Κωνσταντινούπολη- Τα μπερεκέτια μιας αρχόντισσας

Κοιτάζοντας από τη μια μεριά την Ευρώπη και από την άλλη την Ασία, η Πόλη, Η Κωνσταντινούπολη, ανοίγει την αγκαλιά της στα νερά του Βοσπόρου για να καλωσορίσει τον επισκέπτη. Η περιήγηση μαγική, γεμάτη χρώμα από γιασεμί και βουκαμβίλια  και άρωμα από κύμινο και κανέλα.
Χτισμένη στις δύο μεριές του Κεράτιου Κόλπου, πάνω στην αρχαία πόλη Βυζάντιο, ενώνει με τον στενό Βόσπορο τη Μαύρη Θάλασσα με τα νερά του Μαρμαρά. Διεκδικήθηκε όσο καμία άλλη από δεκάδες κατακτητές, όχι μόνο για το τρανό εμπορικό της σταυροδρόμι, αλλά κυρίως για τη γη της, που απλόχερα χάριζε ανά τους αιώνες σπουδαία προϊόντα στους κατοίκους.

  Χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο λιμάνι της Τουρκίας αλλά και η πολυπληθέστερη πόλη της με 14 εκατ. κατοίκους. Λόγω της βαρυσήμαντης ιστορίας αλλά και του έντονου για αιώνες ελληνικού στοιχείου, η Πόλη είναι το πολιτιστικό αλλά και το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας.

Το τσαρτσάφι της Πολίτισσας

Η Κωνσταντινούπολη διαθέτει πλέον χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, με πολλές όμως ιδιοτροπίες και αντιθέσεις. Ο επισκέπτης φθάνοντας  στο κέντρο είτε με λεωφορείο είτε με αεροπλάνο από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, αντιλαμβάνεται ότι οι ρυθμοί είναι σχεδόν όμοιοι με των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων. Ρίχνοντας μια δεύτερη ματιά, κυρίως λίγο έξω από το κέντρο, καταλαβαίνει ότι οι μουσικές της ιστορίας καλά κρατούν εδώ, έχοντας για…τελάλη τα μυρωδάτα μπαχάρια της ανατολής.

Η Ιστορία της- «Εις την Πόλην»

«Κυρά και αρχόντισσα»  τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών η Κωνσταντινούπολη, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής.  Ήταν το κέντρο συνάντησης και δημιουργίας πολλών ιστορικών προσώπων. Κοιτίδα πολιτισμού, τέχνης και γραμμάτων, με σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που όμοια τους δεν διέθετε καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ήταν για αιώνες το σημείο αναφοράς του πολιτισμένου κόσμου. Πολιορκήθηκε και λεηλατήθηκε σε καταστροφικό σημείο από τους Σταυροφόρους, πριν την τελευταία περίοδο ακμής της. Η Άλωση από τον Τουρκικό στρατό και η κατάληψη της συνέβη στις 29 Μαΐου 1453. Έκτοτε παρέμεινε και εν συνεχεία ενσωματώθηκε στο Τουρκικό κράτος ως πρωτεύουσα του μέχρι το 1923 όπου ανακηρύσσεται η Άγκυρα για λόγους ασφαλείας και ανάπτυξης της περιοχής. Ακόμη και στα χρόνια όμως της Τουρκικής επικράτειας, η Πόλη ανέπτυξε πολλά ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά περασμένα πια στην ελληνική κουλτούρα, λόγω του «παντρέματος» του ελληνικού και του τούρκικου στοιχείου. Έξοχες μουσικές, χοροί, γεύσεις και ευωδίες, φέρουν για πάντα την ταμπέλα της Πόλης.

Τι να δείτε

Η Κωνσταντινούπολη χωρίζεται σε τρεις «ζώνες», στην παλαιά Πόλη νότια του Κεράτιου Κόλπου, στην Ευρωπαϊκή πλευρά δηλαδή, με τις περιοχές του Εμινονού και Φατίχ, στην περιοχή του Μπεηόγλου με τη συνοικία του Γαλατά και στο Σκούταρι με τα προάστια της ασιατικής πλευράς του Βοσπόρου.

