Πως θα φτιάξουμε σπιτική μπύρα

Θα μάθουμε πως θα φτιάξουμε την μπύρα στο σπίτι μας χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουμε κάποιο kit η συγκεκριμένα υλικά. Εδω τα φτιάχνουμε όλα μόνοι μας και μελλοντικά θα δούμε και την καλλιέργεια των υλικών όπως κάναμε και σε παλιότερα άρθρα. Θα δούμε την βασική συνταγή και πάνω σε αυτήν θα εξηγήσουμε τι πρέπει να γίνει για να βγάλουμε μαύρη η κόκκινη μπύρα πέρα από ξανθιά. Θα δούμε διαφορετικές ποιότητες και χρώματα και πως ασφαλώς θα τα κάνουμε όλα αυτά. Η συνταγή μας θα βγάλει μπύρα σε θόλο χρώμα που είναι και το βασικό γιατί το διάφανο δεν είναι χρώμα είναι marketing αλλά θα δούμε και το πως θα βγει διάφανο. Επίσης σας έχω φτιάξει έναν μετρητή που θα σας υπολογίζει τα υλικά που θα χρειάζεστε ανάλογα με την ποσότητα μπύρας που θέλετε να φτιάξετε.

Εξαρτήματα που θα χρειαστούμε για σπιτική μπύρα


1) κατσαρόλα
2) Δυο πλαστικούς κουβάδες χωρητικότητας 20 λύτρων και περισσότερο με καπάκι που να κλείνουν αεροστεγώς.
3) Ένα θερμόμετρο
4) ένα σωλήνα διαμέτρου 10mm και 1μ μάκρος ( λίγο πάνω λίγο κάτω δεν χάλασε ο κόσμος )
5) κάτι μεταλλικό για ανακάτεμα 50cm τουλάχιστον. Όχι ξύλινο μεταλλικό.
6) έναν αποθητήρα αέρος. Κάνει 1ε - 2ε στο εμπόριο. Θα κάνουμε και μια αναφορά για το πως θα τον φτιάξουμε αυτοσχέδια. Γιατί τον έχουμε δει να πουλιέται και 20ε
7) σκουρόχρωμα μπουκάλια με αεροστεγής καπάκι η γυάλινη νταμιτζάνα

Τι κάνουμε με όλα αυτά.


1) αρχικά τα πλένουμε πολύ καλά. Και ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιούμε ξύδι. Υπάρχουν 2 λόγοι που πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή στο πλύσιμο. Ο ένας είναι πως θα το ποιούμε, αλλά αυτό ίσως να μην σε απασχολεί ιδιαίτερα κάποιους και για αυτό έρχεται ο δεύτερος λόγος. Τα παράσιτα μπορεί να χαλάσουν το μίγμα μας, σε κάποιες περιπτώσεις απλά να ρίξουν την ποιότητα του και σε άλλες να το καταστρέψουν.

2) η κατσαρόλα χρειάζεται για να βράσουμε το μίγμα μας. Το πρώτο που κοιτάμε είναι να είναι ανοξείδωτη το δεύτερο είναι το μέγεθος.  Σκέψου ότι αν θες να βγάλεις κάπου στα 20 λύτρα μπύρας, στο μαγείρεμα μια κατσαρόλα 20 λύτρων είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτό που χρειάζεσαι.

3) στον Α κουβά θα βάλουμε το μίγμα μας. Οπότε σε αυτόν θα τοποθετήσουμε και τον αποθητήρα αέρος ( στο καπάκι ) αφού τον κλίσουμε αεροστεγώς. Και θα κολλήσουμε πάνω του το θερμόμετρο. Στον δεύτερο θα μεταφέρουμε το μίγμα μας όταν θα είναι έτοιμο για να το τοποθετήσουμε στα μπουκάλια.

4) αποθητιρας αέρος. Είπαμε θα μπει στον κουβά Α και αυτό θα γίνει γιατί το μίγμα μας παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο πρέπει να βγαίνει από τον κουβά Α αλλά χωρίς να μπαίνει μέσα αέρας από το εξωτερικό περιβάλλον. Το θέλουμε απόλυτα αεροστεγές αν θέλουμε να ποιούμε την μπύρα. Στο εμπόριο είπαμε είναι αρκετά φθηνός ( χρωματοπωλεία, γεωπόνοι, οινολόγοι ) αλλά μπορούμε να τον φτιάξουμε και μόνοι μας. Κόβοντας ένα κομμάτι λάστιχο σε σχήμα s, μετά το σταθεροποιούμε σε αυτό το σχήμα με σύρμα και βάζουμε λίγο νερό ώστε να καλύψει την μια καμπύλη. Η μια άκρη του λάστιχου στον κουβά Α και η άλλη στον αέρα. Δες μερικές εικόνες θα το καταλάβεις καλύτερα.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε κατά το μαγείρεμα.

