Φτιάξτε το δικό σας σαπούνι

Μπορεί να θέλετε να φτιάξετε το δικό σας σαπούνι επειδή θέλετε να αποφύγετε τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα σαπούνια του εμπορίου, ή για λόγους οικονομίας, ή απλά για διασκέδαση. Για όποιο λόγο κι αν το αποφασίσατε καλό είναι να γνωρίζετε πως δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την αλυσίβα (καυστική σόδα) - βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς να τους αποφύγετε πριν ξεκινήσετε.

Η καυστικοί σόδα (αλυσίβα) είναι μια επικίνδυνη, διαβρωτική χημική ουσία. Μπορεί να κάψει το δέρμα σας, να σας τυφλώσει, και να σας σκοτώσει σε περίπτωση κατάποσης. Θεωρείται απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή σαπουνιού και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές, μπορείτε να διασκεδάσετε δημιουργώντας το δικό σας σαπούνι, διατηρώντας παράλληλα τον εαυτό σας (και την οικογένεια σας ) ασφαλή.
- Τα μάτια σας είναι πολύ σημαντικά, για αυτό να χρησιμοποιείτε προστατευτικά γυαλιά.
- Χρησιμοποιείτε πλαστικά γάντια κουζίνας, θα κρατήσει τα χέρια και τους βραχίονές σας ασφαλείς.
- Όταν αναμειγνύεται αλυσίβα με νερό, πάντα να προσθέτετε την αλυσίβα στο νερό και όχι το αντίστροφο.
-Αερίστε!
Η ανάμιξη αλυσίβα με νερό θα δημιουργήσει καπνούς και αναθυμιάσεις , που είναι κακό για τους πνεύμονές σας.
 Ανοίξτε το παράθυρο, ή να χρησιμοποιήσετε έναν αποροφητήρα. 
- Επιλέξετε ένα ανθεκτικό, στη θερμότητα δοχείο για το μείγμα νερού αλυσίβα. Μην χρησιμοποιείτε ένα δοχείο φτιαγμένο από κασσίτερο, ψευδάργυρο ή αλουμίνιο.
- Κρατήστε ξύδι σε κοντινή απόσταση. Αν η αλυσίβα έρθει σε επαφή με το δέρμα σας χρησιμοποιήστε αμέσως το ξύδι για να την εξουδετερώσει,, στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Πως θα φτιάξετε το δικό σας σαπούνι ?


Υπάρχουν δυο τρόποι για να φτιάξετε το δικό σας σαπούνι στο σπίτι:
  1. Δημιουργία σαπουνιού από την αρχή, με τη χρήση όλων των απαραιτήτων υλικών, ώστε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της σαπωνοποίησης.
  2. Δημιουργία σαπουνιού χρησιμοποιώντας έτοιμο σαπούνι το οποίο θα το λιώσετε και θα προσθέσετε τα υλικά της αρέσκειας σας . ο δεύτερος τρόπος θεωρείται ασφαλέστερος, διότι θα αποφύγετε τη χρήση  υδροξειδίου του νατρίου ή αλισίβα, που θεωρείται επικίνδυνη ουσία και ο χειρισμός της απαιτεί πολλή φροντίδα και προσοχή.

Μέθοδοι παρασκευής σαπουνιού :

ψυχρή μέθοδος : Σε μια πυρίμαχη κανάτα  ρίχνουμε την καυστική σόδα σε κρύο αποσταγμένο νερό και όχι το αντίστροφο ( Aν ρίξετε το νερό στην καυστική σόδα θα προκαλέσετε εκτόξευση του διαλύματος). Όσο ρίχνετε την σόδα, θα παρατηρήσετε ότι η θερμοκρασία του υγρού, αυξάνει. Μην ανησυχείτε είναι φυσιολογικό. Αφού ολοκληρώσετε τη διάλυση της καυστικής σόδας στο νερό, αφήστε το διάλυμα να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναμίξουμε το λάδι με την καυστική σόδα, είναι αυτά τα δύο να βρίσκονται στην ίδια θερμοκρασία (περίπου 28 με 40 βαθμούς). Στη συνεχεία ρίχνουμε το διάλυμα της καυστικής σόδας μέσα στο λάδι και ανακατεύουμε με μίξερ χειρός για να γίνει πιο γρήγορα. Ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι το μείγμα να αρχίζει να χυλώνει και να δένει. Αφού το μείγμα δέσει προσθέτουμε αν θέλουμε τα αιθέρια έλαια πριν το τοποθετήσουμε στα καλούπια μας. Σαν καλούπια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιά πλαστικά δοχεία που πιθανόν θα έχετε στο ντουλάπι της κουζίνας σας και στα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε λεπτές φέτες από πορτοκαλί ή οτιδήποτε άλλο θέλετε για διακόσμηση. Μόλις τα σαπούνια κρυώσουν τα βγάζουμε από τα καλούπια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν για έξι εβδομάδες, ώστε οι καυστική σόδα να “εξατμιστεί” και το σαπούνι να απαλλαγεί από την οξύτητα του για να είναι φιλικό στο δέρμα μας . Καλό είναι κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης να γυρίζουμε τακτικά τα σαπουνάκια μας ώστε όλες οι πλευρές τους να είναι εκτεθειμένες στον αέρα και να ωριμάσουν ομοιόμορφα.
Tips
Για να επιταχύνετε τη διαδικασία της σαπωνοποίησης και να ελαττώσετε το χρόνο της ωρίμανσης, αφού κάνετε τη ψυχρή σαπωνοποίηση και τοποθετήσετε το μείγμα στα καλούπια «ψήστε» τα σαπούνια (πριν τα βγάλετε από τα καλούπια τους ) στο φούρνο  (1-2 ώρες στους 80-90 ° C).
Θερμή μέθοδος : Η διαδικασία είναι η ίδια με τη ψυχρή μέθοδο μόνο που εδω μαγειρεύουμε το σαπούνι. Η θερμή μέθοδος αποτελεί διαδικασία ιδιαίτερα ευαίσθητη και απαιτεί πολύ καλό έλεγχο της όλης διαδικασίας. Για το λόγο αυτό δεν σας συμβουλεύω  να ξεκινήσετε να φτιάχνετε τα χειροποίητα σαπούνια σας με τη μέθοδο αυτή.
Προετοιμάζουμε το αλκαλικό διάλυμα όπως ακριβώς και στη ψυχρή μέθοδο. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και το αλκαλικό διάλυμα. Ανακατεύουμε τα υλικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να γίνεται κρεμώδες. Όταν το μείγμα δέσει κλείνουμε την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει λίγες βράσεις. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για να μπορέσουμε στη συνεχεία να προσθέσουμε αν θέλουμε τα αιθέρια έλαια πριν το τοποθετήσουμε στα καλούπια. Μόλις τα σαπούνια κρυώσουν τα βγάζουμε από τα καλούπια και τα αφήνουμε να ωριμάσουν για έξι εβδομάδες. Να θυμάστε πως το σαπούνι είναι όπως το κρασί,  όσο πιο πολύ ωριμάζει τόσο πιο καλύτερο θα γίνεται.

