ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ-EMOTIONAL QUANDRANT ( EQ)

Το να είσαι οργισμένος είναι εύκολο. Το να εξοργιστείς όμως με το σωστό άτομο, για το σωστό λόγο, στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή, για το σωστό σκοπό και με σωστό τρόπο, αυτό είναι δύσκολο.

Αριστοτέλης

Αυτό ακριβώς το τόσο απλοποιημένα ειπωμένο πράγμα είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Κάτι σαν ωριμότητα της καρδιάς. Επιστημονικά ειπωμένο από την άλλη, είναι ικανότητα χειρισμού των συναισθημάτων μας, η ανταπόκριση στα συναισθήματα των άλλων, και η δημιουργία κινήτρων για τον εαυτό μας.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχαμε ιδέα τι σημαίνει αυτό. Πώς την αποκτήσαμε; Ο κύριος υπαίτιος είναι ο Dr. Daniel Goleman , ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Αυτός διέδωσε και έκανε γνωστή την παραπάνω θεωρία. Υποστήριξε επίσης ότι ένα άτομο με μέτριο IQ (Intelligence Quotien) που είναι ο δείκτης ευφυΐας, και υψηλό EQ μπορεί να είναι πιο επιτυχημένο από ένα ευφυές άτομο αρκεί να καλλιεργήσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Είναι λοιπόν ένα διαφορετικό είδος ευφυΐας, το οποίο επεκτείνεται σε ικανότητες που δεν μπορούν να έχουν όλοι άνθρωποι. Είναι πραγματικά δύσκολο και θέλει πολύ προσπάθεια. Γιατί: Γιατί αναφερόμαστε σε ικανότητες που και να έχει ο εαυτός μας δύσκολα ενεργοποιούνται.

Ας ξεκινήσουμε με την Αυτό-επίγνωση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου τόσο μεγάλη προσοχή, ώστε να καταλάβεις τι νιώθεις την ώρα που το νιώθεις. Αυτά γίνονται μόνο στο Θιβέτ με πολύ διαλογισμό, ή αν σε έχει στοιχειώσει το πνεύμα του Γκάντι. Τότε μπορεί να τα καταφέρεις. Γιατί εκτός Θιβέτ οι συνθήκες δεν το καθιστούν δυνατό.

Συνεχίζοντας, φτάνουμε στον Έλεγχος συναισθημάτων. Αυτό κι αν είναι δύσκολο. Ας πούμε ότι νιώθεις άγχος, ένα συνηθισμένο συναίσθημα. Αν θες να αποκτήσεις την παραπάνω ικανότητα, θα πρέπει να σκάψεις βαθιά για να βρεις τι κρύβεται από πίσω, και αν το βρεις να βρεις και τρόπο να το αντιμετωπίσεις. Μιλάμε για δουλειά! Βαρέα ανθυγιεινά.

Η Τρίτη ικανότητα έχει να κάνει με την Κινητοποίηση εαυτού . Όπως ακριβώς το λέει. Βρίσκεις ένα στόχο, ας πούμε να κάνεις καριέρα σε κάτι που σου αρέσει. Αφού βρήκες τι θέλεις, ξέχνα τα υπόλοιπα. Όλα σου τα συναισθήματα πρέπει να οδηγούν στο στόχο. Χωρίς παρεκκλίσεις και παρορμήσεις. Αν θες να πας ένα διήμερο σε κάμπινγκ γιατί έχει σκάσει η ψυχή σου, να το ελέγξεις και να καθίσεις στα αυγά σου. Έχεις πιο σοβαρά πράγματα να κάνεις.

Και περνάμε στα ακόμα πιο δύσκολα. Ενσυναίσθηση. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με σένα, αφορά και άλλους. Τι πρέπει να κάνεις; Να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά τους. Έφτασες να αναγνωρίζεις τα δικά σου πάμε και στους άλλους τώρα. Αν το καταφέρεις περνάς στο επόμενο στάδιο.

Χειρισμός σχέσεων. Ευκολάκι. Αυτό ξεφεύγει από το στάδιο της ικανότητας. Είναι πλέον δεξιότητα, εμπειρία. Έφαγες το γάιδαρο στην ουρά θα κολλήσεις. Ποιος έφαγε όμως την ουρά εύκολα και γρήγορα;
Αν έχεις λοιπόν όλα τα παραπάνω αυτόματα ανεβαίνεις σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Αρχικά στο σχολείο. Μπορεί οι βαθμοί σου να είναι μέτριοι. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι για τους γονείς σου αλλά για σένα μπορεί να αρκεί, γιατί οι βαθμοί δεν αποτυπώνουν την ψυχική σου υγεία. Άλλωστε γι ‘ αυτή γίνονται όλα. Αν είσαι συναισθηματικά και ψυχικά υγιής ας βγάζεις και βαθμό απολυτηρίου 15. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είσαι αρκετά έξυπνος, σημαίνει ότι δεν σε απασχόλησε τόσο πολύ ώστε να το κάνεις στόχο το 20. Ήσουν απασχολημένος με πιο σοβαρά πράγματα.