Όσο για τα υλικά τώρα που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε την σπιτική μπύρα. Είχα πολλά παράπονα από εσάς. Μου λέγατε πως δεν καταλαβαίνετε τις συνταγές με oz και την δοσολογία πακέτο. Ναι όντος τι θα πει 2 πακέτα ? Αν εγώ δεν θέλω να αγοράσω πακέτα από εσένα ? Τα άρθρα έχουν γραφτεί έτσι ώστε να σας ψήσουν και να σας πουλήσουν για αυτό δεν βγάζατε άκρη. Σας τα έχω φτιάξει όλα σε γραμμάρια και κυλά και πέρα από αυτό σας έχω φτιάξει ένα μετρητή. Σε αυτόν γράφεις πόσα λύτρα μπύρας θες να βγάλεις και αυτός σου λέει τι υλικά χιάζεσαι. Είναι ακριβείας σε ποσοστό 1 προς ένα εκατομμύριο οπότε εσείς στρογγυλοποιήστε τις δοσολογίες αν δεν θέλετε να το πάτε τόσο κατά γράμμα η αν θέλετε να πειραματιστείτε. Εγώ θα σας γράψω μια συνταγή 18 λύτρων, παρόμοια με αυτήν που σας μπερδεύει σε γραμμάρια και κυλά για να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Αυτή μια βασική συνταγή από τις πολλές τις άλλες θα τις ανακαλύψετε και κάποιοι από εσάς θα τις δημιουργήσετε.

Υλικά για σπιτική μπύρα 18 λύτρων 


20 Λύτρα νερού
2.72 Κιλά εκχύλισμα βύνης σε υγρή μορφή
0.5 Κιλά εκχύλισμα βύνης σε σκόνη
56 Γραμμάρια Λυκίσκος σε pellet μορφή
0.5 Κιλά μαγιά σε σκόνη ( αν όχι χίμα τότε από καταστήματα που έχουν υλικά για μπύρα την θες ζωντανή για δουλέψει )
1 Κιλό ακατέργαστης ζάχαρης ( η καφέ ζάχαρη είναι συνήθως ακατέργαστη αλλά σιγουρέψου ότι το γράφει και η συσκευασία )

Εγώ θα προτιμούσα 3.22 κύλα ξερής βύνης και δεν θα έβαζα υγρή. Θα με ζόριζε λίγο στο να την διαλύσω στο νερό αλλά θα την βρω σε πολύ χαμηλότερη τιμή και χίμα που θα είμαι και περισσότερο σίγουρος για την ποιότητα της. Αν θες να φτιάξεις μαύρη η κόκκινη μπύρα τότε θα διαλέξεις την ανάλογη μαγιά !!!

Μετρητής για άλλη δοσολογία λύτρων


Τα υλικά θα τα βρεις σε παντοπωλεία, καταστήματα ξυρών καρπών, καταστήματα γεωπόνων ακόμα και στο ιντερνέτ.

