Μανιτάρια Στιφάδο

Εδώ και καιρό πειραματίζομαι με εναλλακτικές συνταγές/υποκατάστατα του κρέατος
και η παρακάτω συνταγή είναι μία από τις αγαπημένες μου. Είναι πολύ απλή στην
εκτέλεσή της και παρόλο που χρειάζεται αρκετό χρόνο για να γίνει, το αποτέλεσμα
σίγουρα αξίζει την αναμονή!

Μανιτάρια Στιφάδο-ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 5 ΜΕΡΙΔΕΣ:

500γρ Μανιτάρια μικρά λευκά (Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε αυτά τα
συγκεκριμένα μανιτάρια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια θέλετε ή και να
βάλετε 2-3 διαφορετικά ήδη αν το προτιμάτε)

3 πιπεριές πολύχρωμες

500γρ κρεμμύδια για στιφάδο (εσαλότς όπως λέγονται διαφορετικά ή echalotes)

5 μεγάλες ντομάτες

100ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Κανέλλα (μισό ξυλάκι)

μπαχάρι (2-3 μπαλίτσες)

2 φύλλα δάφνης
1κ.γ ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αρχικά προετοιμάζουμε τα λαχανικά μας.
-Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια (στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε τα λευκά).
Το κοτσανάκι τους μπορούμε να το κόψουμε σε λεπτές λωρίδες επειδή είναι
αρκετά πιο σκληρό από το κεφάλι και δεν θα μαλακώσει διαφορετικά ώστε να τρώγεται
ευχάριστα.
-Βγάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές και τις κόβουμε σε τετραγωνάκια (2χ3 εκατοστά περίπου
ή ανάλογα τις προτιμήσεις σας)
-Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κρατάμε ολόκληρα
-Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μπλέντερ (καλό θα είναι να αφαιρέσουμε τα σπόρια)
Στη συνέχεια βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.
Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε
συνεχώς για να μη καούν τα υλικά μας και μόλις εξατμιστούν τα πολλά υγρά, προσθέτουμε
και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και τα μανιτάρια
και να εξατμιστούν και πάλι τα υγρά (γενικά τα μανιτάρια περιέχουν πολύ μεγάλο
ποσοστό υγρασίας οπότε μη σας φανεί περίεργο αν τα δείτε να χάνουν μεγάλο μέρος του
όγκου τους και να καλύπτονται από τα υγρά τους)
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό από τις ντομάτες που έχουμε πολτοποιήσει,
ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Τέλος, προσθέτουμε
μπαχαρικά και καρυκεύματα και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει για
περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
Αν παρατηρήσουμε ότι έχουν εξατμιστεί τα υγρά, προσθέτουμε λίγο
νερό για να μη κολλήσει. Καλή μας όρεξη!

Μικρά μυστικά:
-Προσθέτουμε πάντα λίγη ζάχαρη σε φαγητά που χρησιμοποιούμε ντομάτα για να
αντισταθμίσει το όξινο στοιχείο της.
-Αν θέλουμε πιο έντονο σκούρο χρώμα στα κοκκινιστά μας, μπορούμε να προσθέσουμε
και λίγο πελτέ ντομάτας.
-Αυτό το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί σαν κυρίως πιάτο καθώς περιέχει μεγάλο
ποσοστό πρωτεϊνών από τα μανιτάρια αλλά και φυτικών ινών και βιταμινών
από όλα τα λαχανικά, αλλά και σαν ορεκτικό σε ένα γεύμα που περιλαμβάνει
είτε κρέας είτε ψάρι για κυρίως πιάτο.
-Σε περίπτωση που το σερβίρετε σαν κυρίως, συνοδεύεται εξαιρετικά με ένα απαλό
ροζέ κρασί.
Κείμενο: Θοδωρής Ξάνθος

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Μανιτάρια Στιφάδο

  1. Εδώ και καιρό πειραματίζομαι με εναλλακτικές συνταγές/υποκατάστατα του κρέατος
    και η παρακάτω συνταγή είναι μία από τις αγαπημένες μου. Είναι πολύ απλή στην
    εκτέλεσή της και παρόλο που χρειάζεται αρκετό χρόνο για να γίνει, το αποτέλεσμα
    σίγουρα αξίζει την αναμονή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θά τήν κάνω, γιατί τρῶμε πολύ μανιτάρι στό σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.