Πως θα αγοράσεις τα δικαιώματα από μια σειρά επεισοδίων

Με την άκρη του ματιού μου είδα ότι το mega ετοιμάζει ένα νέο σήριαλ την εκδίκηση. Για όσους δεν ξέρουν το στόρι είναι ένα αμερικανικό σήριαλ γυρισμένο στο αγαπημένο Χαμπτον. Ακριβά σπίτια αυτοκίνητα και ρούχα και για να σε βάλω ακόμα πιο βαθιά στο κλίμα μπορείς να δεις ένα ντύσιμο σε μια σκηνή που να στοιχίζει όσο το διαμέρισμα σου. Όταν είπα πως έφτασε η στιγμή να μπω στον κόσμο της τηλεόρασης είχα αποφασίσει να αγοράσω αυτό το σήριαλ με σκοπό να μεταγλωττιστεί και να προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση. Τα χρήματα που μου ζήτησαν πρέπει να ήταν όλος ο προϋπολογισμός της τρίτης σεζόν... Δεν θα τα κατάφερνα ούτε με την βοήθεια του κοινού που λένε και στην γειτονιά μου. Αλλά πως τα κατάφερε το mega? Αποφάσισα να το ψάξω καλύτερα και μετά δακριών διαπίστωσα ότι είναι γυρισμένο στα τούρκικα και αυτό θα προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση. Δεν ξέρω αν την αγορά την έχει κάνει τούρκος γιατί είναι και ένας Γάλος που αγοράζει με το δικαίωμα να γυρίσει σε περισσότερες από μια χώρες αλλά πάντα αυτές που αναφέρει το συμβόλαιο. Πάμε να δούμε πως θα μπορέσεις να αγοράσεις τα δικαιώματα από ένα σήριαλ.

1) αναζητώντας τα δικαιώματα. Τα δικαιώματα ενός έργου δεν ξέρεις ποτέ ποιος μπορεί να τα έχει. Υπάρχουν πολλών τύπων συμφωνίες και συμβόλαια αλλάζουν για την ακρίβεια ξανά διατυπώνονται σε κάθε αλλαγή οπότε δεν μπορείς να ξέρεις αν τα έχει αυτός που το έγραψε η ο παραγωγός η και οι δυο μαζί. Σίγουρα και οι δυο θα έχουν δικαιώματα δεν γίνεται αλλιώς αλλά υπάρχει και η περίπτωση να χρειαστεί να υπογράψουν και οι δυο. Οπότε κοίτα που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα του έργου. Σε κάποιες χώρες υπάρχει νόμος που λέει ότι πρέπει να το αναφέρει η ταινία αλλά αν δεν το αναφέρει θα επικοινωνήσεις με την εταιρία παραγωγής που αναφέρετε στην αρχή κάθε έργου.

2) η πρώτη επαφή με τον κάτοχο δικαιωμάτων. Εγώ είχα βάλει μια φίλη μου να πάρει τηλέφωνο και να πει : θα θέλαμε να αγοράσουμε τα δικαιώματα της σειράς με σκοπό να την προβάλουμε στην Ελλάδα. Πότε θα μπορέσουμε να επικηνονισουμε ξανά για να έχουμε μια προσφορά. Το πρώτο που μας πρότειναν ήταν ένα ραντεβού το οποίο δεν γινόταν να πραγματοποιήσουμε έτσι ζητήσαμε φάκελο με προσφορά και μας τον έστειλαν στο σπίτι. Εκεί παίζει να γέλασα περισσότερο από ότι θα γελάσω με το τούρκικο γιατί θα το δω έστω και μια φορά, δεν ξέρω μπορεί να είναι καλό αλλά από την στιγμή που έχεις βιώσει την χλιδή του Χαπτον δύσκολα προσαρμόζεσαι στα ανατολικά καρτέλ.

3) η πρώτη επαφή με τα δικαιώματα. Η προσφορά δεν είναι μια και κοστολογείτε ανά επεισόδιο. Δηλαδή το ένα επεισόδιο είναι το το 10% του κόστους. Σκέψου ότι θα πρέπει να πληρώσεις 10 επεισόδια χωρίς κανένα από αυτά να έχει προβληθεί. Πρέπει να έχεις χαρτί δηλαδή στην διάθεση σου να δώσεις. Μετά σκέψου ότι υπολογίζουν το κόστος όσο και τα έσοδα. Δηλαδή βάζεις 10 και παίρνεις 10 κάτι που δεν ισχύει γιατί έτσι δεν θα υπήρχε και νόημα. Σε έχω μπερδέψει? Πιθανόν ναι πιθανόν όχι αλλά θα σε ξεμπερδέψω στο τέταρτο βήμα.