Παρασκευή σπιτικής μπύρας βήμα πρώτο


  Θα το αναλύσω πολύ για να μη σας μπερδέψουν οι αργότερα οι δοσολογίες σας. Αρχηγικά θα ρίξουμε στην κατσαρόλα μας το 1/5 του νερού που θα χρειαστούμε. Στην περίπτωση μας τα 4 από τα 20 λύτρα του νερού και τα υπόλοιπα τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Αν όχι όλα τότε όσα περισσότερα γίνεται. Υπάρχει και ένας τρόπος που παγώνουμε αμέσως το μίγμα θα τον αναφέρω και αυτόν αλλά δεν το προτείνω για μπύρες πολύ καλής ποιότητας. Αλλά αν η χωρητικότητα του ψυγείου δεν επαρκεί τότε είναι απαραίτητος.
  Αφού έχουμε τα τέσσερα λύτρα νερού στην κατσαρόλα τα αφήνουμε να κοχλάσουν και μετά την κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε μέσα την υγρή βύνη ανακατεύοντας μανιωδώς, για να μη μας κολλήσει και στην συνέχεια την βύνη σε σκόνη. Και ξανακατέβουμε μανιωδώς για τον ίδιο λόγο. Όταν δούμε πως όλα αυτά έχουν διαλυθεί καλά μέσα στο νερό, ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά στο τέρμα.
  Τώρα είμαστε πάνω από την κατσαρόλα για τα πρώτα 10 - 20 λεπτά να δούμε τον αφρό. Αν αυτός φουσκώνει επικίνδυνα με αποτέλεσμα να χυθεί έξω από την κατσαρόλα τότε παίρνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά να κατέβει λίγο η στάθμη του αφρού, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και ξανά βάζουμε την κατσαρόλα πάνω. Για όσες φορές χρειαστεί. Αφού πέρασαν τα πρώτα 20 λεπτά ρίχνουμε τον μισό λυκίσκο. Στην περίπτωση μας τα 28 γραμμάρια. Αφήνουμε για μια ώρα να βράσει και μετά ρίχνουμε τον υπόλοιπο λυκίσκο και ξανακατεβούμε μέχρι να λιώσει και αυτός ( όσο γίνεται ). Όταν λιώσει κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Παρασκευή σπιτικής μπύρας βήμα δεύτερο


  Είμαστε στο σημείο που το μίγμα έχει μαγειρευτεί και εμείς έχουμε τα μπουκάλια νερού στο ψυγείο. Αν δεν είχαμε αρκετό χώρο στο ψυγείο τότε πρέπει να γεμίσουμε μισό νεροχύτη με νερό και πάγο και να αφήσουμε εκεί το μίγμα μας να κρυώσει, μαζί με την κατσαρόλα. Το θέμα είναι να μη μπει το καυτό μίγμα στο πλαστικό. Πάμε τώρα να συνεχίσουμε. Στον κουβά Α που όπως είπαμε και πιο πάνω θα βάλουμε το θερμόμετρο τον αποθητιρα και θα κλίσουμε αεροστεγώς. Θα ρίξουμε το νερό που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει για μαγείρεμα ( αυτό στο ψυγείο ). Από όσο ψιλότερα το ρίξουμε τόσο καλύτερα, για αυτό είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε μια καρέκλα. Αν το νερό ανακατευτεί καλά πριν μείνει στάσιμο θα βοηθήσει στην ζύμωση. Μην αρχίσεις να το ανακατεύεις στο μπουκάλι είναι θλιβερό και δεν θα έχει αποτελέσματα. Πρέπει να ανανεώσει το οξυγόνο με συγκεκριμένο τρόπο. Μετά αδειάζουμε το μίγμα μας μέσα στον κουβά Α που έχει μπει και το νερό μετά την μαγιά και τέλος το κλείνουμε.
  Για να μη κάνουμε κανένα λάθος. Έχουμε κλείσει το καπάκι καλά, και δεν μπαίνει αέρας στο μίγμα. Έχουμε τοποθετήσει τον αποθητιρα στο καπάκι τόσο καλά που ούτε από εκεί μπαίνει αέρας. Αν έχουμε κάνει μεγάλη τρύπα και μπαίνει αέρας τότε ανοίγουμε μια μικρότερη στον άλλον και σφηνώνουμε τον αποθητιρα με δυσκολία για να σιγουρευτούμε ότι δεν μπαίνει αέρας στο μίγμα και μόνο βγαίνει. Όμορφα ως εδω, τώρα αφήνουμε το μίγμα μας κάπου να μη το χτυπά ο ήλιος και να έχει θερμοκρασία δωματίου για μια εβδομάδα.

Παρασκευή σπιτικής μπύρας βήμα τρίτο


Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν πολλά κόλπα που κάνουν την συνταγή μας πραγματικά ξεχωριστή. Όπως να βράσεις την ζάχαρη με το μίγμα, να φιλτράρεις το μίγμα με ζάχαρη να λιώσεις την ζάχαρη με κατσαρόλα μέσα στην κατσαρόλα όπως κάνεις με το κερί και το σαπούνι. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στο πως θα γίνει η δεύτερη ζύμωση την ποσότητα αλκοόλ και τον χρόνο που θέλει να σε επηρεάσει. Αυτά θα τα δείτε στην πορεία σε προσωπικές αλλαγές που θα κάνετε εμείς θα δούμε τον πιο απλό τρόπο. Αφήνουμε το μίγμα μας εκεί που είναι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και την ζάχαρη.