Τα τείχη της Πόλης
Εξαιρετικής Ιστορικής σημασίας, κυρίως για τους Έλληνες επισκέπτες. Χτίστηκαν από τον Κωνσταντίνο τον Μέγα, ενώ κάθε αυτοκράτορας που ακολουθούσε στη διαδοχή πρόσθετε ή επισκεύαζε ένα κομμάτι. Αν και από τον 19ο αιώνα και μετά τα τείχη παύουν να επισκευάζονται, ωστόσο ένα σημαντικό μέρος, κυρίως από το διπλό τοίχος του Θεοδόσιου και κάποιες από τις πύλες, αποτελούν σπουδαίο αξιοθέατο. Εκτός από τα Βυζαντινά τείχη, υπάρχουν και τα Οθωμανικά, με τους δίδυμους πύργους του Anadoluhisari και Rumelihisari οι οποίοι είναι γνωστοί για την ομοιότητα τους με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.

Ο Βόσπορος και οι γέφυρες του κόσμου
Το στενό του Βοσπόρου αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για τον επισκέπτη να τον «σεργιανίσει». Οι τρόποι είναι πολλοί. Το καραβάκι από το λιμάνι δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτεί κανείς τις κοντινές ακτές και να θαυμάσει τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής παλάτια, αλλά και ολόκληρη την Πόλη την από τη ματιά της Ευρώπης. Αλλά και ένας περίπατος στην πλακόστρωτη ακτή θα αποζημιώσει την επιλογή αυτή του ταξιδιού. Ο Βόσπορος έχει μήκος 30 χιλιομέτρων και ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Οι δύο γέφυρες που τον διασχίζουν μήκος 1 χιλιομέτρου είναι η ομώνυμη γέφυρα του Βοσπόρου και η «Σουλτάνος Φατίχ Μεχμέτ». Μαγικό το τοπίο που θα συναντήσει ο ταξιδιώτης στο Βόσπορο, αφού τα χρώματα του ουρανού και της Πόλης που «βουτούν» στη θάλασσα, με τους μιναρέδες και τα παλάτια τριγύρω, δίνουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής, μακρινής, εκεί που το παραμύθι καθίσταται ιστορία και οι θρύλοι παράδοση.

Η Γέφυρα του Γαλατά
Είναι η πέμπτη κατά σειρά κατασκευής γέφυρα που διασχίζει τον Κεράτιο Κόλπο. Έχει μήκος 490 μέτρα, την οποία διασχίζουν αυτοκίνητα και πεζοί ενώ όταν έχει καλοκαιρία γεμίζει με ψαράδες. Κάτω από τη γέφυρα υπάρχουν μαγαζιά στα οποία μπορείτε να απολαύσετε τις μοναδικές ποικιλίες τσαγιού και τοπικά πιάτα. Από εκείνο το σημείο ο επισκέπτης βλέπει από τη μια μεριά την μεγαλόπρεπη Αγία Σοφία, ενώ από την άλλη, τον πύργο του Γαλατά.

Πύργος του Γαλατά
Ο μεσαιωνικός κωνικός πύργος του Γαλατά, είναι ένα οικοδόμημα χτισμένο το 1348. Η κορυφή του ξεχωρίζει στον ουρανό της πόλης βόρεια του Κεράτιου Κόλπου. Από το εσωτερικό του ανώτατο πάτωμα μπορεί κανείς να απολαύσει την απείρου κάλλους πανοραμική θέα της Πόλης. Το όνομα του Πύργου όπως και η γέφυρα, είναι από την ομώνυμη Ελληνική επαρχία, το Πέραν, όπως χαρακτηριστικά την έλεγαν.

Μπλε Τζαμί- 20.000 χειροποίητα κεραμίδια
Τα Μπλε Τζαμί βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία, σε μία προσπάθεια του σουλτάνου Αχμέτ να ξεπεράσει την λαμπρότητα της με ένα καινούριο οικοδόμημα. Το όνομα του το έχει πάρει από τα μπλε κεραμίδια που κοσμούν του εσωτερικούς τοίχους. Άλλο ένα χαρακτηριστικό για το οποίο αξίζει να το επισκεφθεί κανείς, είναι τα εξαιρετικά χειροποίητα χαλιά που κοσμούν κάθε σημείο του πατώματος. Ο επισκέπτης θα πρέπει να προμηθευτεί πριν την επίσκεψη σακούλα για να βάλει τα παπούτσια του, μιας και απαγορεύεται η είσοδος με αυτά, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν ένα φουλάρι με το οποίο θα καλύψουν το κεφάλι τους.