4) τα χρώματα του συμβολαίου. Ένας τρόπος να αγοράσεις το συμβόλαιο είναι με την προϋπόθεση να κρατάς το 100% των κερδών. Δεν στο προτείνω πιο πάνω σου είπα ότι βάζεις 10 και παίρνεις 10 και για να στο αναλύσω.  Αν εσύ πληρώσεις 1000ε για το σήριαλ θα έχεις το 100% τον εσόδων αν πληρώσεις 900ε θα έχεις το 90% και αν πληρώσεις 500ε το 50%. Αυτός είναι ένας τρόπος να σου δήξει αυτός που στο πουλά ότι πιστεύει στην δουλειά του και ένας τρόπος να μυώσεις το ρίσκο. Όταν σου στείλουν την προσφορά θα σου γράφουν ότι η δυνατότητα μετακίνησης είναι από 10% ως και 40% για παράδειγμα, στο γενικό κοστολόγιο της αξίας. Εμένα μου το έδιναν μέχρι 35% και αν τελικά είχα την δυνατότητα θα το διάλεγα γιατί θα ήταν +35% λιγότερο ρίσκο + 35% έκπτωση - 35% έσοδα. Α δεν το έπιασες κάνε μια επανάληψη σε όλο το κείμενο. Και τώρα που είπα επανάληψη... Αυτό ισχύει και για τις επαναλήψεις.

5) στέλνοντας την προσφορά σου. Τώρα έφτασε η ώρα να μιλήσεις με την δικηγόρο σου. Θα σκεφτείς τι προμήθεια θες να τους δίνεις από το έργο αν βέβαια η προσφορά είναι ευέλικτη και δεν σου δίνει μόνο ένα ενδεχόμενο. Θα πρέπει να συμπεριλάβεις που θες να προβληθεί η σειρά... Εγώ είχα στο μυαλό μου και το ιντερνέτ δεν θα με έκανε πλούσιο αλλά θα με έκανε αρκετά δυνατό. Εσύ μπορεί να έχεις στο μυαλό σου το ράδιο η την τηλεόραση. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσεις γιατί δεν φτάνει μόνο να έχεις την άδεια πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και την άδεια να τα χρησιμοποιήσεις κάπως. Για να κόψεις το επεισόδιο για να αφαιρέσεις η και για να προσθέσεις σκηνές ώστε να κάνεις τις δυο σεζόν τρις πρέπει να έχεις άδεια. Όπως και αν σκοπεύεις να το πουλήσεις στην Ιταλία για παράδειγμα πρέπει πάλη να έχεις άδεια. Εκτός αν έχεις αγοράσει τα δικαιώματα για να ξανά γυρίσεις το σίριαλ όπως έγινε με το τούρκικο που ανέφερα στον πρόλογο. Εκεί έρχεται το βήμα 6

6) αρχίζει το γύρισμα. Αν το αγοράσεις για να το γυρίσεις θα σου βγει πολύ φθηνότερο αφού η τιμή αγοράς πέρα από την εμπορική επιτυχία συμπεριλαμβάνει και την άξια των γυρισμάτων, όχι ολόκληρη αλλά ένα ποσοστό αυτής. Αν σκεφτείς να κάνεις κάτι τέτοιο καλύτερα βρες ένα σήριαλ που να μη θέλει πολλά για γυρίσματα όπως για παράδειγμα η νταντά η το big bang theory. Η συμφωνία σε αυτήν την περίπτωση είναι σχεδόν ίδια αν εξαιρέσεις 2 πράγματα. Ότι πλέον μπορείς να το μεταπουλήσεις και ότι τα ποσοστά είναι 10 προς 5. δηλαδή αν πληρώσεις το σίριαλ 10 επεισοδίων 1000ε ο δικαιούχος ναι μεν θα έχει το 10% των κερδών αλλά αν τα έσοδα είναι 1000ε δεν θα πάρει τα 100ε μα τα 50ε γιατί πια είσαι συνδικαιούχος. τώρα  μπορείς να το πουλήσεις και στους ιταλούς. Θα μου πεις γιατί να το πάρουν από εσένα? Εμείς γιατί το παίρνουμε από τους τούρκους? Γιατί θα έχει περισσότερη πλάκα !!! Όχι γιατί τα συμβόλαια είναι με ποσοστά. Γιατί εγώ μπορώ να το πουλήσω όσο θέλω στους ιταλούς. Μπορώ να το δώσω και δωρεάν με δικαίωμα ποσοστών. Και ανάλογα τι έχω αποφασίσει να υπογράψω στο συμβόλαιο πληρώνω και τα ανάλογα στον αρχικό ιδιοκτήτη.