  Πρώτα θα ρίξουμε μια κουταλιά ζάχαρη σε κάθε μπουκάλι που θέλουμε να γεμίσουμε με μπύρα.

Σκέψου ότι αν η ζάχαρη που θα ρίξεις στην κατσαρόλα γεμίζει το 25% μέχρι το 75% μετά θα γεμίσει με νερό. Γενικά χρειάζεσαι φαρδιά κατσαρόλα για να λιώσει η ζάχαρη γρήγορα. Στην συνέχεια την βάζεις στην φωτιά και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει καλά. Ζάχαρη και νερό να γίνουν ένα (10 - 15 λεπτά). Μετά ρίχνουμε το νερό με την ζάχαρη στον δεύτερο κουβά και στην συνέχεια το μίγμα που έχουμε αφήσει στον κουβά Α να ζυμώνετε για μια εβδομάδα.
  Στο πάτο του κουβά Α υπάρχει λάσπη την οποία δεν την θέλουμε στον δεύτερο κουβά και δεν θέλουμε να ανακατευτεί και με το μίγμα μας. Για αυτό και κάνουμε ήρεμες και χρήσιμες κινήσεις. Βάζουμε το λάστιχο στο κουβά Α όσο πιο βαθιά μπορούμε αλλά χωρίς να ακουμπήσει στην λάσπη. Μετά ρουφάμε και όταν το μίγμα φτάσει κοντά στο στόμα μας γυρίζουμε την άκρη που ρουφήξαμε στον άλλο κουβά. Είναι η μέθοδος που μεταφέρουν την βενζίνη από το ένα ντεπόζιτο στο άλλο. Αν δεν έχεις δει ψάξε στο google μεταφορά βενζίνης με λάστιχο να δεις πως γίνετε. Έτσι μεταφέρουμε το μίγμα χωρίς την λάσπη από τον κουβά Α στον κουβά με το ζαχαρωνερο. Και το ανακατεύουμε πριν το τοποθετήσουμε από τον δεύτερο κουβά στα μπουκάλια για την δεύτερη ζύμωση. Στο τέταρτο βήμα θα δούμε κάποια πράγματα για την ποιότητα και την διαφάνεια της μπίρας αν δεν σε αφορούν πήγαινε κατευθείαν στο πέμπτο βήμα.


Παρασκευή σπιτικής μπύρας βήμα τέταρτο. 1 από 2


Είπαμε ότι γνήσιο χρώμα της μπύρας είναι θολό και όχι διάφανο το διάφανο είναι marketing. Αν περά από αυτό θες ακόμα ένα διάφανο χρώμα για την μπύρα σου πρέπει να την φιλτράρεις και πιθανόν περισσότερο από μια φορά. Όσο καλύτερη είναι η μπύρα σου τόσο περισσότερα φιλτραρίσματα θέλει για να γίνει διάφανη. Εδω σου έχω ένα άρθρο που λέει για το πως θα καθαρίσεις το νερό. Σε ένα σημείο έχω το πως θα φτιάξεις ένα φίλτρο με κάρβουνο άμμο και βαμβάκι. Από ένα τέτοιο φίλτρο πρέπει να περάσεις το μίγμα όταν το μεταφέρεις από τον κουβά Α στον κουβά με το ζαχαρωνερο και όταν το μεταφέρεις από το κουβά με το ζαχαρωνερο στα μπουκάλια.

Παρασκευή σπιτικής μπύρας βήμα τέταρτο. 2 από 2 


Κάποιες μπύρες το χρησιμοποιούν έτσι και άλλες έχουν τους λόγους τους. Όταν μια μπύρα τελειώνει σε er κανονικά δηλώνει μια ιδική επεξεργασία νερού. Κάποιες εταιρίες το έχουν χωρίς λόγο αλλά ο σκοπός του είναι να σου δηλώσει την καλή ποιότητα που προέρχεται από το νερό. Το οποίο κάνει άλλη ζύμωση, κρατά άλλα χαρακτηριστικά και σαφώς δίνει ακριβής γεύση. Εδω έχω το άρθρο του πως θα καθαρίσεις το νερό. Το νερό που οδηγεί στην κατάληξη er έχει καθαρίσει 5 φορές οπότε αν φτιάχνεις την μπύρα αυτοσχέδια για το κέρδος δεν σε συμφέρει να μπεις σε αυτήν την διαδικασία. Αν φτιάχνεις την μπύρα για την ιστορία και δεν σε νοιάζει ο χρόνος και η διαδικασία τότε δοκίμασε το. Από μόνη της η σπιτική μπύρα απέχει από αυτή του εμπορίου το να δώσεις και την καλύτερη ποιότητα. Που δεν έχει να κάνει μόνο με το νερό αλλά και με τα καλά υλικά, θα εκπλαγείς.