Βυζαντινός Ιππόδρομος
Βρίσκεται μπροστά από το μπλε τζαμί. Είναι χτίσμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Septimius Severusκαι ανακαινίστηκε από τον Κωνσταντίνο, δίνοντας του χωρητικότητα 100.000 θεατών. Ήταν η καρδιά της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη στήλη των φιδιών, ένα μνημείο που λέγεται ότι είχε φτιαχτεί από τις λιωμένες ασπίδες των Ελλήνων που πολέμησαν εναντίον των Περσών.

Καπαλί Τσαρσί (Μεγάλο Παζάρι)- Σαράφιδες και μπαχαρατζίδες
Το Μεγάλο Παζάρι είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αγορές του κόσμου. Είναι στεγασμένο, ενώ στις 58 οδούς του βρίσκονται πάνω από 1200 μαγαζιά. Είναι τόπος συνάντησης αλλά και κέντρο «αλισβερισιού» για πάνω από 400.000 άτομα καθημερινά. Εκεί θα βρείτε πολίτικα σουβενίρ, διάφορα αντικείμενα από μπακίρι, χειροποίητα χαλιά, ρούχα, ναργιλέδες και φυσικά όλων των ειδών τούρκικα και ασιατικά μπαχάρια. Μην πληρώσετε το αντίτιμο απ΄ ευθείας. Είναι στην κουλτούρα των Τούρκων το παιχνίδι του «παζαριού», του σκόντου δηλαδή. Θα καταφέρετε σίγουρα να αποκτήσετε το αντικείμενο που επιθυμείτε πολύ πιο φθηνά από την αναγραφόμενη του τιμή!

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο- Το Κέντρο της Χριστιανοσύνης
Βρίσκεται στην περιοχή της Πόλης Φανάρι. Εκεί είναι η έδρα του 270ου Πατριάρχη του Βαρθολομαίου του Α. Ιδρύθηκε το 331μ. Χ , όταν μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Πόλη. Κατά την Επανάσταση του 1821 ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄απαγχονίστηκε αν και αφόρισε την Επανάσταση, από τους Τούρκους στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου. Από τότε προς ανάμνηση του γεγονότος η πύλη παραμένει κλειστή μέχρι σήμερα.

Βαλουκλή- Μονή Ζωοδόχου Πηγής- Το άγιο νερό
Στην περιοχή του Βαλουκλή, λίγο έξω από την Πόλη υπάρχει το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής με το διάσημο ανά τους αιώνες και την χριστιανική ιστορία αγίασμα. Την μονή την έχτισε ο Ιουστινιανός κατόπιν ενός οράματος που είδε κατά την παράδοση και όπως λέγεται χρησιμοποίησε τα υλικά που περίσσεψαν από την Αγία Σοφία.

Παναγία των Βλαχερνών- Το άκουσμα του «Ακάθιστου Ύμνου»
Βρίσκεται στην περιοχή Βλεχέρνες και είναι σημαντικού χριστιανικού ενδιαφέροντος. Εκτός από το ναό, εκεί βρίσκονταν και ένα βασιλικό παλάτι. Χτίστηκε μεταξύ του 450-453 από την αυτοκράτειρα Πουλχερία και τον Μαρκιανό. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέων Α΄ προστέθηκε ο χώρος του «αγίου λουσίματος» και του αγιάσματος, με την τοποθέτηση κειμηλίων της Παναγίας που μεταφέρθηκαν από την Παλαιστίνη. Το 626 όταν οι Πέρσες και οι Άβαροι πολιορκούσαν την Πόλη με κίνδυνο να «πέσει», ο πατριάρχης Σέργιος περίφερε την εικόνα στα τείχη της Πόλης, δίνοντας έτσι κουράγιο στους μαχόμενους. Τη νύχτα εκείνη, λέγεται ότι ένας δυνατός ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε τα στρατεύματα των Αβάρων. Την επόμενη μέρα για πρώτη φορά εψάλλει στο ναό ο «Ακάθιστος Ύμνος» προς τιμή της Παναγίας που έσωσε την Πόλη. Ο ναός αυτή τη στιγμή είναι επισκέψιμος χωρίς όμως να βρίσκεται στην αρχική του μορφή εξαιτίας των λεηλασιών των Τούρκων.

