασέλες (ζωγραφισμένες με ναυτικά θέματα) όπως επίσης και εργαλεία από τα καρνάγια του Νομικού και του Βλάχου, όπου κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ναυπηγήθηκαν πολλά ιστιοφόρα. Ανάμεσα στα εργαλεία ξεχωρίζουν ένα χειροκίνητο τρυπάνι και ένας μεγάλος άριστα συντηρημένος ποδοκίνητος τόρνος.

Εδώ στεγάζεται και η βιβλιοθήκη, με ιστορικό αρχείο. Στο αρχείο φυλάσσονται υπουργικά έγγραφα, φορτωτικές, ναυτικοί χάρτες, ναυλοσύμφωνα και ημερολόγια πλοίων.

Στον πιο πάνω όροφο από το ισόγειο εκτίθενται εξαρτήματα ιστιοφόρων, μία μεγάλη συλλογή υδατογραφιών, στολές και πορτρέτα σαντορινιών πλοιάρχων, ομοιώματα πλοίων, καθώς και τα πέντε ακρόπρωρα της συλλογής.

Τέλος υπάρχει και συλλογή φωτογραφιών δείγματα της οποίας, μπορείτε να δείτε στις αίθουσες του μουσείου. Περιλαμβάνει στιγμιότυπα φωτογραφιών από παλαιά πληρώματα πλοίων, οικογενειακές φωτογραφίες, μαθητές σε ναυτικές σχολές, ναυπηγήσεων πλοίων, καθώς και από τους οικισμούς της Θήρας και της Οίας κατά τη διάρκεια της έντονης ναυτικής Σαντορίνης δραστηριότητας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Στ. Συλλογή εικόνων και κειμηλίων Πύργου Θήρας


Βρίσκεται στην περιοχή του Πύργου και πιο συγκεκριμένα στον ανακαινισμένο ναΐσκο της Αγίας Τριάδας. Έχουμε να κάνουμε με μία μικρή συλλογή φορητών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών, κεραμικών, κεντημάτων και έργων ξυλογλυπτικής και μεταλλοτεχνίας. Χρονολογούνται κυρίως στον 17οκαι 18οαιώνα. Όλα αυτά δεικνύουν την ακμή που γνώρισε ο οικισμός κατά τους δύο αυτούς αιώνες.

Οι αγιογραφίες που βρίσκουμε εδώ είναι του Αγίου Γεωργίου (16οςαιώνας) που πιθανότατα προέρχονται από τον ομώνυμο ναό. Υπάρχουν τρεις αγιογραφίες από το ναΐσκο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, δύο αγιογραφίες του γνωστού ζωγράφου Βίκτωρα προερχόμενες από την Κρήτη και τέλος δύο δεσποτικές αγιογραφίες προερχόμενες από το ναό της Φανερωμένης.

Τα έργα ξυλογλυπτικής αποτελούνται από  τα τρία αρτοφόρια, το σταυρό και τον Επιτάφιο. Επίσης σε μια διπλή προσθήκη στο κεντρικό μέρος της αίθουσας υπάρχουν κεντήματα, ιερά βιβλία, αρχιερατικά άμφια και διάφορα μικρά εκκλησιαστικά σκεύη.

Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο


Στεγάζεται στην μονή του Προφήτη Ηλία του 18ου αιώνα και βρίσκεται στην περιοχή του Πύργου. Η συλλογή των εκκλησιαστικών ειδών, περιλαμβάνει αγιογραφίες της Κρητικής Σχολής του 15ου αιώνα, αγιογραφίες του 18ου αιώνα, χειρόγραφους κώδικες του 8ου αιώνα, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη και πλήθος εκκλησιαστικών συγγραμμάτων, ένας σιδερένιος σταυρός του 20ου αιώνα, και η μίτρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ που είναι διακοσμημένη με διαμάντια. Η συλλογή των λαογραφικών ειδών, αποτελείται από σκεύη καθημερινής χρήσης και αγροτικά εργαλεία παραδοσιακής προελεύσεως.

Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων


Ένα από τα νεότερα μουσεία. Μπορείτε να το βρείτε στην πλατεία της Περίσσας, δίπλα στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Εδώ θα δείτε ορυκτά και απολιθώματα από όλον τον κόσμο, όπως φυσικά και από το νησί. Περιλαμβάνει απολιθώματα δέντρων (π. χ. φοίνικας) που χρονολογούνται από πριν την έκρηξη του ηφαιστείου. Υπάρχει και μια συλλογή ορυκτών από το Λαύριο. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ένα απολιθωμένο κλαδί ελιάς μήκους 2 μέτρων.
Τηλέφωνο 6973 379949.

Μικρός Οδηγός Σαντορίνης

παραλίες σαντορίνης

Τα χωριά της Σαντορίνης

Κείμενο Angelicus_Fish


Βιβλιογραφία:

http://www.nst-santorinitravel.com/el/santorini-island-greece/sightseeing.html
http://www.mygreektrip.gr/santorini/

http://www.pamediakopes.gr/DestinationGuides/Santorini/santorini-sightseeing-guide-gr.asp

Τόπος: Σαντορίνη, Ελλάδα
Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Μουσεία Σαντορίνης

  1. Γενικά υπάρχουν αρκετά μουσεία στην Σαντορίνη και όχι μόνον. Είναι πόλος έλξης πολιτιστικών και πολιτισμικών δρώμενων στο σύνολό της. Όχι μόνον για τους τουρίστες αλλά και για τα άτομα που ζούνε και εργάζονται σε αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.