Παρασκευή σπιτικής μπύρας βήμα πέμπτο


Έχουμε ανακατέψει το μίγμα με το ζαχαρωνερο και μετά το ρίχνουμε στα μπουκάλια. Υπάρχει ένα κόλπο που μπορείς να βάλεις κανονικά καπάκια μπύρας και να σφραγίσεις τα μπουκάλια σου με αυτό. Προσωπικά το απορρίπτω κάθετα είναι αναλώσιμο και συνεχώς σου ζητά χρήματα. Θα προτιμούσα να πληρώσω κάτι περισσότερο για κάτι καπάκια με λάστιχο και σύρμα που ανοίγουν και κλείνουν όποτε θες και τα χρησιμοποιείς ξανά και ξανά. Όταν το μίγμα έχει μπει στα μπουκάλια και αυτά έχουν σφραγίσει καλά, βάζουμε τα μπουκάλια σε ένα σκοτεινό ντουλάπι που να έχει θερμοκρασία δωματίου. Και αν γίνεται και μέσα σε τελάρο μπύρας γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο να σκάσουν κατά την ζύμωση. Όχι κανένα τρομερό μπαμ αλλά καλύτερα να είσαι προσεκτικός. Τα αφήνουμε εκεί για δυο εβδομάδες και μετά είναι έτυμα για να τα ποιούμε.

Tips


Οδήγηση και ποτό δεν πάνε μαζί. Η ζημιά μπορεί να γίνει ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες και αν δεν σε νοιάζει για εσένα σκέψου ότι είναι εξίσου εύκολο να πάρεις κάποιον στον λαιμό σου.

Ο αλκοολισμός είναι ανίατη αρρώστια. Ίσως στο μυαλό σου πιστεύεις ότι κάποτε θα μπορέσεις να το κόψεις και να είσαι καλά αλλά δεν δεν είναι έτσι. Είναι κάτι που θα σου μείνει και θα σε περιορίζει συνεχώς. Αν δεν είσαι μη γίνεις και αν είσαι σταματά όσο πιο γρήγορα μπορείς. Όσα περισσότερα σώσεις από την φωτιά τόσα περισσότερα θα έχεις για μετά.

Ένα καλό κόλπο είναι να βάλεις τον λυκίσκο για βράσιμο μέσα σε μια σήτα ώστε να μπορέσεις να τον αφαιρέσεις εντελώς μετά. Σκέψου κάτι σαν αυτά τα σιδερένια πραγματάκια που χρησιμοποιούν για να βάζουν το τσάι στο βραστό νερό και μετά να το αφαιρούν.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία υλικών μη διστάσεις να πειραματιστής με αυτά. Η μπύρα θα φτιαχτεί όπως και να έχει αν το κάνεις σωστά τα υλικά θα επηρεάσουν την γεύση και το αλκοόλ.

Σε υγρή βύνη θα βρείτε πύλες γεύσεις αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι η τιμή είναι μεγαλύτερη από αυτήν που πρέπει. Ίσως γράψουμε ένα άρθρο για το πως θα φτιάξουμε υγρή βύνη.

Η κατάλληλη θερμοκρασία ζύμωσης, και για την πρώτη και για την δεύτερη φάση είναι 15 με 22 βαθμούς.

Τα μπουκάλια δεν είναι απαραίτητο να είναι γυάλινα. Μπορεί να γίνει και σε πλαστικά μπουκάλια νερού. Αλλά αν το κάνεις σε αυτά κατά την διάρκεια της δεύτερης ζύμωσης τυλίξετε με μια εφημερίδα για να είναι σκοτεινά.

Όσο πιο αργά μεταφέρεις την μπύρα από τον δεύτερο κουβά στα μπουκάλια τόσο εντονότερη θα είναι η γεύση της μπύρας.

Ρίξε μια ματιά στους νόμους πριν κάνεις οτιδήποτε ίσως και να απαγορεύεται.

Το άρθρο θα γραφτεί και από άλλο αρθρογράφο οπότε ετοιμαστείτε για κάτι καλύτερο.