Στην αγορά των μπαχαριών- Κανελόριζα και δυόσμος
Ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να παραλείψει να βρεθεί στην μεγάλη αγορά μπαχαρικών ή αλλιώς Αιγυπτιακή αγορά. Κατασκευάστηκε το 1660 και είναι πολύ εντυπωσιακή λόγω της πολυχρωμίας και των αρωμάτων της. Εκεί θα βρείτε τα πάντα από μπαχάρια, λουκούμια, ξηρούς καρπούς τόσο της Τουρκίας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Αιγύπτου που είναι ο κύριος τροφοδότης.

Ντολμά Μπαχτσέ- Στο σπίτι του Κεμάλ
Είναι η τελευταία κατοικία του Κεμάλ Ατατούρκ στην οποία μάλιστα και απεβίωσε. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ανάκτορο, κτίσμα του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ . Χτίστηκε στα μέσα του 19ουαιώνα και αποτέλεσε το διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1922. Έχει έκταση 110.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου. Αποτελείται από 250 πολυτελέστατα δωμάτια, ενώ το ξύλινο δάπεδο του μοιάζει με ψηφιδωτή κατασκευή. Αξίζει επίσης να δείτε τον πολυτελέστατο πολυέλαιο στην αίθουσα του θρόνου, βάρους 3,5 τόνων, ο οποίος γεμίζει αντανακλάσεις τον χώρο.

Πριγκηπόννησα- Βόλτα με τους αραμπάδες
Τα πριγκηπόννησα είναι ένα σύμπλεγμα νησιών κοντά στην Πόλη, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Αποτελούνται από την Πρίγκηπο που είναι και το μεγαλύτερο νησί, τη Χάλκη με την ομώνυμη θεολογική σχολή, την Αντιγόνη, την Πρώτη και ακόμη μερικά μικρά νησάκια. Μπορείτε παίρνοντας το καραβάκι είτε από την Ευρωπαϊκή είτε από την Ασιατική πλευρά να βρεθείτε στα νησάκια και να τα γυρίσετε με άμαξες- αραμπάδες, θαυμάζοντας τα πετρόχτιστα αρχοντικά μέσα σε ένα απαράμιλλο φυσικό τοπίο.

Τοπ καπί- Το νέο παλάτι
Στο ακρωτήρι Sarayburnu πίσω από την Αγία Σοφία υπάρχει ένα σύμπλεγμα οθωμανικών παλατιών, το Τοπ Καπί. Κατά το Βυζάντιο εκεί ήταν χτισμένη η ακρόπολη της Πόλης. Διαθέτει τέσσερα προαύλια, πολλά κτήρια, νοσοκομείο και άλλες υπηρεσίες. Η περιοχή του Τοπ Καπί είναι ορατή από όλα τα σημεία του Κεράτιου και του Βόσπορου.

Αγία Σοφία- Θόλος από τον ουρανό
Κορυφαία στάση στο ταξίδι του περιηγητή είναι βεβαίως ο αξεπέραστος μεγαλειώδης ναός της Αγίας Σοφίας. Η σημερινή Αγία Σοφία χτίστηκε από τον φυσικό Ισίδωρο από τη Μίλητο και τον μαθηματικό Αρτέμιο, μεταξύ του 532 και 537 από τον Ιουστινιανό. Από την κατάληψη της Πόλης μέχρι σήμερα λειτουργεί ως τζαμί, ενώ οι μοναδικές του τοιχογραφίες καλύφθηκαν με ασβέστη και οθωμανικά μωσαϊκά. Η επιβλητικότητα του γιγαντιαίου θόλου έκανε τους πιστούς να λένε για έναν θόλο που κρέμεται από τον ουρανό.

