Τα σημαντικά πράγματα στην ζωή….

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας στάθηκε μπροστά στους φοιτητές του κρατώντας ένα μεγάλο γυάλινο βάζο. Σιωπηλά, άρχισε να το γεμίζει με πέτρες , περίπου πέντε εκατοστά σε διάμετρο. Ύστερα ρώτησε τους φοιτητές εάν το βάζο ήταν γεμάτο.
Όλοι συμφώνησαν πως το βάζο ήταν γεμάτο.
Έπειτα ο καθηγητής πήρε ένα κουτί χαλικάκια και τα άδειασε μέσα στο βάζο. Κούνησε το βάζο ελαφρά και τα χαλίκια κύλησαν στις άδειες περιοχές ανάμεσα στις πέτρες. Ο καθηγητής ρώτησε και πάλι το ακροατήριο του εάν το βάζο ήταν γεμάτο.
Οι φοιτητές γέλασαν κι ύστερα συμφώνησαν πως το βάζο ήταν γεμάτο αυτή την φορά.
Ο  καθηγητής πήρε ένα κουτί με άμμο και το άδειασε μέσα στο γυάλινο βάζο. Η άμμος γέμισε τις υπόλοιπες άδειες περιοχές του. «Τώρα», είπε ο καθηγητής, «Θέλω να καταλάβατε ότι το βάζο αυτό συμβολίζει τη ζωή σας. Οι πέτρες είναι τα  πράγματα που έχουν πραγματική σημασία, όπως η οικογένεια σας, η υγεία σας και οι σχέσεις σας. Εάν όλα τα υπόλοιπα χάνονταν και έμεναν μόνο οι πέτρες, τότε η ζωή σας θα είχε ακόμα νόημα. Τα χαλίκια είναι τ’άλλα πράγματα που έχουν σημασία στη ζωή σας, όπως η δουλειά ή το σχολείο.  Η άμμος συμβολίζει τα υπόλοιπα «μικρά πράγματα» και τα υλικά αποκτήματα.
Εάν βάλετε πρώτα την άμμο στο βάζο, δε θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες και τα χαλίκια. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί στις ζωές σας.  Εάν ξοδεύετε όλο το χρόνο και την ενέργεια  σας για τα μικρά πράγματα, δε θα έχετε ποτέ χώρο για τα πράγματα που έχουν αληθινή σημασία.»
Η παραπάνω ιστορία μας δείχνει ότι πρέπει να αξιολογούμε καταστάσεις και ανθρώπους και να κάνουμε επιλογές στην ζωή μας που μας δίνουν χαρά και ικανοποίηση. Πολλές φορές καταναλώνουμε τον χρόνο μας σε δραστηριότητες που δεν έχουν μεγάλη σημασία και το καταλαβαίνουμε όταν είναι πιά αργά, όταν χάσουμε την επαφή με την οικογένεια μας ή τους φίλους μας, όταν περάσουν τα χρόνια και οι αναμνήσεις μας αποτελούνται από δουλειά, υποχρεώσεις, ένα μόνιμο τρέξιμο για να προλάβουμε τον χρόνο.
Αποφασίστε πρώτα τι είναι σημαντικό για εσάς , τι θεωρείτε χάσιμο χρόνου και προσδιορίστε τους στόχους και τις προσδοκίες.
Κάντε λοιπόν ξεδιάλεγμα στις σκέψεις και τις επιθυμίες σας.Επιλέξτε να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας με φίλους ή με άτομα της οικογένεια σας. Επιλέξτε μία δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και γεμίζει ευχάριστα τον χρόνο σας.
Λίγα είναι τα σημαντικά πράγματα στην ζωή, ας τα επιδιώξουμε λοιπόν!


Ε.Π.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.