Κείμενο Εμμανουήλ

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

9 Responses to Πως θα φτιάξουμε σπιτική μπύρα

  1. Θα μάθουμε πως θα φτιάξουμε την μπύρα στο σπίτι μας χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουμε κάποιο kit η συγκεκριμένα υλικά. Εδω τα φτιάχνουμε όλα μόνοι μας και μελλοντικά θα δούμε και την καλλιέργεια των υλικών όπως κάναμε και σε παλιότερα άρθρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για το forum σου.Είναι πολύ ενδιαφέρον.Ηθελα να σε ρωτήσω αν ξέρεις,σχετικά με κάποιες λεπτομέρεις για την μπύρα.Βρίσκω συνταγές στο internet που ενώ προορίζονται για ζυθοποίηση με εκχυλίσματα,περιλαμβάνουν και άλλα συστατικά όπως η παρακάτω

    2 lbs Munich I (Weyermann) (7.1 SRM) Grain 1
    2 lbs Wheat - Red Malt (Briess) (2.3 SRM) Grain 2
    8.0 oz Carapils (Briess) (1.5 SRM) Grain 3
    8.0 oz Oats, Flaked (Briess) (1.4 SRM) Grain 4
    4.0 oz Caramel Malt - 60L (Briess) (60.0 SRM) Grain 5
    4.0 oz Chocolate (Crisp) (630.0 SRM) Grain 6
    5 lbs 8.0 oz DME Wheat Bavarian (Briess) (8.0 SRM) Grain 7
    3.0 oz Styrian Goldings [3.8%] - Boil 60 min Hops 8
    1.00 Whirlfloc Tablet (Boil 15 min) Misc 9
    2.0 oz East Kent Goldings (EKG) [7.2%] - Boil 5 min Hops 10
    8.00 oz Malto-Dextrine (Boil 5 min) Misc 11
    1 pkgs Hefeweizen Ale (White Labs #WLP300) Yeast 12
    1 lbs Fruit - Banana (0.0 SRM) Grain 13
    Από το grain 1 εώς το 6 τα συστατικά αυτά πότε τα βάζεις;Δεν είναι εκχυλίσματα απ΄ότι κατάλαβα.
    Σε ευχαριστώ και ελπίζω να μη σε μπέρδεψα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν πολλές συνταγές για μπύρα και πολλά συστατικά. Αυτά που έγραψα εγώ είναι κάτι περισσότερο από τα βασικά. Αυτά που μου γραφείς εδω δεν ξέρω που και πότε τα βάζεις γιατί είναι ανάλογα την συνταγή. Εγώ για παράδειγμα ψήνω την μπύρα μου με αγριάδα άλλος κάνει την ζύμωση με αγριάδα. Είναι ανάλογα σε το ποιος έχει φτιάξει την συνταγή. Και αυτό αλλάζει πολλά, ποσότητα διάρκεια ακόμα και τον τρόπο που το προσθέτεις. Λογικά εκεί που έχει την συνταγή θα σου έχει και το πως θα την εκτελέσεις. Αν δεν στο έχει θα σου πρότεινα να ψάξεις και σε άλλες σελίδες.

      Διαγραφή
  3. Γεια σας, συγχαρητηρια για το αρθρο σας. Εγω δεν βρισκω βυνη σε υγρη μορφη, μππρω να χρησιμοποιησω μονο σε σκόνη? και αν μπορω θα αλλάξει η αναλογία? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λυκίσκο που θα βρούμε;
    Ευχαριστώ για τη συνταγή. Εντυπωσιάστηκα από την ειλικρίνεια σου. Μου άρεσε και η συνταγή για το φίλτρο νερού.
    Θα τα δοκιμάσω και τα δύο.
    Ελπίζω να καταφέρω να βρω λυκίσκο. Βρήκα μόνο στο internet σε τιμές περίπου 4€ τα 100g συν μεταφορικά. Εκτιμώ ότι η πραγματική τιμή είναι 5-8€ ανά κιλό. Zω στη Θεσσαλονίκη. Αν γνωρίζει κανείς ας βοηθήσει.
    Μήπως αντί λυκίσκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάτι άλλο;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ούτε βύνη βρήκα. Κατάφερα όμως να φτιάξω βύνη με αυτή τη συνταγή:
    https://kostasbakalis.wordpress.com/2012/01/30/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE-%CE%B2%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%8D/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Pesquisar

Search

world look - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by world-look.blogspot.gr.