Πλατεία Ταξίμ- Κέντρο συνάντησης πολιτισμών
Είναι η καρδιά της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης. Κέντρο καλλιτεχνών και διανοούμενων ντόπιων και επισκεπτών, η πλατεία Ταξίμ χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «τα Εξάρχεια» της Τουρκίας. Εκεί επίσης είναι το κέντρο των μέσων μαζικής μεταφοράς, με λεωφορεία αλλά και ένα μικρό τραμ. Εστιατόρια με τοπικά εδέσματα, πολλά καφενεία, οργανοποιεία, δίνουν μια αίσθηση ελευθερίας πνεύματος για το οποίο δεν φημίζεται καθόλου η Τουρκία. Η πλατεία ανήκει στην περιοχή Πέραν στην οποία υπάρχει ακόμη ο μεγάλος ορθόδοξος ναός της αγίας Τριάδας και το «Ζάππειον Παρθεναγωγείον».

Πώς να πάτε
Με το αεροπλάνο, αναχωρούν από την Αθήνα καθημερινά πτήσεις με άμεσο προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης Ataturk. Οι αεροπορικές εταιρείες που διαθέτουν πτήσεις είναι ηAegean και η Turkish Airlines και η Olumpic Air. Το ίδιο ισχύει και από Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να βρείτε εισιτήρια από 180ευρώ μέχρι και 300 ευρώ. Ένας ακόμη σαφώς πιο οικονομικός τρόπος είναι τα λεωφορεία που φεύγουν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ξεκινούν από 70 ευρώ.

Πού να μείνετε
Στην Πόλη θα συναντήσετε δωμάτια για όλα τα βαλάντια. Έτσι λοιπόν στην περιοχή του Καπαλί Τσαρσί προτείνουμε ενδεικτικά τα Divani Ali Hotel και Balin Boutique Hotel. Κοντά στην Αγία Σοφία προτείνουμε το Empress Theodora Hotel, το Million Stone Hotel και το Boutique Saint Sophia. Στην περιοχή του Μπλε Τζαμί σας προτίνουμε το Sultan Corner Suites, το Q Hotel Istanbul και το SarnicWest Hotel. Τέλος στην πλατεία Ταξίμ θα βρείτε τα ξενοδοχεία Innpera HotelOttoman PalaceTaksim Square Hotel και το Taxim Hill Hotel.

Τι να φάτε!
Η Κωνσταντινούπολη προσφέρεται για ένα μοναδικό ταξίδι γευσιγνωσίας στους δρόμους της Ανατολής. Τα υλικά που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν είναι λαχανικά, αρνάκι, κοτόπουλο, καπνιστά κρέατα, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα, καθώς και πολλά μυρωδικά και φρύγανα. Βασιλιάς στην πολίτικη κουζίνα είναι ο μαϊντανός, το πιπέρι, η κανέλα, το κύμινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Για ψάρι να προτιμήσετε την αγορά Capili Carsi που σερβίρουν καλκάνι. Για μεζέδες, απευθυνθείτε στα meyhane, όπου με το ούζο και τη ρακή θα σας φέρουν μία σειρά από μοναδικούς τούρκικους μεζέδες. Δοκιμή οπωσδήποτε στο ντόπιο ντονέρ που θα το βρείτε παντού, στο λεχμαντούν, στο χουνκιάρ, στους ντολμάδες, στο γιαουρτλού, στα μύδια τους, στο Μαντί, στο κοκορέτσι, στο χαμσί και φυσικά μην σας ξεφύγει ο χυμός Salgam. Από γλυκά θα βρείτε εξαιρετικούς μπακλαβάδες, εκμέκ, καζάν ντιπί, σαραγλάκια καθώς και υπέροχα γλυκά του κουταλιού. Istanbul’ a hosgeldiniz

κείμενο 
Μαύρα Σαραντοπούλου

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Κωνσταντινούπολη- Τα μπερεκέτια μιας αρχόντισσας

  1. Κοιτάζοντας από τη μια μεριά την Ευρώπη και από την άλλη την Ασία, η Πόλη, Η Κωνσταντινούπολη, ανοίγει την αγκαλιά της στα νερά του Βοσπόρου για να καλωσορίσει τον επισκέπτη. Η περιήγηση μαγική, γεμάτη χρώμα από γιασεμί και βουκαμβίλια και άρωμα από κύμινο και κανέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.