Στο σεξ! Μετά από έρευνα του Twin Research Department στο Kings College London, «οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης φαίνονται να βιώνουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση» από τις υπόλοιπες. Ναι οι γυναίκες! Γιατί οι πιθανότητες ένα από τα δύο φύλα να αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη γέρνουν τη ζυγαριά προς το μέρος τους. Οι άντρες έχουν IQ. Δεν τους πολυνοιάζουν τα συναισθήματα. Όχι τα πολύ έντονα και πολύ ψαγμένα τουλάχιστον. Οι γυναίκες με σεξουαλικές διαταραχές είναι αυτές με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη γιατί η υψηλή συνδέεται με μεγάλο αριθμό οργασμών.

Στην εργασία. Ο Dr. Goleman μετά από πολυετή έρευνα κατέληξε ότι τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις, διαθέτουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. To IQ διαθέτει ένα πενιχρό 20% στην επαγγελματική επιτυχία. Η ουσία δεν βρίσκεται μόνο στο μυαλό. Γι’ αυτό και δεν είναι όλοι επιτυχημένοι.

Σίγουρα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο IQ. Γιατί υπάρχει σχέση μεταξύ τους και πάλι σύμφωνα με τον dr. Goleman, ο οποίος αποτυπώνει αυτή τη σχέση σε 4 στερεότυπα

Υψηλό IQ- άντρας (High I.Q. Male): Ο άντρας με υψηλό IQ χαρακτηρίζεται συχνά ως διανοούμενος, διαθέτοντας ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και ικανοτήτων. Είναι φιλόδοξος και παραγωγικός. Διαθέτει αυτοπεποίθηση. Παράλληλα όμως είναι προβλέψιμος και τυπικός. Είναι εκλεκτικός και δύσκολα ευχαριστιέται. Συχνά είναι κριτικός. Δεν εξωτερικεύει εύκολα τα συναισθήματα του. Χαρακτηρίζεται «κρύος».

Υψηλό EQ Άντρας (High E.Q. Male): Ο άντρας με υψηλό ΕQ είναι «κοινωνικός» τύπος, εξωστρεφής και πρόσχαρος. Δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για το αύριο. Δεσμεύεται με τους ανθρώπους, αναλαμβάνει ευθύνη και έχει «φιλότιμο». Γίνεται εύκολα συμπαθής και δείχνει ενδιαφέρον για τις σχέσεις του. Ζει «γεμάτη» κοινωνική ζωή. Τα «έχει καλά» με τον εαυτό του και τους γύρω του.

Υψηλό IQ Γυναίκα (High I.Q. Female): Η γυναίκα με υψηλό IQ χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση. Και εκείνη διαθέτει ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και ικανοτήτων. Εκφράζεται με ευφράδεια. Διαθέτει καλαισθησία και αντίληψη του εαυτού της. Είναι όμως επιρρεπής στο άγχος και τις ενοχές, ενώ διστάζει να εκφράσει τον θυμό της δημοσίως.

Υψηλό EQ Γυναίκα ( High E.Q. Female): Η γυναίκα με υψηλό ΕQ είναι σθεναρή και δυναμική. Εκφράζει τα συναισθήματα της χωρίς να τα φιλτράρει. Νοιώθει καλά με τον εαυτό της. Είναι εξωστρεφής και εκφραστική. Λειτουργεί καλά σε αγχωτικό περιβάλλον. Είναι ανοικτή στη γνωριμία νέων ατόμων, ενώ σπανίως νοιώθει ενοχές.

Συμπερασματικά λοιπόν, η εξυπνάδα δεν είναι μόνο θέμα μυαλού. Θέλει καρδιά. Η νοημοσύνη του μυαλού δεν είναι αρκετή πουθενά. Θέλει στήριξη, δεκανίκι. Αλλιώς κυριαρχεί η θεωρία. Σύμφωνα όμως με τον Γκάντι, ένα γραμμάριο πράξης είναι ίσο με ένα τόνο θεωρίας. Αν δε δουλεύει η καρδιά μένεις στα λόγια, και τα πολλά λόγια πέρα από το ότι είναι φτώχεια είναι χάσιμο χρόνου από την πράξη.


Άλφα-πι

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.