7) πληρωμή και διαπραγματεύσεις. Όπως και οι τράπεζες έτσι και αυτοί παίζουν με τους τόκους. Και γιατί όχι είναι πολύ πιο κερδοφόροι από αυτές και οι μετοχές τους είναι απλησίαστες σε σχέση με αυτές των τραπεζών. Τι γίνετε εδω??? Κάποια συμβόλαια σου δίνουν την δυνατότητα να μη τα πληρώσεις ολόκληρα. Για παράδειγμα έμενα μου ζήτησαν 1000ε για να το αγοράσω αλλά είχα την δυνατότητα να δώσω μόνο 200ε το 20% ε την προϋπόθεση να επιλέξω το συμβόλαιο του 35% και να δίνω έναν τόκο 10% μέχρι να πληρώσω το υπόλοιπο. Μια χαρά δηλαδή !!! Όχι δεν με προσέχεις δεν είναι μια χαρά. Θα μου κρατούσαν το 45% μέχρι να εξοφλήσω το υπόλοιπο ποσό και μετά το 35% χωρίς να μου κάνουν την έκπτωση του 35%. και πέρα από αυτό το συμβόλαιο μένει ανοιχτό και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο σε μια δουλειά από ένα ανοιχτό συμβόλαιο που μπορεί οποιαδήποτε στιγμή χωρίς κανέναν λόγο να σου σταματήσει τις προβολές. Σκέψου ότι τελικά το παίρνεις και έχεις ακροαματικότητα και λίγο πριν εξοφλήσεις σου παίρνουν την σειρά και την πουλαν οι ίδιοι στο κανάλι που την προβάλεις. Θα μου πεις υπάρχει συμφωνία κυριών.... Όχι δεν υπάρχουν κύριοι ούτε Άγιος Βασίλης υπάρχει το μόνο που υπάρχει είναι πολλά χρήματα επενδυμένα σε αέρα για αυτό καλό θα ήταν να προσέχεις τι υπογράφεις και όταν το κάνεις να το κάνεις μια και καλή μην αφήνεις ανοιχτές εκκρεμότητες.

8) η ώρα του γλυκού. Έφτασε η στιγμή να το πουλήσεις. Ναι δεν φτάνει μόνο να αγοράσεις κάτι για να βγάλεις χρήματα πρέπει να το πουλήσεις και μάλιστα σωστά. Σε καμία περίπτωση μη περιμένεις ότι θα πας στο κανάλι και θα ζητήσεις λίγα περισσότερα από αυτά που έδωσες. Ήξεραν να το κάνουν καλύτερα από εσένα αυτό που έκανες και δεν το έκαναν λόγο ρίσκου. Δεν το πήραν τότε δεν θα το πάρουν και τώρα. Οπότε θα μιλήσεις με τα κανάλια θα τους πεις τι έχεις και θα περιμένεις προσφορές. Τα βασικά της προσφοράς είναι τι ώρα θα μεταδίδεται από την τηλεόραση και τι ποσοστό θα έχεις από τα διαφημιστικά. Το ενδεχόμενο να σου δώσουν χρήματα μπροστά είναι αυτό που λέει ότι θα σου πάρουν τα χρήματα από τις επαναλήψεις. Δηλαδή θα πληρωθείς μόνο στην πρώτη προβολή του έργου. Εσύ θα κάνεις και διακανονισμό να παίρνεις ποσοστά και από τις επαναλήψεις. Κάποια κανάλια θα σου δώσουν μεγαλύτερα ποσοστά και κάποια μικρότερα αλλά εδω παίζουν πολλά οπότε θα σου συνιστούσα να επικαλεστείς την βοήθεια κάποιου μαθηματικού. Το να σου δώσω το 50% των διαφημίσεων και να προβάλω 4 το πρωί και με διακανονισμό στις επαναλήψεις να σου δίνω μόνο το 5% και εγώ να τις προβάλω ( επαναλήψεις ) στις 10 βράδυ δεν μου ακούγετε και τόσο συμφέρουσα. Υπάρχουν ώρες μέρες και κανάλια που πρέπει να προσέχεις αρχικά. Βέβαια και αυτά θα είναι σχετικά ευέλικτα αλλά μια ώρα πάνω μια ώρα κάτω όχι περισσότερο.

Καλή τύχη σου εύχομαι με την επένδυση σου και αν σκοπεύεις να αγοράσεις μόνο το σενάριο για να το ξανά γυρίσεις ρίξε μια ματιά στην Βραζιλία στην Ρουμανία στην Ταϊλάνδη όλο και κάτι θα έχουν και πέρα από αυτό θα χρειάζονται τα χρήματα σου περισσότερο από του αμερικανού και θα σου βγει και φθηνότερο.

Εμμανουήλ

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Πως θα αγοράσεις τα δικαιώματα από μια σειρά επεισοδίων

  1. Με την άκρη του ματιού μου είδα ότι το mega ετοιμάζει ένα νέο σήριαλ την εκδίκηση. Για όσους δεν ξέρουν το στόρι είναι ένα αμερικανικό σήριαλ γυρισμένο στο αγαπημένο Χαμπτον. Ακριβά σπίτια αυτοκίνητα και ρούχα και για να σε βάλω ακόμα πιο βαθιά στο κλίμα μπορείς να δεις ένα ντύσιμο σε μια σκηνή που να στοιχίζει όσο το διαμέρισμα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισως ειναι λιγο αργα τωρα για να απαντησεις αλλα θα προσπαθησω.
    Εχω σκοπο να αγορασω τα δικαιωματα της σειρας Dragonball Z για μια καλυτερη ελληνικα μεταγλωττιση. Η διαδικασια ειναι η ιδια, απο την στιγμη που καποιο στουντιο στην ελλαδα εχει αγορασει ηδη τα δικαιωματα? Αν θυμαμαι καλα τα εχει το ANT

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.