Συνταγή
  • 900ml νερό αποσταγμένο
  • 295g καυστική σόδα
  • Λάδι καρύδας 615 g (ή φυτικό λίπος)
  • 800ml ηλιέλαιο
  • 800ml ελαιόλαδο
  • Αιθέρια έλαια ανάλογα με το τι σαπούνια θέλετε να κάνετε:
-Λεβάντα, δεντρολίβανο, (για λιπαρές επιδερμίδες )
- Λεβάντα, γεράνι, τριαντάφυλλο (για ξηρές επιδερμίδες )
-κόκκινος άργιλος και γιασεμί (για καθαρισμό και θρέψη της επιδερμίδας )
Προσοχή τα αιθέρια που θα προμηθευτείτε δεν πρέπει να είναι νοθευμένα. Για να το διαπιστώσετε δεν έχετε παρά να στάξετε μια σταγόνα από το αιθέριο έλαιο σε ένα κομμάτι χαρτί. Αν αφήσει μόνο το άρωμα του χωρίς ίχνος λαδιού σημαίνει ότι κάνατε σωστή επιλογή.
Μπορείτε να χρωματίσετε το σαπούνι σας με τη βοήθεια τεχνητών ή φυσικών χρωμάτων ( π.χ πορτοκάλι, φράουλες , φασκόμηλο, κακάο, κανέλα κ.λ.π)

Συνταγή για σαμπουάν

256 ml λάδι καρύδας 
256
ml ελαιόλαδο 
142
ml καστορέλαιο 
85
ml λάδι jojoba 
57
ml βούτυρο καριτέ 
57
ml βούτυρο κακάο 
28
ml κερί μέλισσας
114
ml νερό 
170
ml γάλα καρύδας
114
ml καυστική σόδα
Αιθέρια Έλαια 
-δεντρολίβανο και μέντα για σκούρα μαλλιά
 
-λεβάντα και λεμόνι για τα ξανθά μαλλιά
 
-Lime και Καρύδα για όλους τους τύπους
 
-δεντρολίβανο και θυμάρι (για λιπαρά μαλλιά)
-μελισσόχορτο, φασκόμηλο (για μαλλιά με πιτυρίδα )
-καλέντουλα και χαμομήλι (για ξηρά μαλλιά)

Το χειροποίητο σαπούνι εκτός του ότι θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον και το δέρμα μας είναι και ένα θαυμάσιο δώρο για όλους όσους αγαπάμε. Αφού δοκιμάσετε τις παραπάνω συνταγές και πάρετε μια ιδέα για το πώς γίνεται, στη συνεχεία μπορείτε να δημιουργήσετε τις δίκες σας συνταγές. Καλή επιτυχία.


Αριάδνη Στεφανίδου 

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Φτιάξτε το δικό σας σαπούνι

  1. Το χειροποίητο σαπούνι εκτός του ότι θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον και το δέρμα μας είναι και ένα θαυμάσιο δώρο για όλους όσους αγαπάμε. Αφού δοκιμάσετε τις παραπάνω συνταγές και πάρετε μια ιδέα για το πώς γίνεται, στη συνεχεία μπορείτε να δημιουργήσετε τις δίκες σας συνταγές. Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χρησιμοποιώ σπορελαια και το σαπουνι χαλάει ,πανταστη σωστη αναλογια και θερμοκρασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.